Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Γιώργος Αυτιάς: Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα και καλημερίζω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Καλημέρα κ. Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κ. Αυτιά.
Γιώργος Αυτιάς: Καλώς ήρθατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε σας και στους τηλεθεατές σας.
Γιώργος Αυτιάς: Πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλες αντοχές. Κιλκίς, Κατερίνη, Χαλκιδική.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Β΄ Θεσσαλονίκης, Ωραιόκαστρο, Κουφάλια, είχαμε μία μεγάλη περιοδεία χθες στην Κεντρική Μακεδονία, πολύ ωραία, πολύ δυνατή, με πολύ κόσμο. Ο κόσμος κινητοποιείται με πολύ μεγάλη ένταση κι εξάλλου για εμάς αυτό είναι και το στοίχημα των δεύτερων εκλογών. Να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι αντίπαλός μας είναι η αποχή και ο εφησυχασμός, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι πάλι άδειες και πρέπει να ξαναγεμίσουν.
Αλλά επειδή η αλήθεια είναι ότι πήγαμε πολύ καλά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, νομίζω το μήνυμά μας περνάει πιο εύκολα και βλέπω μία εντονότατη κινητοποίηση φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σε αυτές τις κάλπες ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους που δεν μας εμπιστεύθηκαν ούτε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, και γιατί όχι, να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά μας.
Γιώργος Αυτιάς: Έχετε πει -και αυτό το ακολούθησαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί- ότι οι κάλπες είναι άδειες, ξεκινάμε μια νέα…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το μηδέν. Από το μηδέν, αλλά δεν είμαστε σε κενό. Ξεκινάμε μεν από το μηδέν, αλλά σε πολιτικό κενό δεν είμαστε.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα. Επιβράβευσαν μια πολιτική αποτελεσματικότητας και ειλικρίνειας, η οποία έδωσε έμφαση στο αποτέλεσμα και βρέθηκε απέναντι στην τοξικότητα και στην πόλωση και νομίζω ότι τιμώρησε αυτούς οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει και εξακολουθούσαν να βλέπουν την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία, μέσα από τον παραμορφωτικό φακό προηγούμενων δεκαετιών.
Και βέβαια, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήγε εξαιρετικά καλά σε όλες τις ηλικίες, πήγε πολύ καλά στους νέους, πήγε καλά στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα βάλει εγώ ειδικά για την εκλογική μου περιφέρεια, τη Δυτική Αθήνα.
Αυτό δείχνει ότι τελικά οι πολίτες έχουν προβλήματα και επιβραβεύουν αυτούς οι οποίοι φροντίζουν και προσπαθούν να τα λύσουν τα προβλήματα. Διότι όταν πήγα, ας πούμε, πριν από λίγες μέρες στον Ασπρόπυργο, το πρώτο πράγμα το οποίο μου έλεγαν οι πολίτες ήταν για το γεγονός ότι ξαναλειτουργούν τα ναυπηγεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά θα καλυφθούν από πολίτες που μένουν σε αυτές τις περιοχές.
Άρα εμένα το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε. Όμως, πρέπει να σας πω ότι το εύρος της νίκης αλλά και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, με υποχρεώνει να είμαι ακόμα πιο τολμηρός και ακόμα πιο αποφασιστικός στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Γιώργος Αυτιάς: Έστω ότι κάτι συμβαίνει, δεν ξέρω τι, κλπ. Η προοπτική τού Αυγούστου είναι ενεργή, κ. Πρόεδρε; Δηλαδή εκλογές τον Αύγουστο, σας είδα να το λέτε στην ΕΡΤ, «αν δεν έχω την πλειοψηφία σε αυτές τις εκλογές, πάμε για τον Αύγουστο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε, κ. Αυτιά, ότι εγώ ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Γιώργος Αυτιάς: Τι σημαίνει ασφαλή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν θέλετε να την ποσοτικοποιήσω, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Όχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές.
Και γιατί ζητώ αυτή την ασφαλή πλειοψηφία; Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές. Εξάλλου, η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου.
Ήταν μια ακόμα, θα έλεγα, φαντασίωση του κ. Τσίπρα ο οποίος πίστευε ότι μπορούσε με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Εάν στις κάλπες της 21ης Μαΐου ίσχυε το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα πάμε να ψηφίσουμε τώρα, θα είχαμε ήδη σταθερή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τώρα χρειάζεται να περάσουμε από τη βάσανο μιας δεύτερης κάλπης, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου στο μεσοδιάστημα. Ας είναι όμως, πιστεύω ότι όλοι πήραμε τα μαθήματά μας. Και στις κάλπες αυτές οι οποίες έρχονται, υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης: ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία, ψηφίζεις για κυβέρνηση. Ψηφίζεις για οτιδήποτε άλλο, είναι ασαφές γιατί ψηφίζεις.
Γιώργος Αυτιάς: Άρα ψηφίζουμε κυβέρνηση, οι Έλληνες ψηφίζουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί τα θέματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και πιστεύω ότι θα έχουμε αυτή την ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το οποίο είπα για τις ενδεχόμενες εκλογές τον Αύγουστο ήταν απλά μια μαθηματική διαπίστωση. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λέει ξεκάθαρα ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, εμένα δεν με ενδιαφέρει να συγκυβερνήσω», αυτό λέει όμως κάτι και για το ΠΑΣΟΚ.
Γιώργος Αυτιάς: Τι λέει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι ουσιαστικά είναι ένα κόμμα το οποίο το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση. Ανταγωνίζεται ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα σήμερα για το ποιος τελικά θα είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έχει πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, μάλλον το ΠΑΣΟΚ έχει πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Αλλά στις εκλογές, ξέρετε, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, ψηφίζουμε για κυβέρνηση και ποιος θα έχει τα πρωτεία και ποιος θα καταλάβει τελικά το «ρετιρέ» της κεντροαριστερής πολυκατοικίας αφορά λίγους. Τους πολλούς τους αφορά να υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Να υπάρχει σταθερότητα, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει οικονομική προοπτική, να υπάρχει ανάπτυξη.
Γιώργος Αυτιάς: Αυτό υπόσχεστε στον Έλληνα; Αυτό υπόσχεστε, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ υπόσχομαι στον Έλληνα, κ. Αυτιά, ότι η πορεία ανάπτυξης την οποία έχουμε δρομολογήσει θα συνεχιστεί γιατί έχουμε δείξει ήδη έμπρακτα αποτελέσματα. Ότι θα εξακολουθούμε να μειώνουμε τους φόρους, ότι θα έχουμε μια δίκαιη κοινωνία, η οποία θα επιστρέφει το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω στους πιο αδύναμους, όπως το κάναμε. Ότι θα στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι θα έχουμε μια Ελλάδα υπερήφανη και ασφαλή, συνεχίζοντας μία πολύ επιτυχημένη εξωτερική και αμυντική πολιτική, την οποία ακολουθήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Άρα, ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία οι πολίτες ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να περιμένουν από εμάς. Οι ίδιοι έρχονται και μας βάζουν τον πήχη των προσδοκιών ψηλά. Όταν σου δίνουν ένα τόσο υψηλό ποσοστό, δεν είναι ποσοστό παντοδυναμίας, είναι ποσοστό ευθύνης για μένα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψω από την 26η Ιουνίου για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών.
Γιώργος Αυτιάς: Απαντάτε τώρα και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε χθες και προχθές και το επαναλαμβάνει, «μην δώσετε παντοδυναμία στον Μητσοτάκη».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Αν ο λαός μάς δώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, δεν πρέπει να σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή; Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι παράξενο, καλά να το λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά να το λέει ο κ. Ανδρουλάκης, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει ουκ ολίγες φορές από το 2000 και μετά με ποσοστά πολύ άνω του 40%. Τότε δεν υπήρχε ζήτημα παντοδυναμίας;
Πάντως εγώ πρέπει να σας πω ότι -θα το επαναλάβω- όσο πιο ισχυρό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η υποχρέωσή μας τα πόδια μας να πατάνε γερά στη γη.
Δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία συμπεριφορά αλαζονείας, όπως δεν την ανέχτηκα ούτε στην προεκλογική περίοδο αυτή. Πρέπει να είμαστε γειωμένοι, να ξέρουμε ότι δεν μας δίνουν οι πολίτες λευκή επιταγή.
Υπογράφουν με εμάς, ουσιαστικά, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, 2.400.000 συμπολίτες που μας ψήφισαν μας δίνουν ένα πληρεξούσιο για την επόμενη τετραετία να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Και αυτό για μένα είναι μια μεγάλη ευθύνη και εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα -γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, το τονίζω- να ξέρουν οι πολίτες ότι είμαστε πιο έμπειροι, είμαστε πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο, ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.
Άρα και οι πολίτες μπορούν να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτά που τους λέμε εδώ, στο πρόγραμμα μας, το οποίο δεν το παρουσιάζουμε τώρα για πρώτη φορά ούτε το αλλάζουμε, θα τα υλοποιήσουμε στο ακέραιο.
Γιώργος Αυτιάς: Ουσιαστικά, σήμερα λέτε, σε οποιοδήποτε δικό σας στέλεχος, «εάν ξεφύγεις από αυτό που λέει το κόμμα, όποιος και αν είσαι, περνάς έξω». Αυτό είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει μια μεγάλη, θα έλεγα, ομοιογένεια και ομοιομορφία στον πολιτικό μας λόγο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό μέσα σε μια προεκλογική περίοδο να μην υπάρχουν αποκλίσεις και να μην εκφέρονται τόσο, προσωπικές απόψεις.
Λογικό είναι αυτό και νομίζω ότι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και τώρα τα στελέχη μας γυρνάνε όλη την Ελλάδα, απαλλαγμένα από το βάρος του σταυρού.
Ξέρουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους βουλευτές τους οποίους μπορούμε να εκλέξουμε. Άρα υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά μόνο από κάποιους οι οποίοι οριακά μπορούν να επανεκλεγούν.
Αλλά πολλοί εκλεγμένοι συνάδελφοι βουλευτές, οι οποίοι είναι ψηλά στις λίστες, πηγαίνουν, τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν αγωνίζονται μόνο για την προσωπική τους εκλογή -αυτή είναι εξασφαλισμένη-, αγωνίζονται για το κόμμα.
Γιώργος Αυτιάς: Βάζω μια τελεία εδώ. Σας είδα χθες να λέτε, «η Ορθοδοξία ενώνει». Δεν μπλέκουμε την πίστη με τις πολιτικές επιλογές. Διαβάζω σήμερα σε όλο τον Τύπο ότι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης έχει μεν ένα τεχνοκρατικό κόμμα, τεχνοκρατικό – κοινωνικό, αλλά οι ρίζες του κόμματός τους συνεχίζουν να παραμένουν στην Ορθοδοξία, στην πίστη, αλλά άλλο η πολιτική, άλλο η Ορθοδοξία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Του του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια, τα οποία προέκυψαν ως διάττοντες αστέρες, που μπορούν να καπηλεύονται την ορθόδοξη πίστη και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτά μπορούν αυθεντικά να εκφράζουν την πίστη του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο του, αλλά και ο Πατριάρχης έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ορθοδοξία ενώνει, δεν μπορεί να φυλακιστεί στα στενά όρια ενός μικρού κόμματος.
Η πίστη ενώνει. Δεν μπορώ να δεχθώ από κανέναν ότι είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον και εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε αποδείξει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι μπορούμε να έχουμε μια άριστη σχέση με την Εκκλησία, σεβόμενοι απόλυτα τους συνταγματικά διακριτούς μας ρόλους.
Λύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες που αφορούσαν και τις θέσεις των κληρικών, αλλά σε καμία περίπτωση εμείς ούτε διαφημίζουμε την πίστη μας, ούτε προσδοκούμε από την Εκκλησία κάποια πολιτική στήριξη. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει με πολύ σαφή τρόπο και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να ψήφισαν τέτοια κομματίδια, μην έχοντας αντιληφθεί πλήρως περί τίνος επρόκειτο.
Διότι κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι και με το που αρχίζουμε και τους γνωρίζουμε καλύτερα, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον κάπως διαφορετικά είναι τα πράγματα από αυτά που μπορεί να έλεγαν. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να ψήφισαν μικρότερα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας επειδή θεώρησαν ότι αυτά τα κόμματα είναι «πιο πατριωτικά» απ’ ό,τι είναι η Νέα Δημοκρατία.
Σε αυτούς τους συμπολίτες μας θα έλεγα πολύ απλά: πότε αισθάνονται πιο ασφαλείς, τώρα ή πριν από τέσσερα χρόνια; Αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα που πετούν τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς και που σύντομα θα παραλάβουμε τις υπερσύγχρονες φρεγάτες; Αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα, που φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και κλείσαμε την πόρτα στους παράνομους μετανάστες; Αισθάνονται τώρα πιο ασφαλείς, που η φωνή της Ελλάδος ακούγεται στις Βρυξέλλες και στο Αμερικανικό Κογκρέσο και που η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
Εμείς είμαστε πατριώτες της πράξης. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, δεν είμαστε πατριώτες του γλυκού νερού, που περιφέρουμε δήθεν τον πατριωτισμό μας για να μπορέσουμε να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας μπας και μας ψηφίσουν.
Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατάω αυτά. Πριν περάσουμε στην καθημερινότητα, έχουμε τα εθνικά και έχουμε και κάτι άλλο. Θα κάνετε κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, έτσι δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν, κ. Αυτιά, αλλά από το 2025 και μετά.
Γιώργος Αυτιάς: Με συναίνεση, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται.
Γιώργος Αυτιάς: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται η συναίνεση και επειδή θα έχουμε χρόνο μέχρι που να ανοίξει η διαδικασία, διότι πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης, και θυμίζω…
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, σωστό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμίζω στους τηλεθεατές σας ότι χρειάζονται δύο Βουλές. Η πρώτη Βουλή είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή διατύπωση των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, διότι απαιτούνται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μία από τις δύο Βουλές. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και προφανώς θα φροντίσω να αναζητήσω.
Γιώργος Αυτιάς: Θα απευθυνθείτε στα κόμματα ασφαλώς, έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται θα απευθυνθούμε στα κόμματα, σε όλα τα κόμματα, και εκεί βέβαια όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, έτσι δεν είναι; Παραδείγματος χάρη, το Άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός ή ποιος συντάσσεται με απόψεις οι οποίες έρχονται ουσιαστικά από περασμένους αιώνες.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα το κρατώ αυτό. Το κρατώ και πάω σε ένα θέμα. Όλος ο Τύπος σήμερα, μάλιστα, το είδα, έχει το θέμα της Ροδόπης και τα εθνικά θέματα του φράχτη βέβαια και ούτω καθεξής. Για το φράχτη τα έχετε πει επανειλημμένα. Στη Ροδόπη γινόταν κάτι το οποίο το ξέρατε εσείς ή είχατε ενημερώσει, είχε ενημερωθεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Υπήρχε κάτι, κ. Πρόεδρε, που εμείς δεν ξέραμε αλλά το οποίο δούλευε από κάτω συστηματικά και έφερε αυτό που έφερε; Τι συμβαίνει, κ. Πρόεδρε, θέλω με την απόλυτη ευθύνη -μέχρι εκεί που μπορείτε να απαντήσετε- να μας πείτε τι έγινε στη Ροδόπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Θράκη είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, κ. Αυτιά. Περιοχή στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μία περιοχή στην οποία πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μία οικογενειακή ιστορία, διότι ο πατέρας μου ήταν αυτός ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα κι έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.
Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι μουσουλμάνοι Έλληνες συμπολίτες μας αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πολιτική μας.
Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και από το τουρκικό Προξενείο και σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε…
Γιώργος Αυτιάς: Αυτά που είδαμε σήμερα στις εφημερίδες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους», οι οποίοι ανήκαν και ανήκουν ακόμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν θέλετε ουσιαστικά να έχετε στην επόμενη Βουλή, κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζει και προσδιορίζει τη μειονότητα ως τουρκική».
Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαντικές εθνικές συνέπειες έχει για την πατρίδα μας και πώς αντιβαίνει σε μια πολιτική δεκαετιών ενσωμάτωσης της μειονότητας στον ιστό, στον κοινωνικό και στον οικονομικό ιστό της χώρας. Λοιπόν, για όλα αυτά, για να μιλήσουμε επιτέλους εδώ με ανοιχτά χαρτιά, γιατί εγώ είδα μια συνέντευξη σήμερα του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε, λέει, για «κυπατζίδικες πρακτικές». Αλήθεια; Αλήθεια;
Διότι, δεν μου λέτε, γιατί έχει η ΕΥΠ κλιμάκιο στην Κομοτηνή και όχι στην Κοζάνη; Τώρα έχει κλιμάκιο η ΕΥΠ στην Κομοτηνή; Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι διακινδυνεύεται στη Θράκη αυτή τη στιγμή και ποιος είναι ο κίνδυνος ο οποίος μπορεί να προκύψει για την πατρίδα μας; Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Είχε ενημερωθεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είχε ενημερωθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το λέτε για πρώτη φορά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές, πριν από τις προηγούμενες εκλογές.
Γιώργος Αυτιάς: Από ποιον;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί…
Γιώργος Αυτιάς: Όταν λέτε υπηρεσιακά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα αυτά τα οποία τώρα μαθαίνουμε τα οποία δεν είναι και κοινό μυστικό.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Με φάκελο; Πώς είχε ενημερωθεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές, κ. Αυτιά: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας».
Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, ρίχνετε μια βόμβα τώρα, ένα λεπτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά αυτούς τους δύο…
Γιώργος Αυτιάς: Ρίχνετε βόμβα τώρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι καθόλου βόμβα. «Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν μπας και κλείσει αυτός ο…
Γιώργος Αυτιάς: Να κάνουν τι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κάνουν μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει.
Γιώργος Αυτιάς: Εξαρτώνται λέτε από αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο -και αυτό θα είναι και ένα μήνυμα το οποίο θα περάσω στον κ. Erdoğan την επόμενη μέρα- εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας.
Η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη. Και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης για να εκλεγούν φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και στο τουρκικό Προξενείο, που ουσιαστικά πρεσβεύουν τις θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρέπει να τελειώσουν. Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία όλων των κομμάτων. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν την είχαμε.
Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό, γιατί εδώ τώρα εγώ τα έχω χαμένα. Υπήρξε ένας φάκελος που δόθηκε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έλεγε, οι κύριοι αυτοί κάνουν αυτό και αυτό, σωστό; Αν κάνω λάθος διορθώστε με, γιατί είναι απολύτως εθνικό το θέμα αυτό. Ενημερώνεται η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, σωστά; Με φάκελο, με στοιχεία, με όλα αυτά, με sms και ούτω καθεξής. Ποια ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στο φάκελο και τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Την είδατε δημόσια. Ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες. Αυτά είναι, λέει, «κυπατζίδικες πρακτικές». Λοιπόν, βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί. Να βγουν ξεκάθαρα οι δύο και να πουν ότι «εμείς εκφράζουμε και εκπροσωπούμε την μουσουλμανική μειονότητα» και να κόψουν κάθε δεσμούς με το Προξενείο…
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Είπατε θα μιλήσετε με τον Erdoğan και γι’ αυτό το θέμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα μιλήσω και για αυτό το θέμα.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα του πω ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανένα, κανένα…
Γιώργος Αυτιάς: Να παρέμβεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα λόγο, πρώτον, ούτε να ανησυχείς για το τι γίνεται με τη μουσουλμανική μειονότητα. Διότι εμείς είμαστε οι πρώτοι, όπως σας είπα, που θέλουμε να έχουμε μια πολιτική η οποία να δίνει στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ίσες και παραπάνω ευκαιρίες. Ξέρετε ότι γι’ αυτό έχουμε και ευνοϊκές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια και γι’ αυτό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης ως προς την μειονοτική εκπαίδευση. Και αν μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, εδώ είμαστε να την κάνουμε καλύτερη.
Η μειονότητα ζει στη Θράκη εκατοντάδες χρόνια. Είναι φιλήσυχοι, ήρεμοι άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν την ατομική τους προκοπή. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να προκόψουν οικονομικά. Δεν χρειάζονται προστάτες από το εξωτερικό. Και πάντως δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ξεδιάντροπες παρεμβάσεις στην εκλογική μας διαδικασία.
Γιώργος Αυτιάς: Είστε ξεκάθαρος στο θέμα αυτό. Ο φράχτης θα συνεχιστεί, έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους, για να τελειώσει και αυτή η υπόθεση με τις διακινήσεις και ούτω καθεξής. Για να κλείσουμε όλο αυτό το πακέτο των εθνικών και των άλλων θεμάτων. Αν αποφασίσει ο λαός ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός, από τις πρώτες σας συναντήσεις θα είναι και αυτή με τον Erdoğan, εκτός από την Κύπρο που μαθαίνω ότι θα είναι το πρώτο σας, έτσι, τιμητικό ταξίδι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραδοσιακά πάντα το πρώτο ταξίδι ενός νέου εκλεγμένου Πρωθυπουργού είναι στη Μεγαλόνησο. Κοιτάξτε, θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με τον κ. Erdoğan, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και στις 12 Ιουλίου.
Γιώργος Αυτιάς: Και εκεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω συναντηθεί μαζί του σε μια σύνοδο κορυφής. Θα επιδιώξω μια συνάντηση. Φαντάζομαι ότι δεν θα…
Γιώργος Αυτιάς: Ένα λεπτό… μετά το Κογκρέσο η συνάντηση αυτή. Μισό λεπτό. Που τον πόνεσε, αν δεν κάνω λάθος. Είναι έτσι ή δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας κάνουμε μια καινούργια αρχή. Και νομίζω ότι και από πλευράς Τουρκίας η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μια σημαντική μείωση της συμπεριφοράς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων -και ειδικά της τουρκικής αεροπορίας- στο Αιγαίο.
Υπήρξε, πιστεύω, ένα απόθεμα καλής θέλησης το οποίο προέκυψε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μόνιμη ένταση με την Τουρκία.
Γιώργος Αυτιάς: Αλλά κρατάτε και μια επιφύλαξη, έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την άλλη, όμως, δεν είμαι και αφελής. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, αναγνωρίζω ότι η Τουρκία σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη τη Δύση απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
Γιώργος Αυτιάς: Εκεί πλεονεκτούμε εμείς λόγω των καλών σχέσεων με τη Δύση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα εμείς είμαστε Δύση, δεν έχουμε απλά καλές σχέσεις με τη Δύση. Εμείς ανήκουμε στη Δύση και το αποδείξαμε έμπρακτα ότι ανήκουμε στη Δύση. Επειδή δεν είμαστε πια, ξέρετε, το αποπαίδι της Ευρώπης και η χώρα εκείνη η οποία πηγαίνει πάντα στις Βρυξέλλες για να παρακαλεί, αλλά μπορεί να διεκδικεί και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό προφανώς μας δίνει και πολύ περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτούμε και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατώ. Καλύψαμε λοιπόν όλο αυτό το θέμα των… Να ρωτήσω κάτι, πριν πάμε στην καθημερινότητα; Αντίπαλός σας ποιος είναι; Είναι ο κ. Τσίπρας, είναι ο κ. Ανδρουλάκης, είναι η καθημερινότητα; Είναι τα προβλήματα της κοινωνίας; Ποιον έχετε απέναντί σας αυτή την ώρα που λέτε, «εγώ αυτό πρέπει να το νικήσω πάσει θυσία». Η ξαπλώστρα, μήπως;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, δεν θέλουμε να υπάρχει η εντύπωση στους πολίτες ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. Σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο καλλιεργείται και από άλλα κόμματα. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ ακούω να το λένε, «δεν βαριέστε μωρέ, η Νέα Δημοκρατία είναι σίγουρα αυτοδύναμη, ψηφίστε μας εμάς για να είμαστε αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ». Μα, κοιτάξτε, όπως σας είπα, ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Το βασικό ζητούμενο την επόμενη μέρα είναι να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτό είναι το μείζον. Όλα τα υπόλοιπα θα έλεγα ότι είναι δευτερεύοντα και φυσικά αντίπαλός μας πάντα είναι τα πολλά προβλήματα. Βλέπετε, συνέχεια προκύπτουν νέα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ποτέ δεν είπαμε ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας σε μία τετραετία. Αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες μάς επιβράβευσαν, διότι αναγνωρίζουν τελικά ότι η Ελλάδα του 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι η Ελλάδα του 2019.
Γι’ αυτό και πετύχαμε κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν το έχει ξαναπετύχει ως κυβέρνηση ποτέ. Και αυτό είναι να αυξήσει το ποσοστό της και τον απόλυτο αριθμό ψήφων.
Γιώργος Αυτιάς: Πάμε καθημερινότητα; Υπουργείο Οικογένειας. Είχα επικοινωνία με τους πολύτεκνους και ξεκινώ από εκεί γιατί νομίζω ότι αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπουργείο Οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό, κ. Μητσοτάκη; Διότι είναι κάτι καινούριο. Προφανώς θα μπει γυναίκα σε αυτό το Υπουργείο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω ακόμα.
Γιώργος Αυτιάς: Προφανώς. Μετά από 35 χρόνια ας κάνω και εγώ μία εκτίμηση, εν πάση περιπτώσει. Υπουργείο Οικογένειας σημαίνει υπουργείο καθημερινότητας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα; Στήριξη της οικογένειας, όσο μπορείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει ότι ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα.
Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα.
Γιώργος Αυτιάς: Έτσι είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα Υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο Υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το Υπουργείο – πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα…
Γιώργος Αυτιάς: Το δημογραφικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Που είναι το δημογραφικό και η συρρίκνωση…
Γιώργος Αυτιάς: Ναι, αυτό θέλει κίνητρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο, θέλει πολλά πράγματα. Η δημογραφική πολιτική δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εξ ου και βλέπετε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην πατρίδα μας, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Το πιο βασικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Από την αύξηση -γιατί έβλεπα ότι το δείχνατε και πριν- του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο. Πολύ σημαντικό…
Γιώργος Αυτιάς: Μητρότητα, εννέα μήνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.
Γιώργος Αυτιάς: Και φθηνό ρεύμα έμαθα για τους πολύτεκνους, ειδικό τιμολόγιο εν πάση περιπτώσει, αληθεύει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό.
Γιώργος Αυτιάς: Θα γίνει, θα το κάνετε, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό, αλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή θέλουμε οι γυναίκες να μην αισθάνονται ότι θυσιάζουν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά και πολλές δεν είναι -και καλά να κάνουν σε ένα επίπεδο- δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν, προγράμματα όπως το ολοήμερο Δημοτικό, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να μπορεί μια μητέρα, ένας πατέρας να παίρνει το παιδί μαζί στην επιχείρηση και να μην αισθάνεται ότι πρέπει να παρατήσει τη δουλειά του για να κάνει παιδί ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί.
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Μην κοροϊδευόμαστε, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον σήμερα νέα ζευγάρια δεν προχωράνε να κάνουν περισσότερα παιδιά έχει να κάνει με το κόστος. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα σπίτι με πολύ ευνοϊκό στεγαστικό δάνειο είναι κι αυτό με τον τρόπο του μία απάντηση σε αυτό το ζήτημα.
Γιώργος Αυτιάς: Θα αναγκαστείτε να διπλασιάσετε τα κονδύλια για το φθηνό σπίτι, γιατί τρέχει το πρόγραμμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα θα τα διπλασιάσουμε, γι’ αυτό έχω ήδη δεσμευθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Ότι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 10.000 σπίτια θα πάμε στα 20.000 σπίτια.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, άλλη μεγάλη είδηση λοιπόν για την καθημερινότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες αυτές είναι πολιτικές που, προσέξτε, κ. Αυτιά, δεν θα αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως πιστεύω ότι έχοντας πια ένα Υπουργείο το οποίο ασχολείται συστηματικά με αυτά τα ζητήματα της…
Γιώργος Αυτιάς: Θα αρχίσετε να χτίζετε δηλαδή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Της οικογένειας, της στεγαστικής πολιτικής, τα ζητήματα της πραγματικής ισότητας, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μιλούν για τις γυναίκες αλλά ας αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα, ότι σήμερα γυναίκες και άντρες δεν αμείβονται με τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά. Αυτές είναι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την πραγματική ισότητα στην πράξη. Τώρα πια θα έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και στην παρακολούθηση τέτοιων πολιτικών.
Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το θέμα το είχε βάλει πριν από καιρό ο κ. Μητρόπουλος, ότι οι αμοιβές είναι διαφορετικές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και χαίρομαι σήμερα που βάζετε στόχο να πάμε σε ίδιους μισθούς. Τον μισθό όμως τον τρώει η ακρίβεια. Κύριε Πρόεδρε, εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος τους γόρδιους δεσμούς τους έκοβε, δεν τους έλυνε. Εδώ πρέπει να κόψετε τον γόρδιο δεσμό. Είδατε τα τελευταία στατιστικά. 11% οι τιμές στα τρόφιμα πάνω, 2,8% ο πληθωρισμός. Εδώ πρέπει να σπάσετε και άλλα αυγά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, πάμε να τα δούμε. Κατ’ αρχάς η ακρίβεια -δεν το κρύψαμε ποτέ- είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, αναγνωρίζοντας όμως απόλυτα ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Είναι μια ανακούφιση -καλοδεχούμενη, διότι οι πολίτες έσπευσαν και αξιοποίησαν το Market Pass- αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.
Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο, από τη μία, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αυτή καθαυτή. Γιατί αυτό ήδη βλέπετε ότι αρχίζει και συμβαίνει, έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς πια στην Ευρώπη. Όταν ένα νοικοκυριό κάνει το συνολικό ταμείο, ναι, τα τρόφιμα είναι ακόμα ακριβά. Αλλά όταν η ενέργεια έχει πέσει πολύ, γι’ αυτό και ο συνολικός πληθωρισμός έχει πέσει τόσο πολύ.
Όμως, περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά για να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» βοήθησε ακριβώς στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Αλλά το πιο βασικό από όλα: καλύτεροι μισθοί. Τι σημαίνει καλύτεροι μισθοί στην πράξη; Διότι έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτό. Πέραν του κατώτατου μισθού ο οποίος καθορίζεται από το κράτος.
Γιώργος Αυτιάς: Είναι και οι ενδιάμεσοι, λέτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, είχαμε αύξηση -σας τα είπε και ο κ. Σταϊκούρας χθες- είχαμε αύξηση το 2023 στους ονομαστικούς μισθούς παραπάνω από τον πληθωρισμό. Έχουμε καινούργιες συμβάσεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες υπογράφονται με απολαβές καλύτερες από τον βασικό μισθό. Έχω εδώ ένα παράδειγμα: διετής κλαδική σύμβαση στην εστίαση.
Όσο γίνονται επενδύσεις στη χώρα και όσο η ανεργία μειώνεται, τόσο η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων θα αυξάνεται. Και όσο οι επιχειρήσεις έχουν καλούς τζίρους και μειωμένη φορολογία, δηλαδή όταν μου λέει ένας επιχειρηματίας «δεν βρίσκω εργαζόμενους», λέω, «τι λες; Σε λυπάμαι, πλήρωσε περισσότερο. Είναι απλό».
Εμείς βοηθήσαμε τις επιχειρήσεις. Τις βοηθήσαμε, μειώσαμε τη φορολογία. Μειώσαμε τη φορολογία στα μερίσματα, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, από το οποίο έχουν όφελος όλοι οι πολίτες. Έχω εδώ τα στοιχεία σας, δεν θέλω να τα επαναλάβω. Το όφελος το οποίο έχουν εργαζόμενοι από όλες τις παρεμβάσεις που κάναμε στη φορολογία και στις εργοδοτικές εισφορές, και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης, είναι πολύ σημαντικό. Οι πολίτες τα ξέρουν αυτά. Δεν λέμε, προς Θεού, ότι δεν έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να βελτιώσουμε την απόσταση…
Γιώργος Αυτιάς: Άρα, για να συμπεράνω…
Κυριάκος Μητσοτάκης: …που μας χωρίζει από την Ευρώπη.
Γιώργος Αυτιάς: Άρα να συμπεράνω. Αύξηση μισθών, τους οποίους έχετε πει, ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, γιατί αυξάνονται και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Έλεγχοι στην αγορά. 8 παρέλαβε… αλλά 35 τους πήγε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να πω και κάτι ακόμα. Ναι, και μεγαλύτερη έμφαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όταν…
Γιώργος Αυτιάς: Αυτά τα τρία…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν, παραδείγματος χάριν, οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη ή στη Ρόδο υπογράφουν μια σύμβαση εργασίας, εμείς την κηρύσσουμε υποχρεωτική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ισχύει για όλους πια.
Γιώργος Αυτιάς: Για όλη την Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι για όλους, είναι τοπικές, αλλά υποχρεωτική. Αυτό είναι το μοντέλο για την επόμενη μέρα. Διότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τελικά ποιες είναι οι πραγματικές αντοχές. Και είδατε ότι, παρότι υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από κάποιους, εντός εισαγωγικών ή εκτός εισαγωγικών, τεχνοκράτες, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια χαρά την άντεξε η οικονομία τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.
Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατώ αυτά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …διότι οι εισηγήσεις θέλω να σας θυμίσω, τα ξανακουβεντιάσαμε, δεν ήταν για 781 ευρώ.
Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν ήταν. Ήταν για πιο κάτω. Τα έβλεπα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν για πολύ χαμηλότερα.
Γιώργος Αυτιάς: Εγώ τους είπα, εσείς λέτε αυτό αλλά και εσείς λέγατε κάτω από τα 700, αλλά ο Μητσοτάκης έδωσε 713 την προηγούμενη φορά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την άλλη: προσοχή, δεν πρέπει να υπονομεύσουμε και τη σταθερότητα των επιχειρήσεων.
Γιώργος Αυτιάς: Το κρατώ αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, γι’ αυτό και νομίζω ότι έχουμε βρει μια χρυσή ισορροπία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να προσλαμβάνουν, και στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να παίρνουν τελικά καλύτερους μισθούς.
Γιώργος Αυτιάς: Θέλω σήμερα εδώ, γιατί εδώ, ξέρετε, μπαίνει η πλατφόρμα στα οικονομικά. Εγγυάστε, «κανένας νέος φόρος, καμία αύξηση παλαιού φόρου, αύξηση μισθών και συντάξεων», γιατί θα πάμε αμέσως και έχω και φάκελο εδώ από τον κ. Ηλιόπουλο. Αύξηση μισθών, συντάξεων, κανένας νέος φόρος και πάμε μπρος. Αυτό λέτε σήμερα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι απλά κανένας νέος φόρος, αλλά και περαιτέρω μείωση φόρων.
Γιώργος Αυτιάς: Και περαιτέρω μείωση φόρων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί πράγματι πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Σταδιακή μείωση και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Όμως, προσοχή, με έναν αστερίσκο, καθώς βελτιώνουμε και τη φορολογική συμμόρφωση.
Γιώργος Αυτιάς: Διασταύρωση οικονομικών στοιχείων. Μάλιστα.
Κυριάκος Μητσοτάκης : Άρα, αυτά τα δύο πάνε μαζί.
Γιώργος Αυτιάς: Με προϋπόθεση, λοιπόν. Τεκμήρια;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να είμαστε οι καλοί. Και μείωση 30% περίπου από το 2025 των τεκμηρίων. Ξέρετε, συναντώ πολλά τέτοια περιστατικά πολύ άδικης φορολόγησης. Όλα αυτά δεν είναι απλά κοστολογημένα, συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιώργος Αυτιάς: Ένσταση υπάρχει από την Ευρώπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία.
Γιώργος Αυτιάς: Καμία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία. Και πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα.
Γιώργος Αυτιάς: Ωραία. Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι όλα αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο δεν είναι πουθενά και το ένα και το άλλο. Τι απαντάτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το δικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 9 δισεκατομμύρια, του κ. Τσίπρα στοιχίζει 83 δισεκατομμύρια. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Αλλά να σας πω κάτι; Πιστεύει κανείς πραγματικά σήμερα, ούτε καν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Εμείς, όμως, επειδή πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές κι επειδή θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη την επόμενη μέρα κι επειδή, ναι, η χώρα πρέπει να μπορεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, διότι πρέπει να μειώσει κι άλλο το χρέος, ξέρουμε ότι αυτά τα οποία λέμε πρέπει να μπορούμε και να τα εφαρμόσουμε.
Πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Απέδειξε το οικονομικό επιτελείο εδώ και μία τετραετία ότι κατά κανόνα εκπλήσσει προς το καλύτερο κι όχι προς το χειρότερο. Άρα εγώ είμαι σίγουρος ότι οι αποδόσεις της οικονομίας θα είναι καλύτερες από αυτό το οποίο προβλέπουμε και στους ρυθμούς ανάπτυξης και, τελικά, στα πλεονάσματα. Και αυτό θα μας δώσει παραπάνω χώρο να μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.
Θέλω να θυμίσω ότι υπήρξαν φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, που δεν ήταν στο πρόγραμμά μας: η πολύ σημαντική κατάργηση του φόρου γονικών παροχών μέχρι τα 800.000 ευρώ. Ξέρετε τι ανακούφιση είναι αυτό, να μη φορολογούμε δεύτερη φορά την περιουσία και πόσο σημαντικό είναι;
Να δώσω ένα παράδειγμα, Έχει ένας πατέρας ένα διαμέρισμα το οποίο χρήζει ανακαίνισης. Το δίνει στο παιδί του αυτή τη στιγμή χωρίς φόρο και το παιδί μπορεί να μπει στα καινούργια προγράμματα του «Εξοικονομώ», να φτιάξει το διαμέρισμα αυτό και ξαφνικά ένα διαμέρισμα που ήταν ουσιαστικά ένα περιουσιακό στοιχείο αδρανές, να μπορέσει να προσλάβει την πραγματική του αξία.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, τώρα, κ. Πρόεδρε έχουμε και τις τριετίες, αν πέσει η ανεργία…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν πέσει κάτω του 10% οι τριετίες θα ξεπαγώσουν, ναι.
Γιώργος Αυτιάς: Είναι μεγάλη είδηση αυτή. Τώρα, από δω και μπρος, αυτός ο φάκελος είναι από τον Πρόεδρο, τον κ. Ηλιόπουλο, των συνταξιούχων. Κύριε Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μελετηθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Θα μελετηθεί, σας ευχαριστώ θερμά, θα μελετήσετε και αρκετά απ’ αυτά εδώ. Κύριε Πρόεδρε, τα Rafale μια χαρά, μου έλεγε ένας φίλος, στο ΕΚΑΒ, σήμερα είχα τον Πρόεδρο και μου λέει, 40 εκατομμύρια ο στόλος για να τα πετάξουμε όλα και να πάρουμε καινούργια και 17 εκατομμύρια κάθε χρόνο για να προσληφθούν 500 στην Αττική και 700 στην ελληνική περιφέρεια. Και είπατε και κάτι άλλο: «η ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι». Το είπε και ο Γραμματέας, ο δικός σας Γραμματέας, ο κ. Μαρινάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν προκύψουν τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, με καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ, ήδη από πριν στο πρόγραμμά μας είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να μειώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για τα περιστατικά.
Γιώργος Αυτιάς: Το διάβασα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο το έχουμε μελετήσει, μπορούμε να το εφαρμόσουμε, όχι μόνο με πρόσθετες προσλήψεις αλλά και με καλύτερη συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική, όπως ενδεχομένως στα νησιά μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα δείτε πολύ σύντομα πραγματικά αποτελέσματα στο κομμάτι αυτό, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε κιόλας ότι αυτή είναι μία παρέμβαση η οποία, κ. Αυτιά, είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Και ναι, καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι του κόστους, γι’ αυτό και αντέδρασα με τόσο απόλυτο τρόπο σε κάποιες πολύ άστοχες δηλώσεις ενός σοβαρού επιστήμονα.
Γιώργος Αυτιάς: Ε, ας πρόσεχε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να το επαναλάβω και νομίζω το γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας που μας ακούν: η Ελλάδα δίνει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Άπαξ και ο γιατρός -γιατί αυτός κρίνει τελικά, έτσι δεν είναι;- ζητήσει να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο, τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται και έχουμε εγκρίνει πολλά περισσότερα ακριβά φάρμακα…
Γιώργος Αυτιάς: Και στο τελικό στάδιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και για το τελικό στάδιο. Από εκεί και πέρα, ότι πρέπει να δούμε -γιατί εμείς ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε- φωνάξτε τον κ. Πλεύρη να σας τα πει αυτά, γιατί πράγματι υπάρχει ζήτημα, το πώς υποστηρίζουμε τους ασθενείς τελικού σταδίου και τις οικογένειές τους. Αλλά αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με το κόστος, τίποτα να κάνει με το κόστος.
Γιώργος Αυτιάς: Εδώ, λοιπόν, τι θα κάνουμε με το ΕΚΑΒ, κ. Πρόεδρε; Γιατί είμαι σε ένα νησί που ξέρω τι συμβαίνει στα νησιά και ούτω καθεξής. Ο Μητσοτάκης θα πάρει τον γόρδιο δεσμό, θα τον κόψει να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα κοπεί.
Γιώργος Αυτιάς: Θα το κάνετε αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά όχι μόνο αυτό.
Γιώργος Αυτιάς: Θα προηγηθεί, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να ξέρετε ότι ήδη…
Γιώργος Αυτιάς: Θα επιβεβαιώσετε και τις δηλώσεις σας, που είπατε ότι «δεν βάζω τη ζωή στο ζύγι»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τελειώσω να σας πω και κάτι ακόμα. Ήδη εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, για μια νέα υποστηρικτική μονάδα για αεροδιακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θυμάστε μια τραγωδία που είχε γίνει με έναν νέο ορειβάτη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, σε ένα βουνό και δεν μπόρεσε ποτέ να πάει το ΕΚΑΒ και άργησε πάρα πολύ να πάει το ελικόπτερο. Εμείς, λοιπόν, θα μισθώσουμε υπηρεσίες από το εξωτερικό. Το τονίζω, θα έχουμε έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Μικρά ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια, όχι μόνο για διασώσεις στο βουνό. Πείτε ότι γίνεται κάτι σε ένα χωριό. Μέχρι που να πάει το ασθενοφόρο μπορεί να θέλει μια ώρα και δίπλα και κοντά να είναι το ασθενοφόρο.
Γιώργος Αυτιάς: Άρα θα πηγαίνει το ελικόπτερο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πηγαίνει το ελικόπτερο. Πείτε ότι γίνεται ένα ατύχημα στην Εθνική οδό και πρέπει να έχουμε γρήγορη διακομιδή.
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό. Πόσα τέτοια θα έχουμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε έξι τέτοιες βάσεις. Έξι βάσεις με έξι ελικόπτερα αλλά με κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Ελικόπτερα τα οποία θα πετούν και το βράδυ. Θέλω να τονίσω -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι αυτές τις υπηρεσίες θα τις μισθώσουμε από το εξωτερικό, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τις παρέχουμε εμείς, όπως κάνουν πάρα πολλές άλλες χώρες. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω, υπηρεσίες ελικοπτέρων μισθώνουμε κάθε χρόνο και για τη δασοπυρόσβεση, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο, εντός έξι μηνών -τώρα καταλήγουμε στην τελική υπουργική απόφαση, έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος, όλα αυτά έχουν γίνει, δεν είναι καινούργια- θα μας δώσει μια πρόσθετη δύναμη πέρα από τα ασθενοφόρα μας, για να μπορούμε να κάνουμε γρήγορες διακομιδές από αέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Για τα νησιά μας ήδη έχουμε στη διάθεσή μας δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ και με τα ασθενοφόρα μας, έχει κάνει δωρεά 150 ασθενοφόρα. Δεν έχουμε τόσο ζήτημα ασθενοφόρων αυτή τη στιγμή. Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό του προσωπικού, θα συνεργαστούμε και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως σας είπα, που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν…
Γιώργος Αυτιάς: Ένοπλες Δυνάμεις κλπ, Πυροσβεστική κλπ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και Πυροσβεστική. Μην ξεχνάτε ότι η ΕΜΑΚ, η οποία κάνει διασώσεις, υπάγεται στην Πυροσβεστική, έτσι δεν είναι;
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό. Τώρα, κ. Πρόεδρε, για να τελειώσει αυτό το παραμύθι, το προεκλογικό, θα φέρετε ένα νόμο ώστε όλα τα κόμματα να πηγαίνουν τα προεκλογικά τους προγράμματα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θα το κάνω αμέσως. Γιατί πράγματι εδώ υπήρχε ένα ζήτημα, ότι τυπικά δεν υπήρχε αρμοδιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει το ίδιο τα προγράμματα, άσχετα αν εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα δημόσια στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Λοιπόν, θα ψηφίσουμε αμέσως ένα νόμο ο οποίος να καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση -θα δούμε που- είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής, για να σταματήσει αυτή η φάμπρικα, επιτέλους. Στις επόμενες εκλογές θα πάμε με σαφές νομικό πλαίσιο, με τα κόμματα να είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα προγράμματά τους. Προφανώς η όποια αρμόδια αρχή επιλέξουμε θα κάνει την ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων.
Γιώργος Αυτιάς: Οι υπουργοί θα μείνουν στις θέσεις τους ή θα ανακατέψετε το… Έχει δουλειά πολύ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμα 14 μέρες ακριβώς μέχρι τις εκλογές. 12 μέρες προεκλογικής εκστρατείας. Το μυαλό μου αυτή τη στιγμή είναι στις επόμενες περιοδείες μας, στο debate το οποίο θα γίνει.
Γιώργος Αυτιάς: Είστε έτοιμος;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είμαι έτοιμος, αλλά ξέρετε, εγώ δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και κάθε διαδικασία θέλει την προετοιμασία της.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Όσοι ράβουν κοστουμάκια, τι τους προειδοποιείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσια το καλοκαίρι, τα κοστούμια μπορεί να είναι πάντα χρήσιμα.
Γιώργος Αυτιάς: Να ρωτήσω κάτι. Είναι πολύ σαφές το μήνυμά σας. Το καθημερινό σας πρόγραμμα τώρα πώς είναι; Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί για να τρέξετε στο Κιλκίς, από εδώ από εκεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι βαρύ το πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι πολλές ομιλίες, κλείνει η φωνή μερικές φορές, αλλά είναι, όπως σας είπα, πολύ δημιουργικό, μια πολύ αισιόδοξη προεκλογική εκστρατεία. Οπωσδήποτε μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ της Αττικής και της περιφέρειας, αλλά επειδή δεν παίρνω τίποτα δεδομένο, θέλω να πάω και να ευχαριστήσω και τον κόσμο γιατί μας στήριξε.
Γιώργος Αυτιάς: Το θέλετε να πηγαίνετε στον κόσμο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο θα πάω στα μέρη σας κοντά, θα πάω στα μικρά μας νησιά.
Γιώργος Αυτιάς: Πού θα πάτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω στους Αρκιούς, θα πάω στους Λειψούς, θα πάω στη Λέρο και θα πάω και στην Πάτμο.
Γιώργος Αυτιάς: Ε, πηγαίνετε και στη Σάμο, ένα βήμα είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω στα βόρεια Δωδεκάνησα. Τα Δωδεκάνησα μας έδωσαν ποσοστά τα οποία ήταν πρωτοφανή για τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, επειδή δεν μου αρέσει να θεωρώ τίποτα δεδομένο, αισθάνομαι ότι έχω μια υποχρέωση να γυρίσω και να ξαναγυρίσω την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, βέβαια, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει και λίγος χρόνος, διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, χωρίς να προεξοφλούμε το αποτέλεσμα, όπως σας είπα. Εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί, 27 Ιουνίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση…
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό, την κα Μαρέβα πότε τη βλέπετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κα Μαρέβα έρχεται μαζί μου σε ορισμένες περιοδείες.
Γιώργος Αυτιάς: Έρχεται μαζί σας; Μάλιστα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, έχει όλη την καλή διάθεση να με ακολουθεί, όποτε η ίδια μπορεί και τα παιδιά μου έρχονται που και που, ξεκλέβουμε και λίγο χρόνο…
Γιώργος Αυτιάς: Κι εσάς ο πατέρας σας, σας έπαιρνε κοντά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκλέβουμε και λίγο χρόνο -όπου μπορούμε- να αθλούμαστε λίγο. Το βράδυ που ήμουν στη Θεσσαλονίκη πήγα λίγο στις παρυφές του Χορτιάτη και έκανα λίγο ποδήλατο. Χρειάζεται ο αθλητισμός, όσο χρόνο έχουμε, δεν έχουμε και πολύ, αλλά χρειάζεται και αυτή η εκτόνωση.
Γιώργος Αυτιάς: Στο Άγιον Όρος πάει ο Άδωνις τελικά, έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Άγιο Όρος δυστυχώς μας βρήκε ο κορονοϊός το σαββατοκύριακο που επρόκειτο να πάω, αλλά θα ξαναγίνει, θα γίνει αυτό το ταξίδι.
