Μητσοτάκης: Μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη μέρα

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βόλο

 

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες του Βόλου, συναγωνιστές από τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες, Δαπίτισσες και Δαπίτες, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι,

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Υψώνετε ψηλά τις σημαίες της νίκης, της μεγάλης νίκης που έρχεται την 21η Μαΐου, την επόμενη Κυριακή.

 

Και πολλά συγχαρητήρια στη ΔΑΠ μας που για ακόμα μία φορά νίκησε στις φοιτητικές εκλογές. Και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ στο Βόλο όλες τις γενιές της παράταξης. Τους βετεράνους του κόμματος, τους παλιούς συναγωνιστές, με τους οποίους δώσαμε σκληρές μάχες και ήσασταν κοντά στην παράταξη και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.

 

Αλλά βλέπω και δίπλα μας πολλά νέα πρόσωπα, που ενώνονται στο μεγάλο γαλάζιο κύμα που απλώνεται σήμερα σε όλη τη χώρα και που θα φέρει σε ακριβώς 10 μέρες από τώρα τη μεγάλη νίκη, τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θα μας δώσετε εσείς, φίλες και φίλοι, αυτή την εντολή. Την εντολή να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα, γιατί κάποιοι που είναι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλία, λίγο πιο πέρα στη Λάρισα, ονειρεύονται και πάλι την εξουσία απειλώντας μας ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Ε, λοιπόν, πράγματι θα είναι αλλιώς, γιατί ήδη όλα είναι αλλιώς και σίγουρα είναι καλύτερα από το παρελθόν. Κι ας έρθουν κι εδώ από το Βόλο να δουν ότι η Μαγνησία, η Ελλάδα, η Θεσσαλία, θα πουν όχι σε μια δεύτερη φορά στη συμφορά, δίνοντας με την ψήφο σας μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή.

 

Φίλες και φίλοι, λένε κάποιοι ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Λάθος, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής.  Όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου, είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες.

 

Μάθαμε πια για τα καλά ότι η διακυβέρνηση -εμείς που δοκιμαστήκαμε στη βάσανο της εξουσίας αυτή την τετραετία- δεν είναι μια άσκηση ιδεολογίας, αλλά είναι η επιτυχής διαχείριση της συγκυρίας. Και σκεφτείτε πόσες κρίσεις περάσαμε και ξεπεράσαμε από το 2019.

 

Αρχές του 2020 δεχτήκαμε και αντιμετωπίσαμε την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Μετά, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη χειρότερη πανδημία του τελευταίου αιώνα, ύστερα έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, μια παγκόσμια έκρηξη τιμών. Διαρκώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε εθνικές απειλές.

 

Προσέξτε όμως, εδώ δεν μιλώ για εμπόδια τα οποία μπορούσαν να προβλεφθούν. Γιατί σε αντίθεση με την κρίση του 2015 την οποία την δημιούργησαν αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι ισχυρίζονται τώρα ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αφού μας έβαλαν πρώτα σε αυτά με τους πειραματισμούς τους ένα εξάμηνο, όλες οι κρίσεις που κληθήκαμε εμείς να διαχειριστούμε ξέσπασαν μακριά από την Ελλάδα. Και όμως τις ξεπεράσαμε. Τις ξεπεράσαμε μαζί. Όταν άλλες χώρες αγωνίζονται ακόμα να αναπληρώσουν τις απώλειες εκείνων των επιθέσεων, η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας όχι μόνο κέρδισε το χαμένο έδαφος αλλά σημείωσε άλματα. Δύο εικόνες δίπλα-δίπλα αρκούν: η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.

 

Το 2019, όταν για πρώτη φορά σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε, να μας εμπιστευτείτε στην διακυβέρνηση του τόπου, στάθηκα απέναντί σας και σας υποσχέθηκα κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, στήριξη του εισοδήματος και προστασία των πιο ευάλωτων, ένα κράτος φιλικό και ψηφιακό στο εσωτερικό, αλλά αξιόπιστο και περήφανο στο εξωτερικό, με νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, όπου οι παροχές θα βαδίζουν πάντα μαζί με τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς το βραχνά του μεταναστευτικού και με θωρακισμένη άμυνα.

 

Γι’ αυτά είχα δεσμευτεί, φίλες και φίλοι, πριν από τέσσερα χρόνια. Και σας ρωτώ: υλοποιήσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις; Η απάντηση είναι πως ναι. Τα είπαμε και τα κάναμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

 

Και πού βρισκόμαστε σήμερα; Πού είμαστε σήμερα; Πληρώνουμε πενήντα λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Από τους ώμους σας, από τους ώμους των Ελλήνων έχουν αφαιρεθεί φορολογικά βάρη ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε όχι κατά 30% όπως είχαμε πει, κατά 35%. Και από εδώ και στο εξής θα μειωθεί για ακόμα 10% για όλα τα σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

 

Ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 22% στο 9%. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε καθολικά. Η φορολόγηση των αγροτών μειώθηκε στο 50% για τα συνεργατικά σχήματα. Ενώ οι γονείς μπορούν επιτέλους να μεταβιβάζουν δωρεάν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους.

 

Αλλά δεν κάναμε μόνο αυτό. Δαπανήσαμε παραπάνω από 55 δισεκατομμύρια, 57 δισεκατομμύρια για την ακρίβεια, για να αντιμετωπίσουμε τις εισαγόμενες κρίσεις της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους, στηρίζοντας την οικονομία, την κοινωνία και την εργασία. Ταυτόχρονα, όμως, με μελετημένες επιλογές τονώσαμε την ανάπτυξη, με επενδύσεις μειώσαμε την ανεργία.

 

Άρα αυτός ο νέος πλούτος επέστρεψε τελικά στον πολίτη με τη μορφή μόνιμων αυξήσεων.

 

Συζητάμε πολύ για την εισαγόμενη κρίση της ακρίβειας. Βλέπετε ότι και στον πληθωρισμό τα πράγματα πάνε σταδιακά καλύτερα. Αλλά όταν ερωτώμαι για το θέμα του πληθωρισμού λέω: κοιτάξτε να δείτε, ο πληθωρισμός θα πέσει κάποια στιγμή, όμως οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες, ήρθαν για να μείνουν.

 

Όπως μόνιμες είναι και οι 300.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε. Όπως μόνιμη είναι και η αύξηση του βασικού μισθού από τα 650 στα 780 ευρώ.

 

Ίσως δεν θυμάστε πολλοί, η δέσμευσή μας ήταν να φτάσουμε στα 730 ευρώ. Το ξεπεράσαμε και πήγαμε στα 780 ευρώ, διότι έτσι έπρεπε να στηρίξουμε το εισόδημα των χαμηλομισθωτών απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.

 

Και μια αναφορά, το οφείλω, μια αναφορά για τους συνταξιούχους μας. Για πρώτη φορά είδατε αυξήσεις της τάξης του σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια. Σας είχα δεσμευθεί ότι οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται και πράγματι άρχισαν να αυξάνονται. Και επειδή τις αυξήσεις δεν τις είδαν όλοι, διότι υπάρχει και ο βραχνάς της προσωπικής διαφοράς Κατρούγκαλου, δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά έως ότου αυτή σβήσει χρόνο με τον χρόνο.

 

Και όλα αυτά σημαίνουν ότι, τελικά, το μέσο εισόδημα μεγαλώνει. Σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Και αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Ναι, μέσα σε τέσσερα χρόνια προσέξτε τι πετύχαμε εμείς. Παραλάβαμε μια οικονομία η οποία αναπτυσσόταν στο 1/4, προσέξτε, του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή είναι η οικονομία την οποία παραλάβαμε. Σήμερα, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την ευρωζώνη. Αυτή είναι η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής.

 

Γι’ αυτό και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας αναβάθμισαν 12 φορές, ώστε να αγγίξουμε την επενδυτική βαθμίδα. Και είναι μια εξέλιξη αυτή πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα επιτρέψει στο κράτος, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους. Δεν είναι, φίλες και φίλοι, η επενδυτική βαθμίδα κάποιος ουδέτερος οικονομικός όρος που αφορά μόνο τους ειδικούς. Είναι μοχλός ανάπτυξης ο οποίος αυξάνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τόπου. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων είναι σημαντικό να μπορούμε να δανειζόμαστε με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

 

Προσοχή, όμως, υπό μία προϋπόθεση θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα: ότι αύριο θα έχουμε σταθερή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και εφόσον συμβεί αυτό, ναι, σας το εγγυώμαι, θα έχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του έτους.

 

Συμμαχητές της μεγάλης μας παράταξης, όπως δεν προχωρά μια ανεπτυγμένη οικονομία χωρίς συνοχή στην κοινωνία -το αποδείξαμε στην πράξη-, έτσι δεν μπορεί να προκύψει και ευημερία δίχως ελευθερία και εθνική κυριαρχία. Γι’ αυτό και στο ίδιο διάστημα, σε αυτήν την τετραετία που πέρασε, η χώρα από κέντρο διερχομένων μεταναστών έγινε πατρίδα με σύνορα σε γη, αέρα και θάλασσα.

 

Ύστερα από χρόνια ενισχύθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η ενεργή διπλωματία  αναβάθμισε τη διεθνή θέση της Ελλάδος. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να φύγω από εδώ από τη Μαγνησία και να πάω στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, να επισκεφτώ τη Λέσβο και εκεί να διαπιστώσω ο ίδιος ότι το προσφυγικό πρόβλημα ανήκει πια οριστικά στο παρελθόν. Έχουμε πρακτικά μηδενίσει τις ροές των παράνομων μεταναστών.

 

Ανακουφίσαμε τα νησιά μας, καταργήσαμε το «κάτεργο» της Μόριας. Δεν υπάρχει πια, αντικαθίσταται από μια σύγχρονη δομή. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται. Πετύχαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει ότι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους, εγώ θα τους το θυμίζω: ο φράχτης του Έβρου επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο.

 

Για τη θωράκιση της άμυνάς μας, την απάντηση την ξέρετε ήδη. Έχω μια προσωπική αγάπη στην Πολεμική μας Αεροπορία. Είχα τη μεγάλη χαρά να υπηρετήσω εδώ στην 111 ΠΜ όλη τη στρατιωτική μου θητεία, σε μία τότε από τις πρώτες δύο μοίρες F-16, στην 346, η οποία έχει τώρα μετονομαστεί σε 347, και γνώριζα από τη στιγμή που ήρθα στα πράγματα ότι υπήρχε μία σημαντική ανισορροπία στον αέρα.

 

Προσέξτε, πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία ήταν έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35 τα οποία είχε παραγγείλει. Πού είμαστε σήμερα, μόλις 3,5 χρόνια μετά; Η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale. Τα F-16 μας αναβαθμίζονται σε έκδοση Viper και από το 2028 θα προσθέσουμε στην αεροπορία μας το πιο σύγχρονο αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35.

 

Όταν -προσέξτε, έχει μια αξία αυτό- ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας χθες στο debate, «τι θα κάνετε με τα F-35;», δεν απάντησε. Όπως τα μάσησε, τι θα κάνει με το συμβόλαιο που χτίζουμε τρεις καινούριες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί το 2025. Και σύντομα θα αποκτήσουμε και νέες κορβέτες και νέα θωρακισμένα, δίπλα στην αναγεννημένη ναυπηγική μας βιομηχανία, στην αναγεννημένη αμυντική μας βιομηχανία. Κοιτάξτε, για εμάς, για την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η εθνική άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

 

Και για να έρθω πάλι λίγο πιο κοντά εδώ στα μέρη σας, σύντομα και οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, που εδρεύει εδώ, θα αποκτήσουν και αυτοί νέα αμφίβια οχήματα. Ναι, το ξέρουμε καλά ότι οι ένστολοι που φορούν το εθνόσημο παραμένουν η μεγάλη μας δύναμη και γι’ αυτό και η πολιτεία φροντίζει να τους ενισχύει όσο μπορεί, βελτιώνοντας τις αποδοχές και τα επιδόματά τους.

 

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη όψη της ασπίδας μας και αυτή είναι η ελληνική διπλωματία. Αυτή που πέτυχε στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ενίσχυσαν τη διπλωματική θέση της χώρας. Είναι αυτή που επέκτεινε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Είναι αυτή που καθόρισε θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ώστε η εθνική μας φωνή, η φωνή της πατρίδας μας να ακούγεται τώρα ηχηρή παντού, από το Αμερικανικό Κογκρέσο και τις Βρυξέλλες, μέχρι τον αραβικό κόσμο.

 

Και όλα αυτά την ώρα που τα μεγάλα, τα μεσαία, τα μικρά έργα, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, προχωρούν παντού. Το Μετρό στην Αθήνα, το μεγαλύτερο έργο το οποίο κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα, το Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Θα είμαι στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθώ το Μετρό, το οποίο θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς στις αρχές του 2024. Όπως είχαμε δεσμευθεί: και Μετρό και αρχαία, το πιο σύγχρονο Μετρό στη χώρα.

 

Αλλά το βλέπετε και γύρω σας, η χώρα μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Πάτρα-Πύργος στην Πελοπόννησο, ΒΟΑΚ στην Κρήτη, κάθετοι άξονες της Εγνατίας, ο τόσο σημαντικός για τη Θεσσαλία Ε65, ένας δρόμος που δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ, γίνεται πράξη ως αποτέλεσμα της βούλησης αυτής της Κυβέρνησης.

 

Κι αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδος που αλλάζει, γιατί αλλάζει και ο Βόλος, αλλάζει η Μαγνησία, αλλάζει η Θεσσαλία. Θυμάστε, πριν από λίγες εβδομάδες βρεθήκαμε εδώ και πάλι για να παρουσιάσουμε στη Λάρισα 370 έργα ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων του αναπτυξιακού μας σχεδίου για τη Θεσσαλία του μέλλοντος, του 2030. Για τη Θεσσαλία που σας αξίζει.

 

Για τη νεολαία μας, νέες φοιτητικές εστίες που θα στεγάσουν σπουδαστές στο Βόλο. Τα δικαστικά μέγαρα, κ. Δήμαρχε, σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, το νέο ποδηλατοδρόμιο, το τόσο σημαντικό Μουσείο της Αργούς το οποίο θα ξεκινήσει και θα γίνει εδώ στο Βόλο, την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου. Δώσαμε λύση στο θέμα της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του Βόλου, με οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από σκάνδαλα του παρελθόντος.

 

Και ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα δύο ζητήματα τα οποία αφορούν πολύ την πόλη σας, τα οποία είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε πνεύμα συνεργασίας θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε: το ζήτημα της μετεγκατάστασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το κέντρο της πόλης και το ζήτημα της επαναχάραξης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ώστε να λυθεί επιτέλους και η εκκρεμότητα του παραλιακού πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Ο Βόλος μετατρέπεται σε μια δυναμική αναπτυξιακή πόλη με ένα λιμάνι το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου για την πόλη μας, να ανταγωνιστεί τα λιμάνια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη η οποία έχει τόσο δυναμική ιστορία και στη μεταποίηση αλλά και στο εμπόριο θα βρει και πάλι τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

 

Αλλά να προσθέσω και την ανακαίνιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του Βόλου. Την ανακαίνιση των κέντρων υγείας στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό. Και όλες αυτές οι παρεμβάσεις -θα έρθω στη συνέχεια στη σημασία που αποδίδω στη δημόσια υγεία- αποτυπώνουν την επιλογή μας: ο Βόλος να γίνει στρατηγικός οικονομικός κόμβος όλης της χώρας. Για μια χώρα η οποία μετατρέπεται, προσέξτε, σε διαμετακομιστικό κέντρο για προϊόντα, για ενέργεια.

 

Τα λιμάνια μας, πόσω μάλλον τα λιμάνια τα οποία έχουν τόσο στρατηγική θέση όπως το λιμάνι του Βόλου, έχουν στο δικό μας το μυαλό τεράστια αναπτυξιακή στρατηγική σημασία.

 

Και από την άλλη, θέλω να μιλήσω λίγο για το κυβερνητικό μας έργο σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, το Δημόσιο, τομείς οι οποίοι καλούνται να γίνουν άξονες προτεραιότητας και για τη δεύτερη τετραετία.

 

Γιατί πράγματι, εδώ και τέσσερα χρόνια πιστεύω ότι είχαμε αρκετές επιτυχίες. Είχαμε όμως και αδυναμίες. Η οικονομία πήγε καλά, υπήρξαν φοροελαφρύνσεις, δόθηκαν αυξήσεις. Όμως, το ξέρω πολύ καλά, δεν έχω αυταπάτες, στη χώρα μας οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί και ροκανίζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια.

 

Για τους υγειονομικούς μας που είναι μαζί μας, ξέρω πολύ καλά τον αγώνα τον οποίο έδωσαν και το ΕΣΥ άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας. Ναι, διπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Προσέξτε, σήμερα έχουμε 107.000 εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχαμε 100.000 όταν ήρθαμε στα πράγματα. Σήμερα δαπανούμε 5,2 δισεκατομμύρια για το ΕΣΥ, δαπανούσε ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 δισεκατομμύρια. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι έχουμε ακόμα ελλείψεις προσωπικού. Ναι, υπάρχουν ράντζα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, στις εγχειρήσεις, για να πάρετε ένα ραντεβού. Αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε.

 

Το ίδιο και στο κράτος. Το gov.gr ήταν μία μεγάλη επιτυχία, μία σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησης. Κατάργησε τις ουρές. Και στον ΕΦΚΑ αποδείξαμε ότι ναι, όταν θέλουμε μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε προβληματικούς οργανισμούς. Είμαι υπερήφανος σήμερα που κοιτώ τους συνταξιούχους στα μάτια και τους λέω: ναι, η σύνταξή σας βγαίνει επιτέλους το αργότερο σε τρεις μήνες και δεν χρειάζεται να περιμένετε δύο και τρία χρόνια για να πάρετε τη σύνταξή σας, για να κάνει δηλαδή το κράτος το αυτονόητο.

 

Όμως, ξέρουμε, η τραγωδία στα Τέμπη μάς πόνεσε όλους και μας έδειξε ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και με έκανε εμένα ακόμα πιο αποφασισμένο να συγκρουστώ με νοοτροπίες, με λογικές οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και δεν μας ταιριάζουν ως χώρα. Γι’ αυτό και τα βήματα τα οποία κάναμε πρέπει τη δεύτερη τετραετία να γίνουν άλματα.

 

Και γι’ αυτό θέλω πολύ σύντομα να μοιραστώ μαζί σας τους στόχους μου για την Ελλάδα του 2027, αυτούς που συμπυκνώνονται σε αυτό εδώ το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ βλέπετε μόνο την περίληψή του, είναι πολύ πιο εκτεταμένο, είναι λεπτομερώς κοστολογημένο. 9 δισεκατομμύρια θα μας στοιχίσει σε βάθος τετραετίας, όλες οι προτάσεις μας είναι εντεταγμένες σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

 

Και για εμένα το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της σχέσης εμπιστοσύνης που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ακριβώς αυτό: όπως σας είπα τι θα κάνω πριν από τέσσερα χρόνια και τα υλοποίησα, έτσι και σας λέω μετά βεβαιότητας ότι ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί και θα υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία.

 

Είναι ένας οραματικός οδικός χάρτης με πέντε κεφάλαια. Περιγράφουν την πατρίδα που οραματιζόμαστε, αυτήν που την περιγράφουν ισάριθμες λέξεις του τίτλου του. Μία Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη. Τονίζω πάντα το πράσινη, περιβαλλοντικά πράσινη, διότι είναι γαλάζια η Ελλάδα και θα είναι γαλάζια στις επόμενες εκλογές και ο χάρτης θα είναι παντού γαλάζιος.

 

Και σίγουρα μία Ελλάδα ισχυρή. Ο πρώτος μας στόχος, αν έπρεπε να απομονώσω έναν στόχο από όλο αυτό το αναλυτικό πρόγραμμα, δεν είναι άλλος από τις καλύτερες αμοιβές για όλους. Μπορούμε να πετύχουμε να έχουμε μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ σε μια τετραετία και κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ. Νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1/1/2024, με στήριξη -να το ξανατονίσω- των οικογενειών με παιδιά, διότι η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη χώρα και πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες, τις εργαζόμενες οικογένειες. Γι’ αυτό και αυξάνουμε το οικογενειακό επίδομα για δημόσιους υπαλλήλους με ένα, δύο, τρία, τέσσερα παιδιά, γι’ αυτό αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.

 

Θα παρέμβουμε από το 2025 στα τεκμήρια διαβίωσης, θα τα μειώσουμε μεσοσταθμικά κατά 30%, θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και θα καταργήσω σε βάθος τετραετίας το τέλος επιτηδεύματος, τον τελευταίο μνημονιακό φόρο ο οποίος έχει μείνει από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με ρωτάνε συχνά, πώς θα αυξηθούν οι μισθοί; Αυτό είναι κάτι το οποίο το καθορίζει η ιδιωτική οικονομία. Τους λέω, με έναν τρόπο: με επενδύσεις και με μείωση της ανεργίας. Κάποτε το κουβέντιαζα με τον Περιφερειάρχη εδώ, και εδώ στη Θεσσαλία λέγαμε «άντε να βγουν έργα».

 

Τώρα έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Έχουμε τόσα έργα και έχουμε πια δυσκολία να βρούμε τις εταιρίες που θα εκτελέσουν τα έργα αυτά. Έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί, με τη μείωση της ανεργίας, με την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου, με πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 70%, με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, διότι έχουμε στηρίξει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, με το ΠΕΠ της Περιφέρειας αυξημένο κατά 30% και με σημαντικούς, να το τονίσω αυτό, πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που βρίσκουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων σας.

 

Ήμουν σήμερα στα Τρίκαλα, όπου εκτελούνται πολύ σημαντικά έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό, από το ΠΕΠ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι όλοι οι πόροι, εθνικοί και ευρωπαϊκοί, δουλεύουν μαζί για να βελτιώσουν τελικά τη δική σας καθημερινότητα.

 

Θυμάμαι ότι ο κ. Τσίπρας μάς έλεγε ότι πήγε στις Βρυξέλλες, θυμάστε, μετά το δημοψήφισμα-παρωδία και διαπραγματεύθηκε, λέει, για 17 ώρες. Και τι μας έφερε πίσω; Ένα τρίτο μνημόνιο, που τσάκισε τους συνταξιούχους, τσάκισε τη μεσαία τάξη με πρόσθετη φορολογία και μας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια.

 

Κι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2020, κι εγώ διαπραγματεύτηκα σκληρά, όχι 17 ώρες, 5 μέρες. Και τι έφερα πίσω; 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την πατρίδα μας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρήματα, προσέξτε, τα οποία δεν έχουν μόνο αναπτυξιακό, έχουν και κοινωνικό αποτύπωμα, γιατί η κοινωνική Ελλάδα της επόμενης τετραετίας έχει δύο κεντρικές προτεραιότητες: την υγεία και την παιδεία.

 

Δεν γίνεται να ταλαιπωρούνται ασθενείς σε διαδρόμους, να περιμένουν πέντε, έξι, οκτώ μήνες για εγχειρήσεις. Από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αναβαθμίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και θα αναβαθμίσουμε πλήρως 156 κέντρα υγείας και θα προσλάβουμε σε βάθος τετραετίας 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς, για να λύσουμε μια και καλή τα ζητήματα των κενών που έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Θέλω να μειώσω τις αναμονές για χειρουργεία, τις αναμονές για ραντεβού, τις αναμονές στα επείγοντα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναβαθμίσουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο Προσωπικός Γιατρός έχει ήδη αρχίσει και ριζώνει ως θεσμός, οι προληπτικές εξετάσεις -έννοια παντελώς άγνωστη στη χώρα μας- αποτελούν καίριο συστατικό του σχεδίου μας για την υγεία.

 

Για τις γυναίκες που είναι μαζί μας -μιλώ συχνά γι’ αυτό το θέμα, γιατί θέλω να καταδείξω πραγματικά με ένα παράδειγμα το πόσο σημαντικό είναι-, θέλω να σας πω ότι 1.300.000 χιλιάδες γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών έχουν δυνατότητα να κάνουν δωρεάν μαστογραφία, είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό κέντρο υγείας.

 

130.000 έχουν ήδη κάνει χρήση αυτής της δωρεάν παροχής του κράτους. Έχουμε εντοπίσει παραπάνω από 7.000 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίον δεν τον γνώριζαν. Τον εντόπισαν μέσα από προληπτικές εξετάσεις που το κράτος το ίδιο οργάνωσε και τώρα έχουν πολύ καλή δυνατότητα πρόγνωσης για την υγεία τους. Διότι είναι πολύ καλύτερο και πολύ φθηνότερο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προλαμβάνουμε τις ασθένειες νωρίς, παρά να τρέχουμε να τις θεραπεύουμε με καθυστέρηση στα νοσοκομεία.

 

Δύο κουβέντες για την παιδεία μας. 25.000 προσλήψεις και άλλες 4.000 που θα γίνουν φέτος μόνιμου προσωπικού, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Και συγκινούμαι πάντα όταν βλέπω πια μόνιμο τακτικό προσωπικό της εκπαίδευσής μας που μου μεταφέρει τις ιστορίες τους.  Πως ήταν αναπληρωτές και πήγαιναν από πόλη σε πόλη, από νησί σε νησί χωρίς να έχουν καμία απολύτως σταθερότητα στην επαγγελματική τους και στην προσωπική τους ζωή. Και πόσο ευγνώμονες είναι πια που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση μέσα από μια μόνιμη και σταθερή θέση.

 

Στα σχολεία μας γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, φίλες και φίλοι. Από τα νηπιαγωγεία πια τα οποία διδάσκουν την ξένη γλώσσα, τα νέα προγράμματα σπουδών, οι ελεύθερες ζώνες στα σχολεία μας που διδάσκουν ενδιαφέροντα πράγματα στα παιδιά μας. Και βέβαια μία ακόμη παρέμβαση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης: θα έχουμε 36.000, προσέξτε, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου.

