Ο αντισυμβατικός επαναστάτης, που… έσωσε (;) τη Δημοκρατία από τον Τραμπ

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

The crazy ones.. Σε μια από τις εμβληματικές αποστροφές του, ο “Ντα Βίντσι” της εποχής μας, Στιβ Τζομπς, είχε περιγράψει την πολλαπλασιαστική χρησιμότητα για την πρόοδο και το μέλλον της ανθρωπότητας, όσων περιγράφονται ως αντισυμβατικοί, ίσως και… αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Στο πρόσωπο του Τζακ Ντόρσεϊ, το “μεγαλύτερο μυαλό της εποχής μας”, θα έβλεπε την ενσάρκωση εκείνης της προφητείας. Ο ιδρυτής του Twitter, αντισυμβατικός και συνεσταλμένος, σε σύγκριση με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, φλερτάρει γεμάτος αυτοπεποίθηση με την αφιέρωση του ιστορικού του μέλλοντος προς το πρόσωπο του. Ως εκείνος που… έσωσε (μάλλον…) τη Δημοκρατία από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ και η υπόλοιπη… αντισυμβατική παρέα του Twitter πέρασαν στην απέναντι όχθη, αποφασίζοντας να διαγράψουν μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τα σοκαριστικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών, με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η θυελλώδης αντίδραση ενός απελπισμένου Τραμπ, περισσότερο οργισμένου ακόμη και από τη βιωματική έκρηξη για την απώλεια της αμερικανικής Προεδρίας, επιβεβαιώνει την “εγκεφαλική” υπεροχή του Twitter έναντι του Facebook και κάθε άλλου social media, σε επίπεδο αποτελεσματικής διασποράς ενός μηνύματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αριθμούσε 89 εκατομμύρια followers στο Twitter, ενώ στο Facebook, το οποίο επίσης τον λογόκρινε οριστικά, ο λογαριασμός του έφτανε τα 33 εκατομμύρια. Η απελπισμένη προσπάθειά του να αναζητήσει ή να δημιουργήσει ο ίδιος εναλλακτική πλατφόρμα, σε συνδυασμό με τις οργισμένες αντιδράσεις υποστηρικτών του στο Twitter, δείχνει τα όρια της δύναμης ενός πολιτικού, μπροστά στο δέος της δύναμης μιας “ανοικτής κοινωνίας”, όπως είναι τα social media.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ως αντισυμβατικός επαναστάτης, που εξαρχής εξηγούσε ότι το Twitter δεν είναι προορισμένο να… κερδίσει χρήματα, όπως το Facebook. Αλλά να συνεισφέρει δημιουργικά στη ζύμωση των ιδεών, ώστε να συνδράμει στο αναπόφευκτο πεπρωμένο της ανθρωπότητας να προοδεύει.

Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος, κάθε πρωί πηγαίνει… περπατώντας στο γραφείο του. Για να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί, αφού πρώτα έχει καθαρίσει το μυαλό του. Ώστε να μην χάνει την πίστη του στη δυνατότητα ενός και μόνου ανθρώπου, να αλλάξει τον κόσμο…

 

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας