Ο γιος του χωρικού, που δεν επέτρεψε να (ξανα) γεννηθούν (εκατομμύρια) σκλάβοι…

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η φιγούρα του ξεχωρίζει στο Όρος Ράσμορ. Το Όρος των Προέδρων. Το Όρος της ιστορικής συνείδησης της μοναδικής υπερδύναμης που μας χάρισε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αβραάμ Λίνκολν γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1809. Γιος ενός χωρικού, που έμεινε πολύ νωρίς στη ζωή του ορφανός από μητέρα, κατάφερε ωστόσο να μην αφήσει την καρδιά του να σκοτεινιάσει από την έλλειψη ανόθευτης αγάπης και γενναιόδωρης φροντίδας.

Η προσωπικότητά του έντονη, σύνθετη και με τις… σκοτεινές πτυχές της. Η Ιστορία ωστόσο άντεξε στον πειρασμό να τον αδικήσει. Και έτσι, το όνομά του θα ταξιδεύει ισοβίως ως εκείνος που κέρδισε τον Εμφύλιο Πόλεμο και κράτησε ενωμένη την Αμερική.

Κυρίως, ως εκείνος που επέβαλε… με το ζόρι στο Κογκρέσο, την κατάργηση της δουλείας. Χάρη σε εκείνον δηλαδή εκατομμύρια άνθρωποι μετά τη δική του εποχή γεννήθηκαν ελεύθεροι. Να επιλέξουν τι ήθελαν να κάνουν με τη ζωή τους.

Ένα μεγάλο respect, λοιπόν…

“In this temple, as in the hearts of the people for whom he saved the Union, the memory of Abraham Lincoln is enshrined forever.”, όπως αναφέρει η επιγραφή στο Μνημείο Λίνκολν της Ουάσιγκτον.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος