Μαρία Καρακλιούμη: Οι κοινωνίες θεωρούν σημαντικό να έχουν αντίληψη του μεγέθους τους

Γράφει η Μαρία Καρακλιούμη

Πηγή: topontiki.gr

 

Από καταβολής κόσμου ή τουλάχιστον από την περίοδο όπου οι άνθρωποι άρχισαν να είναι κοινωνικά όντα, οι κοινωνίες θεωρούσαν σημαντικό να έχουν αντίληψη του μεγέθους τους. Έτσι ακόμη και η γέννηση του Χριστού καθορίζεται από το ταξίδι των συγγενών του για την απογραφή πληθυσμού.

Η απογραφή πληθυσμού είναι μια διαδικασία που γίνεται και στις μέρες μας, υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ. Είναι μία από τις μεγάλες εθνικές στατιστικές και αποτελεί σημείο αναφοράς. Από την απογραφή πληθυσμού μαθαίνουμε το μέγεθός της χώρας και των περιοχών της. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που διεξάγουν απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στο έτος της δεκαετίας που λήγει σε 1. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η απογραφή πραγματοποιείτο ημέρα Κυριακή, σε όλη την επικράτεια ταυτόχρονα και η πάλαι ποτέ Στατιστική Υπηρεσία (Ε.Σ.Υ.Ε.) έδινε μετά από λίγο καιρό τα δεδομένα του πληθυσμού της χώρας.

Σήμερα θα περίμενε κανείς, το ψηφιοποιημένο επιτελικό κράτος να έχει συμπαρασύρει και την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πέρασμά του και με την τεχνογνωσία που διαθέτει να της έχει δώσει τα μέσα εκείνα για την ταχύτερη καταγραφή μας. Αντιθέτως και σε αυτή την περίπτωση μετράμε ένα ακόμη έπος της ελληνικής διοίκησης.

Η απογραφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί. Δε αναφέρομαι στην μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τις τελικές εκτιμήσεις (προς ώρας είναι διαθέσιμη στο κοινό μόνο εκείνη του 2011), παρά αναφέρομαι στην ανακοίνωση του μαγικού αριθμού των ανθρώπων που ζούμε στην όμορφη, κατά τα άλλα, τούτη χώρα.

Πολλοί θα θεωρήσουν την απογραφή μια ήσσονος σημασίας διαδικασία. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, πως είναι πολύ σημαντικότερη από όσο νομίζουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω πως από την απογραφή καθορίζεται το μέγεθος των δήμων της χώρας. Από αυτό εξαρτώνται για παράδειγμα οι τακτικοί πόροι χρηματοδότησης των δήμων, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κατ’ επέκταση ο ΕΝΦΙΑ, ενώ ο πληθυσμός κάθε περιοχής προσδιορίζει και την κατανομή των βουλευτικών εδρών κάθε περιφέρειας.

Όσο λοιπόν η διοίκηση θα αναλίσκεται στην επικοινωνία και δεν θα εξηγεί στους πολίτες τη σημασία κάθε διαδικασίας, εν προκειμένω της απογραφής, ο κάθε δήμαρχος επαρχίας θα στέλνει κωδικούς απογραφής στους χωριανούς του στα αστικά κέντρα, εκείνοι από «πατριωτικό καθήκον» θα δηλώνουν κάτοικοι της προ αιώνος πατρογονικής εστίας και όχι της δικής τους κατοικίας, και η αστικότητα θα αυξάνει κατ΄ όνομα σε όλη την επικράτεια.

Και κάπως έτσι ως χώρα θα επιβεβαιώνουμε ότι «οι Έλληνες λατρεύουν να ταξιδεύουν για τρεις λόγους: για να απογραφούν, να ψηφίσουν και να ενταφιαστούν».

*H Μαρία Καρακλιούμη είναι Πολιτική Αναλύτρια της RASS

Best Of

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Ο Ανδρουλάκης αναζητεί υποψηφίους από… οικογένειες του ΠΑΣΟΚ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Υποψηφίους που να προέρχονται από παλαιές οικογένειες...

Οι αντοχές της Δούρου στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

*Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε...

Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο Conference League

* Με ενισχυμένες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα ο...

Άννα Κανδαράκη: Η διαχείριση της γονεϊκής απώλειας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στους λογαριασμούς της στα social...

Ο Ερντογάν και η εργαλειοποίηση του χάους

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Η μια ανάγνωση εστιάζει στην εκτίμηση ότι......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, με απευθείας «πρόσβαση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που το χαρτοφυλάκιό του δεν έχει τη...

Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

*Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια σκληρής προσπάθειας και εκατοντάδες άνθρωποι, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό,...

Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο Conference League

* Με ενισχυμένες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα ο αυριανός τελικός στις αγορές «Τελικό Αποτέλεσμα», «Οver/Under» και «Goal/No Goal» Οι τελικοί των Κυπέλλων Ευρώπης ολοκληρώνονται...