Στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν χωρούσαν (μόνο) τα άκρα. Και οι ακρότητες…

Του Νίκου Φυλάγγελου

Σαν… μνημόσυνο ακούγεται. Σαν σήμερα, πριν από 47 χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχωρούσε στην ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Μιας παράταξης που ερχόταν από μακριά, και η Ιστορία της επέτρεψε να πάει ακόμη πιο μακριά.

Μια παράταξη με εμφανώς προσωπογενή χαρακτηριστικά. Ο ιδρυτής της υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του προηγούμενου αιώνα. Ο οποίος, στα ύστερα χρόνια της διαδρομής του, μετά το 1974, συνέδεσε την παρουσία του στα ηνία της χώρας, με δυο εμβληματικές στιγμές. Την αναίμακτη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με τέτοιο πολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα, η Νέα Δημοκρατία εξελίχτηκε περίπου… αναγκαστικά, στην παράταξη της εθνικής ευθύνης. Την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Την παράταξη του μέτρου και της μετριοπάθειας. Την παράταξη που, ιστορικά τέθηκε απέναντι στον λαϊκισμό, τα άκρα, και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, όπως συνήθιζε να λέει μέχρι το 2009 ο τότε αρχηγός της, Κώστας Καραμανλής.

Στην παράταξη που ίδρυσε το 1974 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, με κεντρική ιδεολογία τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, μπορούσαν να χωρέσουν και να εκφραστούν όλοι οι Έλληνες. Δεν χωρούσαν μόνο τα άκρα και οι ακρότητες. Μια συνειδητή επιλογή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, που δείχνει το δρόμο και στους επιγόνους του.

Γιατί, αν ανοίξεις την πόρτα στα άκρα και τις ακρότητες, το πιθανότερο είναι να σε… καταπιούν. Αφού προηγουμένως θα έχεις γίνει το “τέρας” που θα έπρεπε να πολεμάς…

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής