Ν. Ελευθερόγλου: Tο κρίσιμο σημείο που θα ανάψει πράσινο ή πορτοκαλί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Ο Αύγουστος για την πλειοψηφία των πολιτών είναι ο μήνας των διακοπών. Για αυτό και η σκέψη μας, λογικά, είναι στα… μπάνια του λαού.

Το θέμα είναι να αποφύγουμε από τον Σεπτέμβριο και πάλι τα «μακροβούτια» της πανδημίας.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προσχεδιάσει τον βασικό πυρήνα της επιστροφής σε μια νέα φθινοπωρινή κανονικότητα, με γνώμονα να μην κλείσει η οικονομία και να μην «κοκκινίσει» πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μετάλλαξη «Δ» έχει κυριαρχήσει και ο φόβος αφορά σε δύο μέτωπα. Το πρώτο, στην έκταση που θα λάβει από πλευράς κρουσμάτων και στο πόσα από αυτά θα οδηγήσουν σε νοσηλείες και, το δεύτερο, ποιοι και πότε θα χρειαστεί να κάνουν και τρίτη δόση εμβολιασμού. Οι επιστήμονες (όχι μόνο στην Ελλάδα) ήδη εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους για την «αντοχή» των αντισωμάτων, βάζοντας στο μικροσκόπιο συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες.

Παράλληλα, η Πολιτεία δεν έχει βάλει στο… χρονοντούλαπο το θέμα της υποχρεωτικότητας, ούτε φυσικά και ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο οι εμβολιασμένοι θα έχουν και άλλα «προνόμια». Παράλληλα θα εξακολουθούν να έχουν ελευθέρας στους κλειστούς χώρους. Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση θα αναμένει τόσο τη νέα εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής, από την οποία έχουν ζητηθεί γνωμοδοτήσεις για συγκεκριμένους κλάδους, όσο και ποιοι και πότε θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η γνωμοδότηση του ΣτΕ θα είναι εκείνη που θα χαράξει τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικότητας, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Εκείνο που δεν είναι σίγουροι 100% είναι το θέμα της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά το θέμα της στέρησης μισθού και χρόνου προϋπηρεσίας.

Αυτό θα είναι το κρίσιμο σημείο, που θα ανάψει πράσινο ή πορτοκαλί στους σχεδιασμούς για το φθινόπωρο για την επέκταση των μέτρων και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μην απειληθεί η επιστροφή των πολιτών από τα μπάνια τους, από τη μια, και η οικονομία από την άλλη.

 

 

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...