Ο “survivor” Ερντογάν έτοιμος να… πουλήσει την ψυχή του (στο Ισραήλ)

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Έτοιμος να… πουλήσει την ψυχή του. Στο Ισραήλ, φυσικά. Περιγράφοντας το όραμά του για μια μακρά ευημερία και γεωπολιτική κυριαρχία για τη δική του Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο… ανανθώδες θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ.

Εκείνος και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχοινιά, ανταλλάσσοντας απρόσμενα σκληρούς χαρακτηρισμούς, και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρέθηκαν στα όρια του μη αναστρέψιμου, με επίκεντρο την Παλαιστίνη, αλλά και τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τους παράφρονες τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Πρόσφατα, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει και πάλι πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Και καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σε τροχιά πρόωρων εκλογών για την 23η Μαρτίου, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν με… απόσυρση, ο Ταγίπ Ερντογάν θύμισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δυο χωρών σε επίπεδο… Μυστικών Υπηρεσιών, δηλαδή ανάμεσα στη ΜΙΤ και τη Μοσάντ.

Και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για να βελτιωθούν οι σχέσεις και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ρεαλιστής και… survivor, όπως πάντα.

Written by

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής