Τα… απωθημένα της Πελόζι δυσκολεύουν τους χειρισμούς Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Δεν είναι εύκολο να την κατηγορήσεις και να την καταδικάσεις, καθώς όλα αυτά τα χρόνια… πέρασε πολλά, στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Θα περίμενε ωστόσο κανείς, λόγω της εμπειρίας της και του… γυναικείου ενστίκτου της, η Νάνσι Πελόζι να σταθεί πάνω από τη φθορά της συγκυρίας, και να διευκολύνει τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν να ενώσει την Αμερική.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δίνει… μάχη με τον εαυτό της. Δρομολογεί τις διαδικασίες της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που γνωρίζει ότι η όλη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς θα πέσει πάνω στον… τοίχο της διχασμένης Γερουσίας. Βγάζει ωστόσο… το άχτι της, καθώς ο Αμερικανός απερχόμενος 45ος Πρόεδρος, την είχε “κακοποιήσει” ρητορικά όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας πρόσφατα εξασφαλίσει την επανεκλογή της στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για μια τέταρτη θητεία, η Νάνσι Πελόζι γνωρίζει ότι ο επίλογος της πολιτικής διαδρομής της πλησιάζει. Πιθανότατα στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, οι Δημοκρατικοί θα απωλέσουν τη σημερινή, συρρικνωμένη πλειοψηφία τους. Ακόμη όμως κι αν αντέξουν, η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ και η… παρέα της, θα φροντίσουν να προωθηθεί για την ηγεσία της Βουλής, κάποιο άλλο πρόσωπο.

Η Νάνσι Πελόζι λοιπόν γνωρίζει ότι συνομιλεί με την Ιστορία. Επιλέγει, να μην θάψει το τσεκούρι του πολέμου, συνδράμοντας στην επούλωση των πληγών του εθνικού διχασμού, αλλά να καταγραφεί ως εκείνη που παρέπεμψε… δυο φορές μέσα σε μια θητεία έναν εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Εξ αντανακλάσεως, καθιστά την… ψύχωση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντί της, λιγότερο παράλογη. Και είναι άκρως απογοητευτικό.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος