Όταν δίνεις “φως” ακόμη και σε έναν επικήδειο…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μακάριοι εκείνοι που προικίστηκαν με τη δωρεά του φωτός. Την ευχέρεια να μοιράζουν γύρω τους πολύχρωμες πινελιές, για να διακόπτουν το σκοτάδι, να θυμίζουν ότι, στη συναρπαστική διαδρομή της ανθρωπότητας υπό τη βαριά σκιά της Ιστορίας, δεν βρέθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, ένα ισοδύναμο της ελπίδας ως αφετηριακού συναισθήματος. Ως προλόγου…

Ο Μπαράκ Ομπάμα, εκείνος που εικονοποίησε την ελπίδα, με την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ το 2008, μας απέδειξε σε πλείστες περιπτώσεις και διαφορετικές συγκυρίες, πόσο φως σεργιανίζει μέσα του. Και πόσο φως μπορούν να μοιράσουν οι ιδέες που γίνονται λόγια, την κατάλληλη στιγμή.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε τον επικήδειο για τον Χάρι Ριντ, τον εμβληματικό πολιτικό που “έφυγε” πριν από μερικές από τη ζωή, μετά από μακρά διαδρομή συνέπειας και προσφοράς. Τον μετριοπαθή ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, που υπηρέτησε με πάθος τη στρατηγική υπεραξία του μεσαίου χώρου, απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες. Τον πολιτικό που, ως επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία επέβαλε την ψήφιση και εφαρμογή του Obamacare, της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Προεδρίας Ομπάμα, που στήριξε την κοινωνική πρόνοια και έσωε ζωές. Τον διορατικό πολιτκό που, πρώτος πριν από κάθε άλλον, επέλεξε στην εσωκομματική μάχη του 2007 να στηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα, τότε άσημο Γερουσιαστή του Ιλινόις, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Μια μάχη που έμοιαζε χαμένη από χέρι. Μια μάχη που κερδήθηκε, χάρη και στη δωρεά του φωτός.

 

Με τα λόγια αγάπης και ανακουφιστικής φροντίδας που χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα για τον Χάρι Ριντ, μας θύμισε μια μάλλον αυταπόδεικτη πραγματικότητα. Εφόσον το φως υπάρχει, καμία αφορμή, ακόμη και το πένθος, δεν μπορεί να το εμποδίσει να μοιράσει τη ζεστασιά του.

Το δικό του “αντίο” στον εμβληματικό Χάρι Ριντ είπε και ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Εύλογα ωστόσο, η απήχηση του μηνύματος του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου ήταν πεπερασμένη…

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος