Ο Οίκος των Σαούντ αντιστέκεται στο… χτύπημα Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Δεν είναι και τόσο εύκολο να… ανατρέψεις τις ισορροπίες στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Και αυτό είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να είχαν… καταλάβει, όταν ο Οίκος των Σαούντ ήταν ο μόνος που άντεξε, χωρίς ρωγμές, στη θύελλα της Αραβικής Άνοιξης, στο ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο ξεκίνημα της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει ότι επιθυμεί να ξαναπιάσει το νήμα με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη αραβική χερσόνησο. Συνεχίζοντας τη χρεοκοπημένη πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα, ενδεχομένως με την προσδοκία να πάρει τη ρεβάνς.

Στο περιθώριο του αεροπορικού χτυπήματος κατά ιρανικών θέσεων στη Συρία, το… μεγάλο παιχνίδι των τελευταίων ημερών παίχτηκε με την πρόθεση της Ουάσινγκτον να “δείξει” ως ένοχο για την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον ίδιο τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να μιλήσει με τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, με την ελπίδα το μήνυμα να… φτάσει στον παραλήπτη του, και να βάλει σε σκέψεις τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας,

Όπως φαίνεται ωστόσο, ο πρίγκιπας-διάδοχος ελέγχει ήδη την κατάσταση στη χώρα του. Και η… αντίσταση του Ριάντ στην Ουάσινγκτον, καταγράφηκε ήδη. Η πρώτη… άσφαιρη επίθεση, της διπλωματικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής