Μόνος του και όλοι τους… Αποδείχτηκε ότι “τους είχε”

 

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η φράση αποδίδεται στον Παύλο Πολάκη, στο πλαίσιο του συνήθους ασυγκράτητου χαρακτήρα του. “Μόνος μου και όλοι σας. Σας εχω”… είχε πει σε συντάκτες του ιατρικού ρεπορτάζ, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν στα “αφεντικά” τoυς.

Πριν από 47 χρόνια ωστόσο, ένα πραγματικό τοτέμ της ελληνικής πολιτικής Ιστορίας, αποδείχτηκε ότι “τους είχε”. Και εκείνος ήταν πράγματι “μόνος του και όλοι τους”.

Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σταμάτησε τον τροχό της Ιστορίας, με την εμβληματική Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, επειδή γύρισε διαφορετικός άνθρωπος από την αυτοεξορία στο Παρίσι. Έγινε, η αλλαγή που ήθελε να δει, για να θυμηθούμε την ιστορική ρήση του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Καραμανλής κολύμπησε αντίθετα με τη ροή του ποταμού. Και κατάφερε να μάθει την Ελλάδα να… κολυμπάει. Στα βαθιά. Της Ενωμένης Ευρώπης. Χάρη σε εκείνον, το έθνος μας κατάφερε να επιβιώσει. Και να διεκδικεί σήμερα ένα καλύτερο μέλλον.

Εκείνος, ένα φτωχό παιδί από την Πρώτη Σερρών. Με δύσκολη προφορά. Κατάφερε να ξεκινήσει τη γενιά του. Και να ταξιδέψει στο μέλλον, τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος