Ο Μπάιντεν σκέφτεται να… κατέβει από το τρένο

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η σχετική φημολογία έχει αρχίσει να προσλαμβάνει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, φυσικά όχι άδικα και απρόσμενα. Ο Τζο Μπάιντεν έμοιαζε εξαρχής προορισμένος να γίνει Πρόεδρος μιας θητείας. Να μην διεκδικήσει δηλαδή την επανεκλογή του στο Οβάλ Γραφείο το 2024, ολοκληρώνοντας το έργο του μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Αυτή άλλωστε ήταν και η κεντρική παράμετρος που οδήγησε μια σειρά από δημοφιλή στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, με προεδρικές φιλοδοξίες για το μέλλον, να τις… παγώσουν το 2020, και να σταθούν στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, με την υποσυνείδητη υπόσχεση ότι, το 2024, ο “παππούς” θα παραμέριζε.

Τους τελευταίους μήνες, η δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τη… ντροπή που συνόδευσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έχει σπρώξει… στα πατώματα τη δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν.

Στο παρασκήνιο του Δημοκρατικού Κόμματος, η αναζήτηση εκείνου που θα τον διαδεχθεί το 2024, έχει ήδη ξεκινήσει, σε συνδυασμό και με την απόλυτη απογοήτευση που συνοδεύει την παρουσία της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Φαίνεται ωστόσο ότι, και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι, πιθανότατα μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, θα ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία η ήττα των Δημοκρατικών είναι όσο βαριά προβλέπουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, που δίνουν στους Ρεπουμπλικανούς προβάδισμα 10% για την ανάκτηση του ελέγχου και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας. Μια διαφορά χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τα τελευταία 40 χρόνια…

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής