Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο «φύλακας-άγγελος» της ενεργειακής επάρκειας της χώρας

Προσωπογραφίες

Οικονομία

 Γράφει η Iron Lady

Πηγή: One Voice

 

Σε εποχές δύσκολες και σε συγκυρίες… περίεργες, οι πολλαπλές και σύνθετες διεθνείς κρίσεις, με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, διαμορφώνουν συνθήκες… επικίνδυνης διαδρομής για χώρες όπως είναι η Ελλάδα, που δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας.

 

Στην περίπτωση της πατρίδας μας ωστόσο, η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά λειτουργεί ως φωτεινή εξαίρεση, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια στον «φύλακα-άγγελο» της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

 

Με την Ευρώπη να κόβει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τους φτηνούς φυσικούς πόρους από τη Μόσχα, και να βάζει στο παιχνίδι τα ακριβά αμερικανικά προϊόντα, κάθε χώρα της κοινής ηπείρου μας άρχισε να αναζητεί την προσωπική ευημερία και θωράκιση, πετώντας στα… σκουπίδια το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Η ΔΕΠΑ, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Ξιφαρά κατάφερε να αντέξει τα κύματα της θύελλας, να διασφαλίσει την αδιατάρακτη ενεργειακή επάρκεια της χώρας, και έτσι να επιτρέψει ακόμη και στην πολτική ηγεσία να προχωρεί σε σχεδιασμούς χωρίς την πίεση των αδιεξόδων που βίωσαν άλλες χώρες.

 

Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς άλλωστε, έδειξε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του αυτά τα χρόνια, ότι δεν διστάζει να… παρακάμπτει τις πολιτικές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις και να λειτουργεί με όρους αγοράς, μπροστά και ταχύτερα από τον ανταγωνισμό.

 

Όπως πρέπει να κάνει ένας Διευθύνων Σύμβουλος που σέβεται τον εαυτό του, τη διαδρομή του και την υστεροφημία. Και γνωρίζει ότι το πολιτικό σύστημα αλλά και η εταιρική γραφειοκρατία μπορούν να αποτελέσουν… ασύμμετρες απειλές για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι νεοφιλελεύθεροι… με τα λεφτά των άλλων

 

Με το ΤΑΙΠΕΔ να διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της μετοχικής σύνθεσης, και επομένως της λειτουργίας της ΔΕΠΑ, διάφοροι νεοφιλελεύθεροι… από σπόντα, στην κυβερνητική μηχανή, τον πολιτικό οργανισμό της Νέας Δημοκρατίας και τα «ενσωματωμένα» ΜΜΕ, τα πάντα πρόθυμα να… καταπιούν και να πουλήσουν οποιοδήποτε αφήγημα, περίπου… θρηνούν για την αποτυχία της αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

 

Αποδεικνύουν έτσι πόσο μακριά από την πραγματική ζωή, τις ανάγκες της κοινωνίας και τις καινούριες προτεραιότητες της οικονομίας βρίσκονται. Αρκετοί από αυτούς άλλωστε, είναι νεοφιλελεύθεροι… με τα λεφτά των άλλων, σιτιζόμενοι από το Δημόσιο, το οποίο την ίδια ώρα… απεχθάνονται.

 

Αντιθέτως, είναι αυταπόδεικτα θετικό ότι ένα σημαντικό ενεργειακό asset της χώρας παραμένει σε κρατικά χέρια και δεν αφελληνίζεται, όπως για παράδειγμα συνέβη με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλαπλώς την εποχή της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανένα λόγο να πουλήσει τη ΔΕΠΑ, κομμάτι ή ολόκληρη, σε “επενδυτή”, αλλά θα μπορούσε να την εισάγει στο Χ.Α. με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εταιρεία, το χρηματιστήριο και την οικονομία γενικότερα.

 

Τι πρέπει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ αντί να… ξεπουλήσει

 

Από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ προσθέτει στη φαρέτρα του το προνομιακό περιουσιακό στοιχείο που λέγεται ΔΕΠΑ, έχει τη μεγάλη ευκαιρία-πρόκληση να κινηθεί «έξω από το κουτί». Να κεφαλαιοποιήσει την υπεραξία της εταιρείας, και να διασφαλίσει την ανατροφοδοτούμενη δυναμική και ανάπτυξή της, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, και φυσικά της ελληνικής οικονομίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανέναν λόγο να μπει στη διαδικασία να βρει αγοραστή για τη ΔΕΠΑ. Δεν έχει κανέναν λόγο να πουλήσει την εταιρεία. Ούτε στο σύνολό της, ούτε σε επιμέρους «φέτες», που αποδυνάμωναν περαιτέρω το διεθνές αποτύπωμα της ΔΕΠΑ στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης.

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εισάγει τη ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, μια προωθητική επιλογή και πρωτοβουλία, που θα διασφάλιζε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εταιρεία, για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

 

Το στρατηγικό άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

 

Μια από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, ήταν το άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένα άνοιγμα με στρατηγικά χαρακτηριστικά, και ευδιάκριτη την πρόθεση περαιτέρω καθετοποίησης των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ.

 

Η αρχή έγινε την περίοδο της μεγάλης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, όταν η διοίκηση Ξιφαρά προχώρησε στην απόκτηση ενός ευμεγέθους χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, τα οποία αξιοποιεί για επιθετική διείσδυση στην απαιτητική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χτίζοντας και τα πρώρα φωτοβολταϊκά πάρκα.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, η δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη «ψάχνεται» και σε οικονομικό επίπεδο, διανοίγει έναν σημαντικό χρηματοδοτικό δίαυλο για τη ΔΕΠΑ. Και της εξασφαλίζει πρόσθετη ρευστότητα, που της επιτρέπει να… κοντράρει τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις, και να μην εγκαταλείπει ευκαιρίες που ενδεχομένως προκύψουν σε διεθνές επίπεδο, στη σκιά και των πολιτικών μεταβολών ανά τον πλανήτη.

 

Να μην ξεχνάμε και την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη… αυτός ο άγνωστος. Στα χρόνια της επιθετικής δημοσιότητας και υστεροφημίας των μεγάλων επιχειρήσεων, του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τα αρμόδια τμήματά τους επιχείρησαν να αναδείξουν δράσεις στήριξης της κοινωνίας.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν απλώς… δημόσιες σχέσεις. Με τη ΔΕΠΑ, ειδικά την περίοδο της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, είναι… αλλιώς.

 

Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, το περιβάλλον και φυσικά η οικονομία, είναι οι πυρηνικοί άξονες τους οποίους προσδιόρισε η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, και «έντυσε» με δράσεις που έφεραν τη ΔΕΠΑ πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, στις καινούριες προτεραιότητες και προκλήσεις που διαμορφώνονται σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και γίνεται περισσότερο σύνθετος και απαιτητικός.

 

Μονάχα μια εταιρεία που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορεί να σταθεί σε βάθος χρόνου, σε μια εποχή που μεταβάλλεται σε ακραία απρόσωπη. Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη ΔΕΠΑ, διασφάλισε ότι ο άνθρωπος θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης φαιδροποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και την πολιτική ζωή

Τελικά, από ποιόν ήταν... βαλτός ο Στέφανος Κασσελάκης; Από...

Ο Κασσελάκης… δεν αντιλαμβάνεται (τι συμβαίνει γύρω του)

Ο τραγέλαφος στον οποίο εξελίχτηκε η θητεία του Στέφανου...

Η Δούρου παίρνει (διακριτικές) αποστάσεις και αφήνει…μόνο τον Παππά στον “τραγέλαφο” Κασσελάκη

Οι περισσότερο προσεκτικοί έχουν διαγνώσει το τελευταίο διάστημα μια......

Ποιό κανάλι θα προλάβει να… προσλάβει τον Κασσελάκη (μετά την “απόλυσή” του από τον ΣΥΡΙΖΑ);

Με τον τραγέλαφο που συνιστά η παρουσία του Στέφανου...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης φαιδροποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και την πολιτική ζωή

Τελικά, από ποιόν ήταν... βαλτός ο Στέφανος Κασσελάκης; Από...

Ο Κασσελάκης… δεν αντιλαμβάνεται (τι συμβαίνει γύρω του)

Ο τραγέλαφος στον οποίο εξελίχτηκε η θητεία του Στέφανου...

Το κορίτσι που άφησε πίσω… Και η Ευρώπη που “μίκρυνε” χωρίς εκείνη

  Τα τελευταία βήματα σε μια Βουλή που έγινε το...

Η στήριξη του Ντικ Τσέινι στην Κάμαλα Χάρις ως… δώρο προς τον Ντόναλντ Τραμπ

Η στήριξη την οποία προσέφερε ο Ντικ Τσέινι στην...

Ο (“σκανδαλιάρης”) Σολτς συνεχίζει να στηρίζει τον… χορηγό της Ακροδεξιάς (στη Γερμανία και στην Ευρώπη)

Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης φαιδροποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και την πολιτική ζωή

Τελικά, από ποιόν ήταν... βαλτός ο Στέφανος Κασσελάκης; Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή από τον Αλέξη Τσίπρα; Ο φερόμενος ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης...

Ο Κασσελάκης… δεν αντιλαμβάνεται (τι συμβαίνει γύρω του)

Ο τραγέλαφος στον οποίο εξελίχτηκε η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει πόσο επώδυνα μπορούν να είναι τα αποτελέσματα μιας επιπόλαιας...

Το κορίτσι που άφησε πίσω… Και η Ευρώπη που “μίκρυνε” χωρίς εκείνη

  Τα τελευταία βήματα σε μια Βουλή που έγινε το φυσικό θέρετρο της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας της. Το κορίτσι που μεγάλωσε στη... λάθος πλευρά του Τείχους...