Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από εκεί πάνω όπου βρίσκεται, σήμερα θα χαμογελά

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

στο Ηράκλειο

 

Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Σας ευχαριστώ που πετύχατε αυτό που κάποιοι θεωρούσαν αδύνατον, να γίνει το Ηράκλειο γαλάζιο. Σας ευχαριστώ που κάνατε όλη την Κρήτη γαλάζια.

 

Είναι σήμερα, φίλες και φίλοι, μια ξεχωριστή στιγμή και για μένα προσωπικά. Είχα έρθει να σας μιλήσω πριν από λίγες εβδομάδες, κάνοντας την τελική μας συγκέντρωση εδώ στο Ηράκλειο. Είχα εντυπωσιαστεί από το πλήθος και από το πάθος, από την αγάπη σας, από το χαμόγελό σας.

 

Αλλά, με το χέρι στην καρδιά, ποιος θα περίμενε ότι θα κερδίζαμε το Ηράκλειο με 13 μονάδες διαφορά; Ποιος θα περίμενε ότι θα κερδίζαμε το Ρέθυμνο με 16 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Το Λασίθι με 18 μονάδες; Και τον τόπο μου, την πόλη μου, τα Χανιά, με 21 μονάδες διαφορά.

 

Για τους πολλούς παλιούς φίλους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είμαι σίγουρος ότι, από εκεί πάνω όπου βρίσκεται, σήμερα θα χαμογελά.

 

Στείλαμε λοιπόν, φίλες και φίλοι, και από εδώ την Κρήτη ένα ισχυρό μήνυμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ένα μήνυμα συνέχειας, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της σταθερότητας και στον δρόμο της προκοπής.

 

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί κάποιους να τους αιφνιδίασε, επειδή όμως εγώ είχα γυρίσει ολόκληρη την Ελλάδα, έβλεπα στα μάτια των ανθρώπων την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξή τους σε μία κυβέρνηση, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου, κράτησε όμως τη χώρα όρθια και την πατρίδα μας ασφαλή.

 

Έβλεπα στα μάτια των πολιτών ότι ήθελαν, αναζητούσαν μια διαφορετική πολιτική, μακριά από τις τοξικότητες, τις χυδαιότητες, τους διχασμούς του παρελθόντος.

 

Σε αυτές τις εκλογές νίκησαν αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα φωτεινή και ενωμένη και ηττήθηκαν αυτοί που τη βλέπουν σκοτεινή και διχασμένη. Νίκησαν αυτοί που σας μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, αυτοί που δεν κρύφτηκαν στις δυσκολίες, αυτοί που σας μίλησαν τεκμηριωμένα, αυτοί που παρουσίασαν ένα πρόγραμμα συγκροτημένο για την επόμενη μέρα της χώρας.

 

Και ηττήθηκαν αυτοί που επανήλθαν στα γνωστά τους ψέματα και στα παραμύθια, τα οποία δοκιμάσαμε, τα απορρίψαμε και τα ξαναπορρίψαμε. Και τους συνέτριψε ο ελληνικός λαός.

 

Ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει υποστεί τέτοια ήττα, όπως αυτή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και τώρα, μετά τις εκλογές, δεν έμαθαν τίποτα απολύτως. Τους φταίνε τα συστημικά μέσα που, λέει, «διαστρέβλωσαν τις απόψεις τους». Λες και δεν ακούσαμε καλά τι μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, για το πώς θέλει να τσακίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Όλα τους φταίνε εκτός από τους ίδιους. Ο ίδιος τους ο εαυτός ήταν το πρόβλημα.  Δεν άλλαξαν, δεν ξέχασαν τίποτα, δεν έμαθαν τίποτα.

 

Εμείς τους αφήνουμε, λοιπόν, στο παρελθόν στο οποίο ανήκουν. Και χαιρόμαστε που σε αυτές τις εκλογές όλες οι περιοχές της χώρας ψήφισαν -με μία μικρή εξαίρεση- υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό το οποίο φωνάζαμε, ότι «όλη η Ελλάδα είναι μπλε», έγινε όλη η Ελλάδα μπλε. Και θα παραμείνει μπλε και γαλάζια, σαν το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όλη η Κρήτη είναι μπλε.

 

Φίλες και φίλοι, το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο ένα γεωγραφικό αποτέλεσμα.  Η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε εντυπωσιακά ποσοστά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Η Νέα Δημοκρατία -παρά τα όσα έλεγαν διάφοροι- ήταν πρώτη και στη νεολαία μας. Πρώτη δύναμη στους νέους μας, στα νέα παιδιά, στους 17αρηδες και στους 18αρηδες που ψήφισαν για πρώτη φορά

 

Και ξέρετε γιατί ήμασταν πρώτοι; Διότι οι νέες και οι νέοι γνωρίζουν ότι δεν είναι απλά «καύσιμη ύλη» στον λαϊκισμό κάποιων. Τα νέα παιδιά τι ζητούν από μας; Ζητούν καλή εκπαίδευση, καλά δημόσια πανεπιστήμια, καλές δουλειές την επόμενη μέρα και όλα αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί μόνο η δική μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία.

 

Έστρεψαν, λοιπόν, το βλέμμα τους επάνω μας, επιβράβευσαν τη σοβαρότητα. Επιβράβευσαν έναν πολιτικό λόγο δομημένο και έκλεισαν την πόρτα σε αυτούς οι οποίοι δεν είχαν άλλη πρόθεση παρά μόνο να τους γυρίσουν στο παρελθόν.

 

Όμως, φίλες και φίλοι, προσέξτε: 21 Μαΐου πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, αλλά η νίκη αυτή είναι ημιτελής. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Τότε θα έχει τελειώσει η δουλειά μας. Όταν είχα έρθει και σας είχα μιλήσει στο Ηράκλειο, πριν από λίγες εβδομάδες, σας είχα προειδοποιήσει για την «βόμβα» της απλής αναλογικής. Τώρα αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς εννοούσα.

 

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής -αυτός, δηλαδή, με τον οποίο έχουμε κάνει τις περισσότερες εκλογές στη Μεταπολίτευση- σήμερα ήδη θα είχαμε κυβέρνηση ισχυρή, με απόλυτη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάποιοι δεν μας επέτρεψαν να το πετύχουμε, επειδή έπαιξαν με τον εκλογικό νόμο, θα το πετύχουμε στις 25 Ιουνίου, για μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

 

Και γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανέναν εφησυχασμό. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην επόμενη Βουλή ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα από πέντε κόμματα. Όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στην Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, τόσο πιο απαραίτητο είναι όχι απλά να φτάσουμε το ποσοστό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές αλλά να το ξεπεράσουμε.

 

Και αυτός είναι ο  στόχος που θέτουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο να έρθουν να μας ψηφίσουν όσες και όσοι ήρθαν σε αυτή την κάλπη αλλά και ενδεχομένως οι καινούργιοι που μας εμπιστεύθηκαν στην κάλπη να καταλάβουν να αντιληφθούν ότι σήμερα ουσιαστικά στη χώρα δεν υπάρχει άλλη πρόταση επί της ουσίας.

 

Μόνο η Νέα Δημοκρατία όχι απλά έχει σχέδιο αλλά έχει και τη βούληση και τη θέληση να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Διότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό το οποίο λαμβάνουμε, τόσο μεγαλύτερο το βάρος στους ώμους μας. Η ευθύνη είναι βαριά όταν ο ελληνικός λαός σε εμπιστεύεται με ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό. Όλοι οι άλλοι κρύβονται. Ο κ. Ανδρουλάκης μας είπε ότι «και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, εμένα δεν με ενδιαφέρει να κυβερνήσω, με ενδιαφέρει να μείνω στην αντιπολίτευση».

 

Του λέω, πολύ καλά κάνεις. Μείνε στην αντιπολίτευση λοιπόν, να τσακώνεσαι μαζί με τον Τσίπρα, για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία της αντιπολίτευσης και άσε μας εμάς να κάνουμε τη δουλειά.

 

Γιατί στις εκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση. Για κυβέρνηση ψηφίζουμε. Σε κάθε εκλογή ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Θέλω λοιπόν να ζητήσω από όλα μας τα στελέχη, από τους εκλεγμένους βουλευτές, αλλά και απ’ όλους τους καταπληκτικούς υποψηφίους μας, αυτή τη φορά απαλλαγμένοι από το άγχος το σταυρού, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για έναν στόχο: 25 Ιουνίου η χώρα να έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιο απαραίτητη σήμερα παρά ποτέ.

 

Γι’ αυτό και δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν μιλάμε για ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου το σκορ του πρώτου αγώνα μετράει στη ρεβάνς. Το σκορ του πρώτου αγώνα μας δίνει χαρά και ικανοποίηση, αλλά δεν μετράει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή και πρέπει οι κάλπες, οι οποίες θα είναι άδειες εκείνο το πρωί, το βράδυ να γεμίσουν με πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θα τον πετύχουμε το στόχο μας. Θα τον πετύχουμε γιατί τώρα, ναι, έχουμε τον αέρα στα πανιά μας. Ξέρουμε ότι είμαστε νικητές, αλλά νικητές, όχι αλαζόνες. Προσέξτε: όχι αλαζόνες. Όπως σας είπα, αν ένα αίσθημα πρέπει να μας γεμίζει σήμερα είναι η ευθύνη της διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες. Και αν επιμένω, φίλες και φίλοι, για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα, είναι ακριβώς επειδή ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

 

Βλέπετε ότι οι απειλές καραδοκούν από το πουθενά. Τις τελευταίες δύο μέρες για πρώτη φορά δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση ως χώρα, τέτοιας έκτασης η οποία μας προβλημάτισε για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων.

 

Και στο παρελθόν είχαμε δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις, τις είχαμε αποκρούσει. Είναι μία μόνο ένδειξη, όμως, του πόσο δύσκολος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και το πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα σταθερό και στιβαρό χέρι στο τιμόνι της χώρας.

 

Πριν από λίγο, πριν από δέκα λεπτά, είχα την ευκαιρία να καλέσω τον Τούρκο Πρόεδρο να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να του πω ότι προσβλέπω και προσδοκώ μία νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Ξέρετε ότι η χώρα μας πάντα είναι διατεθειμένη να τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, χωρίς όμως ποτέ να υπονομεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσω με την Τουρκία, είναι εκτός ατζέντας. Κι ελπίζω ότι το κλίμα με την Τουρκία θα βελτιωθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί ότι θα είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί μόνο εγώ ξέρω τέσσερα χρόνια πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστούμε με την Τουρκία και τι αγώνα έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε σήμερα σε μία θέση ισχύος απέναντι σε μία χώρα η οποία έχει μία αναθεωρητική στρατηγική απέναντι στην πατρίδα μας.

 

Γι΄ αυτό και η σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση, για να μπορούμε όλοι μας να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Γιατί δεν φαντάζομαι ότι σήμερα όλοι αυτοί οι οποίοι μας λένε -προσέξτε είναι το νέο επιχείρημα αυτό που ακούω- «δεν θέλουμε παντοδυναμία Μητσοτάκη». Το ακούω να το λέει το ΠΑΣΟΚ.

 

Συγγνώμη, τρεις φορές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με παραπάνω από 40%. Δεν θυμάμαι κανέναν να ισχυρίζεται το ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, σε αυτούς που μιλούν για «παντοδυναμία Μητσοτάκη» τους απαντώ: παντοδύναμος είναι ο ελληνικός λαός και αυτού τη βούληση σεβόμαστε. Και αν μας δώσει ένα ισχυρό ποσοστό θα είναι γιατί αυτός το επιθυμεί και αυτός το θέλει και αυτός έχει πειστεί τελικά για την ανάγκη μίας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

 

Διότι είδατε ότι το ευφυολόγημα της απλής αναλογικής κατέρρευσε. Όλοι αυτοί που μιλούσαν για απλή αναλογική τσακώνονταν μεταξύ τους, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει. Και τελικά η μόνη λύση για τη χώρα μας είναι μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως, προσέξτε, και νομίζω ότι αυτό εδώ στο Ηράκλειο έχει μια ξεχωριστή αξία: η Νέα Δημοκρατία, της οποίας εγώ έχω την τιμή να ηγούμαι είναι μία νέα Νέα Δημοκρατία. Είναι μία Νέα Δημοκρατία η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά και αυτό είναι πιστεύω που επέτρεψε σε πολλούς από σας που είστε σήμερα εδώ μαζί μας, που ενδεχομένως να ψηφίζατε άλλα κόμματα, σήμερα να έχετε συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό και σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας και θέλω να ξέρετε ότι θα ανταποδώσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη σας και την αγάπη σας.

 

Αυτή, λοιπόν, η σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα είναι προϋπόθεση όχι μόνο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ως προς τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά για να συνεχίσουμε την πολύ σημαντική δουλειά την οποία ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Ένα έργο το οποίο πραγματικά τώρα αρχίζει και αποτυπώνεται και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

 

Οι πολίτες μάς επιβράβευσαν. Μας επιβράβευσαν για την προσπάθεια την οποία κάναμε. Μας επιβράβευσαν για τον τρόπο με τον οποίον πολιτευόμαστε. Αλλά κυρίως μας ψήφισαν γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

 

Το πρόγραμμά μας έχει μεγάλη σημασία για εμένα, κυρίως η συνέχιση μιας πορείας οικονομικής ανάταξης και οικονομικής ευημερίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, βλέπουμε τους καρπούς από αυτή τη νέα ανάπτυξη η οποία έρχεται στη χώρα μας.

 

Θυμηθείτε αυτό το οποίο σας λέω: οι καλύτερες μέρες για την Κρήτη μας είναι μπροστά μας. Είναι μπροστά μας. Το  πιστεύω ακράδαντα. Δείτε, ήδη, το πόσο καλά πηγαίνει ο τουρισμός μας. Ο τουρισμός σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς. Θέλω να θυμίσω, ότι η κλαδική σύμβαση η οποία υπεγράφη εδώ από τους ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης δίνει πολύ καλύτερες απολαβές από τον κατώτατο μισθό για τα νέα παιδιά που δουλεύουν στα ξενοδοχεία μας και στον κλάδο του τουρισμού.

 

Και οι μισθοί έτσι αυξάνονται. Όταν γίνονται επενδύσεις, όταν καταρτίζουμε το προσωπικό μας και όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες απολαβές.

 

Μας λένε κάποιοι «μα πώς θα φτάσετε τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ;».  Διότι εμείς ξέρουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται μέσα από επενδύσεις, μέσα από την κινητοποίηση της πραγματικής οικονομίας και μέσα από τη μείωση της ανεργίας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

 

Και, βέβαια, εμείς είμαστε αυτοί που θα είμαστε στην ευχάριστη θέση η επόμενη τετραετία να είναι η τετραετία των πολύ μεγάλων έργων για το νησί μας, για την Κρήτη μας. Με έναν Βόρειο Οδικό Άξονα ο οποίος -επιτέλους- μπαίνει στις ράγες. Επιτέλους ένα έργο, ένα όραμα ζωής για την Κρήτη υλοποιείται. Για το μεγάλο τμήμα της σύμβασης παραχώρησης από το Ηράκλειο ως τα Χανιά είχαμε ήδη τρεις προσφορές, θα είναι μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι ο δρόμος αυτός θα γίνει και η Κρήτη θα αποκτήσει επιτέλους τον δρόμο που της αξίζει. Για ένα νέο αεροδρόμιο το οποίο ήδη κατασκευάζεται. Για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία γίνονται σε όλο το νησί.

 

Για μία Κρήτη πρωταγωνίστρια στη πράσινη ενέργεια. Χθες, για αρκετές ώρες της ημέρας παραγάγαμε όλη την ενέργεια της χώρας από τον ήλιο και από τον άνεμο. Αυτό σημαίνει, φίλες και φίλοι, τελικά χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού για όλους σας, για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για τους αγρότες μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και με τη μεγάλη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει ενέργεια από το να εισάγει αυτή τη στιγμή και να καίει βρώμικο μαζούτ.

 

Αυτό είναι ένα όραμα το οποίο είναι χειροπιαστό και πραγματικό για το νησί μας και μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση που θα σαρώσει τα εμπόδια και θα κάνει πράξη ένα πρόγραμμα οραματικό, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν φροντίζει μόνο κάποιες τάξεις κοινωνικές, αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο στρέφει πρωτίστως την προσοχή του στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

 

Αν κάτι αποδείξαμε αυτή την τετραετία, είναι ότι εμείς είμαστε η πλατιά λαϊκή παράταξη που στέκεται δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Δεν έχουμε ταξικό πρόσημο.

 

Εμείς -και νομίζω ότι αυτό έχει μια μεγάλη αξία να το λέμε εδώ, στην πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου- είμαστε τελικά οι συνεχιστές της μεγάλης φιλελεύθερης προοδευτικής παρακαταθήκης της Κρήτης. Όχι κάποιοι οι οποίοι την καπηλεύτηκαν -έξυπνα, πρέπει να πω, και αποτελεσματικά για αρκετές δεκαετίες. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Κρήτη επιστρέφει τελικά στην πολιτική της κοίτη. Στην κοίτη του μεγάλου προοδευτικού φιλελευθερισμού, που εκφράζεται σήμερα από τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.

 

Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να μας βοηθήσετε να το κάνουμε πράξη. Ξέρουμε πώς να κυβερνάμε τη χώρα αποτελεσματικά. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Είμαστε όλοι πιο έμπειροι και εγώ ο ίδιος ξέρω πολλά περισσότερα σήμερα σε σχέση με αυτά που ήξερα το 2019. Είμαστε έτοιμοι την επομένη των εκλογών, στις 26 Ιουνίου, να σηκώσουμε και πάλι τα μανίκια και να δουλέψουμε προς όφελος όλων σας.

 

Αλλά για να γίνει αυτό πράξη -θα το ξαναπώ- χρειαζόμαστε το βράδυ της 25ης Ιουνίου να υπάρχει ένας μόνο μεγάλος νικητής, όπως υπήρχε και την 21η Μαΐου, και αυτός δεν είναι άλλος από την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία.

 

Θέλω, λοιπόν, και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η αγάπη σας, η εμπιστοσύνη σας, ειδικά αυτό το οποίο έγινε στην Κρήτη, ειδικά αυτό το οποίο έγινε στο Ηράκλειο, έχει μια ξεχωριστή σημασία. Σήμερα η δική σας παρουσία, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών, μίλησε στην καρδιά μου. Και γι’ αυτό θα σας είμαι για πάντα ευγνώμων.

 

Πάμε, λοιπόν, μαζί για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, να πανηγυρίσουμε μαζί στις 25 Ιουνίου. Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, για τη Νέα Δημοκρατία πρωταθλήτρια, για την Κρήτη πρωταθλήτρια, για την Κρήτη πάντα γαλάζια, σε μία Ελλάδα μόνο γαλάζια.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και νωρίς-νωρίς στις κάλπες. Και η νεολαία, πρώτα θα ψηφίσετε και μετά θα πάτε για μπάνιο.

 

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη. Καλό αγώνα.

 

«Το γνωρίζετε κι εσείς ότι αν σήμερα δεν είχαμε την κάλπη της απλής αναλογικής, θα ήμασταν ήδη κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό λοιπόν το οποίο δεν έγινε πράξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επειδή κάποιοι ήθελαν να μας φυτέψουν τη “βόμβα” της απλής αναλογικής, σας καλώ να το κάνουμε πράξη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, που θα μας λύσει τα χέρια, να μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες τόσο έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στον Άγιο Νικόλαο.

 

«Όμως το εμπόδιό μας, φίλες και φίλοι, είναι ένα και μόνο. Και αυτό είναι ο εφησυχασμός. Να θεωρήσουν κάποιοι ότι οι εκλογές τελείωσαν επειδή στην πρώτη κάλπη πήραμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, να πουν: “δεν βαριέσαι, δεν αξίζει να πάμε να ψηφίσουμε, να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

 

Τους απαντώ ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, για έναν ακόμη λόγο. Στην επόμενη Βουλή μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα. Και το ξέρετε πολύ καλά ότι όσο περισσότερα κόμματα έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

 

Γι’ αυτό και εμείς ανεβάζουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών. Καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχουμε στις 25 Ιουνίου από αυτό που πετύχαμε την 21η Μαΐου.

 

Αλλά για να το κάνουμε όλο αυτό πρέπει αυτή τη νέα κοινωνική μαζική συμμαχία την οποία χτίσαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου να τη συντηρήσουμε και να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Μοχό και συνομίλησε με τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία του χωριού και το Πισκοπιανό, όπου επίσης είχε συνομιλία με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν.

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άγιο Νικόλαο:

 

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας, για τον αγώνα τον οποίον κάναμε μαζί για να μπορέσει όλη η Κρήτη επιτέλους να είναι γαλάζια. Ένα προσωπικό μου στοίχημα, το οποίο καταφέραμε και κερδίσαμε μετά από πολύ αγώνα και πολλές δυσκολίες.

 

Θέλω να σας πω πόσο ικανοποιημένος και συγκινημένος είμαι από αυτή την υποδοχή η οποία μου έχει γίνει. Σήμερα στο Λασίθι ξεκίνησα από τη Σητεία, περάσαμε από το Μακρύ Γιαλό, πήγαμε στην Ιεράπετρα, τώρα εδώ στον Άγιο Νικόλαο.

 

Θα γυρίσουμε πόρτα-πόρτα, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη και πάλι την Ελλάδα για να στείλουμε το μήνυμα της μεγάλης νίκης και στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Γιατί, φίλες και φίλοι, στις 21 Μαΐου κάναμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά το βήμα αυτό δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από μία σταθερή και ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Και αυτή η αυτοδυναμία, φίλες και φίλοι, είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ, διότι σήμερα η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε το πολύ σημαντικό έργο το οποίο κάναμε από το 2019, από τότε που μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός.

 

Και εσείς εδώ στο Λασίθι και ειδικά στον Άγιο Νικόλαο, μία πόλη την οποία προσωπικά αγαπώ πολύ, έχω περάσει πολλά καλοκαίρια εδώ ως νεαρός και αισθάνομαι πάντα ότι γυρίζω στο σπίτι μου όταν έρχομαι εδώ στο Λασίθι και ειδικά στον Άγιο Νικόλαο. Και χαίρομαι γιατί και ανάμεσά μας είναι και πολλοί φίλοι του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.

 

Αλλά αυτό το σημαντικό έργο, το αποτύπωμα του οποίου το βλέπετε ήδη εσείς στην καθημερινή σας ζωή, πρέπει να συνεχιστεί. Χαίρομαι που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει τόσο θετικά για το νησί μας, για την Κρήτη μας. Θα έχουμε μία χρονιά ρεκόρ φέτος, ρεκόρ στις αυξήσεις, ρεκόρ στα έσοδα.

 

Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα μίας πολύ συστηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία στήριξε τον τουρισμό, τη βαριά μας βιομηχανία, αύξησε τα εισοδήματα, έφερε πολλές νέες επενδύσεις, κράτησε την κοινωνία και ειδικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όρθιους στη δύσκολη εποχή του κορονοϊού, για να μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

 

Και ναι, εγώ το πιστεύω ακράδαντα, φίλες και φίλοι, ότι μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια πήγαμε την Ελλάδα μπροστά, αλλά οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

 

Η οικονομία θα αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα μπορούμε πια να μιλάμε με απόλυτη σιγουριά για βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

 

Θα φτάσουμε τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, στα 950 ευρώ τον κατώτατο μισθό. Είναι εφικτοί στόχοι αυτοί, μπορούν να γίνουν πράξη μόνο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αλλά για να μπορούμε να τους κάνουμε πράξη, χρειάζεται να ξεπεράσουμε ένα ακόμα τελικό εμπόδιο. Και αυτό είναι το εμπόδιο της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

 

Θέλω να γνωρίζετε -εδώ ακούω διάφορα προγνωστικά για το τι ποσοστό θα πάρουμε- πάντως πρέπει να σας πω ότι το σχεδόν 41% δεν το έβλεπε κανείς.

 

Εμείς το πιστεύαμε βέβαια, γιατί ξέραμε ότι μιλούσαμε και στο μυαλό και στην ψυχή των Ελλήνων, όταν τους μιλούσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και τους λέγαμε να πιστέψουν το σχέδιό μας και το όραμά μας για μία καλύτερη Ελλάδα και αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει ημιτελής.

 

Το γνωρίζετε κι εσείς ότι αν σήμερα δεν είχαμε την κάλπη της απλής αναλογικής, θα ήμασταν ήδη κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό λοιπόν το οποίο δεν έγινε πράξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επειδή κάποιοι ήθελαν να μας φυτέψουν τη «βόμβα» της απλής αναλογικής, σας καλώ να το κάνουμε πράξη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, που θα μας λύσει τα χέρια, να μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Και αυτή η ισχυρή πλειοψηφία, σήμερα όλοι το ξέρουμε, ένα κόμμα μόνο μπορεί να την διεκδικήσει και να την πετύχει. Σήμερα ουσιαστικά υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, μόνο. Είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει δεύτερη. Οι υπόλοιποι ανταγωνίζονται απλά για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση.

 

Αλλά στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό, δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ψηφίζουμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι η προϋπόθεση της αυτοδύναμης Ελλάδος.

 

Εξάλλου, φρόντισαν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να το καταστήσουν απολύτως σαφές. Τι μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Λέει, «και 149 Βουλευτές να έχετε, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης». Ακριβώς γιατί δεν μπορούν και γιατί κατά βάθος δεν θέλουν να το κάνουν. Βολεύονται να είναι στην αντιπολίτευση.

 

Η ευθύνη της διακυβέρνησης πέφτει εκ των πραγμάτων στους ώμους τους δικούς μας και θέλω να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα, αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, εμένα με γέμισε με ακόμα περισσότερη ευθύνη.

 

Γιατί ξέρω τι σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι να ηγείσαι μίας χώρας η οποία κάνει προσπάθεια, επιτέλους, να αφήσει πίσω της δύσκολες εποχές. Αλλά και η αγάπη σας και η εμπιστοσύνη σας με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένο να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, να αλλάξουμε αυτά τα οποία μας πλήγωσαν και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, επιτέλους, ισχυρά και δυνατά μπροστά για την Ελλάδα την οποία ονειρευόμαστε.

 

Και σήμερα εγώ αισθάνομαι ότι η κοινωνία έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ήδη στη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει απλά να την επιβεβαιώσει και να την επικυρώσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

 

Όμως το εμπόδιό μας, φίλες και φίλοι, είναι ένα και μόνο. Και αυτό είναι ο εφησυχασμός. Να θεωρήσουν κάποιοι ότι οι εκλογές τελείωσαν επειδή στην πρώτη κάλπη πήραμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, να πουν: «δεν βαριέσαι, δεν αξίζει να πάμε να ψηφίσουμε, να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο».

 

Τους απαντώ ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, για έναν ακόμη λόγο. Στην επόμενη Βουλή μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα. Και το ξέρετε πολύ καλά ότι όσο περισσότερα κόμματα έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

 

Γι’ αυτό και εμείς ανεβάζουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών. Καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχουμε στις 25 Ιουνίου από αυτό που πετύχαμε την 21η Μαΐου.

 

Αλλά για να το κάνουμε όλο αυτό πρέπει αυτή τη νέα κοινωνική μαζική συμμαχία την οποία χτίσαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου να τη συντηρήσουμε και να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.

 

Για εμένα, τίποτα δεν μου έδωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση, φίλες και φίλοι, από τους συμπολίτες μας οι οποίοι σε αυτή την κάλπη μάς ψήφισαν για πρώτη φορά.

 

Ήταν πολλοί αυτοί οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει το 2019, είχαν φοβηθεί, δεν ήταν σίγουροι. Αλλά τώρα, βλέποντας το έργο μας, βλέποντας το λόγο μας, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε πάντα τα προβλήματα των πολιτών, με σεμνότητα, με ειλικρίνεια, με αλήθεια, μας στήριξαν σε αυτή την κάλπη.

 

Αλλά γύρισαν την πλάτη και σε κάποιους οι οποίοι μπέρδεψαν την πολιτική αντιπαράθεση με την τοξικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Γύρισαν την πλάτη σε κάποιους που νόμιζαν ότι πολιτική είναι μόνο να βρίζεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους. Γύρισαν την πλάτη σε αυτούς οι οποίοι παρουσίαζαν μία Ελλάδα μαύρη, κατάμαυρη όταν εσείς οι ίδιοι ξέρατε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα στην οποία ζούμε. Δεν είναι παράδεισος η Ελλάδα σήμερα, αλλά είναι μια πολύ καλύτερη χώρα απ’ ότι ήταν το 2019. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

 

Σε όλους αυτούς, λοιπόν, γύρισαν την πλάτη και πρέπει να ξαναγυρίσουν την πλάτη οι πολίτες.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, είναι η πραγματική δύναμη προόδου και μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Είναι αυτή η οποία τελικά στρέφει την προσοχή της, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

 

Όσο με χαροποίησε η μεγάλη μας εκλογική επιτυχία στην Κρήτη, άλλο τόσο με χαροποίησε η συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις λαϊκές συνοικίες, ειδικά της Αθήνας.

 

Γιατί έγινε αυτό, φίλες και φίλοι; Διότι πήγαμε και μιλήσαμε σε αυτούς τους ανθρώπους για τα προβλήματά τους. Για τις έγνοιες τους, για τις δουλειές τους, για τα εισοδήματά τους. Γιατί ξέρουν ότι τους στηρίξαμε στις δύσκολες εποχές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

 

Γιατί νοιάζονται για το πώς θα έχουν ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Και εδώ, να ανοίξω μια παρένθεση, θέλω να γνωρίζετε ότι όλες οι δομές υγείας του Λασιθίου θα στηριχθούν από την επόμενη κυβέρνηση με τον τρόπο που χρειάζεται.

 

Έχω πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής σας. Και να γνωρίζετε ότι η επόμενη τετραετία για εμένα θα είναι ένα προσωπικό στοίχημα ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, από τις προληπτικές εξετάσεις, φτάνοντας σε νοσοκομεία τα οποία μπορεί να είναι μικρά αλλά πρέπει να λειτουργούν καλά και να είναι πλήρως στελεχωμένα.

 

Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την επόμενη τετραετία, πολλοί από τους οποίους θα έρθουν να στελεχώσουν και τα δικά σας νοσοκομεία, για να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μόνιμα παράπονα, «δεν έχουμε γιατρούς», «καθυστερούν τα χειρουργεία». Όλα αυτά πρέπει επιτέλους να τα αφήσουμε πίσω μας και να ξέρετε ότι αυτό για εμένα αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

 

Όμως, για να μην τρέχουμε πριν μπορέσουμε να περπατήσουμε, τονίζω ότι αυτή τη στιγμή το μέλημά μας είναι να φτάσουμε απολύτως συσπειρωμένοι και ενωμένοι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

 

Ξέρω ότι απευθύνομαι σε παλιούς αγωνιστές της παράταξης. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς διότι δεν ήταν πάντα τα πράγματα -έτσι δεν είναι Γιάννη;- ειδικά στην Κρήτη μας, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Εσείς το ξέρετε, κάποτε το γαλάζιο δεν ήταν κυρίαρχο στην Κρήτη. Τώρα είναι και αυτό μας δίνει μια νέα μεγάλη δυναμική και θα μείνει κυρίαρχο.

 

Σας ζητώ, λοιπόν, να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί. Εγώ θα κάνω το χρέος μου και πάλι, θα γυρίσω όλη την Ελλάδα όπως το έχω κάνει πολλές φορές, για να μεταφέρω το μήνυμα και την ανάγκη την επόμενη μέρα να έχουμε μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί αφενός να διασφαλίζει ότι η χώρα θα στέκεται όρθια και ασφαλής σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και από την άλλη μία κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει το πρόγραμμά μας, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, ένα μελετημένο πρόγραμμα.

 

Και το καλύτερο εχέγγυο της υλοποίησης του προγράμματός μας, φίλες και φίλοι, είναι πολύ απλό: ό,τι σας είπαμε το 2019 το κάναμε, ό,τι σας λέμε το 2023 και πάλι θα το κάνουμε.

 

Γιατί ένα πράγμα δεν διαπραγματευόμαστε και αυτό είναι η προσωπική μας αξιοπιστία και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά.

 

Τώρα όλη η Ελλάδα -αυτό που κάποτε φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το είδαμε το βράδυ των εκλογών στους τηλεοπτικούς μας δέκτες- όλη η Ελλάδα είναι μπλε, όλη η Ελλάδα θα μείνει μπλε. Η Κρήτη είναι μπλε, η Κρήτη θα παραμείνει μπλε και πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την υποδοχή. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και εις το επανιδείν. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

 

Το καταφύγιο ζώων «Takis Shelter» επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 400 σκύλους και άλλα αδέσποτα ή άρρωστα ζώα, και ενημερώθηκε για τον σκοπό και τη λειτουργία του από τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του, Τάκη Προεστάκη.

 

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Τάκη Προεστάκη για το έργο του, ενώ αυτός από την πλευρά του σημείωσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία και τη φροντίδα ζώων ήταν πολύ καλές για το έργο του καταφυγίου και των φιλοζωικών οργανώσεων. «Μας λύσατε τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά. «Για πρώτη φορά τίθεται πραγματικά σε εφαρμογή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πλέγμα νομοθετικών προνοιών για τα ζώα συντροφιάς.

 

Το «Takis Shelter» είναι ένας βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διάσωση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, το προσωπικό και εθελοντές, περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, τα στειρώνουν, τα φροντίζουν και τα διαθέτουν για υιοθεσία, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στην Ιεράπετρα

 

«Ήταν για μένα το εκλογικό αποτέλεσμα μία μεγάλη επιβράβευση μιας προσπάθειας τετραετίας, αλλά και μια δικαίωση, φίλες και φίλοι, ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής.

 

Μια πολιτική η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα έδινε έμφαση στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Ήταν η δικαίωση του ορθού λόγου απέναντι στον λαϊκισμό. Ήταν η δικαίωση, αυτή η νίκη, της πολιτικής ευπρέπειας απέναντι στην τοξικότητα, στη χυδαιότητα, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «πολακισμό», στα ψέματα. Ήταν η δικαίωση της αλήθειας απέναντι στα ασύστολα ψέματα, τα οποία ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.

 

Εσείς με κάνετε υπερήφανο με την αγάπη σας και τη στήριξή σας. Και μαζί θα πορευτούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες της Ιεράπετρας που συγκεντρώθηκαν να τον υποδεχθούν.

 

«Σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει εύθραστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – Ισχυρή πλειοψηφία για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές»

 

«Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Για τον απλούστατο λόγο ότι την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές.

 

Θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει. Και ξαφνικά τώρα, βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: «να μην είναι», λέει, «παντοδύναμος ο Μητσοτάκης». Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση.

 

Όλοι αυτοί, τα ακούω αυτά από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να τα λέει, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ -θέλω να θυμίσω- κέρδισε τρεις εκλογές με πάνω από 40%, δεν θυμάμαι τότε κάποιος να έλεγε ότι δεν είναι παντοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, επειδή ο ελληνικός λαός του έδωσε αυτή την ισχυρή πλειοψηφία.

 

Εμείς, λοιπόν, θα διεκδικήσουμε στην κάλπη του Ιουνίου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί η χώρα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Η ΝΔ διεκδικεί την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα, οι υπόλοιποι διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της κεντροαριστερής πολυκατοικίας»

 

«Μετά από αυτά τα οποία ακούω και από την αντιπολίτευση, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σήμερα είναι η πρώτη φορά που εγώ θυμάμαι τέτοια εκλογή, που ουσιαστικά υπάρχει ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός και ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να μείνουν στην απέξω.

 

Κοιτάξτε, τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας», αλλά τους θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και θα ψηφίσουν και πάλι την Νέα Δημοκρατία.

 

Γιατί μας είδαν, μας δοκίμασαν. Περάσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τέσσερα χρόνια, το ξέρετε καλά. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά ταυτόχρονα, πορευθήκαμε και με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ενδεχομένως κάποιοι να σας είχαν συνηθίσει.

 

Είμαι υπερήφανος, διότι όσα χρόνια πολιτεύομαι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και τώρα υποψήφιος Πρωθυπουργός, μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι πάντα σας έλεγα, σας λέω και θα σας λέω την αλήθεια. Από εμένα κοροϊδίες και ψέματα δεν πρόκειται να ακούσετε. Και αυτή τη συμφωνία αλήθειας επιβράβευσαν οι πολίτες», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Μακρύ Γιαλό όπου περπάτησε στον παραλιακό πεζόδρομο και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες.

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιεράπετρα:

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την τόσο εντυπωσιακή υποδοχή. Πετύχαμε τον στόχο μας και «βάψαμε» όλη την Κρήτη γαλάζια. Και την Ιεράπετρα γαλάζια, και το Λασίθι γαλάζιο.

 

Είναι μεγάλη μου η χαρά, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Γιάννη, που ξεκινώ αυτή τη διήμερη πρώτη περιοδεία πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τον τόπο μου, από την Κρήτη.

 

Και είναι διπλή η χαρά μου, που βλέπω σήμερα εδώ στην Ιεράπετρα ανάμεσά μας τόσους παλιούς φίλους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον τόπο σας, το ξέρετε καλά. Και πρέπει να σας πω ότι είναι για εμένα μεγάλη τιμή ως Κρητικός υποψήφιος Πρωθυπουργός, να μπορώ να βάζω κι εγώ ένα «λιθαράκι» για να συνεχίσω το έργο αυτού του σπουδαίου πολιτικού άνδρα και σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.

 

Εδώ έχουμε νεολαία μαζί μας η οποία είναι πολύ δυνατή και δυναμική, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό το κλίμα το οποίο εισπράττω στην Κρήτη το εισέπραξα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου σε όλη την πατρίδα μας.

 

Είχαμε πει τότε, ότι βάλαμε ένα στόχο να «βάψουμε» όλη την Ελλάδα μπλε και είναι όλη η Ελλάδα γαλάζια. Πετύχαμε με τη δική σας βοήθεια στις εκλογές του Μαΐου την μεγαλύτερη εκλογική νίκη την οποία έχει πετύχει η παράταξή μας, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.

 

Για πρώτη φορά αυξήσαμε το ποσοστό μας, αυξήσαμε τον αριθμό ψήφων και πετύχαμε υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό του βασικού πολιτικού μας αντιπάλου.

 

Και αναρωτιέμαι, πού πήγαν τώρα όλοι αυτοί που ισχυρίζονταν ότι οι εκλογές δήθεν θα ήταν ντέρμπι και ότι θα διαγωνιζόμασταν για το ποιος θα έχει τα πρωτεία. Ο ελληνικός λαός απάντησε, θέλει τη Νέα Δημοκρατία ισχυρή, θέλει τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη.

 

Και χαίρομαι πραγματικά που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αγκάλιασαν και εμπιστεύθηκαν το σχέδιό μας για μία καλύτερη Ελλάδα. Για μένα αυτό είναι μία πολύ σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στη δουλειά την οποία κάναμε μία τετραετία.

 

Και ναι, είχατε τη μεγάλη τύχη να έχετε εδώ έναν άξιο εκπρόσωπο Βουλευτή και Υπουργό, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος έκανε πολύ σημαντική δουλειά, σιωπηλή δουλειά, σε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο το οποίο του ανέθεσα.

 

Και θέλω να γνωρίζετε και κάτι, ότι αν πετύχαμε να κρατήσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας ασφαλή, αυτό οφείλεται και στη δουλειά που έκανε το Λιμενικό και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, του οποίου την τιμή είχε να προΐσταται ο Γιάννης.

 

Ήταν λοιπόν για μένα το εκλογικό αποτέλεσμα μία μεγάλη επιβράβευση μιας προσπάθειας τετραετίας, αλλά και μια δικαίωση, φίλες και φίλοι, ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής.

 

Μια πολιτική η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα έδινε έμφαση στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Ήταν η δικαίωση του ορθού λόγου απέναντι στον λαϊκισμό. Ήταν η δικαίωση, αυτή η νίκη, της πολιτικής ευπρέπειας απέναντι στην τοξικότητα, στη χυδαιότητα, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «πολακισμό», στα ψέματα. Ήταν η δικαίωση της αλήθειας απέναντι στα ασύστολα ψέματα, τα οποία ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.

 

Εσείς με κάνετε υπερήφανο με την αγάπη σας και τη στήριξή σας. Και μαζί θα πορευτούμε.

 

Αυτό, προσέξτε, το σύνθημα «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός» δεν είναι ακριβές. Και ξέρετε γιατί; Διότι τώρα δεν είμαι Πρωθυπουργός, αλλά θα ξαναείμαι Πρωθυπουργός με τη δική σας στήριξη μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Και γιατί το λέω αυτό; Αυτό είναι το βασικό μήνυμα το οποίο θέλω να σας μεταφέρω: ότι στις επόμενες εκλογές, δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση και να μην θεωρούμε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεδομένο.

 

Ειδικά για τις παλιές «καραβάνες», που έχουν δώσει πολλές μάχες, ξέρουν και ξέρουμε ότι κάθε εκλογική μάχη ξεκινάει από την αρχή. Και όλες οι κάλπες το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες. Και πρέπει να γεμίσουν και θα ξαναγεμίσουν με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

 

Και δεν κρύβω τον στόχο μου. Φτάσαμε πολύ ψηλά. Δεν νομίζω ότι πολλοί στις εταιρίες στοιχημάτων -έτσι δεν είναι, φίλε Λευτέρη, φίλε Γιάννη- θα στοιχημάτιζαν ότι θα ήμασταν πάνω από 40%; Δεν νομίζω ότι αυτό το έβλεπαν πολλοί. Εμείς το πιστεύαμε όμως και τώρα στοιχηματίζουμε ότι θα αυξήσουμε και άλλο το ποσοστό μας στις εκλογές που έρχονται.

 

Και γιατί αυτό είναι σημαντικό, φίλες και φίλοι; Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Για τον απλούστατο λόγο ότι την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές.

 

Θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει. Και ξαφνικά τώρα, βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: να μην είναι, λέει, «παντοδύναμος ο Μητσοτάκης». Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση.

 

Όλοι αυτοί, τα ακούω αυτά από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να τα λέει, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ -θέλω να θυμίσω- κέρδισε τρεις εκλογές με πάνω από 40%, δεν θυμάμαι τότε κάποιος να έλεγε ότι δεν είναι παντοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, επειδή ο ελληνικός λαός του έδωσε αυτή την ισχυρή πλειοψηφία.

 

Εμείς, λοιπόν, θα διεκδικήσουμε στην κάλπη του Ιουνίου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί η χώρα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, διότι αντιμετωπίζουμε ακόμα πολύ μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις στη γειτονιά μας.

 

Η Τουρκία τελείωσε με τις δικές της εκλογικές εκκρεμότητες. Εξέλεξε και πάλι πολύ ισχυρό τον Πρόεδρο Erdoğan, τρίτη δεκαετία στην Πρωθυπουργία και Προεδρία της Τουρκίας.

 

Και πρέπει να σας πω ότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, αφορούν και την εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα αυτά τα τέσσερα χρόνια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πορεία γεωπολιτικής ισχύος θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία.

 

Και βέβαια, αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη δική σας καθημερινότητα, τη δική σας προκοπή, την οικονομία μας.

 

Εγώ χαίρομαι γιατί βλέπω ήδη ότι ο τουρισμός ξεκίνησε εξαιρετικά φέτος στο νησί μας. Πέρυσι ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Φέτος θα είναι μια χρονιά ρεκόρ. Του χρόνου θα είναι και πάλι μια χρονιά ρεκόρ, γιατί βάλαμε τον τουρισμό μας σε σωστές βάσεις, αναβαθμίζουμε το προϊόν μας, γίνονται επενδύσεις στον τουρισμό, βελτιώνονται οι μισθοί των εργαζόμενων στον τουρισμό. Όσο καλύτερα πηγαίνει ο τουρισμός μας και όσο φέρνουμε επισκέπτες οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, θα ανεβαίνουν και οι μισθοί.

 

Ο πρωτογενής μας τομέας εδώ, στην Ιεράπετρα, οι αγρότες μας μάς κάνουν υπερήφανους, κάνουμε ρεκόρ εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα. Και μιλάω σε μία περιοχή η οποία έχει πολύ ανταγωνιστικά προϊόντα αγροτικά.

 

Και βέβαια, είμαστε και εμείς εδώ να μεριμνήσουμε ώστε να λύσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής. Δύο από τα εννέα μεγάλα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που αφορούν τα αρδευτικά δίκτυα γίνονται εδώ στο Λασίθι.

 

Κλείνουμε εκκρεμότητες που αφορούν την άρδευση και την ύδρευση που έρχονται από πολύ μακριά. Και βέβαια, για πρώτη φορά μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: ναι, γίνεται πράξη, ο Βόρειος Οδικός Άξονας είναι πια μία πραγματικότητα. Ένα έργο που υλοποιείται από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι. Όλος ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα γίνει πράξη και βέβαια η επόμενη τετραετία να είναι και η τετραετία που θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στα θέματα της υγείας.

 

Θα έρθω στο νοσοκομείο. Κανένα νοσοκομείο δεν φεύγει. Όλες οι δομές υγείας που υπάρχουν, διατηρούνται και υποστηρίζονται. Αλλά όλοι θέλουμε καλά νοσοκομεία. Μπορεί να είναι μικρό, αλλά καλό. Να έχουμε τις απαραίτητες ειδικότητες που χρειαζόμαστε και από εκεί και πέρα έχετε και ένα μεγάλο προσόν ξέρετε.

 

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι από τα μέρη σας, είναι από το Λασίθι. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της υγείας. Θα έχει ρόλο να παίξει την επόμενη μέρα, αλλά θα ξέρετε ότι θα υπάρχει και δικός σας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τα θέματα υγείας σε όλο το Λασίθι.

 

Αλλά να μην ακούτε τις διάφορες παραφιλολογίες οι οποίες διακινούνται και τα fake news σχετικά με τις προθέσεις μας.

 

Να το ακούσετε και από μένα. Κάθε δομή υγείας η οποία υπάρχει έχει τον ρόλο της και πρέπει να ενισχυθεί. Και αυτό ειδικά σε μια περιοχή που έχει τις ιδιαιτερότητες του Λασιθίου. Τις γνωρίζετε όλες και όλοι. Και εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες, όχι να σας προσθέσουμε παραπάνω προβλήματα.

 

Για αυτό, λοιπόν, θέλω και πάλι να τονίσω πόσο σημαντικό είναι στις επόμενες εκλογές να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι στην επόμενη Βουλή θα έχουμε μόνο πέντε κόμματα, μπορεί να έχουμε περισσότερα. Για κάθε κόμμα παραπάνω που μπαίνει στην Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Και γι’ αυτό και διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για την σταθερή κυβέρνηση την οποία χρειαζόμαστε για την επόμενη τετραετία.

 

Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι μετά από αυτά τα οποία ακούω και από την αντιπολίτευση, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σήμερα είναι η πρώτη φορά που εγώ θυμάμαι τέτοια εκλογή, που ουσιαστικά υπάρχει ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός και ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να μείνουν στην απέξω.

 

Κοιτάξτε, τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας», αλλά τους θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και θα ψηφίσουν και πάλι την Νέα Δημοκρατία.

 

Γιατί μας είδαν, μας δοκίμασαν. Περάσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τέσσερα χρόνια, το ξέρετε καλά. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά ταυτόχρονα, πορευθήκαμε και με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ενδεχομένως κάποιοι να σας είχαν συνηθίσει.

 

Είμαι υπερήφανος, διότι όσα χρόνια πολιτεύομαι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και τώρα υποψήφιος Πρωθυπουργός, μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι πάντα σας έλεγα, σας λέω και θα σας λέω την αλήθεια. Από εμένα κοροϊδίες και ψέματα δεν πρόκειται να ακούσετε. Και αυτή τη συμφωνία αλήθειας επιβράβευσαν οι πολίτες. Μία κυβέρνηση που δουλεύει σκληρά, μία κυβέρνηση που κάνει και λάθη αλλά έχει το θάρρος να τα αναγνωρίζει και να λέει ότι μπορεί… Το λάθος, ξέρετε, γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται. Εμείς διορθώνουμε τα λάθη μας και γι’ αυτό γινόμαστε καλύτεροι.

 

Αυτό είναι το υπόδειγμα το οποίο πρεσβεύω. Αυτό ζητώ από τα στελέχη μας. Για τα στελέχη μας όλα, οι βουλευτές μας οι οποίοι εξελέγησαν στην μάχη του σταυρού, όλοι οι υποψήφιοι μας -θέλω να τους ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά για τον αγώνα τον οποίο έδωσαν- θα δώσουμε όλοι μαζί τώρα τον αγώνα, τώρα που δεν υπάρχουν σταυροί.

 

Τώρα που δεν υπάρχουν σταυροί και υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο μόνο, το οποίο πέφτει στην κάλπη και πρέπει να είναι γαλάζιο. Πρέπει να γράφει Νέα Δημοκρατία επάνω. Πρέπει να είναι πάρα πολλά αυτά τα ψηφοδέλτια και εδώ, ειδικά στην Ιεράπετρα, θα περιμένω ακόμα καλύτερο ποσοστό από αυτό που πετύχαμε. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό αγώνα και με την νίκη.

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες και προκλήσεις

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη,  Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Ένα (συμβολικό) λουκέτο σε μια χώρα εγκλωβισμένη στην παρακμή

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο λόγω... στατικών προβλημάτων που...

Ο απολαυστικός Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ΟΠΑΠ Game Time

  Ο γνωστός κωμικός σχολιάζει το ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ και απαντά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό του για ένα διαφορετικό...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα γενιά, οφείλουμε να διεκδικούμε λόγο και ρόλο για το μέλλον μας, που διαμορφώνεται κάθε στιγμή»....

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Κώστας Μπακογιάννης κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις καμπής που άλλαξαν...