Ο Γιόσι Κοέν ετοιμάζεται να σώσει το Λικούντ (από τον Νετανιάχου)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Δεν θα είναι εύκολο, θα είναι ωστόσο συναινετικό… Ο απερχόμενος Αρχηγός της Μοσάντ είναι ο εκλεκτός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να τον διαδεχθεί, τόσο στην ηγεσία του Λικούντ, όσο και στη συνέχεια στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, οι εξελίξεις ωστόσο δεν θα είναι γραμμικές.

Η διαφαινόμενη πτώση του “Μπίμπι” από την πρωθυπουργία, με την “ιερή συμμαχία” όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντί του, διαφοροποιεί τα δεδομένα. Ο Κοέν αποχώρησε από την ηγεσία της Μοσάντ, και παραμένει δημοφιλέστερος όλων στο Ισραήλ. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ζήτησε να ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ από την πολυετή θητεία του στην ηγεσία της Μοσάντ, διαμόρφωσε ένα διευρυμένο δίκτυο επαφών και γνωριμιών με ξένους ηγέτες, που θα του είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του.

Φυσικά, στο εσωτερικό του Λικούντ καταγράφονται αντιδράσεις, από τους πολιτικούς που κατηγορούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι, με τη σκληροπυρηνική στάση του τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στη δημιουργία δεξιών κομμάτων υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, τον Γκιντεόν Σαάρ και τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που ήρθαν σήμερα να τον… εκδικηθούν. Και να οδηγήσουν το Λικούντ στην αντιπολίτευση, επομένως τους ίδιους μακριά από τους υπουργικούς θώκους.

Ο “Βασιλιάς Μπίμπι” προσδοκούσε να “πουλήσει” το σενάριο της διαδοχής του από τον Γιόσι Κοέν, σε καλύτερους όρους για τον ίδιο. Όχι πολιτικά στριμωγμένο και… διωκόμενο.

Ίσως λοιπόν ο πρώην “πρώτος πράκτορας” του Τελ Αβίβ, χρειαστεί να σώσει το Λικούντ και… από τον ίδιο τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος