Του Κυριάκου Βελισσάριου
Η ραγδαία υποχώρηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οδηγεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε λάθη εκνευρισμού. Ο Ουκρανός Πρόεδρος κλήθηκε να υπηρετήσει έναν ρόλο, τον οποίο δεν διέθετε το ταλέντο να… σηκώσει. Και τώρα που οι διεθνείς ισορροπίες μεταβάλλονται, και οι λαοί διαπιστώνουν ότι το διακύβευμα της βάρβαρης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν είναι η ελευθερία, αλλά… κάτι άλλο, η πραγματικότητα που ταλαιπωρεί ειδικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, έρχεται σε πρώτο πλάνο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επίσης πολλαπλασιάζονται οι προτροπές προς τον Τζο Μπάιντεν να “τελειώνει” με το θέμα της Ουκρανίας. Να διευκολύνει μια ειρηνευτική διαδικασία, αντί να ενθαρρύνει τον “αιώνιο πόλεμο”, από τον οποίο μέχρι σήμερα περισσότερα δεινά υφίστανται οι κοινωνίες, οι ηγεσίες των οποίων επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν.
Μετά το εμβληματικό editorial των New York Times, ήρθε ο εμβληματικός Χένρι Κίσινγκερ να εξηγήσει το αυτονόητο, για τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Και φυσικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε, μιλώντας απαξιωτικά για τον “γκουρού” της αμερικανικής διπλωματίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ουκρανός Πρόεδρος αποδεικνύεται… δεύτερης κατηγορίας ηθοποιός. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσβάλλει. Το έχει κάνει με τις ομιλίες του σε Κοινοβούλια, όπως το ισραηλινό και το βρετανικό, όταν έκανε… μάθημα στον Εβραϊκό λαό για το Ολοκαύτωμα, και όταν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το έκανε με το ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνοντας βήμα… θυμάστε σε ποιούς. Το έκανε με το κυπριακό Κοινοβούλιο, όταν… έπεσε η σύνδεση, τη στιγμή που θα έπρεπε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στη μαρτυρική νήσο.
Και φυσικά, το είχε κάνει με τους Γερμανούς, όταν δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σταϊνμάγιερ, μιλώντας απαξιωτικά για τον ηγέτη του γερμανικού έθνους.
Τώρα, τα βάζει με τον Κίσινγκερ. Επειδή θα είναι δύσκολο, ακόμη και για τον Ζελένσκι, να ζητήσει… Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τον γκουρού της αμερικανικής διπλωματίας, το πιθανότερο είναι να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων. Στον… Χένρι Κίσινγκερ, φυσικά.