Το… προσπέρασμα της Ιστορίας. Η Σίτι άφησε πίσω τη Γιουνάιτεντ και… οικονομικά

Του Δημήτρη Σκούρτα

Twitter: Dimitris Skourtas

 

Αδυσώπητος, αμείλικτος ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα, που τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον έστω και να σκεφτείς, πως υπάρχει πιθανότητα να τον ακολουθήσεις. Για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία 14 χρόνια δεν είναι ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα, που πιθανότητα δεν είχαν καν σκεφτεί ότι θα ζήσουν και τα απολαμβάνουν πίνοντας γουλιά-γουλιά από το μονίμως γεμάτο ποτήρι της επιτυχίας.
Από την ημέρα που ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ανέλαβε τα διοικητικά ηνία των «πολιτών», η πορεία τους εντός και εκτός γηπέδων, είναι καταπληκτική. Η Σίτι με τον Πεπ Γκουαρδιόλα (και νωρίτερα του Μανουέλ Πελεγκρίνι) στην άκρη του πάγκου και τα εκατομμύρια των λιρών να ρέουν ασταμάτητα, είναι δίχως την παραμικρή αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στο νησί και μια εκ των κορυφαίων της Ευρώπης. Πρωταθλήματα, κύπελλα σχεδόν σε ετήσια βάση προστίθενται στην τροπαιοθήκη του συλλόγου και μόνο η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, για να συμπληρωθεί ιδανικά.
Εξυπακούεται ότι και στο Μάντσεστερ είναι η πρώτη δύναμη, καθώς ο μεγάλος «εχθρός», η Γιουνάιτεντ δηλαδή, παρουσιάζει την αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Από τη στιγμή ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκρινε πως ήρθε η ώρα για να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (καλοκαίρι του 2013), οι «μπέμπηδες» δεν έχουν… στον ήλιο μοίρα, αφού ότι και αν έχουν δοκιμάσει για την αγωνιστική τους ανάταση, πολύ απλά δεν πέτυχε. Σημειωτέων πως ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ είναι τα αδέλφια Γκλέιζερ, εξ αμερικής ορμώμενοι.


Εκτός όμως από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Σίτι πέτυχε τη σεζόν 2020-21 να ξεπεράσει για πρώτη φορά τη Γιουνάιτεντ και σε ότι αφορά τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της της Έκθεσης Ευρωπαίων Πρωταθλητών 2022 από την ελεγκτική εταιρεία KPMG, οι «σίτιζενς» παρά την κρίση από την πανδημία, είδαν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται κατά 17%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ενώ συνολικά άγγιξαν τα 734 εκατομμύρια δολάρια.
Το ίδιο διάστημα η Γιουνάιτεντ κέρδισε 635 εκατομμύρια δολάρια, 99 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τη Σίτι.
Με την ομάδα του Γκουαρδιόλα να έχει επί της ουσίας αγκαλιάσει και τον φετινό τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Γιουνάιτεντ να δίνει μάχη μήπως και εξασφαλίσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, το (οικονομικό) χάσμα μοιραία θα ανοίξει.