Λευτέρης Κουσούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε μέσα στον αυτάρεσκο παλαιό εαυτό του

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα”

 

Έκπληξη οι εκλογές της Κυριακής, βάζουν σήμερα τα πράγματα στη θέση τους και θυμίζουν ότι η πολιτική είναι ενδιαφέρουσα κατασκευή στις πλατείες ως ακτιβισμός και επαναστατική άσκηση, απολύτως όμως αδιάφορη για τους ανθρώπους, όταν πρόκειται για την πραγματική ζωή και την τρέχουσα έστω πλευρά της.

Πέρα από την εντυπωσιακή αριθμητική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος, οι εκλογές της Κυριακής καταγράφονται ήδη ως η κατακρήμνιση στην κάλπη ενός κόμματος ισχυρού, που χάθηκε μέσα στον αυτάρεσκο παλαιό εαυτό του. Του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό φαινόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε επιθετικά την εξουσία μέσα στην κρίση απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις που δεν διέθεταν ούτε τον ιδεολογικό οπλισμό ούτε τα ψυχικό σθένος να τον αντιμετωπίσουν στη φάση της κυριαρχίας του. Είτε δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τη φύση του είτε δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν στο μέτωπο της καθημερινής πολιτικής τον βίαιο λόγο του, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα πέντε χρόνια. Θα ηττηθεί με το αξιοπρεπές 31,5%, τον Ιούλιο του 2019.

Στις εκλογές της Κυριακής παίχτηκε η δεύτερη πράξη εκείνης της ήττας. Τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση είχε στη διάθεσή του άπλετο και ανεμπόδιστο χρόνο να ανασυνταχθεί, να ξαναδεί τον κυβερνητικό εαυτό του, να μελετήσει τους λόγους της αποδοκιμασίας του, να ξαναμιλήσει με νέο τρόπο. Ο χρόνος δίνει ευκαιρίες. Όταν τις αφήσεις να περάσουν, όταν εξαντλούνται, έχεις ήδη και εσύ εξαντληθεί. Δεν βλέπεις καθαρά, δεν αντιλαμβάνεσαι τις μεταβολές, δεν ακούς τις νέες ανάγκες. Απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους. Η ιδεολογική ανάγνωση του κόσμου και η εμμονή σε παλαιά σχήματα σκέψης σε αιχμαλωτίζουν χωρίς να καταλαβαίνεις τα δεσμά.

Όταν μια πολιτική δύναμη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε ως προϊόν της κρίσης και όχι ως αποτέλεσμα της συνειδητοποιημένης επιλογής ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, δεν μπορέσει δημιουργικά να παρακολουθήσει την εποχή και αναγεννημένη να επανέλθει στο μέτωπο ως νέα και αποτελεσματική, θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από αυτήν. Και εκεί που με θόρυβο την υποστήριξαν στις πλατείες, βουβά θα την εγκαταλείψουν στις κάλπες.

Αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή. Την εξάντληση, την πολιτική εξάντληση του ΣΥΡΙΖΑ είδαμε να γίνεται αριθμός. Πρόκειται για μια μεταβολή που δύσκολα θα ανακοπεί. Θα το δούμε στον χρόνο. Η σημερινή ηγεσία του θα αντιδράσει, θα αναζητήσει απαντήσεις και διαδικασίες ανασύνταξης. Ο παλαιός εαυτός του δείχνει ακόμη αντοχή, όσο και αν η εξάντληση είναι πια ορατή. Μαζί εξαντλείται και για την κυβερνητική παράταξη το προεκλογικό επιχείρημα του φόβου της επιστροφής του. Αυτή η διττή εξάντληση αλλάζει και το μέτωπο των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Best Of

Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε σήμερα για...

Δοκιμάζοντας τα όρια του… χιούμορ του λαού μας

  Ο λαός μας έχει αποδείξει και άλλες φορές στο...

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Μητσοτάκης: Να επιμένουμε πολύ στον προγραμματικό μας λόγο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… συνήθεια των λαών να “απαντούν”, όταν δέχονται προκλήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η θυελλώδης επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις...

Η… απέλπιδα προσπάθεια του Οβάλ Γραφείου να “διορθώσει” το προφίλ της Κάμαλα Χάρις

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τα... γερά νεύρα, εκτός από ικανότητες και...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ο Έλληνας έχει την τάση να «χαρίζεται» σε αυτούς που μισεί, όταν τους βλέπει κοντά στο ικρίωμα

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Δεν έχω κανένα πρόβλημα να...

Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε σήμερα για...

Ο “ωραίος Πέδρο”… μας αφήνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Έναν λόγο είχαμε και εμείς να παραβλέπουμε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… συνήθεια των λαών να “απαντούν”, όταν δέχονται προκλήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η θυελλώδης επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά από δυο δεκαετίες στην εξουσία, συνιστά...

Η… απέλπιδα προσπάθεια του Οβάλ Γραφείου να “διορθώσει” το προφίλ της Κάμαλα Χάρις

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τα... γερά νεύρα, εκτός από ικανότητες και αντικειμενικό ταλέντο, που χρειάζονται για να βρεθεί κάποιος στο Οβάλ Γραφείο, ως συνεργάτης του Αμερικανού...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ο Έλληνας έχει την τάση να «χαρίζεται» σε αυτούς που μισεί, όταν τους βλέπει κοντά στο ικρίωμα

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι στις προεκλογικές μου προγνώσεις, ίσως για πρώτη φορά στα 30 και πλέον χρόνια...