 

Και για εσάς που μπορεί να μην έχετε δει πώς δουλεύουν αυτοί οι διαδραστικοί πίνακες στην πράξη, πήγα σε μια τάξη όπου δίδασκαν ιστορία και φυσική με διαδραστικό πίνακα. Και έπρεπε να δείτε τον ενθουσιασμό στα μάτια και των παιδιών αλλά και των δασκάλων και των καθηγητών για μια τελείως διαφορετική και βιωματική εμπειρία για το τι σημαίνει πραγματικά σήμερα να κάνουμε τη γνώση χαρά και παιχνίδι, ειδικά για τα νεότερα παιδιά.

 

Την έμφαση που δίνουμε στα Πρότυπα και στα Πειραματικά σχολεία. Τα διπλασιάσαμε και θα τα αυξήσουμε σημαντικά. Και βέβαια την έμφαση που δίνουμε στα πανεπιστήμιά μας, για πανεπιστήμια τα οποία θα είναι κέντρα γνώσης, θα είναι ασφαλή. Εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμιά μας.

 

Αλλά και για τους φοιτητές μας που είναι εδώ, ξέρω πόσο δύσκολο είναι το ζήτημα της στέγης. Ειδικά για τα νέα μας παιδιά. Για τους φοιτητές οι οποίοι καλούνται να μετακομίσουν πόλη, είμαστε εμείς αυτοί που αυξήσαμε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Εμείς θα κατασκευάσουμε σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες για να μπορούν τα παιδιά να πάνε σε μια άλλη πόλη να σπουδάσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

 

Αλλά, ταυτόχρονα, να δώσουμε και μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο το συναντώ συνέχεια. Νέα παιδιά, νέα ζευγάρια μού λένε: «δεν αντέχουμε να αγοράσουμε σπίτι, το ενοίκιο είναι ακριβό, η ιδέα και μόνο ότι θα αποκτήσουμε ένα σπίτι είναι τόσο απομακρυσμένη που δεν μπορούμε να φανταστούμε αν δεν κληρονομήσουμε ένα σπίτι από τους γονείς μας πώς θα ξεφύγουμε από το ενοίκιο».

 

Και ήρθαμε και σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με τεράστια αποδοχή μέχρι σήμερα. Γιατί; Τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια μπορούν επιτέλους να αποκτήσουν ένα σπίτι και να αποπληρώνουν ένα επιδοτούμενο δάνειο με δόση η οποία θα ήταν πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωναν, μόνο που τελικά το σπίτι θα τους μείνει και θα είναι δικό τους. Αυτό σημαίνει στεγαστική πολιτική με κοινωνικό αντίκτυπο στην πράξη. Και με πολλές ακόμα παρεμβάσεις όπου θα χρειαστούμε και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Κοινωνική αντιπαροχή. Τόσες εκτάσεις έχει το κράτος. Σε δημόσιες εκτάσεις θα μπορούμε να χτίζουμε διαμερίσματα, ένα μέρος των οποίων θα κρατούν οι κατασκευαστές, ένα μέρος το οποίο θα διατίθεται σε νέους. Είναι μόνο κάποιες από τις εκφάνσεις της πολιτικής μας. Ανοίγουμε άμεσα νέα πλατφόρμα για νέους οι οποίοι μπορεί να έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους ένα διαμέρισμα το οποίο να θέλει σημαντικές επισκευές. Έως 30.000 ευρώ για νέους για να μπορούν να επισκευάσουν παλιά διαμερίσματα, να τα καταστήσουν πάλι κατοικήσιμα.

 

Όμως, θέλω να μιλήσω λίγο και για τη δίκαιη Ελλάδα, η οποία απευθύνεται πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Ξέρετε την ευαισθησία μου για τα άτομα με αναπηρία. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τα επιδόματα αναπηρίας, τα αποσυνδέσαμε από τα προνοιακά επιδόματα, υλοποιούμε τον Προσωπικό Βοηθό, ένα εμβληματικό μέτρο. Σε πρώτη φάση ανοίξαμε την πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα. 2.000 συμπολίτες μας, άτομα με βαριά αναπηρία μπορούν να έχουν πια έναν φροντιστή, έναν συνοδό να τους συνοδεύει στην προσωπική, στην επαγγελματική τους ζωή.

 

Το κράτος με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο κοινωνικό και γίνεται και πιο εξυπηρετικό, διότι στην δημόσια διοίκηση έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Να ξέρετε ότι από μία δέσμευσή μου δεν πρόκειται να κάνω ποτέ πίσω: αξιολόγηση παντού και για όλους. Το επαναλαμβάνω: αξιολόγηση παντού και για όλους, ώστε οι ικανοί δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να επιβραβεύονται, να προχωρούν πιο γρήγορα μέσα στην ιεραρχία, να έχουν πρόσθετες οικονομικές απολαβές.

 

Δίκαιη Ελλάδα σημαίνει και πιο γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ξέρουμε ότι καθυστερεί ακόμα η απονομή της Δικαιοσύνης. Θα την ενισχύσουμε με μέσα και προσωπικό, πρέπει να φτάσουμε -σε ορίζοντα τετραετίας- οι χρόνοι έκδοσης των αποφάσεων να πλησιάζουν πια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα ελληνικά δικαστήρια να προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια Δικαίου σε όποιον θέλει να επενδύσει στην πατρίδα μας, όπως και εγγύηση στον κάθε πολίτη ότι η Δικαιοσύνη τελικά είναι το αποκούμπι των αδύναμων πολιτών και εκεί θα μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

 

Δύο κουβέντες για την πράσινη Ελλάδα, η οποία καθρεφτίζει την ενεργειακά ανεξάρτητη Ελλάδα. Το 2022, φίλες και φίλοι, πληρώσαμε επτά δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου. Κρατήστε το νούμερο αυτό, επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο ότι είναι ακριβό, είναι ότι μπορεί ο καθένας να μας εκβιάζει. Να το ανοίγει και να το κλείνει όποτε θέλει και εμείς μετά να τρέχουμε και να μην φτάνουμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

 

Για αυτό επιμένουμε τόσο πολύ ότι μπορούμε και πρέπει να φτάσουμε, μέχρι το τέλος της τετραετίας, να παράγουμε το 80% του ρεύματος από τον ήλιο, από τον άνεμο, από υδροηλεκτρικά. Το φράγμα της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί και θα προσφέρει σημαντική βοήθεια, με φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα μας.

 

Και βέβαια, να τονίσω πόσο σημαντικά είναι όλα τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σήμερα άνοιξε το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με τεράστια ανταπόκριση από τους πολίτες, γιατί; Διότι όλες αυτές είναι πολιτικές οι οποίες τελικά μειώνουν το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών.

 

Θα έχουμε πολλά περισσότερα φωτοβολταϊκά για αγρότες την επόμενη τετραετία. Και βέβαια, θα ολοκληρώσουμε, κύριε Περιφερειάρχα, τις εκκρεμότητες που έχουμε με τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων, τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, ώστε πραγματικά να έχουμε μία πολιτική η οποία να προστατεύει το περιβάλλον αποτελεσματικά.

 

Τέλος, δύο κουβέντες για την ισχυρή Ελλάδα. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι πήγαν στις Βρυξέλλες και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει η Ευρώπη τον φράχτη στον Έβρο. Τους απαντώ: με ή χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί.

 

Το Λιμενικό μας θα ενισχυθεί. Τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία τρέχουμε θα συνεχιστούν. Όπως θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον ενεργειακό μας πλούτο. Αυτή η κυβέρνηση, μετά από δέκα και, χρόνια αδράνειας, ήταν η πρώτη που έκανε ουσιαστικές έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουμε αξιοποιήσιμους υδρογονάνθρακες, εμείς θα είμαστε αυτοί που θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση τους. Όπως κάναμε και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη για την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων.

 

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, μας κάνουν έναν παίκτη ισχυρό, έναν παίκτη αξιόπιστο, μια χώρα με την οποία όλες και όλοι τελικά θέλουν να συνομιλούν, διότι ξέρουν πόσο σημαντικοί είμαστε για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

 

Φίλες και φίλοι, Βολιώτισσες και Βολιώτες, μίλησα συνοπτικά για το πρόγραμμά μας, επιμένοντας ότι με τους αντιπάλους μας προτιμώ να συγκρινόμαστε παρά να συγκρουόμαστε. Ναι, να συγκρίνουμε όσα έκαναν εκείνοι κι εμείς σε δύο διαφορετικές αλλά διαδοχικές τετραετίες: 29 δικοί τους φόροι, 17 μειώσεις στις συντάξεις, απέναντι στις δικές μας 50 φοροελαφρύνσεις, στις αυξήσεις στις συντάξεις, στις αυξήσεις στις αμοιβές.

 

Αλλά να θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κριθεί και για τη στάση του στην αντιπολίτευση. Για εμάς που ήμασταν στη Βουλή αυτή την τετραετία, θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα. Όχι στον αμυντικό προϋπολογισμό, όχι στις μειώσεις των φόρων και στις νέες αυξήσεις, όχι ακόμα και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

 

Όχι, δυστυχώς και στον αποκλεισμό της επιστροφής των μαχαιροβγαλτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Και ίσως δεν είναι τυχαίο και το χθεσινό κάλεσμα από τη φυλακή, να καταδικαστεί, λέει, ο Μητσοτάκης. Προσέξτε, ο Μητσοτάκης, όχι κάποιοι άλλοι.

 

Εγώ είμαι υπερήφανος, φίλες και φίλοι, που η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της χώρας έβαλε φρένο στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής από το να συμμετέχουν στις εκλογές. Και δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, η δική μας σύμπλευση δίνει το μέτρο της δικής μας ενότητας και απομονώνει αυτούς οι οποίοι θέλουν και σε κρίσιμα ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας να παραμένουν δυστυχώς η θλιβερή εξαίρεση.

 

Και μπορεί κανείς να μην πιστεύει τις υποσχέσεις τους, με πάνω από 80 δισεκατομμύρια που κοστολογούμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κούφια λόγια, από το γνωστό λεφτόδεντρο θα μας οδηγούσαν αν ποτέ εφαρμοζόταν είτε σε νέα φοροεπιδρομή, είτε σε νέα μνημόνια. Ούτε βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που να συμφωνεί ότι η Ελλάδα ζει σε ένα σκοτεινό κόσμο, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον όπως αυτόν που περιγράφουν τα διαφημιστικά τους μηνύματα.

 

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για το κεντρικό τους σύνθημα. Προσέξτε, «Δικαιοσύνη παντού». «Δικαιοσύνη παντού» διαβάζουμε σε όλες τις αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ. Παντού εκτός βέβαια από το στενό κύκλο του κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, με πρώτο τον καταδικασμένο 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά. Εκεί δεν ισχύει το «Δικαιοσύνη παντού». Η Δικαιοσύνη για το ΣΥΡΙΖΑ είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνος. Δεν αξίζει, όμως, να μιλάμε πολύ για το χθες και δεν θα το κάνω από τώρα μέχρι τις εκλογές, όταν ανοίγονται μπροστά μας τα στοιχήματα του αύριο. Αυτά είναι τα στοιχήματα τα οποία απασχολούν εμένα. Και γι’ αυτό και θέτω ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την απασφάλιση της νάρκης που λέγεται απλή αναλογική.

 

Είναι μια παγίδα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, ποντάροντας ουσιαστικά σε ακυβερνησία. Είναι μια παγίδα που σήμερα, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, γίνεται όλο και πιο απειλητική. Με φωνές που θέλουν να κάνουν το ευρώ «Δήμητρες», με άλλους που μιλούν και για, πώς τα είπανε; «Τοπικά περιφερειακά νομίσματα».

 

Είναι απόψεις τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει από μία αυριανή ενδεχόμενη συμμαχία, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν θέλει λέει Πρωθυπουργό αυτόν τον οποίον θα ψηφίσουν οι πολίτες αλλά κάποιον «άγνωστο Χ» τον οποίο τον ξέρει αλλά δεν μας τον λέει. Θα μας τον ανακοινώσει αργότερα μαζί με κάποιους Υπουργούς.

 

Και μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι απεργάζονται να βαφτιστούν νικητές οι ηττημένοι. Και να κάνουν μια κυβέρνηση ανοχής -συνενοχής-, όπως την ονομάζουν.

 

Θα το είδατε και χθες όσοι παρακολουθήσατε την τηλεμαχία. Φώναζαν τόσο καιρό να γίνει debate και έγινε το debate. Για να φανεί τι; Ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη μέρα.

 

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζει νέους φόρους, ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να κόψει επιδόματα. Όλοι μίλησαν με λόγια και καθόλου με αριθμούς. Άλλα τους ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, άλλα απαντούσαν.

 

Γι’ αυτό και έπεσε σιωπή όταν εγώ ζήτησα τα προγράμματά μας να κοστολογηθούν από έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα, είτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

 

Και από την άλλη πλευρά, από εμάς ακούσαμε θέσεις, μπορεί να συμφωνεί κανείς ή να διαφωνεί, αλλά εδώ υπάρχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος. Απέναντι ένα χάος με προτάσεις υποτίθεται συνεργασίας, από τελικά αταίριαστους εταίρους, με ανατριχιαστικές απόψεις που ξεκινούσαν από την αλλαγή νομίσματος και έφταναν μέχρι την κρατικοποίηση επιχειρήσεων.

 

Κοιτάξτε, πράγματι δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την επικίνδυνη Βαβέλ της αντιπολίτευσης που μιλάει με ακατανόητες γλώσσες. Μπορώ, όμως, να διακρίνω τον γκρεμό στον οποίο μας οδηγούν.

 

Επιμένω, λοιπόν, ότι σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, από συνέχεια και από συνέπεια. Από καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και από καθαρή λύση στην ηγεσία της.

 

Δεν έχει ανάγκη ούτε από πειράματα, ούτε από τυχοδιωκτισμούς, ούτε από νέα ναυάγια. Γι’ αυτό και η κάλπη της επόμενης Κυριακής είναι τόσο καθοριστική. Είναι αυτή που θα αποτρέψει στην πράξη τόσο και την ακυβερνησία, όσο και την παραλυσία από μία ασυνάρτητη συνεργασία.

 

Μην ξεχνάτε, φίλες και φίλοι, σε τρεις μέρες, την Κυριακή έχουμε εκλογές στην Τουρκία και το αποτέλεσμα της δικής μας κάλπης θα είναι και ένα μήνυμα προς την άλλη όχθη του Αιγαίου. Πρέπει, συνεπώς, να αποπνέει σταθερότητα και στιβαρότητα.

 

Ταυτόχρονα, να δηλώνει και τη δική μας θέληση: ναι, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς επιθυμούν γερό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι της πατρίδας ώστε, όπως έγινε εδώ και τέσσερα χρόνια, το εθνικό σκάφος να ξεπερνά φουρτούνες και να βρίσκει ήρεμα νερά κρατώντας ανοιχτά τα πανιά του στη διαρκή πρόοδο.

 

Το δίλημμα, λοιπόν, της κάλπης είναι ξεκάθαρο: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε αποτελέσματα ή πάλι ψέματα; Θέλουμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές ή ξανά φόρους και περικοπές; Θέλουμε σύνορα ασφαλή ή ανοιχτά σε κάθε επιλογή;

 

Με λίγα λόγια, θέλουμε, τελικά, Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Ζυγίζουμε, αποφασίζουμε και ψηφίζουμε.

 

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, στις 21 Μαΐου οι πολίτες, ναι, θα επιλέξουν τελικά τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που προτιμούν. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η δύναμη του πρώτου και η απόσταση από το δεύτερο, τόσο πιο εύκολη και αισιόδοξη θα είναι η επόμενη μέρα.

 

Στις εκλογές αυτές δεν χωρούν επιπολαιότητες. Kάθε λάθος μπορεί να ακυρώσει τις κατακτήσεις μας και να ακυρώσει μαζί και τις αυριανές διεκδικήσεις μας. Τα λάθη, όπως ξέρετε, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη δεν διορθώνονται. Αφού κάθε αψήφιστη ψήφος και κάθε άκαιρη δήθεν διαμαρτυρία οδηγούν ουσιαστικά σε εθνική αδυναμία. Η λύση είναι άλλη. Την ξέρετε και εσείς και είναι μία: αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

 

Το έχω πει πολλές φορές. Ξέρετε, οι παλιοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει κάτω από το φως της εμπειρίας. Η πρόοδος και η ευημερία έχουν γαλάζιο χρώμα αλλά έχουν ταυτόχρονα και το χρώμα της αλήθειας και του αποτελέσματος. Και αυτό το έφερε η δική μας Κυβέρνηση, η οποία μπόρεσε και εξέφρασε και πολίτες πέρα από τα κομματικά μας τείχη. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς είναι ανάμεσα μας σήμερα. Είναι άνθρωποι που μας ψήφισαν για πρώτη φορά το 2019. Μπορεί άνθρωποι να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, το 2023.

 

Είναι άνθρωποι που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό. Γι’ αυτό και η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα είναι αύριο μια ανοιχτή, μια πολυδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα που θα ενώνει και δεν θα διχάζει τον ελληνικό λαό.

 

Και είναι αυτό το μήνυμα της ενότητας και της προοπτικής. Η Ελλάδα θα είναι μπλε το βράδυ της 21ης Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, θα είναι γαλάζια όπως γαλάζιο είναι και το χρώμα τη σημαίας μας, όπως γαλάζιο είναι και το χρώμα της παράταξής μας.

 

Αλλά αυτό το μήνυμα της ενότητας και της προοπτικής σας ζητώ να το μεταφέρετε παντού, γιατί εσείς είστε η ψυχή της παράταξης. Ζείτε μέσα στην κοινωνία, αφουγκράζεστε τις αγωνίες της.

 

Δεν θέλω να ξεχνάτε, βλέπετε το κλίμα είναι πολύ καλό, πάμε πολύ καλά, αλλά το πρωί της 21ης Μαΐου οι κάλπες σε όλη τη χώρα όταν θα ανοίξουν θα είναι άδειες. Και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε να τις γεμίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Είναι στο χέρι μας.

 

Είμαστε σήμερα ένα μεγάλο ρεύμα. Αυτό το ρεύμα γεννήθηκε ουσιαστικά το 2019, γεννήθηκε για να αλλάξει τη χώρα. Οι φιλοδοξίες μου είναι υψηλές, δεν συμβιβάζομαι με τη μετριότητα. Ξέρω πόσα μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα και ξέρω ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

 

Να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων κατακτήθηκαν. Να δώσουμε προοπτική σε όσα μπορούμε να πετύχουμε. Και αυτό είναι το μήνυμα που σας ζητώ, σήμερα, να το ταξιδέψετε σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικία, σε κάθε σπίτι της Θεσσαλίας, με αγγελιοφόρους εσάς.

 

Και ειδικά εδώ, οι Βολιώτες, έχετε στο αίμα σας τη δύναμη της αναγέννησης, του νέου ελληνισμού, από τα διδάγματα του Άνθιμου Γαζή. Έχετε το όραμα και τη γόνιμη ορμή του Ρήγα Φεραίου από το Βελεστίνο. Έχετε την παράδοση της Μαγνησίας στη βιομηχανία, στο εμπόριο. Αλλά έχετε και τη μυθική «Αργώ», που πάντοτε θα συμβολίζει τα δύσκολα ταξίδια, που ξέρουν όμως να φτάνουν στον προορισμό τους.

 

Από εδώ, λοιπόν, από το Βόλο ανοίγουμε κι εμείς τα πανιά μας για μία νέα συναρπαστική διαδρομή προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχοντας τον αέρα της νίκης, με ψηλά τις σημαίες, με το βλέμμα στις καρδιές μας, για μία Ελλάδα που προχωρά όπως θέλουμε, όπως της αξίζει, σταθερά, τολμηρά και πάντα, πάντα μόνο μπροστά, μόνο ψηλά.

 

Καλό αγώνα, για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξής μας, για τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ από καρδιάς και με τη νίκη.

 

Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, με θέμα «Για τις Πόλεις που Θέλουμε»

 

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Είχαμε πανδημία, ενεργειακή κρίση, αλλά σταθήκαμε όρθιοι και οι Δήμοι και η Κυβέρνηση που στήριξε τους Δήμους, αλλά και οι πολίτες που στηρίχθηκαν πολύ και οι επιχειρηματίες.

 

Κάναμε πολλά, δεν τα κάναμε όλα, αυτή είναι η αλήθεια και θα ήθελα και με το άλλο καπέλο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων να σε ρωτήσω πως βλέπεις την Αυτοδιοίκηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα την αγαπήσουμε λίγο παραπάνω;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς χαίρομαι πάρα πολύ αγαπητέ μου Δήμαρχε, αγαπητέ μου Πρόεδρε, που βρίσκομαι, εδώ, στον Δήμο σου, για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

 

Θέλω, από καρδιάς, να σε συγχαρώ και για τους δύο ρόλους τους οποίους έχεις αναλάβει. Ως Δήμαρχος Τρικκαίων, έχεις πραγματικά την ευκαιρία να κάνεις κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη σου. Πάντα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον -το συζητάμε και με τους συνεργάτες μας- τι είναι αυτό το οποίο κάνει κάποιες πόλεις στην πατρίδα μας να ξεχωρίζουν από κάποιες άλλες. Να μπορούν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα, να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, να προσελκύουν τελικά κόσμο, από το να χάνουν κόσμο;

 

Σίγουρα όταν σκεφτόμαστε τις επιτυχημένες πόλεις στην Ελλάδα -με βάση αυτούς τους δείκτες που δεν είναι μόνο αναπτυξιακοί, είναι δείκτες ποιότητας ζωής- θα έλεγα το μετράς και από τα χαμόγελο των ανθρώπων, τα Τρίκαλα είναι μια χαρούμενη πόλη. Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε εμείς και τι μαθήματα μπορεί να πάρει η υπόλοιπη αυτοδιοίκηση από αυτά τα πετυχημένα παραδείγματα.

 

Έχεις δίκιο να λες, ότι αυτήν την τετραετία στηρίξαμε πολύ την αυτοδιοίκηση. Τη στηρίξαμε και θεσμικά, τη στηρίξαμε, όμως, πρωτίστως οικονομικά. Εσύ το γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, και το γνωρίζουν νομίζω όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας αλλά και οι Περιφερειάρχες μας, ότι ουδέποτε υπήρχαν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικά έργα, τα οποία όμως πάντα πρέπει να εναρμονίζονται με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης.

 

Έχουμε δύο προτεραιότητες οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, και νομίζω ότι εδώ μπορούμε να συζητήσουμε στη συνέχεια τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την πόλη των Τρικάλων αλλά τι μπορεί να σημαίνει και για τις υπόλοιπες πόλεις.

 

Ταυτόχρονα, όμως, έπρεπε να παίξουμε και άμυνα. Κι όταν λέω άμυνα έπρεπε να στηρίξουμε Δήμους, Περιφέρειες, και να στηρίξετε κι εσείς με τη σειρά σας εμάς, για να ξεπεράσουμε μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία. Πολλές φορές κατηγορούμαστε, ξέρεις, ότι δαπανήσαμε πάρα πολλά χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας κι ότι ο κόσμος στηρίζεται, λέει, σε επιδόματα. Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η κατάσταση της χώρας ειδικά ως προς το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων εάν δεν είχαμε δώσει αυτά τα χρήματα για να στηρίξουμε κυρίως τους πιο ευάλωτους. Βελτιώνεται ο δείκτης των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, θέλουμε να βελτιώνεται και ο δείκτης των περιφερειακών ανισοτήτων και σε αυτό στοχεύει η πολιτική μας.

 

Πιστεύω ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η θεσμική, είναι ακόμα μπροστά μας. Και τι εννοώ με αυτό; Αυτό το οποίο ονομάζουμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε βήματα, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία πολύ απλά θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια σε ποιο επίπεδο πρέπει να ασκούνται οι πολιτικές και πως τα διάφορα επίπεδα του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

 

Κάναμε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που επέτρεψαν καταρχάς στους δήμους να κυβερνηθούν. Θυμίζω τον βραχνά της απλής αναλογικής.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος μπορεί να τον ξεχάσει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδεχομένως στην περίπτωση κάποιων Δήμων, με ισχυρούς Δημάρχους, αυτό να μην είχε τόση σημασία. Για Δημάρχους, όμως, που εκλέχτηκαν στον δεύτερο γύρο, και έπρεπε να είναι εξαρτημένοι από μια μικρή μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν είχαμε κάνει αυτές τις παρεμβάσεις οι Δήμοι θα ήταν παντελώς ακυβέρνητοι. Ένα μάθημα ενδεχομένως για το τι μπορεί να μας περιμένει και σε εθνικό επίπεδο με την απλή αναλογική.

 

Επομένως, θα έλεγα, ότι για την επόμενη τετραετία έρχεται η υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων, τα οποία ήδη δρομολογούνται με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η επόμενη τετραετία είναι η χρονιά της υλοποίησης. Ο Περιφερειάρχης έχει δίκιο. Μου έλεγε, ερχόμενος εδώ, ότι παλιά ψάχναμε για έργα και τώρα ψάχνουμε για εταιρίες να υλοποιήσουν τα έργα. Άρα έργα υπάρχουν και πάρα πολλά μάλιστα. Χρηματοδότηση υπάρχει, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, περισσότεροι πόροι από το ΕΣΠΑ, εθνική χρηματοδότηση, Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Θέλω να θυμίσω, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 31 δισεκατομμύρια πρόσθετα χρήματα για την πατρίδα μας, πολλά εκ των οποίων τελικά διοχετεύονται μέσω των Περιφερειών. Νομίζω ότι τα Τρίκαλα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πως όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία έρχονται και ενώνονται. Πρέπει, όμως, να υπηρετούν ένα κοινό όραμα. Διότι αλλιώς το χρήμα χάνεται δεξιά και αριστερά χωρίς να υπάρχει μια συνεκτική πολιτική.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Έχεις απόλυτο δίκιο ότι αυτό το οποίο έλεγε και ο Κώστας Αγοραστός ότι είμαστε σε αυτό το σημείο που έχουμε τον εξής χαρούμενο μπελά, να μπορέσουμε να βρούμε τη δυνατότητα, τα εργατικά χέρια και τις εταιρίες που θα τρέξουν έργα. Την ώρα αυτή υλοποιούμε στα Τρίκαλα έργα περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μας τόσα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Την αλήθεια πρέπει να τη λέμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και γι’ αυτό και τα ζητήματα της αποτελεσματικότητας, της μελετητικής ωρίμανσης, της παρακολούθησης της εξέλιξης των έργων. Άρα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον σκληρό διαχειριστικό πυρήνα της αυτοδιοίκησης αποκτούν τόσο μεγάλη σημασία. Διότι θέλουμε τα έργα να υλοποιούνται, να γίνονται οι σωστές μελέτες, να προχωράνε, να προκηρύσσονται, να δημοπρατούνται και μετά να υλοποιούνται και να παραδίδονται.

 

Πρέπει να πω ότι εδώ, στη Θεσσαλία, συνολικά δείχνετε το δρόμο. Η Περιφέρεια είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ο Περιφερειάρχης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εδώ, δείχνετε το δρόμο για το πώς αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Το σημαντικό είναι να κινούμαστε όλοι μπροστά. Αυτό με το οποίο σε καλωσόρισα στα Τρίκαλα. Διότι η τοξικότητα έχει πάει τις κοινωνίες, πολλές κοινωνίες, πίσω.

 

Εδώ το Μουσείο είναι δείγμα του πώς σε μια μικρή κοινωνία -και ίσως είναι απάντηση στο τι κάνουμε καλά, τι κάνουμε ιδιαίτερα- ένας παλιός Δήμαρχος έκανε την ανταλλαγή του οικοπέδου για να φύγουν οι φυλακές, ένας άλλος Δήμαρχος ήταν αυτός που βοήθησε να φύγουν οι φυλακές. Ο προηγούμενος από εμένα Δήμαρχος ενέταξε το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ και ήρθε σε εμένα μαζί με τον Κώστα Αγοραστό -ο Κώστας ήταν και στη μελέτη- να το υλοποιήσουμε. Άρα, αυτό φέρνει σύμπνοια και να κοιτάμε μπροστά.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και ξέρουμε πολύ καλά ότι στην πολιτική οι μακροχρόνιες πολιτικές μπορεί να ξεκινούν από κάποιους και να τελειώνουν με κάποιους άλλους. Είναι η φύση της δουλειάς μας.

 

Όμως, ειδικά για το Μουσείο εδώ, έχω μείνει πάρα πολύ εντυπωσιασμένος και από την καλαισθησία του χώρου αλλά και από την ευρηματικότητα και το μεράκι που έχει μπει στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το σπουδαίο έργο του Τσιτσάνη. Και νομίζω ότι αρχίζω και καταλαβαίνω καλύτερα γιατί τα Τρίκαλα είναι πια ένας από τους τοπικούς οικοτουριστικούς προορισμούς της χώρας. Δεν θα το περίμενε κανείς αυτό, δεν θα ήταν καθόλου αυτονόητο.

 

Με τα σημαντικά έργα και τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνετε καταφέρνετε να συνδυάζετε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους αλλά και να κάνετε τα Τρίκαλα πολύ πιο εύκολα επισκέψιμα. Βοηθάμε κι εμείς με τα μεγάλα έργα υποδομής, με τον Ε65 να βοηθήσουμε στην πρόσβαση. Αλλά θέλω κυρίως να σταθώ στη μεγάλη σημασία που αποδίδω σε αυτή τη λογική των πράσινων, των φιλικών προς το περιβάλλον, πόλεων για τους ίδιους τους κατοίκους τελικά των πόλεων. Αυτοί ζουν τις πόλεις, οι επισκέπτες έρχονται, φεύγουν αλλά τελικά εσείς ζείτε εδώ, συνδυάζετε τη δουλειά σας με την ψυχαγωγία σας. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσος κόσμος πρέπει να κυκλοφορεί στο ποτάμι και πόσος περισσότερος κόσμος θα κυκλοφορεί όταν με το καλό τελειώσει το έργο της ανάπλασης. Αυτό, τελικά, γίνεται και αναπτυξιακός πόλος, όχι μόνο γιατί τα έργα αυτά καθαυτά έχουν ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα, αλλά και γιατί πιστεύω ότι θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια μία μεγάλη τάση να επιλέγει κανείς το πού θα ζει και το πού θα εργάζεται δίνοντας σημασία στην ποιότητα ζωής.

 

Τα Τρίκαλα εδώ μπορούν να προσελκύσουν επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ψηφιακούς νομάδες. Η απάντηση είναι «γιατί όχι;». «Μα», θα λες, «τώρα θα έρθω να ζήσω και να δουλέψω από τα Τρίκαλα;». Ναι, βεβαίως. Μπορεί να γίνει πράξη όταν έχεις αυτή την ποιότητα ζωής, όταν έχεις δυνατότητα να έχεις υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης, όταν έχεις ένα καλό κοινωνικό κράτος να σε φροντίζει, καλά σχολεία, καλό νοσοκομείο, εύκολη πρόσβαση. Έτσι ουσιαστικά βγαίνει η περιφέρεια από την απομόνωση και νομίζω ότι αυτό το όραμα το υπηρετείτε πολύ καλά.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Και όχι μόνο εμείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, Πρόεδρε, ότι η Ευρώπη κατευθύνεται στην κατεύθυνση αυτή, της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ξεκίνησε μία αποστολή, ως «mission» το αναφέρει, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

 

Εδώ, λοιπόν, έγινε μία συνταρακτική δουλειά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον Κώστα, από τον Θύμιο Μπακογιάννη, προκειμένου να μπορέσουν οι ελληνικές πόλεις να συμμετέχουν σε αυτή την αποστολή.

 

Είμαστε έξι ελληνικές πόλεις, τα Τρίκαλα και άλλες πέντε, Καλαμάτα, Κοζάνη, Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταφέρουμε το 2030, και η Περιφέρεια Θεσσαλίας φυσικά, το 2030 να κάνουμε τις πόλεις μας κυκλικές, ουδέτερες, ενεργειακά αυτόνομες. Κάτι το οποίο η Ευρώπη θα φτάσει να κάνει το 2050. Τεράστια ως πρόκληση, μεγάλο ως έργο, αλλά εδώ θέλουμε βοήθεια.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και θα την έχετε. Γιατί για εμας η πρόκληση αυτή είναι εθνική αλλά είναι ταυτόχρονα και τοπική. Σε εθνικό επίπεδο έχουμε θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους με τον Υπουργό, την Γενική Γραμματέα, για πολύ μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Και όταν μιλάμε για ΑΠΕ εννοούμε, ναι, και υδροηλεκτρικά. Το έλεγα και πριν, αυτό που γινόταν με την Μεσοχώρα ήταν μια τρέλα.

 

Έχουν πέσει 500 εκατομμύρια σε αυτό το έργο. Έχεις ένα φράγμα το οποίο ουσιαστικά, και ανεξάρτητα από την μεταφορά των υδάτων, ως υδροηλεκτρικό έργο αυτή την στιγμή είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει και πρέπει να λειτουργήσει και θα προσφέρει σημαντικά φθηνή ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα.

 

Αλλά για μένα το πραγματικό μέλλον είναι η αποκέντρωση των φιλικών προς το περιβάλλον μορφών παραγωγής ενέργειας. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι όλα τα προγράμματα τα οποία βγάζουμε τώρα ουσιαστικά εκεί κατευθύνονται. Το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» τι είναι; Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο απλή μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας. Η πρώτη και η πιο απλή. Η πιο φθηνή. Εξαιρετικά αποτελεσματική, με ελληνική προστιθέμενη αξία. Το τονίζω γιατί αυτό δεν ισχύει κατ’ ανάγκη για όλες τις τεχνολογίες.

 

Βλέπω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με το «Εξοικονομώ», το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού. Όταν μιλάμε για κλιματικά ουδέτερες πόλεις, δύο πράγματα να κοιτάμε: τα σπίτια, με το πώς καταναλώνουν ενέργεια, και τις μεταφορές. Αυτά είναι για τις πόλεις τα δυο μεγάλα στα οποία εστιάζουμε και βεβαίως στα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» και αυτά, το τονίζω, με τη δυνατότητα αποθήκευσης. Αυτό επιδοτούμε και αυτό πρέπει να επιδοτούμε, γιατί εκεί έχουμε τις μεγάλες ανάγκες για την ευστάθεια του συστήματος. Άρα, οι πόλεις οι οποίες θα εντάξουν τις εθνικές μας πολιτικές στο δικό τους τοπικό σχεδιασμό, εκ των πραγμάτων, θα μπορούν να γίνουν πρωταγωνίστριες. Και εμείς θέλουμε πόλεις που βάζουν τους στόχους ψηλά.

 

Η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η κίνηση στην πόλη. Αυτό που λέμε «έξυπνη κινητικότητα». Εσείς εδώ προσφέρεστε. Έχετε ποδήλατα, που είναι η πιο φθηνή και η πιο απλή μορφή πράσινης κινητικότητας. Και μετά είναι η ηλεκτροκίνηση, τα σχέδια της τοποθέτησης των φορτιστών, το πώς δουλεύει, το πώς δουλεύουν οι αστικές συγκοινωνίες μέσα στην πόλη.

 

Εδώ το μέγεθος βοηθάει. Δηλαδή, το να μην είσαι μια τεράστια πόλη. Πας να βάλεις τώρα φορτιστές στην Αθήνα, δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να πας βάλεις ένα δίκτυο φορτιστών στα Τρίκαλα. Το να μετακινείσαι με το ποδήλατο στα Τρίκαλα ή με το ηλεκτρικό ποδήλατο αύριο, είναι απολύτως εφικτό. Το να μετακινείσαι με ποδήλατο στην Αθήνα είναι πιο δύσκολο.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Το κάνω παρόλα αυτά και στην Αθήνα. Με ποδήλατο στην ΚΕΔΕ. Σε αυτήν την κουβέντα θέλω να βάλω και μια παράμετρο μιας και είδα και τον Γιώργο Σταμάτη νωρίτερα εδώ.

 

Στο πόσο σημαντικό είναι για τις πόλεις μας πλέον να γίνονται συμπεριληπτικές και με τις αναπλάσεις που κάνουμε, να δίνουμε πλέον δίοδο σε όλους. Στον άνθρωπο με αναπηρία, στη μητέρα και τον πατέρα με το καροτσάκι και το παιδί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μέσω των αναπλάσεων αυτών πλέον οι πόλεις μας ανοίγουν και ανοίγουν ισόρροπα και δίκαια για όλους.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι τα ζητήματα της προσβασιμότητας, συνολικά, στα δημόσια κτίρια είναι ένας δρόμος από τον οποίον δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεφύγουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που πάντα ήταν, αν θέλεις, μία συμβατική υποχρέωσή μας, να το εντάξουμε πιο πολύ μέσα στο ίδιο μας το σκεπτικό και να βάζουμε τους εαυτούς μας πάντα στη θέση των ανθρώπων που έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση, στην κινητικότητα, για να μπορούμε να τους εξυπηρετούμε, ώστε να αισθάνονται ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

Και βέβαια τα νέα παιδιά που μας ακούν εδώ, να μπορούμε να διδάσκουμε στα σχολεία ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος για μία κοινωνία και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διακρίσεις κανενός είδους, ειδικά για άτομα με αναπηρία που χρήζουν παραπάνω προσοχής. Θυμάμαι, τώρα, μιας και μιλάμε για προσβασιμότητα, την πολύ μεγάλη, ίσως η πιο εμβληματική κίνηση την οποία κάναμε σχετικά με την προσβασιμότητα σ’ έναν πάρα πολύ συμβολικό τόπο, ήταν η παρέμβαση που κάναμε στην Ακρόπολη. Θυμάστε τότε, όταν φτιάξαμε τον ανελκυστήρα για τα άτομα με αναπηρία για να μπορούν να ανεβαίνουν με καροτσάκι και τους ειδικούς διαδρόμους, τους οποίους μελετήσαμε πάρα πολύ, τι ακούσαμε; Ότι «τσιμεντώνουμε» την Ακρόπολη, βεβηλώνουμε το Μουσείο. Ανέβηκαν στην Ακρόπολη άνθρωποι που δεν είχαν πατήσει το πόδι τους ποτέ στον Ιερό Βράχο, για να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας πουν ότι καταστρέφουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα.

 

Τελικά δικαιωθήκαμε, βέβαια, απόλυτα. Διότι κάναμε το απολύτως σωστό. Αλλά το λέω και αυτό ως μία ένδειξη του πόσο σημαντικό είναι και για τους χώρους πολιτισμού τους οποίους έχουμε, να εξασφαλίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει προσβασιμότητα. Δεν θα λυθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά, πια, είναι δεδομένο ότι είναι ένας δρόμος από τον οποίον δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεφύγουμε.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Αυτές είναι οι πόλεις που πραγματικά οραματιζόμαστε και εμείς. Πόλεις σαν χθες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα Μετέωρα. Να πω και για τα Μετέωρα, πόσο σημαντική είναι η προστασία του θρησκευτικού χαρακτήρα των Μετεώρων. Πόσο σημαντικό είναι ιστορικά για την ανάπτυξη της περιοχής. Πόση δουλειά έχει γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού με ενημέρωσε ότι θα είναι πάλι εδώ στα μέσα της άλλης εβδομάδας για να συζητήσει εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε και να κοιτάξουμε να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε λύση. Τα Μετέωρα είναι ένας τόσο μοναδικός τόπος που σε λίγο, ήδη φαντάζομαι, θα έχουμε το ανάποδο πρόβλημα: της προστασίας τους και της διαχείρισης του υπερτουρισμού τον οποίο βλέπουμε να έρχεται. Δηλαδή, ας ετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, γίνεται ήδη αυτό, το να σκεφτούμε το πώς θα διαχειριστούμε τον κόσμο ο οποίος θα θέλει να έρχεται στα Μετέωρα, αν κρίνω γενικά από τη ζήτηση η οποία υπάρχει για επισκεψιμότητα στην περιοχή σας.