Γιώργος Αυτιάς: Κι ένα τελευταίο, έχετε μια ικανότητα, και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά εσείς βγάζετε ταλέντα. Και παρακολουθώ ότι πολλά στελέχη που σπρώξατε στην πολιτική, ας πούμε, βλέπω τον Γραμματέα, για παράδειγμα, ο οποίος τρέχει μέρα νύχτα, οι φωνές του προχθές ακουστήκαν μέχρι τη γέφυρα της Χαλκίδας με το θέμα που είχε προκύψει. Θα βγάλετε κι άλλα στελέχη ικανά να τραβήξουν μπρος, κ. Μητσοτάκη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, το 2016, όταν με εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στα προγνωστικά, είχα δεσμευθεί ότι θα ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και θα την ξανακάνω ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας. Πιστεύω ότι αυτές τις δεσμεύσεις μου τις τήρησα και τις τηρώ. Όμως η ανανέωση είναι μία διαρκής διαδικασία και το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε σήμερα στην πολιτική είναι ακριβώς να βρίσκουμε νέα ταλέντα και να πείθουμε νέους ανθρώπους να αφήσουν ενδεχομένως την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να ασχοληθούν με την πολιτική.
Τώρα έχουμε εκλέξει πολλούς νέους βουλευτές και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Δεν συμβαίνει συχνά, ξέρετε, σε κόμματα τα οποία κερδίζουν και πάλι εκλογές. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ο κάθε βουλευτής γνωρίζει ότι και στη μάχη του σταυρού πρέπει να ανταγωνιστεί πάντα νέους υποψηφίους, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται και αυτοί προφανώς να εκλεγούν. Νομίζω ότι πολλά από τα στελέχη τα οποία έβαλα στην πολιτική ως εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και τώρα έχουν εκλεγεί βουλευτές, έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε αυτή τη νέα Νέα Δημοκρατία όπως την οραματίζομαι και προφανώς αυτή η διαδικασία της συνεχούς ανανέωσης του κόμματος δεν σταματά ποτέ.
Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά. Θερμά σας ευχαριστώ και για τις ειδήσεις για την κοινωνία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.
Γιώργος Αυτιάς: Και να ξέρετε κάτι, ενδεχομένως κάποιες φορές η εκπομπή να είναι δυσάρεστη σε μερικούς Υπουργούς, αλλά τα μηνύματα φτάνουν σε σας και φτάνουν σε σας γιατί και παρακολουθείτε και παρεμβαίνετε και σας ευχαριστώ θερμά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Εσείς έχετε μια υποχρέωση να αναδεικνύετε τα προβλήματα. Είδατε ότι εγώ δεν είπα ποτέ ότι μπορούμε να λύσουμε μαγικά όλα τα προβλήματα. Η δική μας η δουλειά πάντα είναι να προτεραιοποιούμε τα προβλήματα και να λέμε, «αν σε αυτό κάτι μπορεί να γίνει, θα γίνει», και «αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν θα γίνει». Δηλαδή εσείς τα θέτετε όλα τα ζητήματα και η δική μας δουλειά είναι η προτεραιοποίηση, πάντα με ένα αίσθημα δικαιοσύνης και πάντα πιο κοντά στους πιο αδύναμους.
Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή κουβέντα. Φίλες και φίλοι, έβγαλε πολλές ειδήσεις η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Κρατήσαμε τα εθνικά θέματα, έριξε τη βόμβα για τα εθνικά. Έριξε τη βόμβα για τα κοινωνικά. Είπε αρκετά πράγματα τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είναι κορυφαία. Θα σας πω, κάθε επιτυχία, όπως λέω σε κάθε πολιτικό αρχηγό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάνω απ’ όλα να τονίσω, όπως σε κάθε εκλογή, πάνω απ’ όλα η συμμετοχή. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο πιο δυνατή είναι η Δημοκρατία μας. Και βέβαια, καλοκαιράκι είναι, αλλά μπορούμε και για μπάνιο να πάμε, και να ψηφίσουμε.
Γιώργος Αυτιάς: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ θερμά.
Χαιρετισμοί του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεντρώσεις πολιτών στο Κιλκίς και στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στο Κιλκίς, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Θυμάμαι μία επίσκεψη την οποία είχα κάνει εδώ στην περιοχή σας το 2017 -πρέπει να ήταν την εποχή όπου εδώ λίγο παραπάνω, στην Ειδομένη, επικρατούσαν τραγικές καταστάσεις. Τα θυμάστε και εσείς. Και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο προσφυγικό εδώ; Πολύ-πολύ καλύτερη.
Δεσμεύθηκα ότι θα λύσουμε το πρόβλημα αυτό και το λύσαμε. Για όλες τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες υποδεχόταν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά πρωτίστως, φίλες και φίλοι, για τα νησιά μας, για τους πολίτες μας και τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στον Έβρο.
Και θέλω κι εδώ από το Κιλκίς, από το βόρειο άκρο της χώρας, να στείλω ένα μήνυμα: η πολιτική της φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας θα συνεχιστεί, χωρίς εκπτώσεις. Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί. Οι συνοριοφύλακές μας, θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι και θα γνωρίζουν όλες και όλοι, ότι η Ελλάδα είναι μία πατρίδα η οποία έχει σύνορα στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα και αυτά τα σύνορα έχουμε υποχρέωση να τα φυλάμε.
Και αυτή η ισχυρή Ελλάδα, αυτή η πατριωτική Ελλάδα, αυτή η Ελλάδα της κοινωνικής ευαισθησίας, είναι μία Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε και σας ζητώ να συμπορευθούμε μαζί για να την οικοδομήσουμε ακόμα πιο στέρεη.
Πολλές φορές και στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας που κάναμε πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου, παρομοίαζα το όνειρό μου για την πατρίδα μας σαν ένα σπίτι το οποίο είναι μισοτελειωμένο. Έχουμε ρίξει τα θεμέλια, έχουμε αρχίσει και χτίζουμε τους ορόφους, αλλά ακόμα δεν έχουμε τελειώσει τη δουλειά.
Η δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί, με μια δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, με μία ισχυρή, με μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για να πάμε πιο γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τις παραγωγικές επενδύσεις.
Εμείς θα οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ σε πείσμα όσων υποκριτικά ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τη δημόσια υγεία, αλλά επειδή θυμόμαστε και τα έργα και τις ημέρες τα δικά τους όταν ήταν στα πράγματα, οι πολίτες ξέρουν ότι ναι, υπάρχουν ακόμα προβλήματα, μην έχουμε αυταπάτες. Αλλά εσείς γνωρίζετε αν σήμερα το νοσοκομείο σας έχει περισσότερους γιατρούς και περισσότερους νοσηλευτές από όσους είχε.
Και θέλω να ξέρετε ότι για μένα η στήριξη του ΕΣΥ, η στήριξη του ΕΚΑΒ, η δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε διακομιδές γρήγορα και με ασφάλεια -όπου και αν βρίσκεται κάποιος συμπολίτης μας- αυτό είναι ένα έργο το οποίο θα το αναλάβω προσωπικά και θα το υλοποιήσουμε τη δεύτερη τετραετία.
Επειδή ξέρετε ότι ένα πράγμα δεν πρόκειται ποτέ να θέσω στην αμφισβήτηση των πολιτών και αυτό είναι η σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε οικοδομήσει.
Γνωριζόμαστε πια αρκετό καιρό. Ξέρετε ότι μπορείτε να με εμπιστεύεστε, όπως εγώ σας εμπιστεύομαι. Αυτά τα οποία σας λέω για τη δεύτερη τετραετία θα γίνουν πράξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς στηρίξαμε την κοινωνία και θα εξακολουθούμε να τη στηρίζουμε πάντα, όμως, προσέξτε, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Εμείς θα μειώσουμε και άλλο τους φόρους, γιατί ξέρουμε ότι η μείωση των φόρων είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί τελικά τις επενδύσεις και δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
Σε αυτή την κάλπη λοιπόν, φίλες και φίλοι, ουσιαστικά υπάρχει μια μόνο πειστική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό το μήνυμα έστειλε και ο ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου, όταν επιβράβευσε την εργατικότητα, επιβράβευσε τη συνέπεια, διότι εγώ αυτά τα οποία σας είπα προεκλογικά το 2019 τα τήρησα.
Επιβράβευσε την πολιτική ευπρέπεια και είπε όχι στην τοξικότητα, στο διχασμό, στο μίσος, στη μαύρη Ελλάδα. Ψήφισε για μία πιο φωτεινή, για μία πιο αισιόδοξη Ελλάδα και έχουμε κάθε δικαίωμα σήμερα να ελπίζουμε βάσιμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, αλλά είναι μπροστά μας μόνο με σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα, σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, με μια Τουρκία η οποία τελείωσε με τις δικές της εκλογικές εκκρεμότητες και επανεξέλεξε ισχυρό τον Πρόεδρο Erdoğan, το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι μια ασταθή κυβέρνηση στην πατρίδα μας.
Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας, ξέρουμε πώς θα τα επενδύσουμε. Είμαστε πρώτοι, προσέξτε, είμαστε πρώτοι σήμερα στην Ευρώπη στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χώρα μπόρεσε και εξασφάλισε 31 δισ., πρώτη κατά κεφαλήν απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη, ξέρετε γιατί; Διότι ανέκτησε την αξιοπιστία της. Διότι όταν πάμε σήμερα στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδος μετράει. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Γι’ αυτό αυτά τα οποία συμβαίνουν εκτός Ελλάδος τελικά, μας αφορούν και σας αφορούν όλους και γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό αυτή η πορεία της σταθερής και ισχυρής Ελλάδας να μπορεί να συνεχιστεί.
Βλέποντας τα εκλογικά ποσοστά, ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία μας, αλλά και ειδικά εδώ στην περιοχή του Κιλκίς, παρατηρώ ότι ναι, υπάρχουν κάποια μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας τα οποία πέτυχαν ποσοστά τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και στο Ωραιόκαστρο. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι υπάρχουν κομματίδια άγνωστα σε όλους εμάς με κρυμμένες θέσεις που θεωρούν ότι εκφράζουν πιο αυθεντικά την πίστη και την Ορθοδοξία, κάνουν λάθος. Η Ορθοδοξία ενώνει, δεν διχάζει.
Κανείς δεν είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον. Και κάνεις δεν δικαιούται να πολιτεύεται θεωρώντας ότι έχει την εύνοια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία τα ξεκαθάρισε, ε; «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Η εκκλησία ενώνει, μένει μακριά από τα κόμματα. Εμείς σεβόμαστε τη συνταγματική κατοχύρωση των ρόλων εκκλησίας και πολιτείας. Σταθήκαμε κοντά στην εκκλησία σε πολύ δύσκολα ζητήματα τα οποία είχε την περασμένη τετραετία, αλλά ουδέποτε διανοηθήκαμε ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την πίστη του ελληνικού λαού και δεν θα το κάνουμε και δεν πρέπει και εσείς να επιτρέψετε σε κανέναν να το κάνει.
Γι’ αυτό σας ζητώ να κάνουμε μαζί αυτήν την προσπάθεια να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πατριωτικές ευαισθησίες -και θεωρώ ότι όλοι είμαστε σε αυτήν την κατηγορία- να τους θυμίσουμε ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι έφεραν τα Rafale στη χώρα, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι παρήγγειλαν τις καινούριες φρεγάτες, ποιοι είναι αυτοί που ενίσχυσαν τις Ένοπλές μας Δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα η Ελλάδα να διεκδικεί και να αποπνέει σεβασμό.
Ποιοι είναι αυτοί που ανέδειξαν τη χώρα μας σε αναμφισβήτητο παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι έκαναν την Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο για όλη τη Μεσόγειο. Αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Εν μέσω μεγάλων δυσκολιών κρατήσαμε την πατρίδα μας όρθια, βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης, προστατεύσαμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας, γιατί η πατρίδα μας έχει σύνορα και στον αέρα και στη θάλασσα και στη στεριά, ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, η φωνή της Ελλάδος ακούγεται και πάλι με αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.
Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μαζί μας πολλούς αγρότες παραγωγούς. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς αν η Κυβέρνηση αυτή στήριξε τον πρωτογενή τομέα, πώς μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες οι οποίοι συνεργάζονται, ποιοι ήταν κοντά σας στις κρίσεις του Covid, ποιοι έβγαλαν έξτρα χρήματα για τον πόλεμο για την Ουκρανία. Ποιοι στάθηκαν κοντά σας για αποζημιώσεις μετά από φυσικές καταστροφές. Παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ πληρώσαμε σε ζημιές από φυσικές καταστροφές. Μόνο τα 500 εκατομμύρια ήρθαν από τον ΕΛΓΑ, τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήρθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και μπορέσαμε και τα δώσαμε τα χρήματα αυτά, ακριβώς επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά. Και όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, υπάρχει πλεόνασμα για να στηριχθεί η κοινωνία σε κάθε δυσκολία. Γιατί εμείς δεν μιλάμε για τα έργα μας, εμείς μιλάμε με τα έργα μας.
Και έχουμε και ακόμα κάποιες εκκρεμότητες εδώ. Μια δέσμευσή μας την οποία πρέπει να υλοποιήσουμε εδώ για τη βόρεια Ελλάδα. Λοιπόν, γήπεδο και στον ΠΑΟΚ. Ουδέποτε στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν είχαν δρομολογηθεί τόσα σημαντικά, τόσα μεγάλα έργα.
Θυμάστε την κουβέντα που γινόταν για το Μετρό. Το 2019 παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση. Είχα την ευκαιρία πριν από ένα μήνα, μπήκα στο Μετρό, έκανα όλη τη διαδρομή και η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2024 θα έχει και Μετρό και αρχαία.
Μαζί με τα σημαντικά άλλα έργα υποδομής τα οποία γίνονται, από το Flyover μέχρι τα καινούργια νοσοκομεία, το καινούργιο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Να πω μια κουβέντα γι’ αυτό γιατί ξέρετε έγινε μεγάλο θέμα για τα ζητήματα των θεραπειών για τον καρκίνο και θέλω και από εδώ να ξαναπώ ότι η δική μας Κυβέρνηση αυτό το οποίο έχει εξασφαλίσει, είναι ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία την οποία θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του, ανεξαρτήτως κόστους και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί για όλους τους ασθενείς με καρκίνο.
Και είναι πραγματικά θλιβερό αυτοί οι οποίοι μας κουνούσαν το δάχτυλο για μία άστοχη δήλωση ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τώρα να αποκαλύπτεται ότι δικά του στελέχη είχαν πει ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην έχουν το θάρρος να το αναγνωρίσουν τουλάχιστον. Δύο μέτρα και δύο σταθμά και σε αυτά, δυστυχώς, από την αντιπολίτευση, αλλά επειδή τα θέματα της υγείας είναι πολύ σοβαρά, τα θέματα αυτά, για να μπορούν να εργαλειοποιούνται.
Εμείς, αυτό το οποίο μπορούμε να εγγυηθούμε, είναι ότι εδώ, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο θα αντικαταστήσει το «Θεαγένειο», ώστε να έχετε τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ποιότητα θεραπείας για αυτήν την αρρώστια, η οποία λίγο πολύ έχει χτυπήσει κάθε ελληνικό σπίτι.
Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, να πω μία κουβέντα ακόμα, ότι πολεοδομικά το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης έχει ολοκληρωθεί. Εμείς κάναμε αυτά τα οποία έπρεπε να κάνουμε και τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τον επενδυτή για να φτιαχτεί επιτέλους το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώστε να μην έχετε κανένα παράπονο εδώ και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει και αυτή ένα -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- υπερσύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνη
Σας ευχαριστώ για την καταπληκτική υποδοχή. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για την εμπιστοσύνη σας.
Η Μακεδονία είναι γαλάζια και η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας χτυπά πάντα στη Μακεδονία, στη γενέτειρα του εθνάρχη μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καταπληκτικούς ΟΝΝΕΔίτες μας, που δίνουν πάντα τον δικό τους ξεχωριστό παλμό σε όλες μας τις συγκεντρώσεις.
Αλλά πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κάθε μία και στον καθέναν από εσάς ξεχωριστά, που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία, τον μεγάλο θριαμβευτή των εκλογών της 21ης Μαΐου, με ένα ποσοστό το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες κάποιων, αλλά απέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πλατιά δύναμη ενότητας και προκοπής του τόπου μας.
Όμως, φίλες και φίλοι, η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις 25 Ιουνίου πάμε για να πετύχουμε μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη. Και σε όσους αμφισβήτησαν αυτή τη μεγάλη παράταξη -επειδή σήμερα έχουμε και τελικό Champions League- έχω να τους πω μία κουβέντα: η φανέλα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ βαριά και είναι γαλανόλευκη, στα χρώματα της πατρίδας μας.
Φίλες και φίλοι, θέλησα να βρεθώ σήμερα μαζί σας εδώ στην Κατερίνη, στην Πιερία, καθώς δεν είχα καταφέρει να έρθω στα πλαίσια της πρώτης προεκλογικής μας περιόδου. Να σας πω κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε για την παράταξή μας, αλλά να σας ζητήσω να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά, ακόμα πιο δυναμικά, για να πετύχουμε την 25η Ιουνίου μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη. Διότι όλη η Ελλάδα είναι μπλε και θα ξαναείναι μπλε.
Θυμάμαι -απευθύνομαι εδώ στους νεολαίους μας- όταν εγώ ήμουν στη δική σας ηλικία, με κάποιους λίγο μεγαλύτερους, δίναμε τους μεγάλους αγώνες μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και φέρναμε τη Νέα Δημοκρατία σε πρωτοφανή ποσοστά. Και αναρωτιέμαι, πόσοι θα πίστευαν ότι μπορούσαμε να ξαναφέρουμε τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά πάνω του 40%; Και όμως το καταφέραμε.
Το καταφέραμε, γιατί; Διότι οι πολίτες επιβράβευσαν τη σκληρή δουλειά την οποία κάναμε τέσσερα χρόνια. Επιβράβευσαν το γεγονός ότι κρατήσαμε την κοινωνία όρθια σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στα χρόνια της πανδημίας. Ξαναβάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Οι πολίτες επιβράβευσαν τη συνέπεια λόγων και έργων. Γιατί τι σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια όταν είχα ξαναέρθει στην Κατερίνη; Σας είχα πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Σας είχα πει τότε ότι πρώτη προτεραιότητά μου -ειδικά για τη νέα γενιά- είναι να δημιουργήσουμε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και προσθέσαμε 300.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μια τετραετία.
Σας είχα πει και κάτι ακόμα, ίσως το πιο σημαντικό εδώ στη Μακεδονία. Σας είχα πει ότι θέλω μία Ελλάδα ασφαλή και περήφανη. Μία Ελλάδα η οποία θα προστατεύει τα σύνορά της στον αέρα, στη στεριά και στη θάλασσα. Και φυλάξαμε τα σύνορά μας. Μειώσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές και από εδώ, από την Κατερίνη, σας δίνω το μήνυμα: ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε κάποιοι όχι.
Σας είχα πει επίσης πριν από τέσσερα χρόνια ότι θέλω μια Ελλάδα της οποίας η φωνή να ακούγεται περήφανη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Και σήμερα η φωνή της Ελλάδος μετράει.
Όταν πηγαίνουμε και διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη ξέρουμε ότι το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά και μπορούμε να φέρουμε πίσω απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Και το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά διαπραγματεύτηκα και έφερα πίσω στην πατρίδα 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν κάποιοι άλλοι, θυμάστε, διαπραγματεύονταν για 17 ώρες και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μας φέρουν ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη.
Για όλα αυτά, λοιπόν, οι πολίτες μάς επιβράβευσαν. Μας επιβράβευσαν για το γεγονός ότι κάναμε το κράτος ψηφιακό και σήμερα μέσα από το gov.gr γλιτώνετε όλες και όλοι σας δεκάδες, εκατοντάδες ώρες ταλαιπωρίας. Μας επιβράβευσαν για το γεγονός -και το λέω αυτό σε μία περιοχή η οποία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα- ότι βρεθήκαμε κοντά στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας σε κάθε δυσκολία. Ήμασταν πρώτοι για να σας στηρίξουμε. Με αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στη διάρκεια αυτής της τετραετίας.
Όλα αυτά ξέρετε γιατί μπορέσαμε να τα πετύχουμε; Γιατί βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Γιατί δημιουργήσαμε δημόσιο πλούτο, τον οποίον στη συνέχεια μπορέσαμε και επιστρέψαμε στους πολίτες και στηρίξαμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας σε κάθε δυσκολία.
Για όλα αυτά λοιπόν μας επιβράβευσαν οι πολίτες, αλλά και για κάτι ακόμα: μας επιβράβευσαν για το γεγονός ότι δεν παίξαμε το παιχνίδι της τοξικότητας, των fake news, της χυδαιότητας. Κρατήσαμε ψηλά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, μιλήσαμε με επιχειρήματα. Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, όποτε αυτά έγιναν, και χαράξαμε ένα δρόμο προόδου και προκοπής για τη χώρα μας.
Όμως, φίλες και φίλοι, οι πολίτες δεν ψηφίζουν για αυτά τα οποία έγιναν, ψηφίζουν για αυτά τα οποία θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Όσο και αν μας εμπιστεύτηκαν γιατί έχουμε οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης γι’ αυτά τα οποία κάναμε, άλλο τόσο πιστεύουν και ζητούν από εμάς να κάνουμε ακόμα περισσότερα τη δεύτερη τετραετία.
Θα σας έλεγα ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή την οποία θα λάβουμε, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη προσωπικά που βαραίνει τους δικούς μου ώμους να μπορέσουμε να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία μας πονάνε, μας πληγώνουν και μας ενοχλούν στη χώρα μας.
Και ξέρουμε… Αυτό το σύνθημα είναι το πιο σημαντικό ξέρετε. Είναι το πιο σημαντικό διότι υπάρχει ένας μόνο κίνδυνος σε αυτήν την κάλπη για εμάς και αυτός είναι ο κίνδυνος του εφησυχασμού. Ο κίνδυνος της λογικής «δεν βαριέσαι μωρέ, τελειώσανε όλα, αυτοί έχουν πάρει παραπάνω από 40%, μήπως πάμε να ψηφίσουμε κανένα μικρότερο κόμμα, μήπως πάμε στην παραλία αντί να ψηφίσουμε».
Όχι, φίλες και φίλοι, θα είμαστε όλες και όλοι στην κάλπη. Η κάλπη είναι άδεια, πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια και πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά μας. Ειδικά εδώ στην Κατερίνη, ειδικά εδώ στην Πιερία, έχουμε περιθώρια να πάμε ακόμα καλύτερα. Διότι θα κάνουμε ανατροπή στην Πιερία, θα βγάλουμε κι άλλον βουλευτή στην Πιερία.
Αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι ακόμα γιατί πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια τα εκλογικά αποτελέσματα. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι εδώ, ειδικά στη δική σας περιοχή, κάποιοι συμπολίτες μας που πιστεύω ότι κατά βάθος ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να σαγηνεύτηκαν από κάποια κόμματα, από κάποια κομματίδια, τα οποία προέταξαν την πίστη και τη δήθεν προνομιακή τους σχέση με την Ορθοδοξία, για να αποσπάσουν τις ψήφους κάποιων συμπολιτών μας.
Τους το λέω λοιπόν ξεκάθαρα: η Ορθοδοξία ενώνει και δεν διχάζει, η πίστη μας δεν φυλακίζεται στα όρια κάποιων μικρών κομματιδίων. Κανείς δεν είναι περισσότερο πιστός από κάποιον άλλον και δεν πρόκειται και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την εργαλειοποίηση της πίστης για πολιτικούς σκοπούς. Το είπε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος, το είπε ο Πατριάρχης, το λέμε και εμείς: δεν θα επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ξεχωριστές οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, δεν μπλέκουμε την πίστη με τις πολιτικές μας επιλογές.
Και σε αυτούς τους πολίτες μας οι οποίοι έχουν ιδιαίτερες πατριωτικές ευαισθησίες, θα τους ζητήσω απλά να αναλογιστούν τι κάναμε εμείς αυτή την τετραετία για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Θέλω να θυμηθείτε ποια ήταν η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις πριν από τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα. Και να αναλογιστείτε αν είστε περισσότερο ή λιγότερο ασφαλείς τώρα που τα Rafale πετούν στους ελληνικούς ουρανούς.
Να αναλογιστείτε αν είστε περισσότερο ή λιγότερο υπερήφανοι τώρα που όλες και όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να αναλογιστείτε τελικά ποιοι είναι οι εύκολοι πατριώτες στα λόγια και ποιοι πρεσβεύουν στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης και του αποτελέσματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η κάλπη της 25ης Ιουνίου έχει τόσο μεγάλη σημασία. Διότι αυτό το οποίο απαιτείται την επόμενη μέρα είναι μια σταθερή πλειοψηφία η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό.
Και προσέξτε, επειδή μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να θέσουμε ως στόχο να ανεβάσουμε και εμείς κι άλλο το ποσοστό μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η χώρα χρειάζεται, σήμερα, μια σταθερή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, με τις μεγάλες αλλαγές, το οποίο έχουμε ήδη παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. Θέλω να σας θυμίσω ότι, και πριν τις προηγούμενες εκλογές, εμείς ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι πηγαίναμε σε όλες μας τις συγκεντρώσεις με το κοστολογημένο φυλλάδιό μας στα χέρια μας.
Αυτά τα οποία εμείς σας λέμε ότι θα κάνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο ποτέ τη σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που μπορούν να τάζουν τα πάντα στους πάντες γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ποτέ να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.
Διότι σήμερα υπάρχει μία μόνο πρόταση διακυβέρνησης στη χώρα και αυτή είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εδώ και καιρό αποποιηθεί της ευθύνης της διακυβέρνησης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα έχει τα πρωτεία στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. Ποιος θα καταλάβει το ρετιρέ. Είναι δικό τους θέμα. Δεν μας αφορά και δεν αφορά και την πλειοψηφία των πολιτών. Ξέρετε γιατί; Γιατί στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και η επόμενη κυβέρνηση, φίλες και φίλοι, είναι αυτή η οποία θα κληθεί τα βήματα τα οποία έχουμε κάνει να τα μετατρέψει σε άλματα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι να κρατήσουμε την οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10%, να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις και, ναι, να αυξήσουμε τους μισθούς μας κατά 25% σε μία τετραετία, με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό να πηγαίνει στα 1.500 ευρώ.
Θα κάνουμε και κάτι ακόμα για το οποίο εμείς μπορούμε να δεσμευτούμε, γιατί το κάναμε και την προηγούμενη τετραετία. Θα μειώσουμε κι άλλο τη φορολογία. Το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τετραετίας θα έχει καταργηθεί. Το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι ξεχωριστό μου μέλημα -και ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο σας απασχολεί και εσάς πάρα πολύ- είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της υπογεννητικότητας.
Εξάλλου να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε πράξη -λίγους μήνες αφότου κερδίσαμε τις εκλογές- τη δέσμευσή μας και δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα.
Αλλά, ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Ξέρουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια. Ξέρουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε κυρίως την εργαζόμενη μητέρα, αυτή η οποία σηκώνει το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών την ίδια στιγμή που πρέπει να εργαστεί.
Γι’ αυτό και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διεύρυνση των ωραρίων στα δημοτικά σχολεία, για περισσότερους παιδικούς σταθμούς, για προγράμματα στήριξης της οικογένειας, ώστε να είναι πιο εύκολο για τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδί, παιδιά, περισσότερα παιδιά. Να είναι πιο εύκολο για τα νέα ζευγάρια τα οποία μας λένε τώρα «πώς θα φύγω εγώ και θα αποκτήσω το δικό μου σπίτι», να μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι, μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή την οποία θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν ένα σπίτι. Αυτές είναι στοχευμένες πολιτικές στήριξης της οικογένειας που μόνο με τη Νέα Δημοκρατία μπορούν να συνεχιστούν.
Όμως η ανάπτυξη είναι μια μόνο πτυχή του προγράμματός μας, διότι στην άλλη όψη του νομίσματος είναι η κοινωνική μας πολιτική, η πολιτική μας για την Υγεία, η πολιτική μας για την Παιδεία, γι’ αυτά τα νέα παιδιά τα οποία πάνε στο σχολείο, τα οποία πάνε στο πανεπιστήμιο. Υποχρέωσή μας να τους προσφέρουμε μια καλή, μια ποιοτική δημόσια Παιδεία και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πανεπιστήμια από τα οποία θα αποφοιτούν με πτυχία που θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Διότι ξέρω, γνωρίζω, το γνωρίζετε και εσείς, τον κόπο, το άγχος, το στρες των παιδιών που δίνουν αυτές τις μέρες πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεν περιμένουν, ξέρετε, τα παιδιά αυτά, που δουλεύουν πολύ σκληρά, να μπουν στο πανεπιστήμιο δίνοντας μία λευκή κόλλα. Αυτό το οποίο ζητούν από εμάς είναι όταν θα περάσουν στο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο να μην είναι άβατο ανομίας. Να βγάλουμε τις βαριοπούλες και τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια. Αυτό που μας ζητούν είναι ποιοτικά προγράμματα σπουδών, διασυνδεδεμένα με την πραγματική οικονομία, ώστε όταν αποφοιτήσουν να ξέρουν ότι θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η άλλη όψη της κοινωνικής πολιτικής, όμως, φίλες και φίλοι, είναι η Υγεία. Κι εκεί, ας μη γελιόμαστε, ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έμεινε όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και πάλι εδώ από την Κατερίνη στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές μας, σε όλα τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εσείς ξέρετε πολύ καλά εδώ στην Κατερίνη τις μεγάλες πιέσεις που πέρασε το νοσοκομείο σας.
Όμως έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κι εγώ πρώτος ξέρω ότι δεν γίνεται κάποιος να πηγαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και να περιμένει μήνες για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο. Όλους μας, μας πληγώνουν εκείνες οι περιπτώσεις -οι λίγες, γιατί είναι εξαιρέσεις, πρέπει να το λέμε, αλλά πρέπει και αυτές να μηδενιστούν- όταν ζητείται από το ΕΚΑΒ να πάει κάπου και το ΕΚΑΒ καθυστερεί.
Όλες αυτές είναι στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε. Έχουμε και τις γνώσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να το κάνουμε, έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ξαναφτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία μας και να ξαναφτιάξουμε τα Κέντρα Υγείας.
Βλέπω εδώ στο κοινό τον εκλεκτό μας Περιφερειάρχη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, και θέλω να σας πω ότι έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια για να χτίσουμε μαζί νέες δομές υγείας. Έχει κάνει πολλά η Περιφέρεια για την Υγεία. Νέες δομές Παιδείας, καινούργια σχολεία τα οποία φτιάχνονται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και εδώ στην Κατερίνη. Πρότυπο σχολείο, πρότυπο επαγγελματικό λύκειο.
Αυτές οι νέες υποδομές μαζί με κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο θα το εκτιμήσουν τα παιδιά μας, από του χρόνου, όταν θα αρχίσουν να το βλέπουν στα σχολεία τους: 36.000 διαδραστικοί πίνακες για όλα τα δημόσια σχολεία μας από την Ε’ δημοτικού μέχρι την Γ’ λυκείου, χρηματοδοτούμενοι και αυτοί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεν χορηγούμε το μονοπώλιο του δήθεν προοδευτισμού στην Αριστερά. Εμείς είμαστε η πραγματική λαϊκή προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου και το αποδεικνύουμε. Το αποδεικνύουμε με έργα, όχι με λόγια.
Στο δικό μας αναπτυξιακό όραμα υπάρχει πάντα ο βιώσιμος τουρισμός, η στήριξη μιας περιοχής με τόσα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η Πιερία. Καθώς ερχόμουν, πάλι έβλεπα μέσα από τα σύννεφα που άνοιγαν αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, τον Όλυμπο, και σκεφτόμουν πόσα περισσότερα ακόμα μπορούμε να κάνουμε για αυτό το βουνό, που είναι ένα από τα δυνατότερα brands στον κόσμο, για να τον αναδείξουμε. Για να έχετε τουρισμό όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά δώδεκα μήνες το χρόνο.
Τεράστιες οι προοπτικές της Πιερίας για να μπορέσει να αναδείξει όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αλλά εγώ σας ρωτώ: αν έρθει ένας επενδυτής σήμερα και πει, «εγώ θέλω να επενδύσω εδώ στην Πιερία», είτε στον τουρισμό, είτε σε μια μονάδα μεταποίησης, με ποια κυβέρνηση θα αισθάνεται πιο άνετα; Η απάντηση είναι μία: με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αισθάνεται άνετα, διότι οι καλοί μισθοί και οι πολλές θέσεις εργασίας χρειάζονται και επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στον τόπο μας.
Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι εμείς πρώτα και πάνω από όλα πρεσβεύουμε μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, μια πράσινη ανάπτυξη σε μια γαλάζια Ελλάδα. Όλο τον μήνα Μάιο, η χώρα μπόρεσε και παρήγαγε το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό έχει τεράστια σημασία για όλους μας. Έχει τεράστια σημασία για τα νοικοκυριά, τα οποία αύριο θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε στέγες. Έχει τεράστια σημασία για τους αγρότες μας, οι οποίοι αύριο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνή παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Έχει τεράστια σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, διότι πέρυσι μόνο, με τις τιμές του φυσικού αερίου, πληρώσαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο.
Θέλουμε να μπορούμε να παράγουμε την ενέργειά μας μόνοι μας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια σε αυτή την πράσινη μετάβαση προς όφελος όλων, γιατί αυτό σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά.
Φίλες και φίλοι, δεν θα μακρηγορήσω παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Θα σταθώ μόνο στη διαπίστωση ότι ο δικός μας προγραμματικός λόγος, όπως σας είπα, είναι ο μόνος ο οποίος ακούγεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να υλοποιούμε πολιτικές, γνωρίζουμε πώς μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Αυτό το οποίο σας ζητώ και πάλι εδώ από την Κατερίνη είναι: δώστε μας τη δύναμη, δώστε μου τη δύναμη, αυτό το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει να μην σταματήσει και να συνεχιστεί.
Γιατί έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και ξέρω πολύ καλά ότι αυτή η εμπιστοσύνη την οποία μας έδειξαν οι πολίτες στην κάλπη, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιβεβαιωθεί και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Έχουν μείνει 15 μέρες μέχρι τις εκλογές. Εγώ ζητώ από την καθεμία και από τον καθένα σας ξεχωριστά να κάνει αυτήν την τελική προσπάθεια, όχι απλά να αντιμετωπίσει τον εφησυχασμό, διότι αν κρίνω από τη μαζική σας συγκέντρωση εδώ κανείς εφησυχασμός δεν υπάρχει.
Τώρα σκεφτόμουν να το πω ή να μην το πω αυτό, αλλά άντε θα το πω: η Νέα Δημοκρατία έρχεται με φόρα. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με φόρα στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Αλλά θέλω να σας ζητήσω, όλες και όλοι μαζί, να δουλέψουμε και να βρούμε και αυτούς τους συμπολίτες μας, τους σκεπτόμενους, οι οποίοι μπορεί να μην μας εμπιστεύθηκαν ούτε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, να τους εξηγήσουμε γιατί αυτή η εκλογή είναι τόσο σημαντική. Να τους πούμε ότι «ναι, τελικά αφορά το μέλλον μας, αφορά τις ζωές μας». Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Πήγε σήμερα και μίλησε και είπε ότι οι εκλογές αυτές αφορούν τις ζωές μας. Ναι, αφορούν τις ζωές μας.
Αφορούν κυρίως τα νέα παιδιά που, όπως σας είπα, θέλουν ένα ποιοτικό πτυχίο και μία καλή δουλειά, αφορούν τους ηλικιωμένους, οι οποίοι θέλουν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας, αφορούν τους αγρότες μας οι οποίοι βλέπουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Όλες και όλους αφορούν αυτές οι εκλογές, κι επειδή ακριβώς αφορούν όλους είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη προοδευτική δύναμη αλλαγής. Για να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη νίκη.
Δεσμεύομαι να επιστρέψω εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία, με το καλό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας με λαϊκή νωπή εντολή, για να πάμε μαζί να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά, πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την καταπληκτική συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Να είστε καλά, στο επανιδείν. Καλή δύναμη.
Άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και κοινωνική ένταξη των Ρομά
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με οικογένειες Ρομά οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης, συμμετέχοντας πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την πάγια δέσμευσή του για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, την ένταξη και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά στη δημόσια εκπαίδευση και σε ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Τονίστηκε επίσης ότι προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του στεγαστικού ζητήματος για την κοινότητα των Ρομά στην περιοχή της Κατερίνης, αξιοποιώντας και το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής «Κάλυψη».
Ανάμεσα στους Ρομά που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ήταν η νεαρή Παναγιώτα, η οποία είχε γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η μικρή Παναγιώτα χάρισε στον Πρόεδρο της ΝΔ ως δώρο μια φωτογραφία από την πρώτη συνάντησή τους.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Καλή σας μέρα και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα το μεσημέρι εδώ, τόσο μαζικά, να δηλώσετε για ακόμα μία φορά τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ που, ειδικά εδώ στο Ωραιόκαστρο, δώσατε στην κάλπη της 21ης Μαΐου πολύ ισχυρά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ, γιατί εμπιστευτήκατε μία παράταξη, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως είπε ο Δήμαρχος, κράτησε τη χώρα όρθια εν μέσω μεγάλων δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα τίμησε και τη «συμφωνία αλήθειας» την οποία σας ζήτησα να υπογράψουμε τον Ιούλιο του 2019.
Είμαστε η παράταξη που κατάφερε για πρώτη φορά -για πρώτη φορά το πέτυχε αυτό η Νέα Δημοκρατία στην ιστορία της- να αυξήσει τα ποσοστά της και τον απόλυτο αριθμό ψήφων από κάλπη σε κάλπη όντας στην κυβέρνηση.
Πρέπει να σάς πω, ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, είναι για εμένα βαριά ευθύνη να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στην αγάπη του κόσμου και τη δεύτερη τετραετία. Να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται ο τόπος.
Διότι στην κάλπη της 21ης Μαΐου οι πολίτες επιβράβευσαν τη συνέπεια, την εργατικότητα, τον πολιτισμένο πολιτικό λόγο και απέρριψαν τον διχασμό, την τοξικότητα, το μαύρο. Νίκησε η ενότητα, ηττήθηκε ο διχασμός, νίκησε η αλήθεια και ηττήθηκε το ψέμα.
Αυτή είναι μία σημαντική κατάκτηση για τη χώρα μας, μία κατάκτηση, όμως, φίλες και φίλοι, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. ‘Έχουμε νέες εκλογές την 25η Ιουνίου και έχουμε νέες εκλογές για ένα λόγο και μόνο: διότι ο κ. Τσίπρας, όπως είχαμε προβλέψει και είχαμε πει προεκλογικά, είχε φροντίσει να ναρκοθετήσει τη σταθερότητα της χώρας, εισάγοντας ένα εκλογικό σύστημα το οποίο με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγούσε στην ακυβερνησία.
Εάν σήμερα, εάν στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ίσχυε το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ισχυρή αυτοδυναμία και ο τόπος θα είχε από σήμερα σταθερή κυβέρνηση.
Πρέπει λοιπόν, να πάμε τώρα και να ολοκληρώσουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Και κάτι ακόμα: μπορούμε να βάλουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ακόμα πιο ψηλά.
Το 40,7% το οποίο πήραμε είναι εντυπωσιακό. Αλλά μπορούμε και πρέπει να πάμε ακόμα καλύτερα, διότι την επόμενη μετά την Κυριακή των εκλογών πρέπει να έχουμε μια ισχυρή, σταθερή αυτοδυναμία, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες ο τόπος τόσο πολύ χρειάζεται.
Πρέπει να σας πω ότι, κοιτάζοντας και εδώ λίγο τα εκλογικά αποτελέσματα στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, προφανώς και είμαστε ικανοποιημένοι από τα ποσοστά μας. Δεν διέφυγε όμως της προσοχής μου, το γεγονός ότι διάφορα κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσαν αρκετά υψηλά ποσοστά.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν κόμματα -ειδικά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα κόμματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε- τα οποία μπορούν να εκφράσουν αυτά αυθεντικά το θρησκευτικό συναίσθημα. Θέλω να τους πω ότι η πίστη δεν φυλακίζεται στα όρια κάποιων μικρών κομμάτων. Η πίστη και η ορθοδοξία ενώνει, δεν διχάζει. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Ας αφήσουν, λοιπόν, διάφοροι, οι οποίοι θέλουν να δοξάζονται κρυπτόμενοι, στην άκρη αυτές τις λογικές ότι δήθεν αυτοί εκφράζουν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία και κάποιοι άλλοι είμαστε λιγότερο ορθόδοξοι ή λιγότεροι πιστοί απ’ αυτούς. Δε νομίζω ότι τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να στέκουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία του 2023.
Θέλω επίσης να απευθυνθώ και σε αυτούς, οι οποίοι με πολύ μεγάλη ευκολία μιλούν για πατριωτισμό, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και να τους ζητήσω να αναλογιστούν, ποια κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία, εν μέσω πολύ μεγάλων δυσκολιών κατάφερε και κράτησε σταθερό το σκάφος της χώρας και έκανε σήμερα την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Διότι εγώ, όταν το 2019 είχα έρθει και σας είχα μιλήσει πάλι εδώ στη Θεσσαλονίκη, σας είχα πει ότι μια από τις τρεις κεντρικές μου δεσμεύσεις είναι μια ασφαλής και ισχυρή Ελλάδα. Και για να δούμε, τηρήσαμε αυτή μας τη δέσμευση; Επενδύσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τέτοιο τρόπο ώστε ουσιαστικά έχουμε ανατρέψει την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο μέσα σε μια τετραετία.
Αποκρούσαμε τις επιθετικές ορέξεις των γειτόνων μας -όχι στα λόγια αλλά με πράξεις- χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες, στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και καθιστώντας την πατρίδα μας τον πιο σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενισχύσαμε τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Όταν σήμερα πηγαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι Έλληνες Υπουργοί, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια δεν μας αντιμετωπίζουν πια σαν τον “φτωχό συγγενή”, αλλά ως μια χώρα η οποία κατάφερε και πέτυχε κάτι το οποίο πολλοί φαντάζονταν ότι ήταν αδύνατο: να ανορθώσει την οικονομία της και να έχει σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους απ’ αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά δεν έτυχαν, φίλες και φίλοι. Ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς. Μια σκληρή δουλειά η οποία, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Και γι’ αυτό και το στοίχημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι τόσο σημαντικό, για όλες και για όλους. Αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία σταθερότητας και προκοπής ή αν θα κυλήσουμε πίσω.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια ομιλία την οποία έκανε χθες, ο κ. Τσίπρας, είπε κάτι με το οποίο συμφωνώ. Είπε «ψηφίζουμε για τις ζωές μας». Ναι, ψηφίζουμε για τις ζωές μας, ψηφίζουμε για τις ζωές αυτών των νέων παιδιών, που όταν θα βγουν από ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο θέλουν να έχουν μια δουλειά της προκοπής.
Και να πάρουν, κ. Πρύτανη, ποιοτική γνώση σε πανεπιστήμια στα οποία θα έχουν βιβλιοθήκες και όχι χώρους κατάληψης και βίας, όπως συνέβαινε στο Αριστοτέλειο εδώ και δεκαετίες.
Ναι, ψηφίζουμε για τις ζωές μας και ψηφίζουμε για καλύτερες δουλειές και για καλύτερους μισθούς. Διότι όταν εγώ μιλάω -κυρίως με νέα παιδιά- τα οποία μπαίνουν στην αγορά εργασίας, το πρώτο πράγμα το οποίο μου λένε -και έχουν δίκιο- είναι ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Και δύσκολα θα τα βγάλει πέρα ένα νέο παιδί, ειδικά αν θέλει να κάνει οικογένεια, με τους μισθούς οι οποίοι υπάρχουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.
Η απάντηση όμως, φίλες και φίλοι, είναι ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις μόνο μια κυβέρνηση σαν της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να φέρει.
Ψηφίζουμε, ναι, για τις ζωές μας και ψηφίζουμε και για ποιοτική δημόσια Υγεία. Και για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα αναμορφωθεί δραστικά, όπως έχουμε δεσμευτεί, και θα μπορεί να παρέχει σε όλους τους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ασχέτως με το αν βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις ή στην ελληνική περιφέρεια.
Ψηφίζουμε για τις ζωές μας, για να μπορούμε να έχουμε γειτονιές οι οποίες να είναι ασφαλείς. Γιατί για εμάς, η ασφάλεια των πολιτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση δημοκρατίας και ευημερίας.
Για όλα αυτά θα ψηφίσουμε λοιπόν. Θα ψηφίσουμε, ναι, για το μέλλον μας. Και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν, ότι τίποτα από αυτά τα οποία έχουμε πετύχει δεν είναι δεδομένο. Και ότι πολύ εύκολα, εάν την επόμενη μέρα προκύψει μια ασταθής κυβέρνηση με αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Όπως αν δεν προκύψει πλειοψηφία, εάν δεν προκύψει στην κάλπη πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Γιατί; Διότι το ένα κόμμα με το οποίο είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ, μας λέει ξεκάθαρα «ότι και 149 βουλευτές να έχετε, εμένα δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Εγώ δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη της διακυβέρνησης, θα πάω στην αντιπολίτευση».
Επομένως, φίλες και φίλοι, μία κυβερνητική πρόταση υπάρχει μόνο σήμερα στη χώρα: αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή και αυτοδύναμη μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και ακριβώς αυτή η ισχυρή αυτοδυναμία, αυτή η σταθερή αυτοδυναμία -θέλω να το πω εδώ και το λέω πάντα και με τα στελέχη μας, τα οποία δίνουν το δικό τους αγώνα- σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπιστευτήριο αλαζονείας.
Τώρα η αντιπολίτευση έχει βρει νέο τροπάριο. «Μη ψηφίσετε, λέει, τον Μητσοτάκη στις εκλογές για να μην είναι παντοδύναμος». Εγώ τους απαντώ, ότι παντοδύναμος είναι μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και αν αυτός αποφασίσει να μας δώσει μία ισχυρή πλειοψηφία, θα σεβαστούμε την εντολή του και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του.
Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Την επόμενη τετραετία, έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θέλουμε να ανορθώσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομία, για το πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος αλλά κυρίως έχουμε ένα σχέδιο, φίλες και φίλοι, για το πώς θα παράγουμε τον πλούτο ο οποίος είναι τόσο απαραίτητος, για να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία μιλάει σήμερα στη χώρα για το πώς θα παράγουμε πλούτο, είναι η Νέα Δημοκρατία. Οι εργαζόμενοι θα ξέρουν ότι μπορούν να έχουν καλύτερους μισθούς, μόνο όταν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Άρα, εάν δεν έχουμε επενδύσεις, πολλές επενδύσεις, εάν δεν μειωθεί η ανεργία, οι μισθοί των εργαζόμενων δεν θα μπορούν να αυξηθούν.
Για όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο και μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης αποδείξει έμπρακτα ότι ξέρει τον πλούτο, τον συλλογικό πλούτο, να τον μοιράζει δίκαια και να στηρίζει τελικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Διότι τι κάναμε εμείς όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια της μεγάλης δυσκολίας, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης; Στηρίξαμε την κοινωνία. Περπάτησα λίγο σήμερα εδώ στην αγορά σας, είδα εμπορικά καταστήματα τα οποία ήταν γεμάτα με κόσμο.
Θυμηθείτε λίγο, ότι πριν από τρία χρόνια αναγκαστήκαμε να κλείσουμε όλη την αγορά λόγω του κορονοϊού και εμείς ήρθαμε και στηρίξαμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να παραμείνουν ζωντανές για να μπορούν σήμερα να έχουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και το ίδιο κάναμε και με την κρίση της ακρίβειας. Στηρίξαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στηρίξαμε όσο μπορέσαμε την κοινωνία με εργαλεία όπως το Market Pass, και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τον πληθωρισμό να πέφτει. Όχι ακόμα εκεί που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα τα πιο δύσκολα στον πληθωρισμό είναι πίσω μας.
Άρα, φίλες και φίλοι, το ζητούμενο εδώ είναι πολύ μεγάλο και το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Η χώρα χρειάζεται την επόμενη μέρα μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Αυτή η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να είναι μόνο κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι και με τη δική σας τη στήριξη, θα μπορέσουμε αυτόν τον εθνικό στόχο να τον κάνουμε πράξη.
Και θέλω όλοι μαζί, τελειώνοντας, να σας πω ότι όλοι μαζί θέλω εδώ και από το Ωραιόκαστρο αλλά και με τη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελούσε και αποτελεί παραδοσιακά ένα ισχυρό κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να βάλουμε ένα στοίχημα όλοι μαζί. Εδώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης μπορούμε να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας. Και μπορούμε να συμπιέσουμε -όπως σας είπα και πριν- κόμματα και κομματίδια τα οποία ξαφνικά «βγήκαν στον αφρό», χωρίς να λένε απολύτως τίποτα, επικαλούμενα μόνο και μόνο το συναίσθημα. Αλλά αυτή είναι μια δουλειά την οποία θα την κάνουμε όλοι μαζί και κυρίως θα την κάνετε εσείς.
Μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και θα ξαναβρεθούμε εδώ στο Ωραιόκαστρο να γιορτάσουμε τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας για μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση και να πάμε μπροστά, για να μπορούμε να γράψουμε εμείς τη δική μας ιστορία.
Κυρίως αυτή η γενιά, γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε, να γράφει τη δική της ιστορία. Με ισχυρή Νέα Δημοκρατία, με μία σταθερή κυβέρνηση για την Ελλάδα. Μπροστά, μόνο μπροστά και μόνο ψηλά. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά την 25η Ιουνίου. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.