Ο… μελλοντικός πρωθυπουργός του Ισραήλ

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει πακετάρει τα πράγματά του, για να αποχωρήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ναφτάλι Μπένετ για να τον διαδεχθεί, και ο Γιαϊρ Λαπίντ περιμένει τη σειρά του, για να πάρει τη σκυτάλη από τον Μπένετ, εφόσον η συμμαχία της Αλλαγής που παραμερίζει το Λικούντ και τον “Βασιλιά Μπίμπι”, καταφέρει να σταθεί όρθια κατά τη διάρκεια της τετραετίας, και δεν καταρρεύσει.

Το Ισραήλ ωστόσο γνωρίζει ήδη τον… μελλοντικό πρωθυπουργό του. Με το Λικούντ να παραμένει κυρίαρχη δύναμη στη χώρα, και να προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές, κερδίζοντας ψηφοφόρους των μικρών δεξιών κομμάτων, λόγω της… προδοσίας από τον Ναφτάλι Μπένετ, τον Γκιντεόν Σαάρ και τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με τη συμμαχία τους με Κεντρώους και Άραβες, είναι προφανές ότι ο Νετανιάχου ή ο… διάδοχός του θα ανακτήσουν τη σκυτάλη της ηγεμονίας.

Ο Γιόσι Κοέν, πρώην Αρχηγός της Μοσάντ, είναι το πρόσωπο κλειδί στις εξελίξεις. Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του για τον ρόλο της… πιο διάσημης Μυστικής Υπηρεσίας στον πλανήτη, αναφορικά με τα… εμπόδια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Κοέν κέρδισε περαιτέρω πόντους δημοφιλίας. Ο Νετανιάχου τον προωθεί για διάδοχό του, και ο ίδιος έχει εδραιώσει προσωπικές… δημόσιες σχέσεις, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στα εχθρικά αραβικά κράτη.

Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ισραήλ, εμφανίζει τον Γιόσι Κοέν με σαφές προβάδισμα για την ηγεσία του Λικούντ, όταν… το αποφασίσει. Συγκεντρώνει ποσοστό 27%, με τον πρώην δήμαρχο της Ιερουσαλήμ και εσωκομματικό επικριτή του Νετανιάχου, Νιρ Μπαρκάτ, να βρίσκεται στο 16%.

Η μάχη έχει κριθεί, προτού καν αρχίσει…

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής