Τα γενέθλια του ανθρώπου που… άλλαξε το αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου

 

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ τον παρακολουθούν… εκνευρισμένοι, από εκεί ψηλά. Οι δυο ηγέτες που… τερμάτισαν τον Ψυχρό Πόλεμο με την επικράτηση της Δύσης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, θα είχαν να πουν πολλά για την προσωπικότητα του ανθρώπου που… ανέτρεψε εκείνο το αποτέλεσμα, αρκετά χρόνια μετά.

Ο… ένοχος έχει σήμερα γενέθλια. Γεννημένος την 7η Οκτωβρίου (του 1952) στο Λένινγκραντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί από τον ιστορικό του μέλλοντος να βρεθεί σε… μια κατηγορία μόνος του. Στα ηνία του Κρεμλίνου από το 2000, ο τσάρος της γενιάς μας κατάφερε να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της Ρωσίας, και να καταστήσει τη Μόσχα “παγκόσμιο παίκτη”.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τα social media, την Ορθοδοξία και το… φυσικό αέριο, ο Ρώσος Πρόεδρος επέβαλε στη χώρα του ένα καθεστώς με… χαλαρές σχέσεις με τη Δημοκρατία, και κατάφερε να παρεμβαίνει σχεδόν παντού στον πλανήτη. Με… κερασάκι την κατηγορία ότι… πείραξε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, για να εξασφαλίσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να πει κανείς πολλά. Και πολλά αρνητικά. Δύσκολα ωστόσο θα του αρνηθεί η Ιστορία ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος ηγέτης στον πλανήτη, όλα αυτά τα χρόνια. Και χωρίς αμφιβολία ο… πιο αποτελεσματικός.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος