Ο μεσαίος χώρος αναζητεί τον επόμενο εκφραστή του…

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η διαδρομή προς την ενηλικίωση της καρδιάς και την ωρίμανση του μυαλού, περνάει αναπόφευκτα από διαπιστώσεις βεβαιοτήτων, που σε προγενέστερες διαδρομές της ζωής κάποιου, ήταν μάλλον δυσδιάκριτη η χαρτογράφησή τους.

Για παράδειγμα, η κεντρική σημασία των απουσιών στη διαμόρφωση του τρέχοντος παρόντος, και εξ αντανακλάσεως του μέλλοντος. Η απουσία ανθρώπων, ονείρων, προσδοκιών, περισσότερο αισιόδοξων ή και ξέγνοιαστων βιωματικών απεικονίσεων της καθημερινής ζωής.

Απουσίες που μας ετεροπροσδιορίζουν, τουλάχιστον μέχρι να διασφαλίσει ο καθένας την αναγκαία ισορροπία ψυχολογίας, που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της απώλειας στο επόμενο σενάριο ζωής, και θα λειτουργήσει δημιουργικά και λυτρωτικά.

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας, φέρνει στο προσκήνιο το κενό ηγεσίας που αναπόφευκτα προκύπτει στον μεσαίο χώρο. Τη στρατηγική της μετριοπάθειας και της σύνεσης, της ανοχής και της ενσωμάτωσης, της σύνθεσης και της συνεννόησης, της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, ως αδιαπραγμάτευτο ελιξήριο της προόδου.

Χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και η Γερμανία, αναζητούν τον επόμενο σταυροφόρο της μετριοπάθειας. Η επιτυχής κατάληξη της αναζήτησης επείγει, καθώς η Κεντροδεξιά λειτουργεί ιστορικά ως φυσικό και ανθεκτικό ανάχωμα στα άκρα και τις ακρότητες της ακροδεξιάς, όπως συνήθιζε να λέει ο Κώστας Καραμανλής. Αν τα χρόνια που προηγήθηκαν, στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ υπήρχε κάποιος ηγέτης με λιγότερο συμπονετικά αντανακλαστικά, εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς πόσο περισσότερο απρόσωπη, τιμωρητική, ξενοφοβική και κλειστοφοβική θα ήταν η πιο συναρπαστική ήπειρος στην πλανήτη. Η ήπειρος που ιστορικά μετέτρεψε σε ταυτοτικό στοιχείο της εξέλιξής της, την ενσωμάτωση και αφομοίωση των διαφορετικών ιδεών.

Η απουσία της Άνγκελα Μέρκελ αφήνει “γυμνό” τον μεσαίο χώρο, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, με τη Θεωρία της Τριγωνοποίησης, που έδωσε τη σκυτάλη στον Μπαράκ Ομπάμα, μετά το οδυνηρό “μεσοστάδιο” της διακυβέρνησης του νεώτερου Μπους, η υπερδύναμη στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάφερε να ανανεώνει το αφήγημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής.

Πλέον, η σιωπηλή πλειοψηφία της μετριοπάθειας αναζητεί τον επόμενο εκφραστή της. Υπομονή…

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας