Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο του σχεδίου μας παραμένει η κοινωνία

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Καλημέρα σας. Η σημερινή μας συνεδρίαση ολοκληρώνει έναν μεγάλο και -πιστεύω- παραγωγικό κύκλο κυβερνητικής δράσης. Στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων.

 

Αλλά πιστεύω ότι αυτόν τον θετικό απολογισμό τον μετατρέπουμε σήμερα σε εμπειρία, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Και γι’ αυτό ένα από τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021. Έχουμε μία πλούσια ημερήσια διάταξη με θέματα που αφορούν πολλούς τομείς: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση. Όλα, όμως κατατείνουν σε ένα στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

 

Σχετικά με το πρώτο, το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, θα το χαρακτήριζα το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

 

Όπως γνωρίζετε οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν μόλις το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, τη σύσταση της οποίας θα επικυρώσουμε σήμερα στο Υπουργικό μας Συμβούλιο. Πρόεδρός της θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 

Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα συζητήσουμε σήμερα επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδικότερη αναφορά σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το πρώτο, για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούργιο σύστημα.

 

Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος.

 

Άλλη μία σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα συζητήσουμε σήμερα έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος.

 

Πολύ σημαντική, επίσης, θεωρώ την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται.

 

Κλείνω με αυτό με το οποίο ξεκίνησα. Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, θα μας το παρουσιάσουν ο Υπουργός Επικρατείας και ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ. Είναι ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους πόρους αφενός του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Γνωρίζετε καλά, οι δράσεις του κατανέμονται ανά Υπουργείο και αποκρυσταλλώνονται με τη μορφή πολύ συγκεκριμένων μέτρων. Το κάθε ένα από αυτά έχει κοστολογηθεί, το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 

Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται. Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Ειδική μνεία θέλω να κάνω επίσης στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης. Σε αυτήν θα συντείνει μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο μόλις ψηφίσαμε, μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλους, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την προσφορά στο επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σήμερα στην πατρίδα μας.

 

Και βέβαια, ειδικός στόχος για το 2021 είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

 

Όλα αυτά αποτελούν μερικούς μόνο στόχους που περιγράφονται στις 73 σελίδες του ενοποιημένου σχεδίου μας, σήμερα τους εξετάζουμε, αύριο πιάνουμε δουλειά και τους κάνουμε πράξη.

 

Να ευχηθώ ακόμα μία φορά καλές γιορτές, καλή δύναμη στην καθεμία, στον καθένα ξεχωριστά. Υγεία πάνω απ’ όλα.

 

 

«Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας. Μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση της εφαρμογής govApp και της πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων data.gov.gr, που έγινε χθες Δευτέρα, το μεσημέρι.

 

«Κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, η οποία έχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα δεν είναι μόνο μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική τομή η οποία έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφορά στον πολίτη. Ψηφιακό κράτος σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ψηφιακή οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ψηφιακές επικοινωνίες σημαίνουν τελικά ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολότερη καθημερινότητα για όλους», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών δεδομένων στη νέα εποχή. «Θέλω να τονίσω ότι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται και με το άνοιγμα της πύλης data.gov.gr. Είναι μία πλατφόρμα η οποία παρέχει πρόσβαση σε 38 σειρές δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ό,τι γνωρίζει για το κράτος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τους δικούς του σχεδιασμούς. Αλλά βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», τόνισε.

 

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου και προσέθεσε ότι «πρόκειται για μία σειρά από διαδοχικά βήματα της χώρας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το δρόμο για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά από τη Γερμανία και την Αυστρία. Απόδειξη ότι καλύπτουμε πια με πολύ γρήγορο ρυθμό την τεχνολογική απόσταση που μας χώριζε από άλλες προηγμένες χώρες».

 

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

 

Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό την πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα για την διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχεται η καθεμία με τον τρόπο τους να ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών -τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

 

Η εφαρμογή για το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δίνει στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους από όπου και αν βρίσκονται, ουσιαστικά πρόκειται για έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες.

 

Ο ριζικός ανασχεδιασμός της πλατφόρμας data.gov.gr αποτελούσε μια σημαντική εκκρεμότητα της χώρας. Πλέον, η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου -από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα- θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Ένα κράτος με μία ψηφιακή παρουσία

 

Η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ τους, καθώς πλέον μπορούν να δουν εύκολα και στις φορητές συσκευές τους όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά για λογαριασμό τους, όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά.

 

Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.

 

Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η εύκολη και γρήγορη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το κράτος μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ανεξαρτήτως εάν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.

 

Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων. Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.

 

Το govApp παρέχει μάλιστα την πρόσθετη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του συστήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το μοναδικό μωσαϊκό (QR code) του εκτυπωμένου εγγράφου με την κάμερα του κινητού τους, τότε το πρωτότυπο έγγραφο θα εμφανίζεται ολόκληρο στη οθόνη τους και θα μπορούν να κάνουν αμέσως αντιπαραβολή.

 

Η πύλη gov.gr προσφέρει πλέον 822 υπηρεσίες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες διέθετε 750, και έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τις 1.000. Στο οικοσύστημα του gov.gr εντάσσεται και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ποινικού μητρώου και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου.

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρουσιάστηκε επίσης η νέα πύλη του ελληνικού κράτους data.gov.gr, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ερευνητές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα.

 

Ήδη έχουν ενσωματωθεί 38 σειρές δεδομένων, οι οποίες υπάγονται σε εννέα θεματικές ενότητες. Με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι φορείς του Δημοσίου θα τροφοδοτήσουν το data.gov.gr με στοιχεία, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε ολοκληρωμένο αποθετήριο ανοικτών, ελεύθερων και αυστηρά ανώνυμων δεδομένων.

 

Η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.

 

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την Ψηφιακή Στρατηγική Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ, Άρης Σωτηρόπουλος.

 

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

 

Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας. Μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται.

 

Το govApp δεν θα αποτελεί μόνο ένα κινητό αρχείο αλλά και δίαυλο για την έκδοση πιστοποιητικών. Αρχικά θα δέχεται αιτήσεις για εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και σταδιακά θα δίνει πρόσβαση και στις υπόλοιπες δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, η οποία είναι τόσο κρίσιμη αυτό το διάστημα και για το σχεδιασμό του εθνικού εμβολιασμού. Ενώ κάθε συναλλαγή μέσω του gov.gr θα περνάει αυτόματα και στο govApp.

 

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο θα μας παρουσιάσετε πώς ακριβώς δουλεύει η εφαρμογή. Εγώ απλά θα πω ότι σήμερα προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα εξέλιξης του gov.gr το οποίο ήδη προσφέρει παραπάνω από 750 υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας στον πολίτη, στην επιχείρηση, χρόνο αλλά και χρήμα.

 

Και θέλω επίσης να τονίσω ότι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται και με το άνοιγμα της πύλης data.gov.gr. Είναι μία πλατφόρμα η οποία παρέχει πρόσβαση σε 38 σειρές δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ό,τι γνωρίζει για το κράτος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τους δικούς του σχεδιασμούς. Αλλά βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων.

 

Έχουμε δει πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να προσθέσουν σε μία οικονομία τα ανοιχτά δεδομένα και θέλω να θυμίσω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια -ο κ Χριστόπουλος ίσως το θυμάται- η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2014. Δυστυχώς, βάλτωσε για πέντε χρόνια και γι’ αυτό και χαίρομαι που σήμερα, επιτέλους, γίνεται πράξη και την υποδέχομαι ως Πρωθυπουργός.

 

Πρόκειται για μία σειρά από διαδοχικά βήματα της χώρας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το δρόμο για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά από τη Γερμανία και την Αυστρία. Απόδειξη ότι καλύπτουμε πια με πολύ γρήγορο ρυθμό την τεχνολογική απόσταση που μας χώριζε από άλλες προηγμένες χώρες.

 

Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, η οποία έχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα δεν είναι μόνο μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική τομή η οποία έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφορά στον πολίτη. Ψηφιακό κράτος σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ψηφιακή οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ψηφιακές επικοινωνίες σημαίνουν τελικά ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολότερη καθημερινότητα για όλους.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...