Ο τελευταίος… δισταγμός των Γερμανών

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν με συνέπεια, εδώ και αρκετό καιρό, την υπό διαμόρφωση ιστορική αλλαγή σελίδας. Μετά από κάθε debate επίσης, ο Όλαφ Σολτς έχει την εικόνα του νικητή απέναντι στον Άρμιν Λάσετ, κάτι που δείχνει ότι η ψυχολογία της κοιινωνίας τείνει προς τον υποψήφιο του SPD.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Γερμανίας, που θα σηματοδοτήσουν την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από το πολιτικό σκηνικό, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δεν εμφανίζονται και τόσο σίγουροι για τη βεβαιότητα επικράτησης των Σοσιαλδημοκρατών. Ίσως να τους φοβίζει το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τους Πρασίνους, ίσως απλώς να αντανακλά τον τελευταίο… δισταγμό, πριν από τη μεγάλη αλλαγή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες από την άλλη, προσδοκούν ότι υπάρχει ακόμη… βενζίνη στις πολιτικές εφεδρείες τους. Και το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Ευρώπης την τελευταία εικοσαετία, ο κεντρικός πυλώνας της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς απέναντι στην ιστορική απειλή της ακροδεξιάς, δεν θα βρεθεί εκτός εξουσίας.

Μια εβδομάδα… πάθους απέμεινε.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής