Οι αιχμές του “στρατηγού” του Ομπάμα κατά του Μπάιντεν

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ορισμένοι θα μιλούσαν για… ενδοοικογενειακά προβλήματα. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Ντέιβιντ Άξελροντ κέρδισε τη θέση του στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο “στρατηγικό” μυαλό της αμερικανικής πολιτικής από την εποχή του Ρόμπερτ Κένεντι, ακριβώς επειδή συνήθιζε να αγκαλιάζει την πραγματικότητα, όσο επώδυνη κι αν ήταν.

Γι’ αυτό άλλωστε κατάφερε να διαμορφώσει και να εδραιώσει την αδιασάλευτη πολιτική ηγεμονία του Μπαράκ Ομπάμα, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κριτική του Άξελροντ στον Τζο Μπάιντεν για το κάζο στο Αφγανιστάν έχει πολλαπλή σημασία. Η Τζεν Πσάκι έσπευσε να σημειώσει το αυτονόητο, ότι το πρώην “δεξί χέρι” του Μπαράκ Ομπάμα είναι σήμερα σχολιαστής του CNN, κάτι που του προσφέρει την άνεσης της ανάλυσης και του σχολίου χωρίς το άγχος της απόφασης εντός Λευκού Οίκου, η πραγματικότητα ωστόσο δεν αλλάζει.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ είπε κάτι που, πιθανότατα θα είχε συμβουλεύσει τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει, σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Να αποδεχθεί το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, και το λάθος στη στρατηγική επιλογή εκκένωσης του Αφγανιστάν, με τρόπο που να παραδίδει τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, και να κοιτάξει κατάματα την αμερικανική κοινωνία.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν το έκανε. Και πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών σε διεθνές επίπεδο.

Να μην ξεχνάμε ότι ο Άξελροντ ήταν εκείνος που, το 2016 είχε προβλέψει ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν η… λάθος γυναίκα για να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ. Και πως οι Αμερικανοί θα ψήφιζαν “οποιονδήποτε εκτός από εκείνη”. Όπως και έκαναν, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής