Ρένα Δούρου: Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε πρόσφατα την κλιματική αλλαγή

“Η προτεραιότητα σήμερα για τον τόπο είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση έστω και μια μια ψήφο διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει ξεκαθαρίσει δια στόματος προέδρου Αλ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας πρέπει να κάνει μια νέα αρχή, να γυρίσει σελίδα μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση”. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΎΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή της σήμερα στο Κανάλι 1 90,4 στην εκπομπή “Πειραιάς 24” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα. “Αυτό το αίτημα δεν είναι υπόθεση προσώπων, χωρίς να τα υποτιμώ. Αλλά υπόθεση δημιουργίας μιας πλειοψηφικής προοπτικής ελπίδας και αλλαγής για τον τόπο. Με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων”, προσέθεσε η ίδια.

 

Αναφερόμενη στη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “δεν πρόκειται για συντεχνιακό αγώνα γιατί η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια για λόγους εθνικού συμφέροντος, που μας αφορά όλους και όλες”. “Είδαμε το πως λειτούργησε σε άλλες χώρες η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ιδιωτικοποίησε δημόσια δίκτυα, όπως το νερό ή το ρεύμα. Η εμπειρία έδειξε ότι η λειτουργία στη βάση του κέρδους ήταν καταστροφική για τις κοινωνίες και για αυτό τα επαναδημοτικοποίησαν”, εξήγησε, προσθέτοντας : “Είμαστε σε μια γειτονιά που χρειαζόμαστε ενεργειακή αυτονομία, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας”.

 

Κυβέρνηση “Ιανός”: πράσινη έξω, μαύρη μέσα

 

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση “Ιανό”: “πράσινο προφίλ προς τα έξω, μαύρο προς τα μέσα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “ο κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ ανακάλυψε την κλιματική κρίση γιατί μέχρι τότε ευθύνονταν ο Τσίπρας και η Δούρου και ανακοίνωσε άμεση απολιγνοποίηση, ομνύοντας στο περιβάλλον”. “Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική γιατί η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε σημείο προς σημείο το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα για το περιβάλλον. Από τους κυρωμένους δασικούς χάρτες ως το πάγωμα των ενεργειακών κοινοτήτων και του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, και βλέπουμε τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.  Αποδεικνύεται επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με αποτέλεσμα να ερημοποιούνται περιοχές, να χάνονται θέσεις εργασίας”.

“Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι μέσα στην πρώτη φάση της πανδημίας έναν άκρως αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ακυρώνει το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Ενώ από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαβούλευση για τον εθνικό κλιματικό νόμο. Είναι φανερό ότι η πράσινη μετάβαση προς μια περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα, είναι για τη σημερινή κυβέρνηση ευκαιρία για ταξικές πολιτικές, που βαθαίνουν τις ανισότητες και  αναζωπυρώνουν την ενεργειακή φτώχεια”.

 

Μεταξύ Κυβέρνησης, Δήμου, Περιφέρειας χάθηκε η μπάλα των ευθυνών με τους πολίτες να μένουν εκτεθειμένοι στην επόμενη κακοκαιρία

 

Σχολιάζοντας την κριτική προς τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας, η Ρένα Δούρου παρατήρησε: “τον κ. Πατούλη τον επικρίνει πρωτίστως η ομογάλακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο δε κ. Πατούλης επικρίνει τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη. Και κάπου μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και επιτελικής κυβέρνησης έχει χαθεί η μπάλα των ευθυνών και οι πολίτες παραμένουν εκτεθειμένοι στην επόμενη κακοκαιρία.”, είπε η Ρένα Δούρου, θυμίζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του “κ. Λέκκα ότι ο Μπάλλος δεν ήταν ακραίο φαινόμενο όπως ήταν αυτό που έπληξε τη Μάνδρα και ότι ήταν μέσα στα όρια του σχεδιασμού των έργων”. “Και επίσης, ας μην το ξεχνάμε, ο Μπάλλος είχε προαναγγελθεί”.

 

“Εμείς δεν καταστροφολογούμε. Σεβόμαστε πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε με στοιχεία, χωρίς ψηφοθηρικές βλέψεις. Γιατί εδώ και δύο χρόνια καθυστερούν, είναι στάσιμα ή έχουν ακυρωθεί κρίσιμα έργα υποδομής που είχαμε εμείς ξεκινήσει, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά”.

 

“Διαπιστώσαμε, 24 ώρες πριν το πέρασμα του Μπάλλου από την Αττική, μαζί με τον Νίκο Μπελαβίλα, όταν επισκεφθήκαμε τις εκβολές του Κηφισού, το αντιπλημμυρικό κανάλι, ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί”. “Και δεν είναι μόνο αυτό το έργο που σέρνεται και είδαμε τις συνέπειες. Αφήσαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας το 2019, με ενεργές συμβάσεις για τα φρεάτια και τους καθαρισμούς ρεμάτων ως τα τέλη του 2020. Και παρότι η σημερινή Διοίκηση είχε όλο το χρόνο για να προχωρήσει έγκαιρα τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, δεν το έπραξε με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής να μην έχει σήμερα ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων των κεντρικών δρόμων του Λεκανοπέδιου  αρμοδιότητάς της! Δεν έχει γίνει φέτος καθαρισμός φρεατίων, όπως γινόταν κάθε χρόνο, εξ ου και οι πλημμύρες”.

 

“Στο θέμα συνυπεύθυνη είναι και η Κυβέρνηση, που δεν έδωσε, αν και όφειλε από το νόμο, πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο κάδρο των ευθυνών βρίσκονται λοιπόν και οι υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, Εσωτερικών και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα έπρεπε να προστατέψουν όχι μόνο ην Αττική αλλά για όλη τη χώρα που δοκιμάζεται, γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου. “Τα αντιπλημμυρικά χρειάζονται δουλειά. Δεν είναι λόγια. Δεν είναι επικοινωνιακή διαχείριση και Δελτία Τύπου που υβρίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μάλιστα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. Πρέπει να είναι προτεραιότητα. Εμείς ως Διοίκηση της Περιφέρειας πήραμε μελέτες και παραδώσαμε 163 αντιπλημμυρικά. Αυτά ακριβώς που σήμερα καθυστερούν”.

 

Καταστροφολογία και λαϊκιστική υπερπλειοδοσία, ειδικότητες της ΝΔ

 

“Η καταστροφολογία και η λαϊκιστική υπερπλειοδοσία, είναι οι ειδικότητες της ΝΔ, όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και έλεγε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πούλησε τις Πρέσπες για τις συντάξεις και ότι εγώ ακύρωσα τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα”, είπε ίδια, αναφερόμενη στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργός για την κυβερνητική αποτυχία αντιμετώπισης του 4ου κύματος της πανδημίας. “Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός”. “Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει εδώ και τώρα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να προχωρήσει σε αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, σε άμεση ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος”.

 

Συνεπής στο δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου ο κ. Μητσοτάκης

 

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής με το δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου, που διατύπωσε στη συνάντησή του  τον Ιανουάριο του 2020 με τον τότε πρόεδρο Τραμπ στις ΗΠΑ, και γίνεται έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που απεμπολεί το δικαίωμα της επανεξέτασης ή ανανέωσης της συμφωνίας”. Η ίδια, για τη συμφωνία με τη Γαλλία, θύμισε ότι “μόλις πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η ΑΟΖ είναι εκτός της συμφωνίας ενώ ο κ. Πρωθυπουργός στη Βουλή είχε υποστηρίξει το αντίθετο”. “Για πρώτη φορά η χώρα εισέρχεται σε επικίνδυνες ατραπούς. Και αυτό λόγω της πρόβλεψης για αποστολή εκστρατευτικού σώματος σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου σήμερα, όπως είναι η υποσαχάρια Αφρική”. “Εισερχόμαστε έτσι σε μια κούρσα εξοπλισμών με τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 να είναι κατά  40% μεγαλύτερος. Για να έχουμε μια τάξη των μεγεθών, ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι κατά 12% μικρότερος με το ΕΣΥ να έχει υπερβεί εδώ και καιρό τα όριά του”.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι