Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Καλό μεσημέρι.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi, τον Πρωθυπουργό Mostafa Madbouly, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ και μέλη της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο που παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπογράμμισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας» και τόνισε ότι «δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Υπογράμμισε ότι «ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τόνισε ότι «ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας Ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα, το κύρος του Ο.Η.Ε., και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ταυτίζονται απόλυτα και υπογράμμισε ότι για την ειρήνευση και την ομαλότητα στη χώρα αυτή «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων». Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απέναντι στην αστάθεια και σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές η Ελλάδα και η Αίγυπτος «αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη του προγράμματος».
Για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται υποδειγματικά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διαρκώς -αυτό έκανε και κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα- έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Απευθυνόμαστε -όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί- στους συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, που κινδυνεύουν περισσότερο, στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ακόμη περισσότερο στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων.
Ολοκληρώθηκε ήδη η προτεραιοποίηση που χάραξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν το δικό τους ραντεβού. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας.
Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%.
Όπως υπογράμμισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Υπογράμμισε ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν.
Ευχαρίστησε ταυτόχρονα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πήρε την δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ε.Ε. και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση. Και σημείωσε ότι έχουμε επαρκή εμβόλια και για τον Χειμώνα σε περίπτωση που χρειαστεί μια επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό.
Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Απόψε στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι, για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του Μετρό, στην Αθήνα.
Αύριο Τετάρτη, στις 11, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στις 14:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.
Στις 17:00 θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, χθες ο Zoran Zaev σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του EURO στην Ολλανδία, αναφέρθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του ως «Μακεδονία», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια, κάτι που προφανώς αντιβαίνει στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ερώτηση μου είναι αν καταρχάς υπάρχει σχόλιο από την Ελληνική Κυβέρνηση. Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε, αν σκοπεύετε να αντιδράσετε, δεδομένης μάλιστα και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μουρελάτο, απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Zaev να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO. Σας θυμίζω ότι από τα βασικότερα σημεία κριτικής της Νέας Δημοκρατίας όταν συζητείτο η Συμφωνία, αφορούσε ακριβώς αυτό το σκέλος: Τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» για τη γλώσσα και την ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, πόσο κοντά είμαστε στο να βγάλουμε τις μάσκες, σε εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον; Να περιμένουμε κάποιες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί αυτό το θέμα στην Επιτροπή των ειδικών.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που έχει συγκλονίσει την κοινωνία, η Κυβέρνηση μελετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου σε σχέση με τα ισόβια; Θα υπάρξει εκ νέου αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σκιτζή, όπως γνωρίζετε, έχει ανατεθεί αυτό το έργο από την Κυβέρνηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το νέο Ποινικό Κώδικα. Αναμένουμε τις εισηγήσεις πολύ σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση είναι για αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά όλα τα ειδεχθή εγκλήματα.
Π. ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Σε συνέχεια των προχθεσινών -αν δεν κάνω λάθος- δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, ο οποίος εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού και μίλησε για ανάγκη μετεξέλιξης της κοινής δήλωσης του 2016, ήρθε και η Angela Merkel, στη συνάντησή τους με το Mario Draghi, να τοποθετηθεί αναλόγως. Ποια είναι η θέση της Eλληνικής Κυβέρνησης σε αυτό;
Κι ένα δεύτερο σκέλος: Είχαμε ενημερωθεί ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, έθεσε το θέμα της επιστροφής των 1.450 ατόμων από την Ελλάδα στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν λάβει τελεσιδίκως απόφαση ασύλου. Έχουμε κάποια εξέλιξη σ’ αυτό;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Ως προς το πρώτο, αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστεί στην πράξη, η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι από τα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κυρίως, η εξωτερική και περιφερειακή του διάσταση, σε ό,τι αφορά και άλλες χώρες, όπως την Ιορδανία και το Λίβανο. Αναμένουμε την πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, στα οποία είμαστε, κατ’ αρχάς, θετικοί. Χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες και όχι του Προϋπολογισμού της Τουρκίας.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ένας άνθρωπος από τη Γεωργία καταγγέλλει σε κρατικό κανάλι της πατρίδας του ότι επί τέσσερις ημέρες ξυλοκοπήθηκε άσχημα από την Αστυνομία, προκειμένου να ομολογήσει ότι ήταν αυτός ο οποίος διέπραξε τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά, για την οποία γνωρίζουμε την εξέλιξή της. Με ποια κατηγορία κρατείται ακόμα; Έχουν έρθει οι Αρχές σε επαφή με τη Γεωργιανή Πρεσβεία;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μπασκάκη, είναι πολύ ειδικό αυτό που ρωτάτε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα εξετάστηκε ο εν λόγω ύποπτος, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Να σας γυρίσω στο μέτωπο της πανδημίας και να ρωτήσω, αν είμαστε κοντά στο ν’ ανοίξει η συζήτηση περί παροχής προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Παροχής διευκολύνσεων. Σας θυμίζω ότι πρώτες τέτοιου είδους διευκολύνσεις τίθενται ήδη σε ισχύ, σταδιακά, ξεκινώντας από τη μη χρήση μάσκας, για εμβολιασμένους στο γυμναστήριο, από τους όρους που έχουν τεθεί σχετικά με την έναρξη πανηγυριών σε όλη τη χώρα που συνδέονται με τα ποσοστά εμβολιασμών ανά περιφερειακή ενότητα. Άρα, κ. Μουρελάτο, αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θ’ ανοίγει περισσότερο. Όταν υπάρχουν νεότερα θ’ ανακοινωθούν.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάτι νεότερο για τη συνέχιση στη διάθεση των self test από τα φαρμακεία.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αναμένουμε, κυρία Σκιτζή, την τελική απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως έχω πει και άλλη φορά, όπου υπάρξει πρόβλημα, αν υπάρξει πρόβλημα, όπως στην Αχαΐα, θα διατεθούν από τα σούπερ μάρκετ.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Να επιστρέψω στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Είπατε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει η γειτονική χώρα το γράμμα ή και το πνεύμα της Συμφωνίας, θα τεθεί κάποιο ζήτημα, για παράδειγμα, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή της πορεία; Ποιες άλλες ενέργειες έχει το περιθώριο να κάνει η Ελλάδα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, όπως προανέφερα, όλα αξιολογούνται. Και θυμίζω ότι πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.