Μητσοτάκης: Κάνουμε το σωστό. Δεν με ενδιαφέρει αν θα μας κοστίσει σε ψήφους στις εκλογές

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πρωταγωνιστής αυτής της κοινοβουλευτικής συζήτησης είναι η υγεία. Γιατί σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, εξετάζουμε προβλέψεις οι οποίες κατοχυρώνουν δικαιώματα φορέων και ασθενών αυτής της βουβής επιδημίας, η οποία διαρκεί πια 40 χρόνια.
Ενώ ταυτόχρονα, καλούμαστε να ψηφίσουμε και μία κρίσιμη ρύθμιση στη μάχη εναντίον του κορονοϊού. Μιας επιθετικής πανδημίας που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα: επιτρέψτε μου να αναφερθώ πολύ επιγραμματικά σε τρεις βασικές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό.
Αρχικά την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Θυμίζω ότι πια η πρόοδος της επιστήμης είναι τέτοια που έχει μετατρέψει το HIV AIDS από μία συμβολαιογραφική πράξη θανάτου, σε μία διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια. Και οι συμπολίτες μας, οι άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν τις σχετικές θεραπείες, έχουν τόσα χαμηλά επίπεδα του ιού που ουσιαστικά, να μην μπορούν πια να τον μεταδίδουν.
Αυτή, λοιπόν, η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης θα βελτιώσει ουσιαστικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας, μειώνοντας το γραφειοκρατικό φόρτο στις ήδη επιβαρυμένες μονάδες λοιμώξεων.
Δεύτερον, η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV, είναι και αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και τέλος, μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν και χρειάστηκε πολύ χρόνο για να έρθει σήμερα να ρυθμιστεί από μία φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς, εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους.
Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, λύνοντας προβλήματα δεκαετιών, αλλά και αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις και ταυτόχρονα πολεμώντας ξεπερασμένες προκαταλήψεις. Και, νομίζω, ότι με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.
Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας: Στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για τον αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Και επιμένω, όπως διαπιστώνετε, στο επίθετο «αναγκαίος» γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο «υποχρεωτικός». Όχι μόνο γιατί αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων στην πανδημία, αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί αυτοί να προκαλέσουν στους γύρω τους. Συνεπώς, αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Θα προσθέσω ακόμα ότι η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο, με κάποια οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Όμικρον» και με επίκεντρο πάντα τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID-19, αλλά δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί.
Αποτελεί, δηλαδή, μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη, αλλά και η αναλογικότητα, αλλά πιστεύω και η αποφασιστικότητα ως κορύφωση μιας πολύμηνης προσπάθειας πειθούς.

Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με απασχόλησε πολύ. Θα έλεγα ότι με βασάνισε προσωπικά. Είμαι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μού είναι επί της αρχής- ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας- αρκετά, θα έλεγα, δυσκολοχώνευτη.
Όμως, εξ αρχής τόνισα πως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό, όπως και για το καλό όσων, ακόμα, οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν.
Έτσι, αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός. Και, πιστέψτε με, ακούω τις ενστάσεις και τις εύλογες ενδεχομένως απορίες των πολιτών. Θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες, με πραγματικά στοιχεία αλλά και με χειροπιαστές αλήθειες.
Ερώτηση πρώτη, η οποία κατατίθεται στο δημόσιο διάλογο: γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;
Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πρόκειται, λοιπόν, αναντίρρητα, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο. Αλλά και γι’ αυτούς οι οποίοι, καθώς μένουν απροστάτευτοι, πολιορκούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στερώντας θεραπεία από χιλιάδες άλλους πολίτες με πολύ σοβαρές ασθένειες.
Ερώτηση δεύτερη: γιατί όμως τώρα; Μήπως βιαστήκατε, μήπως αργήσατε, μήπως έπρεπε να είχατε κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση;
Απάντηση: διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης «Όμικρον».
Γνωρίζουμε, όμως, ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς και της πρώτης, αλλά και της τρίτης δόσης τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε απέναντι στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ιού.
Γνωρίζουμε, όμως, και κάτι ακόμα: Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έδειξαν σχετικά μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνολικά κλείστηκαν σχεδόν 2.000.000 ραντεβού πρώτης, δεύτερης και τρίτης δόσης όλων των ηλικιών. Όμως από τους 580.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο ασπίδα προστασίας. Ήταν η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτούς, λοιπόν, κυρίως πρέπει να εστιαστεί η δράση μας.
Θα επιμείνω, επίσης, και στην έννοια της αρχής της αναλογικότητας η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Φτάνουμε σε αυτό το βήμα πολύ απλά επειδή εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια.
Ερώτηση τρίτη. Ναι, αλλά μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Γιατί προβαίνετε στην επιλογή ενός διοικητικού προστίμου;
Η απάντηση, καταρχάς, επί της ουσίας, είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Αλλά από την άλλη ας το δει κανείς και λίγο διαφορετικά. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση, τελικά, των νοσοκομείων τα οποία τόσο δοκιμάζονται. Μία τελευταία ώθηση για να λάβουν, όσοι πρέπει, τη σωστή απόφαση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό.
Και, ασφαλώς, το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι πολύ μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ, που είδα να ισχύουν στην Αυστρία ή πρόστιμο, προσέξτε, έως 1.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας COVID-19 που ισχύει σήμερα στην Ιταλία. Αν σε συλλάβουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς μάσκα θα πληρώνεις πρόστιμο ως και 1.000 ευρώ στη γειτονική μας Νότια Ιταλία.
Είναι, όμως, τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό και κατά συνέπεια θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο. Ένα μέτρο το οποίο, όπως σας είπα, έρχεται ύστερα από διαρκείς και πολύμηνες ενέργειες πειθούς εκ μέρους της πολιτείας.
Ερώτηση τέταρτη. Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξετε τελικά εκεί;
Απαντώ και θυμίζω τις ενέργειες οι οποίες προηγήθηκαν πέρα από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση των εμβολίων μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία», τον κατ’ οίκον εμβολιασμό από τα κινητά συνεργεία σε νησιά, σε χωριά, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά. Την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο. Και την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες από τις αρχές Νοεμβρίου.
Την καθιέρωση της 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού και την παρότρυνσή μας -μέσω επιστολής μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να ακολουθήσει και αυτή την ίδια πρακτική. Ήταν πρόταση αν δεν κάνω λάθος την οποία είχε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και ο κ. Φίλης, σωστή και την υιοθετήσαμε, πρώτοι θυμίζω στην Ευρώπη.
Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self-test από την περασμένη άνοιξη. Και αυτή η στρατηγική μας τότε λοιδορήθηκε, όμως φάνηκε εξαιρετικά αποτελεσματική, ειδικά για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας.
Ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, εντάσσοντας ιδιώτες γιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμών, στο σπίτι ή στο ιατρείο. Κάποια στιγμή όταν περάσει αυτή η περιπέτεια, κύριε Υπουργέ, θα κάνουμε την αξιολόγηση και της ανταπόκρισης του ιδιωτικού τομέα σε αυτό το πρόγραμμα, η οποία, δυστυχώς, παρά τα οικονομικά κίνητρα που δώσαμε, δεν ήταν τελικά η επιθυμητή.
Πρώτη, επίσης, η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική, την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, μπροστά από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. Μάλιστα έχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθείρει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους 6 μήνες. Εάν μπορούμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης «Ελευθερία», μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση ως πρόσθετη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορονοϊό και στις πιθανές μεταλλάξεις του.
Και, βέβαια, σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν κάποιοι ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης. Εδώ κάνουν Εξεταστική Επιτροπή για την εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι δεν είναι;
Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης. Είναι προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει σήμερα συμπολίτης μας ο οποίος να αρνείται την πραγματικότητα, ότι το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει και μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας. Όχι μόνο μέσα από τα επίσημα κανάλια της πολιτείας αλλά μέσα από τους ειδικούς οι οποίοι επιστρατεύονται, μέσα από την Εκκλησία-η οποία και αυτή παρά τις κάποιες εξαιρέσεις έχει κάνει φιλότιμη προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού- τους δημάρχους, τις πρωτοβάθμιες ομάδες και δομές υγείας. Αλλά, κυρίως, τις ιστορίες των ιδίων των παθόντων, των ανεμβολίαστων οι οποίοι βλέπουν «το χάρο κατάματα» και όταν ευτυχώς ξαναπαίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους έρχονται και λένε δημόσια «μακάρι να ήξερα. Μακάρι να ήξερα από πριν για να μην περάσω αυτή την ταλαιπωρία».
Υπάρχουν και τόσοι άλλοι ακόμα που δεν θα μας πουν ποτέ την ιστορία τους. Όμως, και την ιστορία τους μας τη λένε οι συγγενείς τους. Και είναι οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, δεν κέρδισαν αυτή τη δύσκολη μάχη παρά τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έκαναν οι ίδιοι και οι γιατροί που τους φρόντιζαν.
Άρα, μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε σε αυτή τη χώρα ότι δεν έχει γίνει η σωστή ενημέρωση, ότι δεν έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη για το τί πραγματικά συμβαίνει με τον κορονοϊό; Και, εν πάση περιπτώσει, τι άλλο θα είχατε να προτείνετε επιτέλους για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς; Και, ναι, αυτή η εκστρατεία, αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά εμβολιασμού που είμαστε σήμερα. 83% των συμπολιτών μας άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί. Πείστηκαν με κάποιο τρόπο. Αλλά μιλάμε για το 17% το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα και το οποίο είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς.
Και ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για 500.000 συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι για κάποιους λόγους ακόμα αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, ότι δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να τους εμβολιάσουμε. Για να εμβολιαστούν μάλλον- δεν θα τους εμβολιάσουμε εμείς εδώ πέρα- για να εμβολιαστούν και να προστατευτούν με αυτόν τον τρόπο.
Ερώτημα πέμπτο. Άκουσα και κάποιους συναδέλφους από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να το εγείρουν. Είναι συνταγματικό το μέτρο;
Φαντάζομαι, εξ όσων γνωρίζω δεν εγείρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτημα αντισυνταγματικότητας, άρα θα συμφωνείτε μαζί μου ότι το άρθρο 5 παράγραφος 5 αναφέρει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία». Το άρθρο 21 παράγραφος 3 έχει συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών.
Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι πολλοί εκ των οποίων δεν πρόσκεινται και στο δικό μας πολιτικό χώρο. Αναφέρω ενδεικτικά τον καθηγητή τον κ. Μανιτάκη ο οποίος σε αρθρογραφία του -την οποία διάβασα- υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης. Έχει εξάλλου ήδη τη σφραγίδα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πολλών εθνικών και διεθνών δικαστηρίων αλλά και του ιδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επομένως δεν εγείρεται ουσιαστικά κανένα νομικό, συνταγματικό ζήτημα.
Ερώτημα έκτο. Αν είναι έτσι γιατί δεν επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα παντού;
Απαντώ: Γιατί οι δράσεις μας πρέπει πάντα να είναι αναλογικές. Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ lockdown ενώ θα πρέπει προστατεύεται και η δημόσια υγεία. Για αυτό και οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλησα με λίγα λόγια να εξηγήσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και στον ελληνικό λαό, γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν, ώστε να τους αποτρέψουμε από το να απειληθούν. Είναι κάτι το οποίο να είστε σίγουρες και σίγουροι σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κυρίως, όμως, και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο ουσιαστικό, είναι ένα μέτρο στο οποίο φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας.
Προσέξτε, πριν ανακοινώσουμε το μέτρο ο ημερήσιος ρυθμός των νέων ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 ραντεβού την ημέρα. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, από χθες το μεσημέρι, έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού. 20.000 ραντεβού, σχεδόν 10 φορές περισσότερα. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας έστω και αν μπορεί να αισθάνονται κάποια δυσθυμία μέσα τους για αυτή μας την επιλογή, κάνουν το σωστό. Κι αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο δεν θα είναι απλά αναλογικό, δίκαιο, νόμιμο, αλλά πρωτίστως αποτελεσματικό. Και είναι μία κίνηση που έρχεται να πλαισιώσει μία πολιτική με συνέχεια και αποτέλεσμα.
Θέλω να ξαναπώ ότι έχουμε φτάσει ήδη στο 83% των συμπολιτών μας άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί και πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες- 3 στους 4 συμπολίτες μας άνω των 18- έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Πάμε καλύτερα, λοιπόν, αλλά δεν πάμε όσο καλά θα θέλαμε. Δεν πάμε όσο καλά χρειάζεται για να μπορέσουμε, επιτέλους, να σφυρίξουμε, να βάλουμε τους τίτλους τέλους σε αυτή την πανδημία- διότι δυστυχώς, αγαπητή μου αναπληρώτρια Υπουργέ, κυρία Γκάγκα, έπεσαν έξω οι προβλέψεις, οι αρχικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων οι οποίες έλεγαν ότι με ένα 70% περίπου θα είχαμε χτίσει το τείχος ανοσίας- είναι σαφές ότι χρειάζεται να πάμε σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Πόσο μάλλον για να προστατευτούμε έναντι των μεταλλάξεων οι οποίες, ήδη, μας απειλούν. Και να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ναι, αυτό είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη στην οποία ακολουθώ, μία πολιτική, θα το ξαναπώ που, σώζει ζωές, σώζει ζωές, σώζει ζωές. Και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους μπορεί αυτή η επιλογή να συνεπάγεται.
Είμαι έτοιμος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ακούσω κάθε ρεαλιστική πρόταση ή και αντιπρόταση που ενδεχομένως να έφερνε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα και θα βοηθούσε να απαλλαγούμε νωρίτερα από αυτό τον υγειονομικό εφιάλτη. Όχι, όμως, με ληγμένες φωτοβολίδες σαν την διαβόητη «προαιρετική υποχρεωτικότητα». Γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές.
Άκουγα -δεν θα έκανα αυτή την αναφορά, αλλά στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κύριος Πολάκης, δεν ήσασταν στην αίθουσα, κ. Τσίπρα- τον άκουγα από το γραφείο μου. Πάλι τα ίδια, πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία η οποία κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές ακολουθώντας την πιο πεπατημένη, τετριμμένη και επιστημονικά εσφαλμένη λογική, ότι αρρωσταίνουν και οι εμβολιασμένοι και πεθαίνουν βεβαίως και εμβολιασμένοι. Αρα τι σημαίνει άραγε αυτό; Ότι πρέπει να σταματήσουμε να επιμένουμε στους εμβολιασμούς;
Πατάτε σε δύο βάρκες. Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες, αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και για συγκεκριμένες λύσεις. Πριν από 5 μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική, εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολίου μιλώντας για χαρτζιλίκι 150 ευρώ προς τους νέους. Έτσι δεν λέγατε κ. Τσίπρα; Τότε η συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων ήταν μόλις 15%. Έχει ανέβει σχεδόν στο 70%. Χρειαζόμασταν ένα μέτρο παρότρυνσης για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Εσείς ο ίδιος, όχι μόνο εσείς, και στελέχη σας, ο κ. Φίλης, χθες μας είπατε τα αντίθετα από αυτά τα οποία λοιδορούσατε πριν από 5 μήνες. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Έτσι δεν είναι; 100 ευρώ ως χαρτζιλίκι. Αυτό δεν μας είπατε κ. Φίλη; Για να αλλάξουν γνώμη.
Λίγη σοβαρότητα κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έβλαπτε. Πέρασε η εποχή που κάποιοι αντί να βάζουν πλάτη, έβαζαν τρικλοποδιές. Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης, δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία για να ζητάτε να ανοίξουν και να ξανακλείσουν μετά. Αντίθετα τώρα υπάρχουν τα εμβόλια. Αυτά τα εμβόλια που στην αρχή λέγατε, ότι τάχα δεν ανακαλύφθηκαν, ενώ αυτά μοιράζονταν δωρεάν, όχι για να ξεστοκάρουμε, αλλά για να σώσουμε ζωές.
Λοιπόν, όλα αυτά τα ψέματα ακούστηκαν. Έβλαψαν και έσβησαν μέσα στην αλήθεια. Ας βάλουμε τίτλους τέλους, επιτέλους σε αυτήν την πρακτική, να αντιπολιτεύεστε την Κυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια υγειονομική κρίση. Αν έχετε συγκεκριμένες προτάσεις εδώ, να τις καταθέσετε, να τις εξετάσουμε να τις συζητήσουμε. Σήμερα η Ελλάδα έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από υπεύθυνο λόγο και η Βουλή έχει χρέος να εισηγηθεί και τελικά να ψηφίσει.
Θέλουμε μία κοινωνία που θα προχωρά, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα πιο διστακτικά της τμήματα. Ναι, ή όχι λοιπόν στην προτροπή των μεγαλύτερων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας; Και τελικά μπορούμε; Μπορούμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος;
Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι, εγώ αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου και έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου προτείνοντας σήμερα έναν καθαρό δρόμο, πιο γρήγορης και πιο ασφαλούς εξόδου από την περιπέτεια. Με αίσθημα ευθύνης και ναι, με τολμηρές και δύσκολες, πολιτικά δύσκολες αποφάσεις. Σάς ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής. Ας έχουμε στο μυαλό μας την κοινωνία και την πατρίδα. Και περιμένω να ακούσω τη δική σας πρόταση ώστε να μπορούμε όλοι να κρίνουμε και τη δική σας συμπεριφορά.
Ζυγίστε, λοιπόν, την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε. Θα ήταν πραγματικά ευχής έργον αν μπορούσαμε σήμερα- έστω και πέρα και μακριά από τις επιμέρους διαφωνίες- να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προτροπής για τους επιφυλακτικούς συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν. Και μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ. Τότε θα έχουμε πετύχει πραγματικά το στόχο μας.

 

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

 

Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κ. Τσίπρα, αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση. Και δεν άκουσα κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μας είπατε κάτι το οποίο είναι επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο. Ότι κι αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας, δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας. Αυτό είπατε. Δεν θα το λύναμε για δύο μήνες είπατε.

  Ξέρω πολύ καλά τι είπατε και έχω αρκετή κατανόηση για να καταλαβαίνω αυτό το οποίο λέτε. Είπατε ξεκάθαρα ότι εάν μ’ έναν μαγικό τρόπο φτάναμε στα ποσοστά αυτά, θα χρειαζόμασταν δύο μήνες για να δούμε την αποσυμφόρηση στο Σύστημα Υγείας.

Το πρόβλημά μας -και δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα, είναι και Γερμανικό πρόβλημα, είναι και Αυστριακό πρόβλημα, είναι και πρόβλημα σε χώρες που έχουν ακόμα πιο οργανωμένα Συστήματα Υγείας- δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε. Και θα επανέλθω σε αυτό. Είναι να μη φτάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και να μπαίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι.

Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία που μας οδηγεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Άρα, μην παραπλανείτε την κοινή γνώμη και δείτε τα πραγματικά δεδομένα. Εάν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας ή ενδεχομένως και της Ισπανίας, δεν θα είχαμε σήμερα ουσιαστική πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Μιλήσατε 25 λεπτά, αλλά τελικά θα μας πείτε εάν θα καταψηφίσετε και γιατί τη συγκεκριμένη πρόταση; Και τι προτείνετε; Τι προτείνετε- και θα έρθω στη συνέχεια σε κάποιες προτάσεις που άκουσα από συμβούλους σας- για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα, αυτό κατάλαβα, δηλαδή να φτιάξουμε μία ομάδα, ένα γκρουπ εδώ, να πάμε να πείσουμε τους καχύποπτους οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Λες και αν πάμε εσείς και εγώ, οι βουλευτές μας μαζί, θα πειστούν αυτοί με κάποιο μαγικό τρόπο. Εκτός αν θέλετε να στείλετε τον κ. Πολάκη ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πειθώ να πείθει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

Εδώ σας πήρε ένα χρόνο να φτιάξετε ένα σποτάκι. Ένα χρόνο σας πήρε. Μας είπατε ότι θα κάνετε καμπάνια εμβολιασμού. Έτσι δεν είναι, κ. Τσίπρα; Ότι θα κάνατε καμπάνια εμβολιασμού. Είστε μεγάλο κόμμα, με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, με κρατική επιχορήγηση. Τι ακριβώς κάνατε εσείς ως κόμμα; Τι ακριβώς κάνατε εσείς ως κόμμα για να στηρίξετε τον εμβολιασμό; Τι κάνατε; Μπορείτε να μου πείτε τι κάνατε ακριβώς; Ένα σποτ έχετε βγάλει και αυτό εμμέσως επικριτικό για την κυβέρνηση μετά από 15 μήνες. Λοιπόν, ας είμαστε σοβαροί.

Και, εν πάση περιπτώσει. Επειδή μας κατηγορήσατε ότι ερχόμαστε τώρα στο ζήτημα του εμβολιασμού, δεν ερχόμαστε μόνο εμείς. Μόλις τώρα διάβαζα μία δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έλεγε ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Τόσο δύσκολο σας είναι να το αντιληφθείτε αυτό; Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Γιατροί και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κοιτάξτε, εδώ έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Δεν θέλω να θυμίσω πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μας παραδώσατε και τί κάναμε για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και να διπλασιάσουμε ουσιαστικά τις πραγματικές μονάδες- θα έρθω στη συνέχεια στο πώς ορίζω τις πραγματικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- μέσα σε 15 μήνες. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Και το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι αναπνευστήρες και τα μόνιτορ, είναι οι γιατροί. Και το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι οι γιατροί το πρόβλημα.

Και έρχεστε εδώ να μας πείτε τι; Ότι για την προκήρυξη μίας θέσης σε ένα ενδεχομένως ελκυστικό νοσοκομείο έκαναν αίτηση 45. Αυτοί οι 45 υπηρετούν σήμερα στο σύστημα υγείας, κ. Τσίπρα, ή όχι; Λοιπόν, οι πιο πολλοί είναι επικουρικοί. Υπηρετούν ήδη στο σύστημα υγείας. Άρα δεν συζητάμε για καινούργια προσθήκη γιατρού, δεν συζητάμε για ενίσχυση του συστήματος υγείας. Διότι σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος, ο οποίος να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας, θα τον είχαμε ήδη προσλάβει.

Και έρχεστε και επαναλαμβάνετε εδώ πάλι τα ίδια ψέματα. Ψέματα, ψέματα, ψέματα για ακόμη μία φορά, κ. Τσίπρα.

Για τη σχέση μας με τον ιδιωτικό τομέα: Δεν μου λέτε, υπάρχει σήμερα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα το οποίο να μην είναι υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας;  Υπάρχει; Σας ρωτώ, υπάρχει; Το ερώτημα- εκτός αν μου πείτε ότι πρέπει να μετατρέψω όλα τα κρεβάτια της εντατικής που έχω σε κρεβάτια COVID-19- διότι ξέρετε υπάρχουν και άλλες παθήσεις που χρειάζονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γιατί αυτό είναι το νόημα; Το ζήτημα είναι αυτό;  Ή να αποδεσμεύσω όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας;

Κοιτάξτε, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια, τα λιγότερα σε όλη την Ευρώπη. Και έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο όταν εμείς τα διπλασιάσαμε. Ντροπή σας κ. Τσίπρα, ντροπή σας. Δεν ξέρετε; Δεν κυβερνούσατε 4 χρόνια; Κάναμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Και το πρόβλημά μας, σας επαναλαμβάνω, δεν είναι τα ντουβάρια, δεν είναι τα μόνιτορ, δεν είναι τα κρεβάτια. Είναι οι γιατροί. Προχωρήσαμε στην επίταξη, το ύστατο μέτρο το οποίο έχουμε στη δυνατότητά μας σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας πιέζεται. Και σταματήστε, επιτέλους, να περιγράφετε μια εικόνα του συστήματος υγείας που αδικεί τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι υγειονομικοί.

Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Όχι μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη.  Εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην Αθήνα, δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην Κρήτη, δεν έχουμε πια το πρόβλημα στην ίδια ένταση στη Λάρισα, δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή είναι η αντικειμενική κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα. Και ναι, τα νούμερα της πανδημίας δείχνουν -και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό τις τελευταίες δέκα μέρες- μια σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα οδηγήσει και σε μια αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αυτή είναι η κατάσταση. Όχι αυτά τα οποία λέγατε ότι θα δίνουμε σε ανθρώπους οξυγόνο στα αυτοκίνητα και θα κάνουμε και lockdown, όλα αυτά που πήγατε και είπατε στη Θεσσαλία, τα απαράδεκτα. Εικόνες που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα που υπάρχει σε ελληνικό νοσοκομείο. Πού τα είδατε αυτά να συμβαίνουν;

Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;  Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη.

Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την. Αντί να κουνάτε το χέρι σας επιδεικτικά εάν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και τέτοια στοιχεία καταθέστε τα.

Εν πάση περιπτώσει….

Πρόεδρος της Βουλής: Παρακαλώ, κύριε Πολάκη. Κύριε Πολάκη, παρακαλώ καθίστε κάτω. Και βάλτε τη μάσκα σας.

Πρωθυπουργός: Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ και ανεβάστε τη μάσκα σας, παρακαλώ πολύ.

Πρόεδρος της Βουλής: Παρακαλώ, κύριε Πολάκη, δεν έχετε το λόγο ούτε γράφονται τα πρακτικά αυτά που λέτε.

Πρωθυπουργός: Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα, σας τιμά αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά, σας τιμά αυτή η εικόνα; Σας τιμά αυτή η εικόνα, ενός βουλευτή, τέως Υπουργού Υγείας με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Γιατί αυτό κάνει. Αυτός είναι. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.

Και μη βλέπετε που δεν τον έχετε δίπλα σας, γιατί ουσιαστικά είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Το ίδιο πράγμα είστε. Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση δήθεν για την ανάγκη συνεννόησης. Συνεννόησης με ποιους; Με τον κ. Πολάκη; Όχι, δεν υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Καμία. Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές με μεγάλη συστηματικότητα. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αποδείξτε έμπρακτα ότι εννοείτε τη συνεννόηση, ότι θα μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και ελάτε να ξαναμιλήσουμε μετά για συνεννόηση σε αυτή την αίθουσα.

Λοιπόν, πάμε τώρα στο θέμα των σχολείων. Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία, κ. Τσίπρα; Θέλετε να κλείνουν πιο συχνά τα σχολεία; Πιο νωρίς; Αυτή είναι η πρότασή σας; Έχετε να εισηγηθείτε άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, κ. Ξανθέ, για την λειτουργία των σχολείων; Πείτε το: Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν με λιγότερα κρούσματα;

Θα ήταν μία επιστημονική άποψη. Δεν την ακολουθούμε διότι δεν ήταν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι ειδικοί μάς εισηγήθηκαν αυτό το πρωτόκολλο στα σχολεία. Και θέλω να σας θυμίσω το γεγονός ότι κάνουμε δύο τεστ την εβδομάδα σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς σήμερα και ότι έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα τού τι συμβαίνει στα σχολεία.

Και επειδή αναφερθήκατε για το τι συμβαίνει στην Αμερική, θα σας θυμίσω ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στην Αμερική. Κάθε πολιτεία- και να μη σας πω ότι κάθε κομητεία εντός πολιτείας- έχει τη δική της πολιτική και τα δικά της πρωτόκολλα για το πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα του COVID-19. Άρα μην πετάτε τέτοιες φωτοβολίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα.

Αν πιστεύετε, λοιπόν, ότι στα σχολεία πρέπει να υπάρχει άλλο πρωτόκολλο θα σημαίνει ότι θα έχουμε πιο πολλά κλειστά σχολεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Σημαίνει ότι τα τμήματα θα κλείνουν πιο νωρίς, σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε περισσότερη τηλεκπαίδευση, σημαίνει, πάλι, ότι τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά που δυσκολεύονται με την τηλεκπαίδευση δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, σημαίνει ότι τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν την εποχή του lockdown δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, διότι εκ των πραγμάτων θα μένουν περισσότερη ώρα μακριά από τις τάξεις.

Εάν αυτό εισηγείστε, να ξεκαθαρίσετε, όμως, με σαφήνεια ότι θέλετε να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και τα σχολεία να κλείνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Τουλάχιστον θα είναι μία επιστημονική άποψη την οποία θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω.

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον από αυτό το οποίο είπατε και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό, αφορά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία κάναμε σχετικά με την υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα. Τι μας είπατε κ. Τσίπρα; Ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλαμε είναι πολύ για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 500 ευρώ, αλλά είναι λίγο για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 2.000 ευρώ. Άρα, μας είπατε ουσιαστικά ότι τα πρόστιμα, αυτό κατάλαβα, πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μου λέτε, όταν σας κόβουν πρόστιμο για μία παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι αναλογικό το πρόστιμο;

Είναι αναλογικό το πρόστιμο; Έχετε μπλέξει -και λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά είναι δείγμα μεγάλης άγνοιας για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διοικήσει 4 χρόνια τη χώρα- έχετε μπλέξει τους φόρους οι οποίοι με βάση το Σύνταγμα μπορούν να είναι αναλογικοί με τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι αναλογικά. Μα, ούτε αυτό δεν γνωρίζετε επιτέλους; Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως. Και σε αυτό δεν διαφέρει από άλλα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει σε περίπτωση άλλων παραβάσεων η ελληνική πολιτεία.

Και τέλος, επειδή εδώ ήρθαμε να συζητήσουμε πιθανές εναλλακτικές. Αφού είπατε όσα είπατε, δεν προτείνατε κάποια ουσιαστικά εναλλακτική. Καταλαβαίνω ότι θα καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά θέλω να σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε με την ενδιαφέρουσα άποψη την οποία διάβασα από τον κ. Γεροτζιάφα, απ’ ό,τι κατάλαβα είναι στην Επιτροπή των Σοφών την οποία φτιάξατε, σας συμβουλεύει για τα θέματα δημόσιας υγείας. Τον σέβομαι ως επιστήμονα. Καταλαβαίνω ότι έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό.

Ο κ. Γεροτζιάφας τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού γιατί δεν θέλει να κάνει τη διάκριση μεταξύ των ηλικιών πάνω από 60 και κάτω από 60, αλλά έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πως αντιλαμβάνεται την υποχρεωτικότητα. “Μια απλή ιδέα, είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα”.

Δηλαδή ο συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσω, ούτε χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να εξηγήσει το πόσο αντισυνταγματικές είναι αυτές οι προτάσεις.

Αλλά επειδή, εν πάση περιπτώσει, είναι σύμβουλός σας, τον ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων, οφείλω να σας ρωτήσω εάν οι απόψεις αυτές απηχούν τις δικές σας απόψεις και τις απόψεις του κόμματός σας ή εάν, εν πάση περιπτώσει, προτίθεστε σε αυτή τη συζήτηση να καταθέσετε, διότι κάπου κάτι τέτοια διάβασα, ότι θα καταθέσετε άλλη τροπολογία με την οποία να αντιμετωπίζετε (με –ε και με – αι) το ζήτημα της αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού στην επίμαχη κατηγορία των άνω των 60.

Έχετε την ευκαιρία τώρα να απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

 

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

 

Θα προτιμούσα, ειλικρινά, να μην κλείσει ο διάλογος με την τριτολογία του Πρωθυπουργού κύριε Πρόεδρε. Διότι, κ. Τσίπρα, η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής συγκυρίας για τον απαντώντα είναι το να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχους όταν μιλάμε για την πανδημία. Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας κάνω δύο πολύ απλές ερωτήσεις.  Θα τις επαναλάβω:  Πιστεύετε ναι ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία έτσι ώστε να κλείνουν τα σχολεία πιο εύκολα; Ερώτηση συγκεκριμένη, μπορείτε να την απαντήσετε με ένα “ναι” ή με ένα “όχι”.

Και παρακαλώ πολύ, θέλω να μου πείτε, θα το ξαναπώ, εάν συμφωνείτε με τις απόψεις του συμβούλου σας ότι δεν μπορούν ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ. Αυτές είναι δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν εναλλακτικές επιλογές πολιτικής.  Δεν είμαστε εδώ για να μιλάμε γενικόλογα, αφαιρετικά, με την ίδια ξύλινη γλώσσα την οποία έχει αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός.

Σας ρώτησα συγκεκριμένα εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτό το οποίο κάνουμε. Ο σύμβουλός σας έχει μια εναλλακτική πρόταση πολύ συγκεκριμένη. Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 18 και απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στο τραμ, στο λεωφορείο και στο μετρό αντί για διοικητικό πρόστιμο. Είναι μια πρόταση.

Θέλω την άποψή σας. Είναι σύμβουλός σας. Μας τον ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Ναι ή όχι; Είναι πολύ απλά τα πράγματα.  Απαντήστε λοιπόν.

 

Τελική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

 

Δεν έχω πρόβλημα κ. Τσίπρα με την επιστημονική άποψη. Έχω πρόβλημα με τη μη άποψη. Έχω πρόβλημα με τον λαϊκισμό, έχω πρόβλημα με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ναι, τελικά υπάρχει ένα ζήτημα όταν ασκείτε κριτική χωρίς καμία τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Με ρωτήσατε για την άποψη του κ. Μόσιαλου. Προφανώς και διαφωνώ με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Διότι αν συμφωνούσα δεν θα είχαμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Εσείς, όμως, δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για την άποψη του συμβούλου σας, που είναι μία άποψη η οποία αν μη τι άλλο, συνιστά πρόταση. Είναι μία πρόταση συγκεκριμένη. Εσείς δεν έχετε καταθέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτοπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων, λες και αυτή η χώρα μπορεί ξαφνικά να πάει από τα 20.000 στα 25.000 τμήματα, λες και μπορεί να προσλάβει 50.000 καθηγητές. Αυτή η κυβέρνηση προσέλαβε μόνιμους καθηγητές για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και προχώρησε στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για να καλύψει τα κενά.

Αποφασίστε κ. Τσίπρα, επιτέλους, αν είστε με την κοινή λογική και με τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και αφήστε τον επιμερισμό των ευθυνών στον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Αυτή η παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες. Ουδέποτε απομονώσαμε κανέναν επιστήμονα Ουδέποτε κάναμε καμία αλλαγή στη σχετική Επιτροπή η οποία μας συμβουλεύει.

Για το ζήτημα των σχολείων πάλι κάνετε λάθος, διότι προβλέπεται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο εάν υπάρχει κρούσμα, αυξημένος αριθμός τεστ στα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο τμήμα, ακριβώς για να κρατήσουμε τα παιδιά στο τμήμα. Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για τρεις μέρες, αναρωτιέμαι ποιος την έχει αυτήν υποστηρίξει επιστημονικά; Θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα ξαναβρισκόμασταν σ’ ένα καθεστώς όπου τα μισά σχολεία θα ήταν ανοιχτά και τα μισά σχολεία θα λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση.

Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά με αυξημένα τεστ. Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την πολιτική. Και είμαστε σίγουροι ότι και για τα παιδιά μας αλλά και για τη συνολικότερη παρακολούθηση της επιδημίας, μέσα από τα τεστ τα οποία κάνουμε, έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση.

Ας είναι όμως. Τελικά έχετε δίκιο σ’ ένα πράγμα. Η Κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Εμείς με πολιτικό θάρρος προχωράμε σε μία απόφαση η οποία δεν είναι εύκολη, όπως εξήγησα. Νομίζω ότι έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το σκεπτικό μας και για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θέλω και πάλι να ζητήσω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν και να κλείσουν το ραντεβού έστω κι αν αυτό γίνει με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αυτό στην προκειμένη συγκυρία. Δεν με αφορά εάν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές.

 

 

 

Best Of

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από...

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Εάν επιστρέψει η χώρα στον κρατισμό, το μέλλον της προδιαγράφεται εξαιρετικά σκοτεινό

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος   Το βαρύ πολιτικό κλίμα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

«Super Offer»* για τους online παίκτες στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 1,8 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας   Τουλάχιστον 1,8...

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από...

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει… ανησυχητικά γρήγορα

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Κατερίνα Γαλανού: Μόνη εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας η αυτοδυναμία της ΝΔ

Γράφει η Κατερίνα Γαλανού Πηγή: liberal.gr   Όπως και να διαβαστεί η...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

«Super Offer»* για τους online παίκτες στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 1,8 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας   Τουλάχιστον 1,8 εκατ. ευρώ έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν απόψε οι παίκτες του ΤΖΟΚΕΡ, μετά το 5ο...

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, αν όχι αστάθειας, στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, και της οργής που...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από εκείνους που θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, στον τομέα...