Οι πρώτες… υποψίες μεγάλης ανατροπής στη Γερμανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι πλημμύρες που, το 2002 “‘έπνιξαν” τον Έντμουντ Στόιμπερ, επέτρεψαν στον Γκέρχαρντ Σρέντερ να “κλέψει” την εκλογική νίκη, και άνοιξαν το δρόμο για την πολιτική ηγεμονία της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική Κεντροδεξιά, φαίνεται ότι έρχονται να… διορθώσουν και πάλι τη ροή της Ιστορίας.

Μερικές εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τα… γελάκια μπροστά στις κάμερες, ο Άρμιν Λάσετ αδυνατεί αν διορθώσει τη ζημιά στο προσωπικό προφίλ του, και το CDU δυσκολεύεται να περιορίσει τη φθορά του.

Έτσι, όπως καταγράφει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, εντοπίζονται στο γερμανικό εκλογικό ακροατήριο οι πρώτες… υποψίες μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, που θα οδηγήσει σε τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες στα ηνία, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες.

Η δημοφιλία του υποψηφίου του SPD Όλαφ Σολτς ανεβαίνει διαρκώς, οι Πράσινοι παραμένουν σταθερά ψηλά, και σε συνδυασμό με το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών διαμορφώνεται πρόπλασμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βρίσκονται στο 18%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες στο 12%, και το αθροιστικό 48% επαρκεί για πλειοψηφία στη νέα Μπούντεσταγκ.

Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 26%, και αν δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν το 30%, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να επηρεάσουν τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής