Κικίλιας: Χωρίς υγεία, δεν υπάρχει οικονομία

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Βασίλη Κικίλια:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στις 10 Δεκεμβρίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, είχα πει ότι είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, για το επιστημονικό πλαίσιο, τις επιστημονικές εξελίξεις για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Δεύτερον, για το επιχειρησιακό πλαίσιο, για το πώς δηλαδή προχωρά η εφοδιαστική αλυσίδα, πώς αναπτύσσονται τα εμβολιαστικά μας κέντρα, πώς εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας.

Τρίτον, για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών. Και στα τρία αυτά επίπεδα ενημέρωσης είμαστε πιστοί στη διαφάνεια, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αλήθεια.

Σε τακτικό επίπεδο, τόσο η Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών, μέσω της Καθηγήτριας κυρίας Θεοδωρίδου, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν τους πολίτες, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα εύλογα ερωτήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσα μαζί με την κυρία Θεοδωρίδου, τον κύριο Τσιόδρα και τον κύριο Θεμιστοκλέους, το σύνολο των κομμάτων για την πορεία των εμβολιασμών, όσο και για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες. Πρώτον, αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη.

Αναφέρομαι σε αυτούς τους δύο πυλώνες της στρατηγικής μας, γιατί είναι  σημαντικό να έχουμε μία βάση, μία σταθερά, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες μιας παγκόσμιας υγειονομικής επιχείρησης.

Είναι  αλήθεια πως η διαδικασία  παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες, με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων, δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά.

Από την άλλη πλευρά όμως, η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε εχθές ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκοσμίου κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε – και αναφέρομαι στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Ευρώπη των 27 Κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρις ΑΕΠ, στα θέματα Δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων, των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας.

Πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα σημεία της κοινής πολιτικής για τα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά, ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία ή αλλιώς, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να επανέλθει χωρίς την ανάκαμψη της Δημόσιας Υγείας, της υγείας των πολιτών.

Για να προχωρήσουμε στα της χώρας μας. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα covid, 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων το 52,1% αφορά άνδρες.

Έχουμε σήμερα 274 άτομα τα οποία νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Το 86,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι συμπολίτες μας, συνάνθρωποί μας ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω. 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Και τέλος, δυστυχώς έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο Covid φτάνοντας τις 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε και μετά από τη συζήτηση που έκανα με τον κύριο Τσιόδρα, ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 547 κρούσματα την ημέρα. Η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 48 χρόνια.

Έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα παρουσιάζονται ειδικά στην ηλικιακή εβδομάδα 75 και άνω, κάτι που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 5.324.  Τα 2.374 στην Αττική που μας προβληματίζει και τα 951 στην κεντρική Μακεδονία.

Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμό, εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας.

Επίσης ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Νοσοκομεία μας, σήμερα νοσηλεύονται 1.445 συμπολίτες μας, οι 274 διασωληνωμένοι. Και στις απλές κλίνες και στις κλίνες ΜΕΘ, η μείωση κάθε εβδομάδα είναι μικρή. Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει υψηλός, σήμερα είχαμε 112 ασθενείς και η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά είναι τα στοιχεία στη χώρα μας, θέλω όμως να γίνει μια σύγκριση με τα στοιχεία αυτά τα οποία βλέπουμε παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη.

Πράγματι, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως. Έχει ξεπεράσει τα 100.000.000 κρούσματα και 2,1 εκατομμύρια θανάτους, από τους οποίους οι 680.000 καταγράφονται στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι, η Μεγάλη Βρετανία είχε χθες 1.631 θανάτους, ξεπερνώντας τις 100.000 απώλειες από την αρχή της πανδημίας.  Και η Γερμανία είχε εχθές 988 θανάτους, η Ισπανία 591 και η Ιταλία 541. Ενώ η Πορτογαλία, μια χώρα με ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα, καταγράφει καθημερινά πάνω από 250 απώλειες, έχοντας πληγεί από ένα σφοδρό τρίτο κύμα που έχει αναγκάσει τις πορτογαλικές αρχές να μετατρέπουν γήπεδα μπάσκετ και κλειστά γυμναστήρια σε Νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, επικοινώνησα σήμερα διαδοχικά με τον Υπουργό Υγείας της Γερμανίας, τον κύριο Γενς Σπαν και με την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων, κυρία Αντρέα Αμόν, ενώ έχει οργανωθεί αύριο το πρωί μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο για θέματα υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Κυριακίδου.

