Με… το ζόρι καθολικό lockdown. Ο μοιραίος ρόλος των τηλεοπτικών ΜΜΕ

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Το σημείο βρασμού στο οποίο έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία, στη σκιά των δραματικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, έχει “λοκάρει” πλέον την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν αρκετά τηλεοπτικά ΜΜΕ, παρουσιαστές και δημοσιογράφοι, που λειτουργούν ως προπαγανδιστές ενός νέου, καθολικού lockdown.

Μια προοπτική στην οποία ανθίσταται η κυβέρνηση, κατανοώντας τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχει για την οικονομία και κατ’ επέκταση την προοπτική φτωχοποίησης της κοινωνίας, σε συνέχεια και της δεκαετούς εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.

Στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, υπάρχουν ΜΜΕ που έχουν εξελιχθεί σε… κανάλια κορονοϊού. Με τη θεματολογία τους να είναι μονοθεματικά εστιασμένη στην πανδημία, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις ενημερωτικές εκπομπές.

Στον υπόλοιπο πλανήτη, τα ρεπορτάζ πλέον είναι σπάνια και μονάχα για σημαντικές εξελίξεις, καθώς τα ΜΜΕ κατανοούν την αναγκαιότητα του ρόλου τους να ενισχύσουν τη στρατηγική εξόδου από την πανδημία του κορονοϊού, και όχι να ανατροφοδοτούν τη μιζέρια και τον τρόμο, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Το τίμημα για τα κανάλια είναι μεγάλο, και ήδη καταγράφεται. Εντυπωσιακή πτώση στην τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, χλεύη και οργή στα social media, όχι από πληρωμένα τρολ, αλλά από κανονικούς ανθρώπους, διαμαρτυρίες και ύβρεις στα τηλεφωνικά κέντρα των καναλιών.

Η επανάληψη της τραγωδίας των Μνημονίων. Με την απόλυτη απαξίωση της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Και φυσικά, με την περαιτέρω χρεοκοπία των καναλιών, που έρχεται, και την εκτίναξη της ανεργίας στον κλάδο των ΜΜΕ, που θα ακολουθήσει.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής