Ο Μπέρνι Σάντερς, ως… φωνή συνείδησης, προβλέπει εκλογικά δεινά για τους Δημοκρατικούς

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η παρουσία του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, έχει προσλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο βετεράνος Γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, κατάφερε, στον επίλογο της εποχής Ομπάμα, να εκφράσει ένα κοινωνικό ρεύμα… επανάστασης, που του χάρισε περίπου τη μισή κοινωνική βάση των Δημοκρατικών, και του στέρησε με… μαγείρεμα, το προεδρικό χρίσμα του κόμματος στις εκλογές του 2016, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπέρνι Σάντερς διατήρησε τις δυνάμεις του και στην εσωκομματική μάχη για τις εκλογές του 2020, μέχρι τη στιγμή που… συνθηκολόγησε και προσέφερε τη στήριξή του στον Τζο Μπάιντεν, για χάρη της εσωκομματικής ενότητας, και του κοινού στόχου να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν έγινε… θρύλος, λόγω των γαντιών που φορούσε και του πώς καθόταν, ακόμη μεγαλύτερη σημασία ωστόσο έχουν οι προβλέψεις του για το μέλλον.

Ο Μπέρνι Σάντερς, που δεν επελέγη ως Υπουργός Εργασίας της πρώτης κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως προσδοκούσε, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Δημοκρατικοί απειλούνται με βαριά ήττα στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Ως… φωνή της συνείδησης, ο Μπέρνι Σάντερς έκανε το καθήκον του. Προειδοποίησε εγκαίρως. Μένει τώρα να φανεί, αν ο Τζο Μπάιντεν… κατάλαβε.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής