Μια φωνή ζωντανή, γεμάτη ιδέες και προβληματισμούς, αντηχεί εδώ και μια δεκαετία στην σχολική μας εφημερίδα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ», αποκτώντας φέτος και υλική υπόσταση στην έντυπη μορφή της, με τον τίτλο “ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ αντίΛΟΓΟΣ”. Η σχολική αυτή έκδοση δεν είναι απλώς ένα περιοδικό, αλλά ένα δυναμικό μέσο που μεταμορφώνει την καθημερινότητα των μαθητών/τριών κι αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο της στη ζωή του σχολείου.
Η εφημερίδα αποτελεί ένα “παράθυρο στον κόσμο” και μια μορφή “αντίστασης” σε ένα συχνά άκαμπτο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, μετατρέπεται σ’ ένα ζωντανό μάθημα, που ξεπερνά τα στενά όρια της σχολικής ύλης και φέρνει την επικαιρότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εφήβων. Η κοινωνία παύει να είναι κάτι ξένο και απόμακρο, καθώς οι μαθητές/τριες καλούνται από την αρχή της χρονιάς να επιλέξουν θέματα που τους αγγίζουν, να πάρουν θέση και να εκφράσουν τη δική τους μοναδική οπτική. Η ανταπόκρισή τους σε αυτό το “κάλεσμα” είναι εντυπωσιακή, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση μέχρι την τελική κυκλοφορία του φύλλου.
Το όφελος, μάλιστα, για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύπλευρο. Πέρα από την ικανοποίηση που προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας, μεγάλη είναι η αξία της συνεργασίας και της συν-προσπάθειας. Γιατί, η έκδοση μιας εφημερίδας είναι μια πολύπλοκη διεργασία γεμάτη απρόοπτα, που δοκιμάζει τις αντοχές και απαιτεί την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων. Οι μαθητές/τριες, λοιπόν, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, να προσαρμόζονται σε αλλαγές, να εφαρμόζουν στρατηγικές, να αλληλεπιδρούν και τελικά να επιλύουν προβλήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των «νέων δημοσιογράφων», οι οποίοι/ες καταπιάνονται με επίκαιρα και ευαίσθητα θέματα που αφορούν κυρίως στην ηλικία και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Νιώθουν μέρος του κόσμου που τους περιβάλλει, προσπαθούν να τον κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις δυσκολίες του και, το πιο σημαντικό, αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι στην πορεία προς την ενηλικίωση. Η φωνή τους ακούγεται στο σχολείο, ενώ παράλληλα διδάσκονται να μη σωπαίνουν κι εκτός σχολείου -με την πρϋπόθεση να διαθέτουν “φωνή μεστή και καθάρια”.
Η επιτυχία, όμως, αυτού του εγχειρήματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σύμπραξη ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Εκτός από τις υπεύθυνες καθηγήτριες -κ. Λουΐζα Παπάντου, Παναγιώτα Φασούλα, Αγγελική Ζάχου-, η στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του Λυκείου, κ. Αθανάσιου Βράνζτα, είναι συνεχής και πολύτιμη. Εκπαιδευτικοί που αγαπούν το λειτούργημά τους συζητούν με τους/τις μαθητές/τριες, αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους, αναθέτουν δράσεις και ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους σε διάφορους τομείς. Τους ενθαρρύνουν να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν, δημιουργώντας μια “κοινωνία ιδεών και απόψεων”, που κορυφώνεται με κάθε νέο τεύχος.
Έτσι, η εφημερίδα μας καταλήγει να αποτελεί ένα εργαστήρι δημιουργικότητας, ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης, ένα σχολείο ζωής που καλλιεργεί δεξιότητες, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και διαμορφώνει ενεργούς πολίτες του αύριο. Αποδεικνύει τέλος ότι, όταν δίνεται στους/τις μαθητές/τριες η ευκαιρία, αυτοί/ές μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αφήσουν το δικό τους, ξεχωριστό αποτύπωμα.
Λουΐζα Παπάντου, Φιλόλογος, Υπεύθυνη της Σχολικής Εφημερίδας