Ο Μπάιντεν… κάηκε (πολύ) νωρίς

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η μεγάλη αίσθηση που προκάλεσαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού  τα ευρήματα δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Suffolk για την εφημερίδα USA Today, δείχνει να μπορεί από μόνη της να πυροδοτήσει εξελίξεις στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να… κάηκε πολύ νωρίς. Και καθώς η Κάμαλα Χάρις δεν δείχνει να μπορεί να πείσει την αμερικανική κοινωνία ότι διαθέτει επαρκές και ικανό πολιτικό κεφάλαιο για να λειτουργήσει ως αξιόπιστο αντίβαρο και ισοδύναμο πολιτικής συνέχειας, η διαδρομή μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 προβλέπεται, ήδη, εξαιρετικά δύσκολη.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα του άμεσου… λογαριασμού της κάλπης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αποκτήσει καθαρό, μεγάλο και διευρυνόμενο προβάδισμα, ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών του 2022. Αν οι κάλπες για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου στήνονταν σήμερα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κατέγραψε μια σαρωτική επικράτηση και πολιτική ανατροπή, με ποσοστό 46% έναντι 38% των Δημοκρατικών.

Εφόσον το κλίμα αυτό δεν ανατραπεί τους επόμενους μήνες, τον Νοέμβριο του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα περάσουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, και το δεύτερο μισό της θητείας Μπάιντεν-Χάρις θα θυμίζει… ναρκοπέδιο για τους Δημοκρατικούς, καθώς θα βρίσκουν διαρκώς εμπόδια στη νομοθέτηση και εφαρμογή της πολιτικής τους.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ απογοήτευσε την πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας πολύ νωρίτερα από ό, τι μπορούσε κανείς να φανταστεί. Και η πρόγνωση για τον σημερινό ένοικο του Οβάλ Γραφείου είναι απογοητευτική.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής