Ο Τραμπ δεν… καταλαβαίνει τίποτα

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Με αφετηρία την απώλεια του Ρας Λίμπο, του θρυλικού ραδιοφωνικού σχολιαστή, που με τις απόψεις του τις τελευταίες δεκαετίες επηρέασε καθοριστικά τη ριζοσπαστικοποίηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τη μετακίνησή του σε περισσότερο ακραίες θέσεις, με αναπόφευκτη κατάληξη την… κατάληψή του από τον τραμπισμό, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μέσα σε ελάχιστες ώρες, τις πρώτες του συνεντεύξεις, μετά την αλλαγή ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε σε συντηρητικά δίκτυα, όπως το Fox News, το Newsmax και το One America News, επιβεβαιώνοντας ότι… δεν καταλαβαίνει τίποτα. Επανέλαβε τις κατηγορίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, η Χίλαρι Κλίντον είναι… δυστυχής, επειδή οι Δημοκρατικοί δεν έκαναν το ίδιο το 2016, ώστε να κερδίσει εκείνη τις εκλογές απέναντί του. Εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση για την κοινωνική αποδοχή του, σχολιάζοντας ότι παρά τις δυο παραπομπές του σε δίκη στη Γερουσία, η δημοφιλία του ανεβαίνει. Εκτόξευσε νέες βολές κατά του Μιτς ΜακΚόνελ και της παραδοσιακής ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ζητώντας “νέο αίμα”, ώστε το κόμμα να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας. Και φυσικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 202,4, με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής να δείχνουν ότι, στην τρέχουσα συγκυρία… δεν έχει αντίπαλο.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι τελικά θα συμβεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι ο τραμπισμός θα συνεχίσει να επηρεάζει καθοριστικά όσα συμβαίνουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και το… ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να το διασκεδάζει.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής