Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν έναν… Ομπάμα, για να απαλλαγούν από τον Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Τα στοιχεία που καταφθάνουν… καλπάζοντας, από τις έρευνες διάθεσης της κοινής γνώμης είναι αποκαλυπτικά, ανησυχητικά και απογοητευτικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απολαμβάνει… θηριώδους αποδοχής στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τη συντριπτική πλειοψηφία να τον προτιμά ήδη, ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του 2024.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos δείχνει το 57% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να προτιμούν τον Τραμπ για τη… ρεβάνς του 2024. Το ποσοστό είναι ιστορικά πρωτοφανές για Πρόεδρο που έκανε μόνο μια θητεία. Ο Τζέραλντ Φορντ το 1976, ο Τζίμι Κάρτερ το 1980 και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το 1992, όλοι βρίσκονταν πίσω από ενδεχόμενους συνδιεκδικητές του χρίσματος, μετά την ήττα τους, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν διακριτικά.

Επίσης, ποτέ άλλοτε, κάποιος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος, που βρέθηκε τόσο νωρίς τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δεν έχασε τη μάχη. Ο Αλ Γκορ το 2000 και η Χίλαρι Κλίντον το 2016, είναι οι πλέον πρόσφατες, χαρακτηριστικές περιπτώσεις για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Υπήρξε ωστόσο και μια εξαίρεση. Οι εκλογές του 2008. Τότε που η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό, το χρίσμα ωστόσο κέρδισε ένας χαρισματικός Γερουσιαστής από το Ιλινόις, ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα.

Έναν… Ομπάμα ψάχνουν λοιπόν οι Ρεπουμπλικανοί, για να απαλλαγούν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και δυσκολεύονται να τον βρουν.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος