Ποιός θα ηγηθεί του “κόμματος Τραμπ”;

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal περί συσκέψεων του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την προοπτική την προοπτική ίδρυσης του “Πατριωτικού Κόμματος”, προκαλεί τα αναμενόμενα χαμόγελα.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει αρμονικά το παιχνίδι της δημοσιότητας. Και παρόλο που στερήθηκε το “υπερόπλο” του Twitter θα παίξει για αρκετό καιρό το χαρτί της “παρέμβασης” στη δημόσια σφαίρα της υπερδύναμης, περισσότερο ως αμυντικό μηχανισμό έναντι των αντιπάλων του και ενδεχόμενων μελλοντικών… μπλεξιμάτων με τη Δικαιοσύνη, παρά επειδή… το πιστεύει.

Ως “μέρος του συστήματος” επί δεκαετίες, ο Τραμπ ξέρει… τα όριά του. Και παζαρεύει. Με τον “τραμπισμό” υπαρκτό και… ζωηρό, επομένως μια φανατική κοινωνική βάση στη διάθεσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι, διασπώντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα μπορούσε να το καταδικάσει σε μόνιμες ήττες στις εκλογές για την Προεδρία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αποσπώντας ένα ποσοστό κοντά στο 10%.

Το διαπραγματευτικό χαρτί λοιπόν, είναι ισχυρό. Στην υπόθεση εργασίας ότι το σενάριο θα προχωρούσε, ο Στιβ Μπάνον (που πήρε προεδρική χάρη) και η Κέλιαν Κόνγουεϊ θα είχαν κεντρικούς ρόλους στη χάραξη της στρατηγικής. Και η Ιβάνκα Τραμπ ή ο… Μάικ Πομπέο, ο οποίος εξελίχτηκε σε ανέλπιστα… πιστό “τραμπιστή”, θα μπορούσαν να ηγηθούν.

Σενάρια για σκέψη…

Written by

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής