Πέτσας: Στηρίζουμε τους ανθρώπους που πλήττονται

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα

 

 

 

Για το έκρυθμο κλίμα των τελευταίων ημερών

 

Είμαστε σε μία κατάσταση αποφόρτισης. Είναι θετικό το γεγονός ότι μετά την έξαρση των δύο τελευταίων ημερών, φαίνεται και σε επίπεδο δηλώσεων και σε επίπεδο ενεργειών ότι πηγαίνουμε σε μία φάση αποκλιμάκωσης, γεγονός που θα δώσει τη νηφαλιότητα να γίνει μία σοβαρή συζήτηση αύριο στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι αυτό που πρέπει. Δηλαδή, όταν υπάρχουν ζητήματα αυθαιρεσίας αστυνομικών οργάνων, να εντοπίζονται, να διερευνώνται γρήγορα και να αποδίδονται οι ευθύνες. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να είναι μία κατάσταση χάους, η οποία να καλύπτεται πίσω από πολιτικό μανδύα και να δίνει το υπόστρωμα στους «μπαχαλάκηδες» να δημιουργούν τις εικόνες που είδαμε προχθές.

 

Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα της εκπαίδευσης και της αντίδρασης των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση της τάξης. Έχει όμως μεγάλη σημασία, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη και στο περιθώριο τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές. Αφού φύγει αυτός ο μανδύας, τα άλλα είναι πιο απλά και πιο εύκολα.

 

                                                                                                                        

Για το γεγονός ότι δεν απαγορεύονται οι συναθροίσεις 

 

Από πέρυσι την Πρωτομαγιά είχε γίνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα των περιορισμών που έγκειται στην προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, σε σχέση με το άρθρο 11 του Συντάγματος για τις συναθροίσεις. Είναι μία συζήτηση που έχει μεγάλο, ουσιαστικό, όχι μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι να σταματήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις να καλούμε σε συναθροίσεις συμπολίτες μας, γεγονός που από τη φύση της πανδημίας μπορεί να εξελιχθεί σε εστία υπερμετάδοσης, είτε στο συγγενικό είτε στο φιλικό τους περιβάλλον.

Αν σταματήσει αυτό, τότε ακόμα και όποιες συναθροίσεις γίνονται θα είναι πολύ πιο περιορισμένες. Δυστυχώς τον τελευταίο έναν μήνα είχαμε πολιτική κάλυψη και υποκίνηση σε τέτοιου είδους συναθροίσεις. Κρατώ, όμως, το θετικό των δύο τελευταίων ημερών ότι πάμε σε μία αποκλιμάκωση και ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνο ρητορική.

 

 

Για τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ

 

Προχώρησε χωρίς αυτά που είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες, όταν δηλαδή είχαμε δει μία υποτιθέμενη ασπίδα προστασίας από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τα λόγια, καλό είναι να ακολουθούν και οι πράξεις. Και νομίζω ότι αυτό ήταν μία καλή αρχή το πρωί.

 

 

 

 

 

Για την οικονομία

 

Δεν μπορεί να πει κανείς σήμερα με ακρίβεια πότε μπορούμε να ανοίξουμε. Ακούω τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών που μιλούν για μία κορύφωση αυτές τις ημέρες και μετά για μία σταθεροποίηση και πτώση. Περιμένω να δω αυτή την πτώση.

Και για αυτό, αναδεικνύεται η πολύ μεγάλη σημασία του μηνύματος του Πρωθυπουργού σήμερα το πρωί. Εφόσον συνεχίζεται η πανδημία, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί να στηρίζουμε τους ανθρώπους που πλήττονται και ήταν πραγματικά ένα πολύ γενναίο πακέτο στήριξης αυτό που ανακοινώθηκε. Και αυτό είναι εφικτό, γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, γεγονός που οφείλεται σε όλους μας –και στην κυβέρνηση και στους πολίτες, για τον τρόπο που αντέδρασαν μέχρι σήμερα. Οι πολίτες πιστώνονται αυτή την εμπιστοσύνη και θα συνεχίσουμε έμπρακτα να τους στηρίζουμε για όσο χρειαστεί.

 

 

Για την πανδημία

 

Βλέπουμε αυτή την πίεση καθημερινά στις κοινωνικές μας συναναστροφές, στα παιδιά, στην οικογένειά μας. Είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας, καθώς ο πολλαπλασιασμός των εμβολίων το δεύτερο μισό του Μαρτίου και κυρίως τον Απρίλιο μας φέρνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση το Πάσχα. Γι’ αυτό κάνω έκκληση σε όλους να τηρήσουμε τα μέτρα, τώρα που είμαστε κοντά σε έναν ορίζοντα εξόδου. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να τηρήσουμε τα μέτρα, παρά την κόπωσή, αντλώντας δύναμη από την ελπίδα που μας δίνει το τέλος της πανδημίας.

 

 

 

Για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας

 

Νομίζω ότι είμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση, κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Από την Τρίτη εγκαθίστανται συνεχώς οικίσκοι και τροχόσπιτα σε όλες τις δημοτικές ενότητες που έχουν πληγεί, κυρίως στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Ζάρκο και σε άλλες μικρότερες περιοχές. Έχει λυθεί το θέμα των σχολείων και έχουμε φροντίσει να στηρίξουμε τους πληγέντες από την πρώτη στιγμή όσον αφορά στην κοινωνική προστασία, με τα πρώτα επιδόματα για τις πρώτες ανάγκες, αλλά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα υπόλοιπα ζητήματα με το οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, τις υποδομές, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Best Of

Τα νέα στελέχη που προωθεί ο Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου δούλεψε σαν...

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μετά...

Η «πλατφόρμα» Δένδια για τον μεσαίο χώρο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο...

Κικίλιας: Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι ισχυροί δεσμοί της στενής συνεργασίας Ελλάδας και σκανδιναβικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γυρίζουν σελίδα: Παραδόθηκαν πλήρως ανακαινισμένα από τον ΟΠΑΠ     

  Σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, με 30 έργα ανακαίνισης...

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Τάσος Παπαλαζάρου μιλάει για τον μεγάλο αγώνα του...

Η ΕΡΤ NEWS ανεβάζει στροφές

Του Μανώλη Κομνηνού   Το εγχείρημα ήταν εξαρχής ενδιαφέρον. Και όσο...

Ο εφιάλτης της (οικονομικής) κρίσης διαρκείας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και των… Μνημονίων (που επιστρέφουν)

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το μωσαϊκό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό. Εφιαλτικό....

Γ. Χαρβαλιάς: Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr   Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γυρίζουν σελίδα: Παραδόθηκαν πλήρως ανακαινισμένα από τον ΟΠΑΠ     

  Σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, με 30 έργα ανακαίνισης σε συνολική επιφάνεια 14.960 τ.μ.    Υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου σε ένα ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον προσφέρουν πλέον...

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Τάσος Παπαλαζάρου μιλάει για τον μεγάλο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Η ώρα του τελικού έφτασε στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός και ο...

Η ΕΡΤ NEWS ανεβάζει στροφές

Του Μανώλη Κομνηνού   Το εγχείρημα ήταν εξαρχής ενδιαφέρον. Και όσο περνάει ο καιρός, η υλοποίησή του ξεπερνάει τις αναπόφευκτες ατέλειες του ξεκινήματος, και αφήνει υποσχέσεις...