Μαζί αναλύουμε τα στοιχεία, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, η συνδρομή του ECDC είναι σημαντική, κομβική, όπως και της Επιτροπής και φυσικά, παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών προχωρούμε στην λήψη ή μη μέτρων.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας. Να περάσουμε τώρα σε ορισμένες ερωτήσεις.

 

Σ. ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ: Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα εμβολιαστική κάλυψη; Υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα που θεωρούν ότι στην αρχή των εμβολιασμών η χώρα θα έπρεπε να καλύψει με την πρώτη δόση περισσότερους πολίτες παρά δυο δόσεις για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί ένα ποσοστό ανοσίας, έστω και χαμηλής, και να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η προσπάθεια που γίνεται στην χώρα μας. Μια προσπάθεια, θυμίζω, διυπουργική, που εμπλέκει σημαντικά κομμάτια της Δημόσιας Διοίκησης και Υπουργεία, που συντονίζεται, φυσικά, από την Προεδρία της Κυβέρνησης, που έχει να κάνει, που έχει πυλώνα το Υπουργείο Υγείας, με τις δομές, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το υγειονομικό προσωπικό, τους εμβολιαστές, μια τεράστια αλυσίδα logistics.

Είναι πολύ-πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις κανείς τους συμπολίτες μας, κυρίως τους μεγάλους σε ηλικία που εμβολιάζονται μετά τους υγειονομικούς μας, με τους συγγενείς τους να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να υπάρχει μεθοδολογία, να υπάρχει ασφάλεια, να διορθώνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν καθημερινώς.

Αυτό μας γεμίζει με ικανοποίηση. Για μια φορά, θέλω να επαναλάβω ότι σε ένα τεράστιο υγειονομικό και επιχειρησιακό εγχείρημα όπως αυτό, θα προκύπτουν και θέματα. Είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε στην πηγή και με βάση τα δεδομένα ασφάλειας και την τεχνοκρατική προσέγγιση, που πρέπει πάντα να υπάρχει από την μια πλευρά και από την άλλη αναλογιζόμενοι ότι οι συμπολίτες μας έχουν κάνει πολλή υπομονή πολλούς μήνες πλέον, υπάρχει κόπωση αλλά υπάρχει – και το βλέπουμε αυτό καθημερινά να αυξάνεται – η επιθυμία να εμβολιαστούν και έτσι μερικώς να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα σιγά-σιγά και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Άρα, μέχρι στιγμής και το εξήγησα και πριν, η Επιχείρηση «Ελευθερία» του εμβολιασμού πηγαίνει πολύ καλά και προφανώς η ελληνική Πολιτεία έχει φροντίσει έτσι ώστε σιγά-σιγά με την αύξηση και των εταιρειών οι οποίες παίρνουν έγκριση για τα εμβόλιά τους από τον EMA, άρα και των ποσοτήτων, να μπορούμε να εμβολιάζουμε και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας.

Νομίζω ότι είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι για αυτό και προσβλέπουμε εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα να αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων και τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί.

Είναι  προφανές ότι όλη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την απόφαση του ΕΜΑ, την Παρασκευή 29 του μηνός, για το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Μ. ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ: Έχει επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής από το άνοιγμα των καταστημάτων; Και αν ναι, είναι εφικτή η παράλληλη λειτουργία λιανεμπορίου και Γυμνασίων-Λυκείων από την επόμενη εβδομάδα;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ερώτηση βλέπω κατά το ήμισυ είναι για την επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, από το άνοιγμα των καταστημάτων. Αν δεν κάνω λάθος, έχουν περάσει 8 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια είναι  η εικόνα για το λιανεμπόριο, γιατί όπως πολύ καλά θυμάστε και γνωρίζετε, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι ο ιός επωάζει στις 14 μέρες.

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις δύο εβδομάδες, άρα 5-6 μέρες ακόμα, μία εβδομάδα, προκειμένου  να δούμε ποια είναι  η εικόνα η επιδημιολογική στην Αττική και αλλού από το λιανεμπόριο. Οπότε, συστήνουμε υπομονή, προσοχή και μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία κομματιών της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής ζωής και της εκπαίδευσης, θέλω να πω η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων μελετά τα στοιχεία και εισηγείται στην Κυβέρνηση, η οποία Κυβέρνηση βλέπετε ότι πολύ προσεκτικά, με μελέτη των δεδομένων και πρώτα απ’ όλα βάζοντας τη Δημόσια Υγεία και την αξία της ανθρώπινης ζωής, όμως και όλες τις άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας, των συμπολιτών μας, των οικογενειών μας, των ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά, που αγωνίζονται για τα προς το ζην, παίρνει τις αποφάσεις. Και νομίζω ότι αυτό έχει υπάρξει λελογισμένο μέχρι σήμερα.

 

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη σοβαρή καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο θα επηρεαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο των εμβολιασμών; Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς και πώς θα προχωρήσετε με τις ευπαθείς ομάδες;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως ήδη έχω πει, το επιχειρησιακό μας σχέδιο είναι  τέτοιο που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα δεδομένα των αφίξεων και των ημερομηνιών και των ποσοτήτων εμβολίων.

Και αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε ξεπεράσει και τους 200.000 εμβολιασθέντες πλέον, τους 200.000 εμβολιασμούς και νομίζω ότι ο ρυθμός για εμάς, με βάση τα εμβόλια τα οποία έχουμε, είναι ικανοποιητικός και επαναλαμβάνω ότι με την ασφάλεια του να υπάρχει η δεύτερη δόση για όποιον συμπολίτη μας εμβολιάζεται. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει, και σωστά, ότι μαζί με τα άτομα 70-74 ετών, άρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των συμπολιτών μας με υποκείμενα νοσήματα. Και υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας αυτούς και είναι προφανές και ξέρω ότι έχουν κάνει υπομονή, ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως έχετε ήδη ακούσει, έχει αναφέρει η Εθνική Επιτροπή.

Και νομίζω ότι αυτό θα συντελέσει, ο εμβολιασμός των μεγάλων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά και των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην πολύ σημαντική αντιμετώπιση της COVID-19. Για ποιο λόγο; Γιατί όπως βλέπετε τα στοιχεία και τα στατιστικά, η νόσος αυτή είναι μοιραία πολλές φορές, θανατηφόρος ή νοσούν βαρέως άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο συμπολίτες μας από μεγάλες ηλικίες ή ευπαθείς ομάδες. Οπότε, λογικό είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και σωστά να έχει κάνει αυτή την προτεραιοποίηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς. Και αυτοί προτάσσονται αμέσως μετά με άλλη κατηγορία ηλικιακή και για αυτούς, όπως βλέπετε, υπάρχει ειδική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο του testing, στο επίπεδο των μέσων ατομικής προστασίας για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και οι υπόλοιπες βαθμίδες, είναι πολύ σημαντική και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Πάνω από όλα όμως, είναι η Δημόσια Υγεία.

 

Α. ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν καταγγελίες ότι ένα ποσοστό ασθενών που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ φτάνουν αργά στα νοσοκομεία λόγω ελλιπούς ιατρικής παρακολούθησης στην κατ’ οίκον παραμονή τους. Προτίθεστε να ενεργοποιήσουν τις συμβάσεις του ΕΟΠΥ για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα παρακολουθεί τους ασθενείς στο σπίτι με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα μας στην έκτακτη εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων που παρουσιάζουν πολύ καλά αποτελέσματα στην πρόληψη των επιπλοκών της Covid λοίμωξης στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Covid. Θα ήθελα να θυμίσω, ότι σε ένα πολύ ενδυναμωμένο και σημαντικό πρόγραμμα εμπλοκής και συμμετοχής των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στην αντιμετώπιση της Covid, φτάσαμε στο σημείο τα μισά τεστ για Covid να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έτσι να μην επιβαρύνονται τα Νοσοκομεία μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.

Επίσης, να δίνονται οδηγίες, με βάση πάντα και τον ΕΟΔΥ, με βάση πάντα και τα πρωτόκολλα και την Επιτροπή, στις μονάδες αυτές Υγείας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στα Νοσοκομεία αυτοί οι συνάνθρωποί μας, οι συμπολίτες μας, που ενδεχομένως είναι ασυμπτωματικοί ή δεν νοσούν βαρέως, να παίρνουν οδηγίες και να πηγαίνουν σπίτι τους

Θέλω να θυμίσω ότι όχι μόνο αυτό έχει συντελεστεί και με επιτυχία στη χώρα μας, αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι του εμβολιασμού των συμπολιτών μας. Ήδη από την πρώτη στιγμή ανακοινώσαμε για τις 1.018 εμβολιαστικές γραμμές και όπως έρχονται τα εμβόλια βλέπετε ότι μετά τα Νοσοκομεία ανοίγουμε εμβολιαστικές γραμμές και στα Κέντρα Υγείας. Θα συνεχίσει και θα επεκτείνεται αυτό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους συμπολίτες μας.

Από τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ρεπορτάζ, αλλά και την εικόνα που έχουμε στους υγειονομικούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας – άλλωστε όλη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι καθημερινώς έξω σε μονάδες Υγείας έτσι ώστε να έχει η ίδια εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών – τα πράγματα βαίνουν καλώς και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Πάντα εξετάζονται και άλλοι τρόποι εμπλοκής και συνεισφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ήδη μίλησα προχθές και ανακοίνωσα μετά τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, τον Γιώργο Πατούλη, ότι είναι προφανές ότι στην πορεία και στη διαδικασία και καθώς θα έχουμε και ευκολότερα εμβόλια στη χρήση εννοώ, σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι κατάκοιτοι αλλά και γενικώς στον εμβολιασμό, μελετούμε πολύ-πολύ σοβαρά να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες γιατροί στην προσπάθεια αυτή.

Και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν τα εμβόλια και τους μήνες αυτούς που ενδεχομένως θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, μελετούμε ως Υπουργείο Υγείας και ως συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος εμβολιασμού, τον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα επιλογής, που είτε έρχονται από το παρελθόν, είτε οι πολυεθνικές εταιρείες βρίσκουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την COVID-19.

Βλέπετε ότι κατά σειρά, με βάση την επιστημονική κοινότητα, με βάση τις δημοσιεύσεις, με βάση τις έκτακτες εγκρίσεις από τον FDA, από τον ΕΜΑ, η χώρα μας όπως και άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα επιλογής, όπως η χλωροκίνη, η ρεμντεσιβίρη και άλλα στην προσπάθεια και στη μάχη απέναντι στην Covid. Βλέπουμε ότι οι μελέτες ευοδώνονται και τελικά ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει, αποδεικνύεται τελικά ότι δεν μπορεί να βοηθήσει.

Και σε ό,τι έχει να κάνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι έχουν καταθέσει αίτηση προκειμένου να εγκριθούν από τον ΕΜΑ, η χώρα λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών και όταν και εφόσον λάβουμε έγκριση, θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η τεχνολογική κοινότητα του φαρμάκου, της ασφάλειας, έχει κάνει άλματα, όχι βήματα σε σχέση με την προσπάθεια ευρέσεως λύσης για την Covid, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το σημαντικότερο κομμάτι και η αρχή του τέλους σε αυτή την τεράστια περιπέτεια Δημόσιας Υγείας είναι τα εμβόλια και ο εμβολιασμός.

Για αυτό για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ελληνική κοινωνία, και αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί, τους μεγάλους σε ηλικία, για την υπομονή που έχουν επιδείξει και για την συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους άλλους συμπολίτες μας.

Βλέποντας κανείς τις εικόνες από άλλες χώρες και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες αυτή την προσπάθεια, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία είναι πολύ ώριμη, η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει αλληλεγγύη σε υψηλό επίπεδο και θεωρώ ότι θα πορευτούμε όλοι μαζί, σε μία κοινή προσπάθεια για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια, είναι την επόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης… μας τελείωσε

Πηγή: One Voice             Η δικαστική περιπέτεια του Στέφανου Κασσελάκη...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παραμένει σε ποσοστά… κατάθλιψης η Γιάμαλη

Σε ποσοστά... κατάθλιψης παραμένει η Νατάσα Γιάμαλη στο Mega,...

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο...

Η διαμόρφωση της ατζέντας σε… ψηφιακό περιβάλλον

Οι υψωμένες γροθιές του Ίλον Μασκ με φόντο τον...

“Η Ιθάκη δεν σε γέλασε”…

Όπως ακριβώς το είχε διαπιστώσει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παραμένει σε ποσοστά… κατάθλιψης η Γιάμαλη

Σε ποσοστά... κατάθλιψης παραμένει η Νατάσα Γιάμαλη στο Mega, με την εκπομπή της τα Σαββατοκύριακα να αποτελεί απογοητευτική εξαίρεση για το Μεγάλο Κανάλι, το...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι γονείς μας έδειξαν με το παράδειγμά τους ότι η ζωή έχει νόημα όταν τη ζεις με αρχές και ιδανικά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Όλγα Κεφαλογιάννη τίμησε τη μνήμη του πατέρα της, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην επέτειο του θανάτου...

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών στους ανά τον πλανήτη πολέμους της υπερδύναμης. Ο...