Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023
Η καλοδεχούμενη και λυτρωτική πρόοδος της επιστήμης σε μια σειρά από πτυχές της ζωής μας… Με τίμημα, πολλές φορές, την απώλεια της έκπληξης, του αιφνιδιασμού.
Στην εκλογική… επιστήμη, για παράδειγμα, έχει συρρικνωθεί η δυναμική της ιστορικής ρήσης του Χαρίλαου Φλωράκη για τις ομοιότητες της κάλπης με μια έγκυο γυναίκα, και το απρόβλεπτο της έκβασής της. Φυσικά, όταν μιλούσε ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν υπήρχαν τα exit poll, ακόμη και σήμερα που υπάρχουν ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν απουσιάζουν.
Οι εκλογές είναι πάντα απρόβλεπτες. Και σε αυτό το ταυτοτικό στοιχείο τους κρύβεται ένα μεγάλο μέρος της γοητείας τους. Μια ωδή στη δημοκρατική και ανεμπόδιστη ετυμηγορία των πολιτών, για το ποιοι θέλουν να έχουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή τους, κυρίως για το μέλλον τους. Η βασανιστική διαδικασία πειθούς και έμπνευσης, από την πλευρά κομμάτων και προσωπικοτήτων, με αποδέκτες τα ζωηρά κύτταρα μιας κοινωνίας, συνειδητοποιημένα ή και απαθή, με συναίσθηση της συλλογικής οντότητας ή εγκλωβισμένα στη μοναχική ατομικότητα.
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των εκλογών εξηγείται και από τη συγκυριακή φόρτιση που μπορεί να προκαλέσει στο κοινωνικό ακροατήριο, ένα απρόσμενο συμβάν, το οποίο δεν έχει υπολογιστεί από τα κομματικά επιτελεία, λειτουργεί ανατροφοδοτικά με άλλα δεδομένα που υπάρχουν… παρκαρισμένα στη μνήμη του εκλογικού σώματος, και δημιουργεί συνθήκες συσσώρευσης.
Η ανείπωτη τραγωδία με τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, δείχνει πόσο ευμετάβλητα μπορεί να είναι τα δεδομένα με τα οποία οδεύει ένας ηγέτης όπως ο Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες. Και προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για μια χώρα σαν τη δική μας, υπό το πρίσμα της προοπτικής να ζήσουμε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2024.