Πώς να εξαφανιστείτε πολιτικά, μέσα σε 12 μήνες. Το… δοκίμιο του Μπένι Γκαντζ

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Αν μιλούσε με όρους κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ, η επιλογή θα παρέπεμπε σε κάτι τέτοιο… “Πώς να εξαφανιστείτε πολιτικά, μέσα σε 12 μήνες”. Φυσικά με πρωταγωνιστή τον Μπένι Γκαντζ, το εγχειρίδιο πολιτικής αυτοκαταστροφής του οποίου θα διδάσκεται στο μέλλον.

Καθώς το Ισραήλ οδεύει για τις τέταρτες πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα 2 ετών, ο απόλυτα χαμένος αυτής της διαδικασίας είναι ο… συγκυβερνήτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Γαλάζιο και Λευκό θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή, μια εξέλιξη ομολογουμένως εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι, στις δεύτερες από τις τρεις προηγούμενες εκλογές, το κόμμα του Μπένι Γκαντζ είχε επικρατήσει οριακά του Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο άλλοτε επικεφαλής των πανίσχυρων ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ωστόσο, έκανε όλα τα λάθη μαζεμένα. Δεν κατάφερε να κυριαρχήσει πλήρως στον χώρο του Κέντρου, που… λαχταρούσε για έναν αντι-Νετανιάχου, και με την επιλογή του να συγκυβερνήσει με τον “Βασιλιά Μπίμπι”, ενώ προεκλογικά το απέρριπτε πεισματικά, οδήγησε το κόμμα του σε διάσπαση, και ουσιαστικά έπαψε να συνιστά απειλή για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην Ιστορία του Ισραήλ.

Οι πληροφορίες από το Ισραήλ επιμένουν ότι, ο Μπένι Γκαντζ δεν αποκλείεται να επιλέξει την αποχώρηση από την πολιτική, απογοητευμένος από τις εξελίξεις. Φυσικά, πρώτα και πάνω από όλα, πρέπει να είναι απογοητευμένος από τον εαυτό του…

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής