Ο Εθνάρχης και οι “δικοί του άνθρωποι”

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Μέρα που είναι σήμερα, με την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας να έχει στον καθρέφτη της ιστορικής μνήμης το εμβληματικό αλλά και μοναχικό αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αξίζει να σταθούμε σε μια ιδιαίτερη παράμετρο της προσωπικότητας του Εθνάρχη.

Το πόσο εκλεκτικός ήταν με εκείνους που επέλεγε για συνεργάτες, για “δικούς του ανθρώπους”, και φυσικά για φίλους του.

Η Ιστορία έχει καταγράψει τις ηχηρές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, των Κωνσταντίνου Τσάτσου, Μάνου Χατζηδάκη, Δημήτρη Χορν, Τάκη Λαμπρία, με τον καθένα τους να ήταν σημείο αναφοράς για τον τομέα του. Και όλοι, φίλοι και συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. “Δικοί του άνθρωποι”.

Ο Εθνάρχης ωστόσο επέλεξε να έχει δίπλα του και άλλους ξεχωριστούς ανθρώπους, η ταπεινότητα των οποίων ταίριαζε αρμονικά με τη δική του προσωπικότητα, στηριγμένη στην υπεραξία του μέτρου, ως οδηγού συμπεριφοράς.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Ευάνθης Ρεβελάκης, με καταγωγή από το Δοξάτο Δράμας, που βρέθηκε στην προσωπική ασφάλεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συντονίζοντας τον βηματισμό του με εκείνον του ηγέτη που “επανέφερε το φως” στην Ελλάδα, με τη Μεταπολίτευση.

Ο Ευάνθης Ρεβελάκης, που διακρίνεται στη φωτογραφία να προπορεύεται του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή, υπηρέτησε ως Αρχηγός τάξης στην Αστυνομία, υπήρξε καθηγητής ποινικής δικονομίας στις σχολές, και αποχώρησε από το Σώμα με τον βαθμό του Υποστρατήγου.

Για να βρεθεί δίπλα στον ηγέτη που άλλαξε το μέλλον των Ελλήνων, και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή του.

 

Written by Λάζαρος Καλλιανιώτης

Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής