Πώς τα κατάφερε ο Μπάιντεν να φέρει (τόσο) κοντά Ρωσία και Κίνα…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μεταξύ μας, δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Μισό φύσημα. Μια υποψία σπρωξίματος. Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, τα τελευταία χρόνια, και “νονός” της σχετικής σύμπραξης είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Η αγαρμποσύνη του Αμερικανού Προέδρου και τα σκουριασμένα αντανακλαστικά της ομάδας Ομπάμα που, δια του Άντονι Μπλίνκεν κάνει κουμάντο στο State Department, κατάφεραν μέσα σε μερικές μόνο μέρες, να φέρουν στην ίδια πλευρά του λόφου τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ.

Η Ρωσία και η Κίνα μοιράστηκαν κοινούς στρατηγικούς σχεδιασμούς τα προηγούμενα χρόνια, αμφότερες ωστόσο κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, διεκδικώντας η καθεμία για τον εαυτό της τον ρόλο της “αντίπαλης υπερδύναμης” στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χαρακτηρισμός “δολοφονός” που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, και το φιάσκο της Συνόδου ΗΠΑ-Κίνας στην Αλάσκα, με τον Άντονι Μπλίνκεν να… στριμώχνεται από την κινεζική αντιπροσωπεία, φέρνουν πιο κοντά τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Τα κινεζικά ΜΜΕ άλλωστε, που φυσικά ελέγχονται πλήρως από το κράτος, προτρέπουν την ηγεσία της χώρας “να τα βρει” με τον Πούτιν και σε άλλους τομείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα πανίσχυρο μέτωπο απέναντι στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν.

Το λες και… κατόρθωμα.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος