Η αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης της ανθρωπότητας για την ιστορική ανάγκη σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, υπήρξε συνεπής προτεραιότητα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο σύνολο της διακονίας του στο Φανάρι.
Στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαΐδου συμμετείχε σε επιστημονική ημερίδα με θέμα “Περιβαλλοντική ηθική και κρίση”, που διοργανώθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, στις 17 Νοεμβρίου, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Φαναρίου.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, η κα Νικολαΐδου απηύθυνε χαιρετισμό, αναδεικνύοντας την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ως διαρκή έμπνευση προόδου και αφετηρία καινούριων αναζητήσεων:
«Παναγιώτατε, κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου ως Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εκτός από τα ταπεινά σέβη μου, να σας μεταφέρω τη διαρκή ευγνωμοσύνη της γενιάς μου.
Στο πρόσωπο και τη διακονία σας, οι νεότερες γενιές βρήκαμε έναν ζωογόνο φάρο έμπνευσης, που μας επέτρεψε να αγκαλιάσουμε τις αλήθειες της Πίστεως, όχι δογματικά και αποξενωμένα από το συναίσθημα, αλλά ως απάντηση στις εύλογες και διαρκείς απορίες του μυαλού και της καρδιάς μας.
Με εσάς στον Οικουμενικό Θρόνο, το Φανάρι εξέπεμπε πάντοτε περισσότερο φως.
Φως ιδεών.
Φως αλληλεγγύης.
Φως στοργικής αγκαλιάς για τους μη προνομιούχους. Εκείνους προς τους οποίους η ζωή δεν στάθηκε γενναιόδωρη.
Και την ίδια στιγμή, δώσατε, από πολύ νωρίς, ηθική ταυτότητα στην υποχρέωση να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Να σεβαστούμε τη Γη που κληρονομήσαμε, ως προσωρινοί και συγκυριακοί διαχειριστές της, και να την παραδώσουμε στις γενιές που θα πάρουν τη σκυτάλη από εμάς, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή στην οποία τη βρήκαμε εμείς.
Στέκομαι μπροστά και δίπλα σας, ως μια νέα γυναίκα, που ανέλαβε την ευθύνη της περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το πάθος και το πείσμα να γίνει επιταχυντής της αλλαγής που έχουμε ανάγκη.
Της αλλαγής που είναι αναπόφευκτη, αν θέλουμε να διευκολύνουμε την πρόοδο των κοινωνιών μας, και της ανθρωπότητας συνολικά.
Μοιράζομαι μαζί σας το κοινό προνόμιο των ανοικτών οριζόντων που μας προσφέρει το Αιγαίο. Μια θάλασσα που, ειδικά για την Αγιότητά σας, έχει την πρόσθετη σημειολογία να ενώνει. Λαούς, αφετηρίες, προορισμούς, συναισθήματα.
Μας ενώνει και η κοινή αγωνία για το περιβάλλον. Γι’ αυτό και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, όπως οι αδειοδοτήσεις ή τα ύδατα του Αιγαίου, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σύνεση και επιμέλεια.
Και φροντίζουμε με τις αποφάσεις μας να διαχειριζόμαστε το περιβάλλον που κληρονομήσαμε, με όρους σεβασμού και φροντίδας.
Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να μάθουμε από εσάς.
Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μοιραστούμε ιδέες, προβληματισμούς, αγωνίες, αλλά και ελπίδες.
Λένε συνήθως ότι, το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν.
Ας το προετοιμάσουμε. Για να μας ανήκει. Σας ευχαριστώ.»