 

Και, βέβαια, το καλό είναι πια ότι με αφορμή έναν «εικονικό» προορισμό, ο κόσμος θα θέλει να μένει παραπάνω και να εξερευνά όλη την περιοχή. Έτσι δεν είναι; Γιατί εδώ υπάρχουν ακόμα, όλος ο ορεινός όγκος των Τρικάλων που είναι γνωστός αλλά δεν είναι τόσο γνωστός και η ίδια η πόλη.

 

Να πώς η σύνδεση τώρα με τον Ε65, με τη Δυτική Μακεδονία και με την Ήπειρο -η καρδιά της Πίνδου ουσιαστικά είναι λίγο πιο πάνω- κι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μία ευκαιρία για συνεργασίες μεταξύ των Περιφερειών, από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι οδικοί άξονες. Δηλαδή, περνάει κανείς πολύ άνετα δέκα μέρες εξερευνώντας αυτό το κομμάτι Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Θεσσαλίας, αν αγαπάει λίγο τα βουνά και τον ορεινό τουρισμό.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι κι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια λοιπόν. Πήρα το κινητό στο χέρι όχι γιατί μου έστειλε μήνυμα η γυναίκα μου, αλλά γιατί πάμε στο αγαπημένο θέμα για να κλείσουμε, γιατί και το πρόγραμμά σας ξέρω ότι είναι πολύ πιεσμένο. Ψηφιακές εφαρμογές και πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

 

Εδώ, μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Θοδωρή Λιβάνιο έχουμε κάνει εντυπωσιακά πράγματα. Λέγαμε νωρίτερα για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία, αυτό είναι μία εφαρμογή από το κινητό που παίζουμε, που βλέπουμε τις θέσεις των ΑμεΑ μέσα στην πόλη και κατά πόσον είναι κατειλημμένες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, μάλιστα.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Βλέπουμε ας πούμε τώρα ότι η μία από τις δύο θέσεις στην κεντρική πλατεία είναι κατειλημμένη, άρα πώς μπορείς…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοκινήτων, στάθμευσης λες, ναι.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ναι, μπορούμε να το ξέρουμε πάρα πολύ γρήγορα. Ένα άλλο το οποίο κάναμε, το οποίο το θεωρώ εξαιρετικό και δούλεψε πάρα πολύ ωραία, ήταν το πρόγραμμα της Novoville που χρησιμοποιούμε για τα παράπονα και το παρκάρισμα.

 

Φέτος κάναμε το εξής εντυπωσιακό, Πρόεδρε, βάλαμε λοιπόν το παρκάρισμα στην πόλη και παράλληλα είπαμε το εξής στους πολίτες: τα μισά από τα λεφτά που θα πληρώνετε, 0,60 την ώρα είναι, θα τα κάνουμε κιλοβατώρες. Δηλαδή πας να παρκάρεις και τα μισά λεφτά μετατρέπονται σε κιλοβατώρες, τα οποία τα βάζουμε σε μία «κοινωνική μπαταρία», αν θέλετε. Στην ουσία φέτος πληρώσαμε το ρεύμα σε πάνω από 500 νοικοκυριά τυχαία, με τα χρήματα που είχαμε παρκάροντας εδώ. Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί η εφαρμογή, η τεχνολογία να σε βοηθήσει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ να πω κάτι, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι στις ψηφιακές εφαρμογές έχει γίνει πραγματικά μία επανάσταση. Δεν έγινε τυχαία, πέτυχε διότι είχε σχεδιαστεί με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή πολύ πριν αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

 

Όμως, η καινοτομία και η ευρηματικότητα στις εφαρμογές -ειδικά σε τέτοιες εφαρμογές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια πόλη- δεν μπορούν να έρθουν κεντρικά, αποκεντρωμένα θα έρθουν οι ιδέες. Και η εταιρία που μπορεί να το αναπτύξει εδώ μπορεί να είναι κάλλιστα εδώ. Ο Δήμος θα το σκεφτεί.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Και είναι εδώ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι εδώ. Άρα αυτό έχει μια τεράστια σημασία στο πώς εμείς μετά μπορούμε να πούμε, «πολύ ωραία, να μια ωραία ιδέα, πάμε, λοιπόν, εδώ μέσω της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου. Αυτό δούλεψε στα Τρίκαλα, σας ενδιαφέρει;». Βοηθάμε στη χρηματοδότηση, η εταιρία είναι ικανοποιημένη γιατί πουλάει το προϊόν σε παραπάνω πελάτες, αν μπορέσουμε να απλοποιήσουμε και λίγα θέματα στα ζητήματα της συμβασιοποίησης τέτοιων έργων, ακόμα καλύτερα. Αλλά για όλο το κομμάτι των «έξυπνων πόλεων» δεν υπάρχει μία λύση, είναι πάρα πολλές λύσεις και είναι να σκεφτείς τι είναι αυτό το οποίο δουλεύει καλύτερα για την κάθε πόλη.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Καλύτερα, και πώς μπορεί η τεχνολογία πραγματικά να μας κάνει να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στις πόλεις μας. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των πόλεών μας νομίζω πως θα είναι το ζητούμενο.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτό το οποίο λες είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να κλείσουμε με αυτό, γιατί η ανθεκτικότητα είναι η λέξη-κλειδί. Μιλήσαμε για τη θετική πλευρά που είναι η αναπτυξιακή δυναμική, η καλή ποιότητα ζωής.

 

Η ανθεκτικότητα είναι η προστασία μας απέναντι σε αυτό το οποίο ξέρουμε ότι ήδη είναι εδώ, που είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μας υποχρεώνει να σκεφτόμαστε πάντα. Το ζήσαμε εδώ πολύ καλά, ξέρουμε τι περάσαμε με τον «Ιανό» και γι’ αυτό και βλέπουμε επενδύσεις σε έργα πρόληψης. Μπορεί να λες τώρα «τι το κάνω αυτό το αντιπλημμυρικό; Αυτό είναι να μου τύχει μια φορά τα 100 χρόνια». Και όμως, βλέπεις ότι αυτό που λες ότι θα σου τύχει μια φορά τα 100 χρόνια, μπορεί να είναι μια φορά τα 10 χρόνια πια.

 

Το κόστος από μια τέτοια φυσική καταστροφή είναι τεράστιο. Δηλαδή, εμάς ο «Ιανός» μάς στοίχισε κοντά στο 1 δισ. τελικά. Αδιανόητο κόστος για ένα φαινόμενο το οποίο κράτησε πόσο; 12 ώρες, ούτε. Άρα στην ανθεκτικότητα και το πώς προστατεύεται το ποτάμι, τα ζητήματα που συζητήσαμε πριν, εκεί έρχεται και μπαίνει η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Μου λες, «μα εγώ πρέπει να καθαρίζω το ποτάμι και αρμοδιότητα έχει η κτηματική εταιρία». Εδώ, κ. Γενικέ, έχουμε και τον προϊστάμενο μαζί μας του Γενικού Λογιστηρίου, αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να λύσουμε την επόμενη μέρα.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Αυτή η εφαρμογή μας δείχνει σε 14 σημεία στο νομό τη στάθμη των ποταμών. Την προηγούμενη εβδομάδα, όντως, είχαμε μια πολύ έντονη βροχόπτωση και είχαμε προβλήματα. Άρα αυτό το οποίο μας μετράει, είναι το κατά πόσο οι πόλεις μας μπορούν πολύ γρήγορα να γυρίσουν πίσω στην κανονική τους ζωή. Μέσα σε δύο περίπου ώρες είμαστε εντάξει. Ανεβάσαμε και τη φόρμα για όποια αιτήματα υπήρχαν για αποζημιώσεις από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

 

Άρα, ναι, το κλίμα αλλάζει. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας για να το αναστρέψουμε, αλλά να είμαστε και εκεί δίπλα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

 

Θα κλείσω, μιας και έλεγες νωρίτερα για τις δυνατότητες που πλέον η επαρχία δίνει στο να αναπτύσσονται επιχειρήσεις εδώ, έχω δύο ανθρώπους που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις ψηφιακές, εδώ στα Τρίκαλα. Είναι ο Γιάννης  Καραθάνος και ο Σάκης Καμέας. Βλέπω τον Σάκη πρώτο.

 

Σάκη, κάτι ήθελες να ρωτήσεις. Ο Σάκης έχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, κατασκευάζει πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν άνθρωποι πληροφορικής εδώ, στα Τρίκαλα, που δουλεύουν από εδώ.

 

Θανάσης Καμέας: Πρόεδρε, καλησπέρα, καλώς ήρθες στην πόλη μας. Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση.

 

Ονομάζομαι Θανάσης Καμέας. Η εταιρεία μου δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στο e-commerce business and development. Ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Μετά από αρκετές έρευνες που έχουν προκύψει, 8 στους 10 ιδιοκτήτες εταιρειών τεχνολογίας, αντίστοιχη με τη δική μου, δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν προσωπικό εξειδικευμένο.

 

Ποιες πρωτοβουλίες δρομολογείτε ή πρόκειται να δρομολογήσετε  για την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης SΤΕΜ και επανεξειδίκευσης αυτού του προσωπικού, ιδιαίτερα σε τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, από τη δική σας πλευρά, με το οποίο θα συνδέσετε τα πανεπιστήμια με τη συγκεκριμένη αγορά εργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω τον κατάλληλο άνθρωπο μαζί μου. Δεν θα τα πω εγώ αυτή τη φορά, θα δώσω το μικρόφωνο στον πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης να μας πει δυο κουβέντες.

 

Γιατί το λέω αυτό; Διότι τα ζητήματα της κατάρτισης και των ενεργητικών πολιτικών εργασίας και το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δεξιότητες SΤΕΜ με την κατάλληλη πιστοποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο και του δικού μου οράματος για το πώς θα ενώσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις δυνατότητες του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού.

 

Για προγράμματα αυτά, ούτε χρειάζεται να εφεύρουμε την πυρίτιδα. Υπάρχουν πλατφόρμες σήμερα που μπορούν να προσφέρουν πιστοποίηση πολύ συγκεκριμένη για συγκεκριμένα skills τα οποία εσείς ζητάτε. Θα δείτε την πιστοποίηση και θα καταλάβετε ότι αυτός ο εργαζόμενος μού κάνει για τη δουλειά μου. Και η δική μας η δουλειά είναι αν έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε αυτό να το κάνουμε.

 

Να πω και κάτι ακόμα, το οποίο είναι ευρύτερο. Όσο η αγορά εργασίας, όσο η ανεργία μειώνεται και όσο οι εταιρίες πηγαίνουν καλά και αναζητούν προσωπικό, τόσο αυξάνονται και οι μισθοί. Διότι τελικά αυτός είναι ο τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί. Καλύτερη παραγωγικότητα, περισσότερες δεξιότητες εργαζόμενων, εταιρίες που πηγαίνουν καλύτερα και μετά εργαζόμενοι οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν και εταιρίες που θέλουν να πληρώσουν -γιατί τελικά οι εταιρείες, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, είναι πολύ εξαρτημένες από το ανθρώπινο κεφάλαιο- να μπορούν να πληρώσουν καλύτερους μισθούς από αυτούς που πλήρωναν, όταν η ανεργία ήταν στο 20%. Σπύρο, θες να προσθέσεις;

 

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Ναι. Πολύ σύντομα, Πρόεδρε. Όντως, με την σημαντική μείωση της ανεργίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, από 17,6 στο 10,9, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Γι’ αυτό έχουμε επενδύσει 1 δισ. ευρώ ακόμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, που έχει γίνει ποτέ στην χώρα. Αυτή την στιγμή που μιλάμε 270.000 άνεργοι και εργαζόμενοι συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο γι’ αυτό που είπατε. Αλλά σίγουρα η στενότερη διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Είναι προτεραιότητα και μας έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ο Πρωθυπουργός και πιστεύω ότι στην επόμενη τετραετία θα δείτε ακόμα περισσότερα προγράμματα και περισσότερα εργαλεία, ώστε να έχετε το προσωπικό το οποίο χρειάζεστε για να αναπτυχθείτε ακόμα περισσότερο.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Σπουδάζεις Φυσική, δηλαδή, μπορεί να σπουδάζεις Φυσική γιατί θέλεις να διδάξεις Φυσική στο σχολείο, που ήταν ίσως η προφανής κατάληξη κάποτε. Να σου δώσω τη δυνατότητα, να σου δώσω ένα voucher, να αποκτήσεις και κάποιες συμπληρωματικές ψηφιακές δεξιότητες. Πάλι δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις την πυρίτιδα. Υπάρχουν πλατφόρμες που σου προσφέρουν αυτά από τους μεγάλους παρόχους τεχνολογίας και μπορεί αύριο να είσαι πιστοποιημένος ως Database manager από την Oracle, να δώσω ένα παράδειγμα. Και ξαφνικά ο άνθρωπος αυτός τελειώνοντας το πανεπιστήμιο έχει και μια – δυο πρόσθετες πιστοποιήσεις που μπορούν να το ανοίξουν μια άλλη πόρτα. Και μετά ξαφνικά να τον πάρει και μια εταιρία και να πει «έχω τη βάση για να τον εκπαιδεύσω εγώ». Ή να πάω και ένα βήμα παραπέρα. Να μου πει ο κλάδος ο ίδιος τι ακριβώς χρειάζεται. Και να αναλάβει αυτός την εκπαίδευση, δεν χρειάζεται, δηλαδή, να την κάνω εγώ. Εγώ μπορώ να εξασφαλίσω τους πόρους και να ρθει η ίδια η αγορά να με βοηθήσει με την εκπαίδευση.

 

Ένα πράγμα που δεν μπορώ να ανεχτώ είναι να πετάμε λεφτά -όπως το κάνουμε δυστυχώς- σε κατάρτιση. Δισεκατομμύρια έφυγαν, όπου όλοι προσποιούμασταν ότι καταρτίζαμε, οι καταρτιζόμενοι προσποιούνταν ότι έπαιρναν κατάρτιση και οι μόνοι ικανοποιημένοι ήταν οι πάροχοι των υπηρεσιών, χωρίς τελικά να έχουμε καμία προστιθέμενη αξία. Αυτό τελείωσε για εμάς. Άρα και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να προσαρμοστεί και να γνωρίζει ότι αν παρέχει μια υπηρεσία κατάρτισης, μπορεί να μην πρέπει να είναι καν ο ίδιος που θα το πιστοποιεί, διότι εκεί έχουμε άλλα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και ότι πρέπει τελικά τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο και να βελτιώσουμε τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Αυτοί οι δύο υπέροχοι «τύποι» και κλείνουμε, είναι οι αδερφοί Καραθώνοι, οι οποίοι γυρίσαν στα Τρίκαλα και αποφάσισαν να κάνουν μία εταιρεία παραγωγής λογισμικού.

 

Κάποια από τα προγράμματα που έχουμε στο Δήμο μας, αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει τα παιδιά να κλείνουν γήπεδο για μπάσκετ, τένις, τα γήπεδα που θέλεις να περιμένεις. Αντί να κάθεσαι να περιμένεις, λοιπόν, πας στο γήπεδο μπάσκετ εδώ και λες ότι θέλω να κλείσω σήμερα ή αύριο Παρασκευή και πας και παίζεις χωρίς να περιμένεις.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς πρέπει να σου πω ότι όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική, και πηγαίναμε και παίζαμε σε γήπεδα, υπήρχε ένας κανόνας μόνο. Τότε δεν είχαμε τέτοιες τεχνολογίες, όχι. «Κερδίζεις, μένεις».

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Σωστό, σκληρό.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χάνεις φεύγεις, κερδίζεις μένεις». Ο επόμενος.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Πρόεδρε, βλέπω να μένεις Πρόεδρε. Τελευταία ερώτηση από τον Γιάννη.

 

Γιάννης Καραθάνος: Καλώς ήρθατε. Καραθάνος Γιάννης από την Mind Group, εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Θα κρατήσω το «μένεις» και είναι σημαντικό το «μένεις» για εμάς. Ο ένας τομέας είναι η καταλληλότητα των ατόμων που θα δουλέψουν σε μια εταιρία παραγωγής λογισμικού και γενικά ψηφιακών πλατφορμών.

 

Το δεύτερο κομμάτι είναι πώς κάποιος μένει πίσω στην πόλη, στο χωριό, που έχουν αρχίσει και ερημώνουν οι μικρές πόλεις και τα χωριά. Ποιο είναι το πλάνο για τα κίνητρα και τις υποδομές που θα στηθούν, ώστε κάποιος να μην αφήσει τη μικρή πόλη και το χωριό και να πάει σε μια μεγάλη πόλη για να δουλέψει σε τέτοια εταιρεία και να μπορέσει «remote» που πλέον και οι μεγάλες εταιρίες έχουν αλλάξει εσωτερικά μικροπροβλήματα που είχαν και δουλεύουν πλέον «remote» μετά τον Covid. Ποιες είναι οι υποδομές που θα έχουμε για να μπορέσει κάποιος να μην αφήσει την πόλη του, να μην αφήσει το χωριό του και να δουλεύει εδώ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοίταξε, νομίζω ότι το ενδιαφέρον ερώτημα δεν αφορά τα Τρίκαλα, αλλά αφορά το χωριό, τις πιο μικρές κοινότητες εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή τού να δουλεύεις από ένα χωριό είναι πολύ ενδιαφέρουσα στη θεωρία, αλλά έχει και αρκετές προκλήσεις στην πράξη.

 

Άρα, πρέπει να δούμε από την πλευρά του ανθρώπου που θέλει να γυρίσει στο χωριό, ποιες είναι οι απαιτήσεις. Τι ζητάει από εμάς, σχολείο, υγεία, συνδεσιμότητα. Να σπάσει η απομόνωση. Όταν παρουσιάσαμε, ίσως το θυμάστε, παρουσιάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για τρεις ορεινούς Δήμους, την Αργιθέα, στα Άγραφα, και είπαμε, για να πάμε να δούμε πώς θα ενωθούν αυτοί οι Δήμοι, για να αξιοποιήσουν το συγκριτικό -μιλάμε ίσως για ορισμένες από τις πιο δύσκολα προσβάσιμες περιοχές στην Ελλάδα.

 

Δεν μπορείς να αλλάζεις την γεωγραφία, μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στους δρόμους, αλλά δεν θα δημιουργήσεις έναν καινούριο Ε65 που θα ενώνει τα χωριά αυτά. Άρα, εκ των πραγμάτων, έρχεσαι και λες, για να έχω αυτό το οποίο μου αρέσει, αυτή την ποιότητα ζωής, κάνω κάποιους συμβιβασμούς. Αλλά πόσους συμβιβασμούς είμαι διατεθειμένος να κάνω; Εκεί, λοιπόν, είναι που πρέπει να παρέμβουμε και να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από τα βασικά τα έχουμε αντιμετωπίσει και η τεχνολογία εκεί είναι αρωγός, όχι μόνο ως προς το «connectivity», το οποίο, εντάξει, αυτό λύνεται ήδη.

 

Υγεία. Τι σημαίνει πρωτοβάθμια φροντίδα στο χωριό, στο κέντρο υγείας, στα περιφερειακά μας ιατρεία, πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία εκεί; Και βέβαια η εκπαίδευση, που μπορώ να πω ότι μερικές φορές με έναν παράξενο τρόπο το να έχεις ένα σχολείο το οποίο έχει λίγα παιδιά μπορεί να σου προσφέρει ξαφνικά μία πολύ καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, σαν να έχεις ένα αφοσιωμένο δάσκαλο, απ’ ό,τι αν ήσουν σε ένα δημοτικό με είκοσι παιδιά.

 

Οπότε όλα έχουν να κάνουν και με τον τρόπο τελικά τον οποίον βλέπεις την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, αλλά βέβαια και με τη δυνατότητα των εταιριών, να μπορείς να δουλεύεις «remotely», που κι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το κάνουμε, προστατεύοντας και τον εργαζόμενο. Θυμίζω, ότι εμείς θεσπίσαμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση, πολύ κρίσιμο, για να μην σε παίρνει και ο εργοδότης και σου στέλνει e-mail στις δέκα το βράδυ και να έχει την απαίτηση ότι πρέπει μονίμως να είσαι online και να απαντάς.

 

Όμως ένα είναι βέβαιο: ότι η τεχνολογία και ο τρόπος με τον οποίο θα δουλεύουμε, που δεν είναι απαραίτητο να είμαστε μονίμως στο γραφείο, ανοίγει παραπάνω ευκαιρίες από αυτές που φανταζόμασταν στο παρελθόν για τις απομονωμένες περιοχές της χώρας.

 

Και δεν είναι ότι ξαφνικά θα δεις ένα τσουνάμι ανθρώπων οι οποίοι θα πηγαίνουν στα χωριά, αλλά μερικές φορές και λίγοι άνθρωποι είναι αρκετοί για να αναβιώσει ένα χωριό. Μετά θα ανοίξει και το καφενείο, θα υπάρχει και κάποια ανάλογη κινητικότητα, μπορεί να έρθει μία μικρή τουριστική μονάδα. Γιατί τελικά τα χωριά μας θέλουμε να τα κρατήσουμε όπως είναι. Θα είναι κάποια παραπάνω παιδιά, θα υποχρεωθούμε εμείς να κρατήσουμε τα σχολεία, έτσι δουλεύουν αυτές οι μικρές κοινωνίες.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Πρόεδρε, κερδίζεις, μένεις. Ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ. Τα Τρίκαλα νομίζω έστειλαν το μήνυμα σήμερα της παραμονής και της επιτυχίας. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά, εγώ σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συγκέντρωση πολιτών στα Τρίκαλα

«Τι κατέδειξε το debate φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στα Τρίκαλα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι «την Κυριακή το πρωί την 21ηΜαΐου οι κάλπες, όταν θα ανοίξουν, είναι άδειες. Και μέχρι το τέλος της ημέρας πρέπει να έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε το βράδυ αυτής της ημέρας ένα να είναι σίγουρο: ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε φίλες και φίλοι αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, εν μέσω τόσων δυσκολιών» Συμπλήρωσε δε πως «αν είχα δεσμευτεί προεκλογικά για ένα πράγμα, το 2019, ότι θα μειώσω τους φόρους και το έκανα πράξη, σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και δεσμεύομαι για ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα σταθερή Κυβέρνηση. Έχουμε εκλογές στην Τουρκία σε δύο μέρες από τώρα και μάλλον δεύτερες εκλογές. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί. Θα είναι μαζί μας και τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες ,ναι, ποιος πρέπει να κάθεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειρίζεται μια επιθετική Τουρκία, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ασφαλίζει τη χώρα, να χτίσει συμμαχίες, να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Μια χώρα η οποία μετράει».

Πριν από το τέλος του έτους η παράδοση του τμήματος του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα 

Σχετικά με τον Ε65 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το πρώτο τμήμα του βόρειου άξονα του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βγάζει τα Τρίκαλα από την απομόνωση. Το δεύτερο τμήμα, το νότιο κομμάτι, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλη τη Θεσσαλία θα παραδοθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και όλος ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Είναι απέναντι σε κάθε έννοια αξιολόγησης, αναπαράγουν ό,τι κακό στερεότυπο του πελατειακού κράτους έρχεται από το παρελθόν

«Χθες, λίγοι ίσως το ξέρετε, κάναμε ένα πανελλαδικό διαγωνισμό, αυτό το οποίο αποκαλούμε εσωτερική PISA. Πήγαμε σε 600 σχολεία και κάναμε ένα δειγματοληπτικό διαγωνισμό στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ’ Γυμνασίου για να δούμε ποιο είναι το επίπεδο γνώσεων γλώσσας και μαθηματικών των παιδιών μας για να καταλάβουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε. Ήταν απέναντι και σε αυτό. Όπως είναι απέναντι σε κάθε έννοια αξιολόγησης, αναπαράγουν ό,τι κακό στερεότυπο του πελατειακού κράτους έρχεται από το παρελθόν. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Θέλουμε να συγκρουστούμε, θέλουμε να σπάσουμε αυγά, θέλουμε να κάνουμε το κράτος μας καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, πιο ψηφιακό, να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία έχει ξεκινήσει.

Θυμάστε τη ζωή σας πριν το gov.gr, έτσι δεν είναι; Τις ταλαιπωρίες, τις ουρές. Τελείωσαν όλα αυτά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του δήμου, ενημερώθηκε και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει προς τους πολίτες ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μια σύντομη στάση προκειμένου να ενημερωθεί για το σημαντικό έργο ανάπλασης της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού, ένα έργο χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ύψους
3.100.000 €.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

Σας ευχαριστώ γι΄ αυτή τη θεαματική υποδοχή. Τα Τρίκαλα στέλνουν μήνυμα νίκης. Θα είμαστε νικητές σε δέκα μέρες από τώρα. Και ο στόχος, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Κώστα, αγαπητέ Δήμαρχε, που βάζω εδώ στα Τρίκαλα είναι πολύ υψηλός. Δε θα είμαστε μόνο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα είμαστε πάνω από το ποσοστό που πήραμε στις εκλογές του 2019.

Φίλες και φίλοι, ήρθα σήμερα να σας σφίξω το χέρι, δεν μπορούσα, δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρώσω την προεκλογική μου εκστρατεία χωρίς να ξαναπεράσω από τη Θεσσαλία και χωρίς να έρθω ειδικά εδώ στα Τρίκαλα, που γίνονται τόσο σπουδαία πράγματα. Μια πόλη, η οποία πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της χώρας, με έναν άξιο Δήμαρχο, με έναν άξιο Περιφερειάρχη που τη στηρίζει, που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Να τις κάνουμε καλύτερες και αυτό, τελικά, είναι και το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Είχε δίκιο ο Δήμαρχος όταν είπε, ότι σήμερα το δίλημμα των εκλογών είναι πολύ απλό: θα προχωρήσουμε μπροστά σε μία πορεία ευημερίας, σε μία πορεία εθνικής ανάταξης, σε μία πορεία εθνικής υπερηφάνειας ή θα γυρίσουμε πίσω, σε μία εποχή υψηλών φόρων, ασταθούς εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής και εξωτερικής ανασφάλειας; Και τα Τρίκαλα σήμερα ψήφισαν ήδη. Πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Πολλοί από εσάς είχατε την ευκαιρία φαντάζομαι, χθες, να παρακολουθήσετε την τηλεμαχία, το debate, που κάποιοι θυμάστε έλεγαν ότι δεν πάμε σε debate. Να, λοιπόν, που πήγαμε σε debate και θα ξαναπάμε και σε άλλο debate, εφόσον χρειαστεί.

Αλλά το debate τι κατέδειξε φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι.

Αυτό εξαρτάται από όλους εσάς, διότι όπως είπε και ο Πρόεδρος, ναι, βλέπετε έχουμε ένα πολύ καλό ρεύμα, θα είμαστε νικητές, αλλά μην ξεχνάτε την Κυριακή το πρωί την 21η Μαΐου οι κάλπες, όταν θα ανοίξουν, είναι άδειες. Και μέχρι το τέλος της ημέρας πρέπει να έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε το βράδυ αυτής της ημέρας ένα να είναι σίγουρο: ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε φίλες και φίλοι αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, εν μέσω τόσων δυσκολιών. Δεν χρειάζεται να σας τις αναφέρω. Διαχειριστήκαμε πάρα πολλές κρίσεις, κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, προστατεύσαμε τα σύνορά μας, αποκρούσαμε όλες τις επιβουλές στην εθνική μας κυριαρχία. Χτίσαμε συμμαχίες.

Η φωνή μας σήμερα ακούγεται, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες. Ισχυρή. Αλλά ταυτόχρονα έκανα πράξη και όλες τις κεντρικές προεκλογικές μου δεσμεύσεις.

Όταν είχα έρθει να μιλήσω σε εσάς πάλι στη Θεσσαλία, το 2019,  είχα αναλάβει απέναντί σας μια κεντρική δέσμευση. Είχα πει ξεκάθαρα ότι θα μειώσω τους φόρους και τις συντάξεις και θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη, αυτά που σας πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Και το έκανα πράξη. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές, στηρίξαμε την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τον κόσμο της εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας. Στηρίξαμε τα νοικοκυριά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Πενηντα-επτά δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήσαμε για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κοινωνία. Και σήμερα χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ, αγαπητέ μου Δήμαρχε, μια ζωντανή αγορά εδώ στα Τρίκαλα. Όλες οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν είχαμε σταθεί δίπλα τους στα χρόνια της πανδημίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Κάναμε το καθήκον μας. Προστατεύσαμε την κοινωνία και βάλαμε τη χώρα σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Αυτή η τροχιά ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστεί πάσει θυσία. Είναι αυτή τελικά που θα μας φέρει καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα για όλους. Αν είχα δεσμευτεί προεκλογικά για ένα πράγμα, το 2019, ότι θα μειώσω τους φόρους και το έκανα πράξη, σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και δεσμεύομαι για ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Θα μειώσουμε και άλλο την ανεργία, θα τη ρίξουμε κάτω από το 10% και θα συνεχίσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Ελλάδος.

Το πρώτο τμήμα του βόρειου άξονα του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βγάζει τα Τρίκαλα από την απομόνωση. Το δεύτερο τμήμα, το νότιο κομμάτι  το οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλη τη Θεσσαλία θα παραδοθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και όλος ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Είχα δεσμευτεί εδώ στα Τρίκαλα προεκλογικά ότι ο Ε65 θα γίνει πράξη και μόνο εμείς ξέρουμε πόσους αγώνες δώσαμε για να μπορέσουμε να τον απεμπλέξουμε και να μπορέσει επιτέλους η δυτική Θεσσαλία να βγει από την απομόνωση και να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή τη δυναμική. Από 378 εκατομμύρια που είχατε από ΠΕΠ και ΕΣΠΑ σε 554 εκατομμύρια διαθέσιμα για όλη τη Θεσσαλία στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όλα αυτά είναι σημαντικά έργα. Προσθέστε και σε αυτό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μας έλεγε ο κ. Τσίπρας: «ότι πήγε λέει και διαπραγματεύτηκε 17 ώρες».  Και τι μας έφερε πίσω;  Ένα τρίτο μνημόνιο.  Εγώ πήγα και διαπραγματεύτηκα 5 μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι χρήματα που τα βλέπετε στις αστικές αναπλάσεις οι οποίες γίνονται, είναι χρήματα τα οποία θα τα δείτε στα μεγάλα αρδευτικά έργα, σημαντικές επενδύσεις, το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα προσθέσει σημαντική δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για όλους όμως, προσέξτε, όχι μόνο για τους μεγάλους. Φωτοβολταϊκά στη στέγη, αλλάζω θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, πιλοτικά προγράμματα τα οποία συνδέουν φωτοβολταϊκά με τους ΤΟΕΒ, ώστε να μπορέσετε οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα να ρίξετε το κόστος ενέργειας και από εκεί που παλιά η ενέργεια ήταν συγκριτικό μειονέκτημα να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αυτό που θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, είναι ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Θέλουμε να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια τα οποία έχουμε ήδη οικοδομήσει. Για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ισχυρή με έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπό μας, με έμφαση στα καλά μας σχολεία, στα καλά μας πανεπιστήμια. Ξέρετε, μου κάνει πολύ εντύπωση πώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκονται απέναντι στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στην παιδεία.

Χθες, λίγοι ίσως το ξέρετε, κάναμε ένα πανελλαδικό διαγωνισμό, αυτό το οποίο αποκαλούμε εσωτερική PISA. Πήγαμε σε 600 σχολεία και κάναμε ένα δειγματοληπτικό διαγωνισμό στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ’ Γυμνασίου για να δούμε ποιο είναι το επίπεδο γνώσεων γλώσσας και μαθηματικών των παιδιών μας για να καταλάβουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε.

Ήταν απέναντι και σε αυτό. Όπως είναι απέναντι σε κάθε έννοια αξιολόγησης, αναπαράγουν ό,τι κακό στερεότυπο του πελατειακού κράτους έρχεται από το παρελθόν. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Θέλουμε να συγκρουστούμε, θέλουμε να σπάσουμε αυγά, θέλουμε να κάνουμε το κράτος μας καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, πιο ψηφιακό, να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία έχει ξεκινήσει.

Θυμάστε τη ζωή σας πριν το gov.gr, έτσι δεν είναι; Τις ταλαιπωρίες, τις ουρές. Τελείωσαν όλα αυτά. Θυμάστε πώς καταφέραμε και οργανώσαμε – βλέπω κάπου εκεί στο κοινό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, τον Μάριο Θεμιστοκλέους – πώς οργανώσαμε την υποδειγματική επιχείρηση «Ελευθερία» και εμβολιάσαμε. Κάναμε 22 εκατομμύρια εμβόλια.

Δείξαμε το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο και για εμένα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πώς θα περιορίσουμε τους χρόνους αναμονής στα νοσοκομεία μας, πώς θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς μέσα στην επόμενη τετραετία. Πώς θα επενδύσουμε και θα ξαναφτιάξουμε 160 κέντρα υγείας, τόσο σημαντικά για την Περιφέρεια. Πώς θα φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Πώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ώστε να έχετε κάποιον ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία σας πριν φτάσετε στο νοσοκομείο, να μπορεί να γίνει και να ριζώσει. Πώς θα συνεχίσουμε τις προληπτικές εξετάσεις. Γυναίκες που είναι μαζί μας γνωρίζουν ότι πήραν ένα μήνυμα από το κράτος για πρώτη φορά, το οποίο ήρθε και τις βρήκε και τους είπε: «πηγαίνετε κάνετε μία προληπτική μαστογραφία γιατί μπορεί να έχετε καρκίνο του μαστού και να μην το γνωρίζετε». Και πάνω από 7.000 γυναίκες εντόπισαν πρόωρο καρκίνο του μαστού με αυτό τον τρόπο και θα θεραπευτούν. Αυτό σημαίνει δημόσια υγεία στην πράξη, με έμφαση στο αποτέλεσμα και όχι στα λόγια.

Εγώ, λοιπόν, θέλω, φίλες και φίλοι, να μας δώσετε τη δυνατότητα, να μου δώσετε τη δυνατότητα αυτό το σημαντικό έργο, που μαζί με τους συνεργάτες μας έχουμε ξεκινήσει, να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε.

Παρομοιάζω συχνά την Ελλάδα, την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε, με ένα μισοχτισμένο σπίτι. Έχουμε ρίξει τα θεμέλια και έχουμε αρχίσει και χτίζουμε τους ορόφους. Αλλά το σπίτι δεν είναι έτοιμο ακόμα. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να πλησιάσουμε πραγματικά την Ευρώπη και να αισθανόμαστε ότι είμαστε Ευρώπη σε όλα.

Πριν από τρεις μέρες είχαμε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο. Όπου μίλησα μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα  Καραμανλή για την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίσαμε ότι εμείς είμαστε η παράταξη η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κόντρα σε μεγάλες αντιδράσεις τότε. Οι παλαιότεροι τα θυμούνται, οι νεότεροι να τα ακούνε και να μαθαίνουν πως όλοι διαδήλωναν τότε από την αντιπολίτευση φωνάζοντας «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Κι, όμως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε τη χώρα και την έβαλε στην Ευρώπη, στο ασφαλές αγκυροβόλιο.

Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη το 2015 και η παράταξή μας θα είναι αυτή που θα κάνει την Ελλάδα μια πραγματική Ευρωπαϊκή χώρα. Για να είμαστε υπερήφανοι σε όλα και να μην είμαστε πια οι ουραγοί και οι ζητιάνοι της Ευρώπης.

Αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι είναι τα διλήμματα των εκλογών και τα διλήμματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις επόμενες 10 μέρες. Όπως, βλέπετε, έχω σταματήσει να ασχολούμαι τελείως με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Τους γνωρίζουμε, τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε ποιοι είναι, τα ψέματά τους δεν ακούγονται πια.

Όταν έρχονται και σας τάζουν πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνάει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αυτά δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν. Τους προκάλεσα χθες, τους είπα μία απλή κουβέντα: «κοιτάξτε, δεν προφταίνουμε να το κάνουμε τώρα, αλλά επειδή μάλλον θα έχουμε και δεύτερες εκλογές, αν τολμάτε πάρετε το πρόγραμμά σας και στείλτε το μαζί με το δικό μας είτε στο ΓΛΚ, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, να κοστολογήσουν τα προγράμματα να δούμε επιτέλους ποιος λέει αλήθεια».

Εμείς ξέρουμε ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Θα τα υλοποιήσουμε με τη δική σας δύναμη. Δεν πρέπει ο τόπος να ξανακυλήσει πίσω. Δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης αστάθειας με κυβερνήσεις συνεργασίας, στους οποίους όπως σας είπα, θα τους ένωνε μόνο η εχθροπάθεια τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα σταθερή Κυβέρνηση. Έχουμε εκλογές στην Τουρκία σε δύο μέρες από τώρα και μάλλον δεύτερες εκλογές. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί. Θα είναι μαζί μας και τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες ,ναι, ποιος πρέπει να κάθεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειρίζεται μια επιθετική Τουρκία, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ασφαλίζει τη χώρα, να χτίσει συμμαχίες, να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Μια χώρα η οποία μετράει.

Οι εκλογές αυτές έχουν και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν ενδιαφέρον μόνο για την οικονομία, για την παιδεία, για την υγεία. Είμαι σίγουρος ότι όταν θα κλείσουν οι κάλπες θα μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε μία μεγάλη νίκη, η οποία θα είναι νίκη όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι νίκη της πατρίδας μας.

Για μία ευημερούσα, ισχυρή Ελλάδα η οποία θα κοιτάει μπροστά και μόνο μπροστά. Θέλω, λοιπόν, τελειώνοντας να σας ζητήσω αυτές τις 10 μέρες τις οποίες έμειναν, να κάνουμε όλοι τον αγώνα χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Να πάμε να βρούμε και την τελευταία διεκδικήσιμη ψήφο, στο τελευταίο χωριό, τους χώρους εργασίας, τους φίλους σας. Όλοι ξέρετε, είμαι σίγουρος, κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν.
Να δώσουμε αυτή τη μάχη, να τους πείσουμε ότι σήμερα το δίλημμα είναι: να μην έχουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά μια δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή της χώρας με μια σταθερή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεχίσει αταλάντευτη το έργο της για μία καλύτερη, μία ισχυρότερη, μία δικαιότερη Ελλάδα.

Όταν θα ξαναγυρίσω, Δήμαρχε και αγαπητέ μου Περιφερειάρχα, εδώ στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί μια δεύτερη τετραετία ευημερίας και να πάμε να την υλοποιήσουμε.

Πάμε, λοιπόν, όλοι μαζί δυνατά, τολμηρά, μπροστά για μία μεγάλη νίκη. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη θεαματική υποδοχή.

Καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη.

Να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο, παραμένει ωστόσο... περιθωριακό. Όπως ο εμπνευστής του. Ο παγκοσμίως άγνωστος ομογενής εφοπλιστής, με το Πόθεν Έσχες...