Απέναντι στους κυβερνητικούς αρνητές της αποτυχίας να ορθώσουμε ένα μέτωπο ευθύνης για τη δημόσια υγεία
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ με θέμα: «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία», επεσήμανε τα εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ, θέλω πραγματικά να αναγνωρίσω την ειλικρίνειά σας στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και των ιδεολογικών αναφορών. Μπορεί, βέβαια, το ιδεολογικό στίγμα και αυτά τα οποία είπατε σήμερα να μην απηχούν τις απόψεις όλων των στελεχών της κυβερνητικής πλευράς. Αν ακούγατε σήμερα τον κ. Κακλαμάνη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, έλεγε πως υπάρχει ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να “βάλει πλάτη” σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και να αναλάβει και περιστατικά Covid, κάνοντας μία περιγραφή της κατάστασης που ήταν εντελώς διαφορετική από αυτά που αναφέρατε εσείς.
Κύριε υπουργέ, πριν από λίγες ημέρες πρώτη είδηση ήταν -και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα- η μετάλλαξη όμικρον, από την Αφρική του 2,5% εμβολιασμένων, της ηπείρου της ανισότητας, σε σχέση με την Ευρώπη, ως προς την πρόσβαση στον εμβολιασμό. Πριν από λίγες ημέρες, οι ευρωβουλευτές του κόμματός σας ψήφισαν κατά στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, -που εγκρίθηκε,- για την άρση της πατέντας. Ψήφισαν κατά! Και αυτή ακριβώς η στάση τους είναι το ιδεολογικό αποτύπωμα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης άποψης, την οποία μας παρουσιάσατε σήμερα και υπερασπιστήκατε κι εσείς εδώ, η οποία θεωρεί το δημόσιο αγαθό της υγείας εμπόρευμα και όχι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία οφείλει να εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε αυτό. Όλων! Διότι, ξέρετε, τα εμπορεύματα μπορεί κανείς να τα αποκτά στην αγορά, όταν τα πληρώνει και αν έχει να τα πληρώσει. Είναι η δημόσια υγεία ένα τέτοιο εμπόρευμα; Φαίνεται ότι αυτό υπερασπίζεστε και το υπερασπίζεστε μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο.
Έρχεστε εδώ να υπερασπιστείτε το νέο σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ανάγκη να προχωρήσει η νέα εκδοχή του συστήματος υγείας μέσω των ΣΔΙΤ. Μας είπατε, “μα καλά, τόσο φοβερό είναι κάποιος ιδιώτης, ο οποίος έχει ένα μηχάνημα και το τοποθετεί μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να πληρώνεται γι’ αυτή την πράξη;”. Από ποιον; Από τον κρατικό προϋπολογισμό. Που τα παίρνει από ποιους; Άρα εισάγετε τον παράγοντα της κερδοφορίας, του κέρδους, σε κάτι που είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Που θα πρέπει να αφαιρείται ως δαπάνη ή να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη, ενώ ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι συμπληρωματικός.
Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα από την υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών. Ότι υπάρχει ανάγκη ισχυρών δημόσιων πολιτικών, που, προφανώς, εσείς δεν μπορείτε να τις υποστηρίξετε. Με βάση αυτή την προσέγγισή σας, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί δεν κάνατε αυτά που έπρεπε να κάνετε τα τελευταία 1,5 – 2 χρόνια εδώ, στην πατρίδα μας. Που αφήσατε τα πράγματα να κυλίσουν από μόνα τους. Που τρέχετε πίσω από τα γεγονότα. Που αντιμετωπίσατε αυτή την υπόθεση ως κάτι προσωρινό. Έτσι εξηγούνται. Σήμερα δώσατε κάλυψη στον κ. Σκέρτσο που λέει ότι είναι “πολυτέλεια” το να επενδύεις και να δαπανάς, για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δώσατε κάλυψη στον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος μας είπε φρικαλέα πράγματα, να σου “σηκώνεται η τρίχα”. Ότι όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι ένα στάδιο πριν πεθάνουν. Αυτά από υπεύθυνα πρόσωπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Όταν υπάρχει ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο να προχωρήσει ο εμβολιασμός, εσείς εκπέμπετε αντιφατικά μηνύματα. “Τελειώσαμε”, “επιστροφή στην κανονικότητα”, “ένα μίλι μόνο”, “επιστροφή στην ελευθερία”! Κι όμως, η υπόθεση αυτή επιμένει.
Τώρα, λοιπόν. Σήμερα. Με τους 100 διασωληνωμένους στην Θεσσαλονίκη εκτός ΜΕΘ, σήμερα που μιλάμε, τι σχέδιο έχετε; Σας περνάει καθόλου από το νου η επίταξη του Διαβαλκανικού ή δεν υπάρχει ανάγκη; Κι όταν λέμε επίταξη, εννοούμε με τους όρους που μπορούν να ισχύουν σήμερα. Προφανώς θα υπάρχει μια αποζημίωση, αλλά όχι στο τριπλάσιο, αυτό που κάνατε εσείς μόλις αναλάβατε. Στο τριπλάσιο! Δουλεύετε σκανδαλωδώς υπέρ του ιδιωτικού τομέα, για να κερδίζει ο ιδιωτικός τομέας. Αντί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, να δώσετε μία μάχη door-to-door για τον εμβολιασμό των άνω των 65, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα και ιδιαίτερα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας στην Βόρεια Ελλάδα, τι κάνετε γύρω από αυτό; Έχετε κάποιο σχέδιο; Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες του συστήματος υγείας με το να παίρνετε τους λίγους γιατρούς που υπάρχουν στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να τους πηγαίνετε στα νοσοκομεία; Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι αδυνατίζετε την αναχαίτιση της πανδημίας;
Διότι ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στο πεδίο της κοινότητας είναι που απαντάς και αναχαιτίζεις την εξάπλωση της πανδημίας, μέσω ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, που δεν το κάνατε και δεν διατίθεστε να το κάνετε. Βάλατε ένα φρένο σε αυτό το οποίο είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, μέσω των ΤΟΜΥ.
Τι κάνετε για τα θέματα των μέσων μαζικής μεταφοράς; Σας το λέμε εδώ και καιρό. Υπάρχει ανάγκη; Υπάρχει ακόμη και η ιδέα για κάποιους ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη να πάνε να πάρουν τη σύνταξή τους, να πάνε στον γιατρό τους, να μισθώνετε ταξί. Δεν μπορείς να βλέπεις σαν “σαρδέλες” τον κόσμο μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά να έχεις την απαίτηση όλοι να λένε “τι ωραία που τα κάνατε!”.
Εσείς, όμως, δεν επιλέξατε ένα ολιστικό σχέδιο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιλέξατε την επικοινωνία και μόνο την επικοινωνία. Και έρχεστε εδώ να δικαιολογήσετε, διότι είναι απόλυτα σωστό κατά τη δική σας λογική, να μειώνονται κατά 820 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την υγεία, λέγοντας “τι να κάνουμε; Αν χρειαστεί και είναι έκτακτες οι ανάγκες, θα τα αυξήσουμε ξανά”. Μα, δεν είναι έκτακτες οι ανάγκες;
Όμως, πέραν του εκτάκτου της ανάγκης, δεν υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε ένα αποδυναμωμένο, από τις αρχές του 2010, σύστημα υγείας; Δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα συνολικά από την Ευρώπη; Διότι διαφορετικά ήταν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια. Αποδυναμωμένα και καταρρακωμένα τα βρήκε η πανδημία, λόγω του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της μείωσης των δαπανών, λόγω εκχώρησης σημαντικών κομματιών του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες, τους οποίους με κάθε τρόπο και σε κάθε πεδίο, πέρα από την υγεία, τους υπερασπίζεστε.
Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα και σε αυτά δεν έχετε απαντήσει με τίποτα καινούργιο. Τίποτα!
Πέστε μας, λοιπόν, πόσοι γιατροί εργάζονταν πριν την πανδημία στην πρωτοβάθμια υγεία και πόσοι τώρα; Μιλάτε για προσλήψεις, αλλά δεν μας λέτε πόσοι έχουν φύγει από το δημόσιο σύστημα υγείας, πόσοι αποχώρησαν, είτε γιατί δεν άντεξαν αυτές τις συνθήκες είτε διότι συνταξιοδοτήθηκαν. Και δεν σας περνάει καν από τον νου ότι υπάρχει ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, γεγονός που περνάει πρώτα και κύρια από την αύξηση των βασικών μισθών. Δεν έχετε υιοθετήσει την πρόταση για την ένταξη των γιατρών, αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Ξέρατε, όμως, να κάνετε φιέστες με χειροκροτήματα.
Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει πράγματι η ανάγκη να αλλάξει ρότα η κοινωνία. Και απευθύνομαι και στους συναδέλφους του ΚΚΕ, αλλά και στις υπόλοιπες πλευρές της Αντιπολίτευσης -πλην του κ. Βελόπουλου, ο οποίος έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα θέματα του εμβολιασμού- λέγοντας πρώτα απ’ όλα στους συναδέλφους του ΚΚΕ το εξής: Μην ισοπεδώνετε τα πράγματα, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ποιες μονάδες, που είχαν κλείσει το 2014, άνοιξαν ξανά επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πείτε, κύριε Καραθανασόπουλε, εκτίθεστε, σας ακούει ο κόσμος! Όμως, οι κάτοικοι στα Πατήσια ξέρουν ότι άνοιξε ξανά η μονάδα! Γνωρίζει ο κόσμος ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν εκατόν είκοσι μονάδες ΤΟΜΥ, όπως γνωρίζει και για τα δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους, που τους είχε έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας ο τότε υπουργός κ. Γεωργιάδης, με νομικό σύμβουλο τον σημερινό υπουργό Υγείας και σε συνθήκες δυσκολότερες, όχι σε αυτές εδώ τις συνθήκες, όπου υπάρχει η δυνατότητα να μην καταγράφονται οι δαπάνες για την υγεία στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Νομίζω, λοιπόν ότι υπάρχει ανάγκη, απέναντι στους κυβερνητικούς αρνητές της αποτυχίας να υπάρξει ένα κοινωνικό μέτωπο ευθύνης υπέρ ενός διαφορετικού συστήματος υγείας. Και σε αυτό, συνάδελφοι του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΙΝΑΛ, έχουν θέση όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Είναι μια υποχρέωση απέναντι και στους γονείς μας και στη νεότερη γενιά και στους εαυτούς μας. Απέναντι στους Έλληνες πολίτες.