Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 3 Απριλίου 2021
Η επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας έχει διανύσει μακρά διαδρομή, παράλληλα με την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, αλλά και των μεθοδολογικών εργαλείων για την ιχνηλάτηση της κοινωνικής ψυχολογίας. Την έγκαιρη και αξιόπιστη καταγραφή των τάσεων που καταγράφονται στην κοινωνία, οι οποίες θα αναζητήσουν κάποια στιγμή πολιτική αποσυμπίεση. Θα αποκτήσουν εκλογικό αποτύπωμα.
Από τη μεγάλη εικόνα ωστόσο, πολλές φορές, απουσιάζουν οι μικρές, αυταπόδεικτες αλήθειες. Η γειτονιά. Ο περίγυρος. Το καφενείο. Οι χώροι συνάθροισης και κοινωνικοποίησης. Οι κουβέντες που σέρνονται στον αέρα ως ψίθυροι, χρησιμεύουν ως προωθητικό αποτύπωμα μιας περισσότερο αντικειμενικής καταγραφής της πραγματικότητας. Σε… υποψιάζουν εγκαίρως για τη διαδρομή που έρχεται.
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο, με μικρές ανάπαυλες, σε αναγκαστική στέρηση του φυσικού συγχρωτισμού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ιστορία ωστόσο δεν σταματάει. Συνεχίζει να κινείται. Απλώς, το κάνει πίσω από κλειστές πόρτες, κλειστά στόματα, σκοτεινιασμένες καρδιές.
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη καταγράφονται καινούριες αφετηρίες. Προβληματισμοί. Επικαιροποίηση προτεραιοτήτων. Βιασύνη και προσμονή. Φυσικά και οργή.
Το «σύστημα», πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σε κάθε χώρα, καλείται να υπερβεί τον θνησιγενή πειρασμό να αδιαφορήσει για τους «ψιθύρους» της γειτονιάς. Να αφεθεί στην βολική ανάγνωση της πραγματικότητας. Να υποτιμήσει το ξεθώριασμα παραδοσιακών μεθοδολογικών εργαλείων αντίληψης και κατανόησης της κοινωνικής «φλυαρίας». Να επαναπαυτεί.
Ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τις γενιές που σεργιανίζουν στα πιο παραγωγικά χρόνια της διαδρομής τους, να καλούνται να αντέξουν και να επιβιώσουν από τις ανατροφοδοτούμενες κρίσεις των Μνημονίων και της πανδημίας, η «διάγνωση» είναι δυσχερής και πολυπαραγοντική. Σύνθετη. Πολυεπίπεδη.
Αν πράγματι, το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν, η κοινωνία ξεκίνησε ήδη τη σχετική… προπαρασκευή. Όσοι δεν κατανοήσουν την ταχύτητα μετεξέλιξης της δεδομένων της εξίσωσης, δύσκολα θα αποφύγουν να βρεθούν στο περιθώριο. Αμήχανοι παρατηρητές ενός μέλλοντος που θα έχει άλλους σκηνοθέτες.