Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι διαχρονικά γοητεύεται από το διαφορετικό. Το οξύμωρο. Το… κόντρα στο ρεύμα. Κυρίως με αρνητικό πρόσημο και κληρονομιά.
Ο… θαυμαστός κόσμος των δημοσκοπήσεων στη χώρα μας εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Από τη δύσκολη εποχή της ακραίας πόλωσης, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990, και πολύ περισσότερο στα χρόνια που ακολούθησαν, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έμοιαζαν να έχουν τα… θεματάκια τους.
Με λίγες και αξιοπρεπείς εξαιρέσεις, ανθρώπων που σέβονταν το όνομα, τη διαδρομή και την υστεροφημία τους, τις τελευταίες δεκαετίες όταν και… ανθούν, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν καταγράφουν τις τάσεις στην κοινωνία. Τις… διαμορφώνουν επηρεάζοντας το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία.
Από το… δώρο προς τον Κώστα Σημίτη, προκειμένου να μην… πληγεί η ψυχολογία του, όταν ο Κώστας Καραμανλής τον είχε προσπεράσει προ πολλού στη δημοφιλία, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «εφηύραν» τον όρο… πρωθυπουργική καταλληλότητα.
Για να ακολουθήσει, τα τελευταία χρόνια, ένα άλλο και περισσότερο εξοργιστικό οξύμωρο. Εκτός από την πρόθεση ψήφου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προχωρούν και δημοσιεύουν την… εκτίμηση πρόθεση ψήφου. Που προκύπτει από τις δικές τους… αναλύσεις. Από τα δικά τους μοντέλα εκτίμησης και υπολογισμού. Που σε κάθε περίπτωση είναι αυθαίρετα. Γι’ αυτό και δεν απαντάται αντίστοιχο δημοσκοπικό εύρημα σε καμία άλλη προηγμένη χώρα του δυτικού κόσμου. Πουθενά…
Πηγή: εφημερίδα One Voice