Π. Μανδραβέλης: Οι ιδεολογικές μετατοπίσεις

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

 

Αν θέλει κάποιος να δει τις ιδεολογικές μετατοπίσεις, δεν έχει παρά να κοιτάξει τις κομματικές ανακοινώσεις εν μέσω κακοκαιρίας. «Το κλάμα που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βάσανα της Εκάλης (σ.σ.: έμεινε χωρίς ρεύμα) δεν το έχει ρίξει ούτε για την Κοκκινιά ούτε για τη Δραπετσώνα», παρατήρησε ένας φίλος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προέκυψε και ένα tweet του κ. Στέφανου Μάνου για να τους… διχάσει. «Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη», έγραψε ο πρώην υπουργός. «Παλιά είχαμε συχνά χιόνια τον χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό, άρα χωρίς θέρμανση, και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Ετσι φαντάζονται την κανονικότητα;» (16.2.2021). Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιον μεγάλο και βαθύ… διχασμό. Αναφερόμαστε πρωτίστως στην αμηχανία για την καλύτερη χρήση της παρέμβασης του κ. Μάνου. Κάποιοι πρόταξαν την κομματική εκμετάλλευση: «Ορίστε, μέχρι και ο Μάνος τα βάζει με το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη», λες και ο πρώην υπουργός είναι στέλεχος της κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι θέλησαν να το εκμεταλλευθούν ιδεολογικώς: «Ορίστε, μέχρι και ο Μάνος αναρωτιέται “πού είναι το κράτος;”», λες και ο πρώην πρόεδρος της Δράσης είναι νεοφιλελεύθερος.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Μάνος έχει προτείνει πολλάκις «νεοφιλελεύθερες λύσεις». Αλλες τόσες έχει εφαρμόσει «κρατικιστικές πολιτικές». Η πολιτική του στο υπουργείο Περιβάλλοντος αφορούσε τον δημόσιο χώρο και θεσμοθέτησε κρατικές παρεμβάσεις (όπως η υποχρέωση να έχουν γκαράζ οι πολυκατοικίες), εκεί που ένας νεοφιλελεύθερος θα περίμενε το «αόρατο χέρι» να λύσει το πρόβλημα. Νομοθέτησε να επιβαρύνονται και οι ιδιώτες στην ανάπλαση δημόσιων χώρων, αφού με τη δημιουργία π.χ. μιας πλατείας ανεβαίνει η αξία των παρακείμενων ιδιοκτησιών. Μην ξεχνάμε ότι ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μόλις είδε άδεια τα ταμεία του κράτους, επέβαλε εν μια νυκτί φόρο 50 δρχ./λίτρο βενζίνης, προς απελπισία του (αληθώς) νεοφιλελεύθερου κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος εκείνη την εποχή ως υπουργός Εμπορίου απελευθέρωσε την αγορά υγρών καυσίμων με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση των τιμών.

Ο κ. Μάνος δεν είναι νεοφιλελεύθερος και δεν είναι κρατιστής. Είναι απλώς ένα πρακτικό μυαλό του δόγματος Ρος Περό: «Αν δεις ένα φίδι, σκότωσέ το, μην κάνεις επιτροπή που θα ασχοληθεί με τους κινδύνους από τα φίδια». Ως πρακτικός άνθρωπος και ουχί ως νεοφιλελεύθερος, κατάλαβε ότι ένα τόσο μεγάλο κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και γι’ αυτό πρότεινε και έκανε ιδιωτικοποιήσεις. Ως πρακτικός άνθρωπος, και ουχί ως κρατιστής, έκανε τεράστιες παρεμβάσεις στη χωροταξία ξεσηκώνοντας την οργή ακόμη και δικών του ψηφοφόρων, όπως έγινε με τους μαγαζάτορες της οδού Βουκουρεστίου, όταν την πεζοδρόμησε.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι