Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης
Στην οδό Νίκης έσπευσαν να πανηγυρίσουν και ορθώς για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι γνωρίζουν ότι η τάση αυτή δύσκολα θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα. Ηδη η άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ροκάνισμα, αυτού που λέμε πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το παραδέχτηκε λέγοντας ότι η αύξηση του εισοδήματος των προηγούμενων μηνών «αμβλύνουν» – δεν καλύπτουν – τις πιέσεις που προκαλούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι αυξήσεις στην αγορά.
Ακόμα και οι αυξήσεις στον βασικό μισθό που ήδη έχουν γίνει ή δρομολογούνται, δύσκολα θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις μεγάλες απώλειες που προκαλούν οι ανατιμήσεις κυρίως των ενεργειακών προϊόντων. Ολοι κάτι θα χάσουμε. Το θέμα είναι για πόσο. Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά. Και η Ευρώπη είναι πιθανό τις επόμενες μέρες να ζήσει ξανά μια νέα πολεμική σύρραξη. Στις εποχές που ζούμε δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση ή ανασυγκρότηση. Οι ταχύτητες των γεγονότων και των προβλημάτων που σκάνε, είναι αστρονομικές.
Ο υπουργός Ενέργειας από τις συσκέψεις για τις διακοπές του ρεύματος που προκάλεσε ο χιονιάς στις γειτονιές της Αθήνας, οφείλει αν δεν το έχει κάνει να ξεκινήσει άμεσα να αναζητά εναλλακτικές λύσεις προμήθειας καυσίμων. Εν προκειμένω να βρει να καλύψει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που μπορεί να διακοπούν στην πιθανή περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και πρέπει να βιαστεί. Αλλιώς τη «βάψαμε». Ολος ο γύρω κόσμος αναζητά λύσεις. Ευρωπαϊκές εταιρείες συνομιλούν ήδη με τις καταριανές αρχές προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος των ποσοτήτων που είναι πιθανόν να χαθούν από το ρωσικό αέριο. Αντίστοιχα άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, μελετούν την αύξηση των ποσοτήτων του αερίου που λαμβάνουν από εναλλακτικούς αγωγούς, όπως τον TAP που διατρέχει και την Ελλάδα, φέρνοντας αέριο από το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz που βρίσκεται στο αζερικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Η εξέταση κάθε πιθανής εναλλακτικής είναι επιτακτικής ανάγκης και για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν οι αυξημένες έως και τέσσερις φορές πάνω τιμές του προϊόντος. Το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρχει και θέμα επάρκειας. Εξαρτάται από το πόσο σοβαρά παίρνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένη την επίθεση στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Εμείς «θα σφυρίζουμε μαζί τους» ή θα προετοιμαστούμε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το κάνουμε. Η ενεργειακή μας οικονομία έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο φτάνει κατά μέσο όρο κάθε μέρα και ξεπερνάει το 40% της καταναλωμένης ποσότητας ρεύματος.
Θα πει κάποιος το μόνο που μας έλειπε είναι να εντάξουμε στην αντιμετώπιση τόσων κρίσεων και έναν πόλεμο. Τα πρόσφατα γεγονότα υπενθύμισαν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε καμία κρίση στην τύχη της. Εχει αποδειχτεί άλλωστε ότι ακόμα και για αυτές που δηλώνουμε προετοιμασμένοι και πάλι σε κάποιες περιπτώσεις πιανόμαστε στον ύπνο. Θυμηθείτε τι συμβαίνει με αυτές που μας αιφνιδιάζουν…