Του Μανώλη Κομνηνού
Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στάθηκε ο καθηγητής Κώστας Λάβδας, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, και άρθρο.
Ο έμπειρος καθηγητής σημείωσε με νόημα τα εξής:
“Είναι αυτονόητο ότι επαφές και ανοικτοί δίαυλοι σε διάφορα επίπεδα (τεχνοκρατικά, διπλωματικά, μέσου- χαμηλού επιπέδου πολιτικά) είναι πάντα απαραίτητοι. Όμως είναι επίσης δεδομένο ότι οι επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελείς μόνον όταν έχει προετοιμαστεί κάποιο σημαντικό βήμα. Εάν δεν έχει υπάρξει τέτοια εξέλιξη, η ασυμμετρία των πιθανών εντυπώσεων θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Από την πλευρά της Άγκυρας, κάθε συνάντηση υψηλού επιπέδου τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή που διακυβεύεται η βιωσιμότητα της παγκόσμιας τάξης και η ίδια διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο προσφέρει ευκαιρίες. Όποιος θεωρεί (ακούγονται και αυτά στα ΜΜΕ) ότι ο Ερντογάν θέλει να κλείσει μέτωπα στα δυτικά για να εστιαστεί στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι αφελής. Η Τουρκία, η οποία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την δραματική εξασθένηση της Ρωσίας επί Γιέλτσιν έτρεφε μεγαλεπήβολα σχέδια για τον Καύκασο και την κεντρική Ασία, έχει ήδη από χρόνια αποδεχθεί την ρωσική επανεμφάνιση. Και ακριβώς επειδή την έχει αποδεχθεί, έχει στραφεί και στα δυτικά. Οι επαφές, οι συνεργασίες και οι επενδύσεις της Τουρκίας αυξάνονται στο σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, η Τουρκία – παραδοσιακά χερσαία δύναμη – επιχειρεί να αναδειχθεί και ως θαλάσσια δύναμη.
Η συνάντηση σήμερα δεν είναι ούτε «σπάσιμο του πάγου» (ανοησίες που ακούγονται από τους συνήθως θωπεύοντες την όποια εξουσία) ούτε είναι βέβαια καταστροφή. Εξαρτάται από (α) την προετοιμασία και (β) την ανάλυση της συγκυρίας που κάνει η κάθε πλευρά βάσει των πληροφοριών που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνω στο άρθρο, αναμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αποτιμηθούν σε ευρύτερο χρονικό πλαίσιο”.