Ο… εχθρός του Νετανιάχου προσέλαβε για τις εκλογές τους… εχθρούς του Τραμπ

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου, τέταρτες πρόωρες μέσα σε μόλις δυο χρόνια, είναι οι περισσότερο επικίνδυνες από κάθε άλλη αναμέτρηση στο παρελθόν για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιτίας του Γκιντεόν Σαάρ.

Το άλλοτε Νο2 του Λικούντ προχώρησε στη διάσπαση του κόμματος Νετανιάχου, ίδρυσε το κόμμα Νέα Ελπίδα, προσέλκυσε κοντά του αρκετούς παραδοσιακούς συμμάχους και συνοδοιπόρους του “Μπίμπι”, και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι έχει δυναμική να πλασαριστεί δεύτερος στη νέα Κνεσέτ, και να στερήσει ψήφους από τα δεξιά, που θα εξασθενίσουν τη μετεκλογική παρεμβατικότητα του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην Ιστορία του Ισραήλ.

Σε μια ακόμη κίνηση με νόημα λοιπόν, ο… εχθρός του Νετανιάχου αποφάσισε να προσλάβει τους… εχθρούς του Τραμπ, για την προεκλογική εκστρατεία του. Τα μέλη του Λίνκολν Πρότζεκτ, της συντηρητικής ομάδας που δημιουργήθηκε για να στερήσει επαρκή ικανό αριθμό Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων από τον Ντόναλντ Τραμπ, και να τους στρέψει στον Τζο Μπάιντεν, και… τα κατάφερε.

Η σχετική είδηση της επαγγελματικής συνεργασίας του Γκιντεόν Σαάρ με τους ιδρυτές του Λίνκολν Πρότζεκτ προκάλεσε αίσθηση στο Ισραήλ. Και ενέτεινε τον εκνευρισμό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής